Busbar Nedir Sistemin Avantajları Nelerdir?
Busbar nedir: Busbar elektrik enerjisinin dağıtım ve taşınması için tasarlanmıştır. Prefabrik ve modüler bir sisteme verilen isimdir. Elektrik güç dağıtımında, bir bara, yerel yüksek akım güç dağıtımı için kullanılır. Genellikle şalt, panel panoları ve busway muhafazalarının içine yerleştirilmiştir. Metalik bir şerit veya çubuktur.
Busbarın Yapısı
Busbar sistemlerinde taşıyıcı kalay ile kaplanır. Alüminyum veya bakır iletkenlerin izole edilmesi ve metal bir gövde içerisine yerleştirilmesi ile oluşur.
Busbar Sistemi (Busbar System)
Aslında busbar sistemi daha önce de farklı yöntemlerle kullanılıyordu. Klasik sistemlerde yüksek akımların taşınması çok kalın kesitli, birçok kablonun paralel bağlanması ile sağlanırdı. (kolon hatlarında, trafo-pano bağlantılarında, fabrikaların iç enerji dağıtımında)
Kablolu sistemlerde kabloların taşınması, kablo raflarına veya şaft boşluklarına yerleştirilmesi güçtü. Pano, şalter veya buatların bağlanması, yeni ihtiyaçlara göre şekillendirilmesi çok büyük zorluklar doğuruyordu. Bunun için alternatif olarak modüler sistemler geliştirilmiştir. Yüksek maliyetli, esnek olmayan ve istenilen yerden akım alınamayan kablolu sistemler kullanılırdı. Şimdi yerini modüler busbar enerji dağıtım sistemlerine bırakmıştır.
Busbar Sistemin Avantajları
Busbar sistemleri, kablolu sistemlere göre önemli avantajlara sahiptir. Bunlar;
- Yüksek performans, hızlı montaj, düşük maliyet, yangına dayanıklılık gibi birçok avantajları vardır.
- Busbar sistemleri modüler yapıda fonksiyonel ve esnek bir sistem olarak öne çıkar. Binalarda ve fabrikalarda oluşan değişimlere kolayca çözüm sağlar.
- Yüksek mekanik ve elektriksel dayanım gücü vardır. Busbar sistemi gövdeleri metal olduğundan dışarıdan gelecek darbelere karşı dayanıklıdır.
- Kompakt yapıda bulunan busbar sistemlerinde ısı transferi mükemmeldir. Sistem yüksek bir performans ile çalışır.
- Makine yerinin yaklaşık tespiti ile projelendirme yapılabilir. Makinelere enerji iletimini anında sağlar.
- İşyerlerindeki dağınık ve düzensiz kablo karışıklığından kurtarır.
- Tesis kurulumunda işçilik ve montaj maliyetleri de düşük olmaktadır. Kablolu sisteme göre montajda % 50 – % 60 tasarruf sağlar.
- Busbar sistemde hareketli kablo bulunmadığı için kabloya bağlı arıza ve kaza olasılığını ortadan kaldırır.
- Bu sistemde elektrik akımı, baralar vasıtasıyla iletilmektedir.
- Hava izolasyonlu sistemlerde ise izolatörler iletkenleri birbirinden ayırır.
- Busbar sistemlerinin işletim maliyetleri çok düşüktür.
- Galvanizli sac, gövde topraklama hattı görevi yapar.
- Busbar sistemi ek noktalarından ya da çıkış prizlerinden akım alma olanağı verir.
- Busbar sistemleri içerisindeki bileşenler halojen free özelliktedir. (olası bir yangın sırasında zehirli gaz çıkartmayan). Bir yangın sırasında busbar sistemi üzerindeki ekipmanlar hiçbir şekilde yanmaz alevi yürütmez ve zehirli gaz çıkarmaz.
- Yapısı itibari ile özel bir bakım gerektirmez. Modüler bir yapısı olduğu için kolayca sökülüp yeniden takılabilir.
- Busbar sistemleri yer kaplamaz. Bunun için sadece çok küçük bir alana ihtiyaç vardır. Taşıdığı yüksek akım değerlerine göre boyutlar minimum düzeydedir. Böylece yerden de tasarruf sağlanmış olur.
- Projedeki gruplar ve bölümler göz önüne alınarak, diversite faktörleri ve eş zamanlılık faktörleri kullanılır. Böylece busbar sistemleri ile optimum sistem çözümü sağlanır.
- Busbar sistemleri kullanıldığı alanlara, modern bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda estetik bir görünüşü vardır.
- İsteğe bağlı olarak IP 54 koruma sınıfına sahiptir.
Çok Merkezli Dağıtım
Bina karakteristiği ne olursa olsun bütün tesisatlar da zamanla güncelleme ihtiyacı doğar. Çok merkezli dağıtım sistemi tesisatlara ihtiyaç olan esnekliği kazandırır. Doğru çözümün seçilmesi ile tesisatın kalitesini garantiler.
Aydınlatma ve güç dağıtımı sisteminde kablo ve mekanik destek sistemi kullanılır. Ancak kablo, çoklu ve karmaşık bir şekilde merkezi dağıtım sistemi yaratır. Böylece gücün şalt panosundan alınıp tek tek her bir cihaza götürülmesini gerektirir. Bu işlem kablo kurulumunda uzun ve oldukça emek harcanan yoğun bir süreçtir.
Kabloyla alakalı bir başka sorun ise koruma cihazlarının, devre kesicileri veya sigortaların dağıtım panosunda toplanmış olmasından kaynaklanır. Örnek, sadece tek bir makinede güvenle bakım yapmak için bütün sistemin büyük bir bölümünün kapatılması gerekebilir.
