Elektrik Motoru Nedir?
Elektrik motorları: Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinalardır. Her elektrik motoru biri sabit (Stator, Endüktör) ve diğeri kendi çevresinde dönen (Rotor, Endüvi) iki ana parçadan oluşur.
Elektrik Motoru Kullanım Alanları
Endüstriyel uygulamaların hemen hepsinde kullanılırlar.
Ev uygulamaları: (Aspiratör pervanesi, çamaşır makine pompaları, buzdolabı kompresörünü) çalıştırır.
Elektrikli el aletleri: (Matkap vb gibi)
Elektrik motoru titreşim yapmaz. Hassas yörüngelerin izlenmesi ve lazerle işaretleme gibi uygulamalarda kullanılır.
AC Motor
Alternatif akım elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik motorlarıdır. AC motorlar iki grupta toplanabilir:
Asenkron motor ve senkron motor gibi elektrik motoru çeşitlere ayrılır. Bu motorların her birinin kendine has uygulama alanları vardır.
- Bu motorların asenkron tipleri standart bir cihaz olmuştur.
- Senkron tipleri ise, büyük güç gerektiren ortamlarda kullanır.
- Bütün bu motorların ana prensibi, manyetik saclardan yapılmış bir kütlenin, döner bir elektromanyetik alan sayesinde döndürülmesine dayanır.
DC Motor
Rotor, statör, kollektör ve fırça gibi kısımlardan oluşur. Rotor ; DC motorun dönen kısmıdır. Rotor sargılarının uçları, bakır dilimlerinden yapılmış olan ve üzerine fırçaların temas ettiği kısma (kollektöre) bağlanmıştır. Manyetik alanın oluşturulması için yapılmış olan sargıların yerleştirildiği kısma stator denir.
Rotor sargılarının uçları, bakır dilimlerinden yapılmış olan ve üzerine fırçaların temas ettiği kısma (kollektöre) bağlanmıştır.
Doğru akım motorlarında kolektöre basan parçalara fırça (kömür) denir. Fırçalar, karbon, karbon-bakır alaşımlı üretilir. Fırçaların kolektöre düzgünce basmasını sağlamak için baskı yayları kullanılır. Fırçalar aşınıcı olduğundan zamanla biter. Bu durum makinenin sesinden, kolektörde aşırı kıvılcım oluşmasından anlaşılabilir.
DC Motorun Çalışma Prensibi
Statördeki sargı veya sabit mıknatısların meydana getirdiği sabit bir manyetik alan içerisinde bulunan iletkenden akım geçirilirse, iletkene bir kuvvet (F) etki eder. Bu iletken F kuvveti yönünde hareket eder.
AC Motor ile DC Motor Karşılaştırılması
- Maliyet açısından AC motor fiyatları daha ucuzdur. Daha az bakıma ihtiyaçları vardır. DC motorlar da devamlı bakıma ihtiyaç duyarlar. (Kollektör, yatak ve fırçalar arızalanabilir)
- AC motorlarda çalışma sırasında elektrik arkı oluşmaz. DC motorlar da ise kollektör dilimleri ile fırçalar arasında kıvılcımlar çıkar.
- AC motorlar devir sayıları yükle çok az bir değişme gösterir. Bundan dolayı sabit devirli motorlar grubuna girerler.
- Teknolojinin gelişmesi ile frekans değiştiriciler (motor sürücü) ile AC motorların devir sayıları değiştirilebilmektedir. Bu da AC motorların kullanım alanlarının artmasına sebep olmuştur.
Elektrik motoru fiyatları, üretici firmalar tarafından ayrı ayrı belirlenmektedir.
BENZER KONULAR
aydın der ki
yapmış olduğunuz çalışmadan dolayı allah razı olsun sizden….
admin der ki
çok teşekkürler
Anıl der ki
Hocam ellerinize sağlık çalışmalarınız çok güzel daha çok görsellik olsa süper olurmuş