Motor Bakımı Nasıl Yapılır? Elektrik Motor Bakımı
Motor bakımı nasıl yapılır: Küçük atölyelerde elektrik makinalarının bakımı ayrıca bir çalışma gerektirmez. Fakat büyük ve orta büyüklükteki atölyelerde elektrik makinalarının bakımı ve korunması elektrikçiler için bir çalışmayı gerektirir. Çünkü tezgahlarında yaklaşık olarak arızaların 1/4′ ünü elektrik makinaları arızaları kapsar.
Motor Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Motor bakımında, tespit edilen arızalı parçayı onarma ve değiştirme sırasında arızalı kısımları sökerken;
- İş güvenliği,
- Makine imalatçısı tarafından düzenlenen kullanım kılavuzunun incelenmesi,
- Makinanın arızalı kısmın sökülmesi, bu parçaların temizlenmesi ve sıralı bir şekilde dizilmesi hususlarına dikkat edilmelidir.
Motor bakımı yaparken iş güvenliği için önce ana şalter , sonra tezgah şalteri kapatılır. Tezgahın arızalı olduğunu gösteren bir yazı levhası asılır. Oluşan arızalar, elektrik ve mekanik olarak iki bölümde incelenir. Mekanik arızalar; rulman veya yatak, soğutma devresi, yağlama hatası veya yağsızlıktan kaynaklanır. Ayrıca dişli kutusu, kayış kasnak vb. arızalardır. Arızayı oluşturan nedenler:
Toz ve Talaşlar
Elektrik motorları atölyelerde temiz tutulmalı ve yabancı cisimlerden korunmalıdır. Motorlar pis ve tozlu bırakılırsa yağ ve benzeri maddeler duran ve dönen kısımları üzerinde sertleşmeler gösterir. Bu durumun oluşmaması için, her çalışma günü sonunda veya belirli zamanlarda motor temizliği yapılır.
Bakım yaparken, basınçlı hava veya körük ile metal tozları, normal tozlar ve talaşlar yerinden çıkartılır. Elektrik motorlarındaki tozlanma ve kirlenmeyi önlemek için hiçbir zaman motor, naylon veya bir bez kılıf içine alınmamalıdır. Çünkü soğumayan motor yanar. Ancak yağ, su damlaması söz konusu ise elektrik motoru üzerine metal bir korkuluk yapmakta fayda vardır.
Yatakların Bozulması
Yataklar bozulursa sürtünme artar, yataklar ısınır. Dolayısı ile motorun sıcaklığı normal sıcaklığının üzerine yükselir. Ayrıca yatakların bozulması rotorun statora değmesine, sürtünmesine sebep olur. Yataklar yağsız kalırsa arızalar baş gösterir. Arızaların sebepleri şunlardır:
- Fazla pislik ve toz,
- Titreşimli ve eksantrik dönüşler,
- Makinanın kötü montaj edilmesi,
- Kapakların yerlerine iyi oturmaması,
- Rulmanların yataklarına iyi oturtulmaması,
- Metal tozlarının rulman içine karışması,
- Trifaze motorlarda görülen bir arıza şekli daha vardır. Buna motorun iki faza kalması denir. İki faza kalan motorun faz sargılarından biri iki faz devreden çıktığı için iki faz sargısı normalden daha fazla akım çeker. Bu nedenle iki faza ait sigortaların atmasını, dolayısıyla motorun durmasını sağlar. Eğer sigorta atmayacak olursa yıldız bağlanmış bir motorda iki grup bobin yanar. Üçgen bağlanmış ise bir motorda, bir grup bobinin yanmasına sebep olur. O zaman motor sargılarını yeniden sarmak gerekir.
İki faza kalan motor, sigortalar atıncaya kadar çalışmaya devam eder. Bu arada motorun çalışmasındaki normal ses değişir. Bir uğultu işitilir. Alışık kulaklar bu uğultuyu hemen anlar. Motoru durdurur.
Motorun Yüklenmesi
Her motorun bir normal gücü vardır. Motor fazla yüklenirse ısınır, yataklar bozulur ve hatta yanabilir. Diğer bir husus ta, motorun çalıştığı gerilim daima düzgün olmalıdır. Gerilim değişmesi motorun gücünü arttırabilir veya azaltabilir.
Diğer Hususlar
Motorun yalıtkanlığı zamanla zayıflayabilir ve hatta bozulabilir. Hava kanallarının tıkanması halinde soğuma tam olmayabilir. Kayışlar fazla gergin olabilir. Bunların hepsi birer arıza meydana getirebilir.