Busbar Sistemleri Kullanım Alanları
Busbar sistemleri bugün hemen her yerde karşımıza çıkabiliyor. Ağırlıklı olarak büyük sanayi tesislerinde kullanılır. Yanı sıra gökdelenler, tekstil ve konfeksiyon alanlarında da vardır. Tersaneler, oteller, alışveriş merkezleri, trafolar, sanayilerin montaj ve bakım atölyeleri. Ayrıca depolar ve laboratuvarlarda da busbar sistemleri kullanılır.
-
İletkenler
Busbar sistemlerinde alüminyum (Al) veya bakır (Cu) iletkenler kullanılır. Alüminyum iletkenler önce nikel, sonra kalay ile kaplanarak kullanılır. Bakıra göre aynı akım taşıma kapasitesi için daha kalın kesitli alüminyum iletkenler kullanılır. Alüminyum iletkenli busbar sistemleri hafif olduğu için, montajı kolay ve ekonomiktir.
Bakır iletkenli sistemlerde bakır iletkenler kalay ile kaplanır. Ağır sanayi ve otomotiv tesislerindeki punto kaynak makineleri beslemelerinde kullanılır. Bakır iletkenli busbar sistemlerinin ebatları, alüminyum iletkenlerin ebatlarına göre daha küçüktür. İmalatı 25 Amper – 100 Amper arası sistemler standart olarak bakır iletkenli olarak yapılır.
-
Modüler Yapı Elemanları
Busbar sistemleri 160 Amper‘ e kadar düz dağıtım hatları için hazırlanır. Özel ihtiyaçlar için dönüş modülleri imal edilir.
160 Amper ve üstü busbar sistemleri binanın fiziksel yapısına göre yatay ve dikey dönüş modülleri, genleşme (dilatasyon) modülleri,
Redüksiyon ve T bağlantı modülleri, ofset modülleri, pano ve trafo bağlantı modülleri ile fleksible bağlantı elemanları da yapılır.
-
Çıkış Kutuları
Plug-in busbar sisteminde;
Sistem enerjili iken busbarın gövdesindeki priz noktalarından enerji kesilmeden çıkış alınması mümkündür. Plug-in busbar sistemi 10 Amper’den 400 Ampere kadar kullanılır. Daha büyük yükler için cıvatalı bolt-on çıkış kutuları kullanılmalıdır. Bu kutular ek noktalarına yerleştirilir. Sistemin ihtiyacına göre çıkış kutuları , kompakt şalterli veya W otomatlı olarak kullanılabilir.
Busbar Akım Taşıma Kapasiteleri
Kullanılacak busbar sisteminin akım değeri; eş zamanlılık faktörü, yüklerin güçleri ve gerilim düşümüne bağlı olarak seçilir. Busbar çeşidinin seçimi yapılırken kuvvet tesisatının yükleri ve bu yüklerin çekeceği akımlar göz önüne alınmalıdır.
MV Busbar:
Epoksi reçineli 950Amper ila 5700Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar. (Orta Gerilim MV Busbar: Cast resin koruma üzerine metal korumalı). Tercihe göre iletkenler alüminyum veya elektrolitik bakırdır.
KX Busbar:
400Amper ila 6300Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar. (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli)
CR Busbar (Cast Resin Busbar):
630Amper ila 6300Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar. (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara (copper busbar) iletkenli)
KB Busbar:
800Amper ila 6300Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımını sağlar. (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli)
KO-II Busbar:
160Amper ila 800Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar. (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli)
MK Busbar:
100Amper ila 225Amper arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar. (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli)
Busbar Fiyatları
Busbar fiyatları değişken olabilir, ihtiyaçlar doğrultusunda fiyat değişmektedir.
Mukremin kaya der ki
Güzel bir sistem ama nasıl fiyatlandiriliyor bunla ilgili daha detaylı bir bilgi için ararsanız teşekkür ederim.
admin der ki
Teknik bilgi veriyorum. Bu işi bilen yetkili bir kişiden yardım alabilirsiniz.
Mehmet der ki
Aydinlatma busbarina cikis kutusuna iki kablo girersek sikinti olurmu..iki klemens var birinde 3 faz var digerinde d1 d2 ve L fazi var 5 çarpi kablo kullaniyorum.acil cevap bekliyorum
admin der ki
Busbarın içine ayrıca kablo çekme ek olarak çekmek istiyorsan ayrı bir kablo kanalı çekebilirsin.
TOLGA TOSUN der ki
1250 LİK BUSBARDA TORK AYARI KACTA OLUR VİDAYI SIKMAK İCİN
admin der ki
Vida dişi büyüklüğü, kalite ve kullanıldığı yere göre cıvatalı birleştirmelerin sıkma torku ve konrol sayısı firmaların servis ve bakım çizelgelerinde
verilmiştir. Bu çizelgeler esas alınır.
Ramin der ki
Salam Busbar ürünü gördüm Şirketinizlə bu ürünü kurulum və satışıyla alakalı yetkili şahıslarla görüşmək istiyorum Azərbycan və Naxçivan üzərində yetkili satış bayisi olmak istiyruz .
admin der ki
Malzeme satışı yapmıyoruz
Kenan Biçer der ki
Projelerimizde EAE busbar kullanıyoruz kütür kütür çalışıyor bir sorun çıkmıyor.
murat çevik der ki
busbar sistemini AUTOCAD te nasıl gösteriliyor acil yardım ederseniz sevinirim
admin der ki
Programı bilmiyorum. Program hakkında bilgim yok.