AC Motor Nedir? Özellikleri Nasıl Çalışır?
AC motor nedir: Alternatif akım (AC) kullanılarak çalışırlar. Yönü ve şiddeti değişen elektrik akımına “alternatif akım” denir. AC motor, işte bu akımdan yararlanarak ivme kazanan elektrik motorlarına verilen isimdir.
Statör sargılarından aldığı elektrik enerjisini rotor kısmına vererek dönme hareketi yapar. Bu hareketi mekanik enerjiye çeviren elektrik makinasına AC motor denir. AC motorlara aynı zamanda asenkron motor da denir. Çalışma prensibi bakımından bu tip AC motorlara indüksiyon motorları da denir. Sanayide en çok kullanılan elektrik motorları AC motorlardır.
AC Motor Özellikleri
- Alternatif akım motorları devamlı bakım gerektirmezler. Bu sayede maliyet anlamında son derece idealdir.
- Devir sayıları yük bindiğinde fazla değişim göstermezler
- AC motor hız kontrol devresi, devir sayıları rahat bir şekilde ayarlanır
- AC motorlar yapılışların dan dolayı diğer elektrik motorlarına göre daha ucuzdur
- Bakıma daha az ihtiyaçları vardır
- Asenkron motorlar çalışırken elektrik arkı oluşturmazlar.
AC Motor Nasıl Çalışır?
AC motorlar, genel olarak iki kısımdan rotor ve statordan oluşur. Stator, motorun sabit olan kısmıdır ve çalışması için gerekli olan manyeto-motor kuvvetini sağlar. Rotor ise hareketli olan kısımdır. Statorda oluşan manyeto-motor kuvvetinden elde ettiği manyetik enerjiyi mekanik enerjiye çevirir.
AC motor çeşitleri senkron ve asenkron (ya da indüksiyon) motorlardır. Senkron motorlar statora ulaşan elektrik akımıyla aynı frekansta hareket edebilir. Oysa asenkron motorlar indüksiyon akımıyla çalışmalarından kaynaklı mevcut akımla aynı frekansa ulaşamazlar. AC motorlar üç fazlı elektrik sistemiyle çalışırlar. Bununla birlikte tek fazlı ya da iki fazlı AC motor çeşitleri de vardır.
AC Motor Çeşitleri
Asenkron motorlar: Statora uygulanan elektrik enerjilerini rotoru döndürerek mekanik enerjiye çevirir. Bu işe yarayan elektrik makinelerine verilen isimdir. Yapıları oldukça sağlamdır ve verimleri de çok yüksektir. Asenkron motorlar devir sayılarının yük ile çok az değişmesi sebebi ile sabit devirli motorlar olarak tanımlanır.
Genellikle üç fazlı alternatif akımın bulunmadığı yerlerde kullanılır. Ayrıca küçük güçlü oldukları için işyerlerinde bir fazlı kolon hattına bağlanırlar. Kalkınma akımları fazla olduğu için çoğunlukla 1/8, 1/6, 1/4, 1/2, l, 1/5 ve 2 HP gibi küçük güçlerde imal edilirler.
Servo herhangi bir mekanizmanın işleyişini ve hatayı algılar. Açısal-doğrusal pozisyon, geri besleme düzeneğinin yardımı ile denetleyen ve hatayı gideren otomatik cihazdır. Küçük çaplı ve genel olarak içinde kompanzasyon sargısı vardır. Kuvvetli manyetik alanlı, boyu uzun doğru akım motorlarına servo motor denir.
Seri Motorlar: Uyartım sargısı rotor sargısının birbirine seri olarak bağlandığı doğru akım motoruna seri motor denir. Rotor akımının kontrol edilmesi için, harici direnç devreye seri olarak bağlanmıştır. Bu direnç motor anma hızına ulaştığında kısa devre edilerek devre dışı bırakılır. Seri motorlar doğru akımda çalıştığı gibi alternatif akımda da çalışır. Seri motorlara üniversal motorlar da denilmektedir.
AC Motor Kullanım Alanları
Fan ve üfleyiciler, kompresör, kırıcılar, asansör, santrifüj pompaları, konveyör, vinçler v.b.
Ufuk Turgut der ki
Selamlar. Bir freze makinasının
3~ 4 kw 1420 d/dk olan alman mali elmatech marka motoru arızalandı. Yerine aynı özellikte gamak marka motor monte ettik. Ancak, freze kullanıcı arkadaş aynı performansta çalışmadığını iddia ediyor. Motor gücünü 1 kw arttırmak doğru olur mu?
admin der ki
Motor gücününün perfonmansını multimetre ile ölçünüz. Elde edilen verilere göre hareket ediniz.
Aziz Mahmut der ki
alternatif akım motorlarının devir sayısı nasıl değişir ?
devir sayısının değişmesine neden olan etkenler nelerdir*
admin der ki
İnvertör ile Frekansını yükseltip düşürürseniz motorun devrini değiştirirsiniz.
https://www.elektrikrehberiniz.com/elektronik/inverter-nedir-1993/ başlıklı yazımızda daha çok detaylar vardır.