Çalışan makinanın başında durulması şarttır. Çalışma süresince ses, gürültü kontrolü yapılır. Yağ kontrolüne de önem verilir ve yağlama motor dururken yapılır. Yağın, yağ standartlarına göre seçilmesi gerekir. Bu arada sıcaklık kontrolü yapılır. Sıcaklık artıyorsa nedenleri araştırılır ve giderilir.
Her işyerinde bir yerleştirme planı hazırlanır. Bu plan devamlı olarak el altında bulundurulur. Ayrıca elektrik makinaları için bakım ve kontrol kartları düzenlenir. Böyle bir sistemin girdiği işyerinde arızalar sözlü olarak söylenir ve hemen yapılır. Bazen de periyodik olarak bakım kartına göre bakım yapılır.
Elektrik Makinalarının Revizyonu
Elektrik motorları için motor bakımı nasıl yapılır yukarıda açıkladık. Motorların yılda bir defa bakım kartına göre yıllık bakıma sokulması gerekir. Bu takdirde makina tamamen bu işte yetkili kişi tarafından revizyon edilir. Revizyonda makinanın bütün parçaları sökülür. Aşınan parçalar değiştirilir. Yalıtkanlık kontrolü yapılır. Eskiyen kısımlar yenilenir, temizlenir. Motorlar tehlikeli bir durum yaratacak durumlarda çalıştırılmamalıdır.
Teknik elemanlar, elektrik motorunun bütün çalışmasından ve operasyonundan;
- Motorun işletmeye alınmasından, çeşitli kontrollerinden, depolanmasından,
- Kurulumundan, enerji bağlantısından, düzenli ve düzensiz bakımından sorumludur.
Ciddi yaralanmalar veya hasarlar;
- Koruma önlemi azlığı, düzensiz kullanım, takılı olmayan koruma araçları, uygunsuz bağlamalar,
- Yanlış kurulma, doğru yapılmayan kontroller ve emniyetsiz montajdan oluşmaktadır.
Tehlikeler
Motor mili kesinlikle kaldırmak için kullanılmaz. Bazı motorlarda bulunan kaldırma halkaları, yalnız bu iş için yapılmıştır. Depolanma sırasında alanın kapalı, temiz, kuru, titreşimsiz olması önemlidir. Motor daima nemden korunmalıdır. Yapılan ölçümler sırasında motora enerji taşıyan bağlantı elemanlarına dokunulmamalıdır. Rulmanların kontrolleri yapılmalıdır. Eğer gürültülü çalışıyorsa değiştirilir. Kurulma standart motorların soğutma devresi pervane tarafında sabit bir hava akışına ihtiyacı vardır.
Motorların ortamdan ve motor sıcaklığından zarar görmemesi için, duvarlara yakın olmamalıdır. Ayrıca diğer makinalara ve ısı kaynaklarına yakın yerlere kurulmamalıdır. Güneş ışınlarından ve fanı üstte olan dikey motorlar daima yağmurdan korunmalıdır. Bakımı ve kontrolleri için erişilmesi kolay bir yerde yerleştirilmelidir.
Topraklama
Normal koşullarda elektrik bağlantısı olmayan metal parçalar toprak terminali aracılığıyla topraklanır. Topraklama yapılırken uygun kesitte bakır tel kullanılır. Etkisiz topraklama, insan hayatı için tehlike arz eder ve akımın insan bedeni üzerinden akması riskini taşır.
Elektrik Korumaları
Motorlar; aşırı yük, gerilim yükselmeleri, kısa devre ve iki faza kalmanın etkilerine karşı her zaman korunmak zorundadır.
Koruma çeşitlerinden birkaçı ; Sigortalar minumum gerilim maxsimum akım koruyucuları. Motor aşırı yüklenir ve belli periyotlarda devam eder veya sıkışma olursa elektronik tork sınırlayıcılar ile durdurulur. Ya da diğer koruma devrelerin yardım ile durdurulur.
Yük altında sık sık kalkışların fazla olduğu çalışmalarda motor dahili tip yarı iletken sıcaklık hissediciler aracılığı ile korunur. Bir manyetik termik anahtarı, motor anma akımı değerinde olmalıdır. Eğer yüksek eşik değerine ayarlanması uygun olamaz. Anma gerilimi toleransı ± 10% kadardır.
Motorda Başlangıç Arızaları
- Rulmanlarda meydana gelen arızalar motordaki sürtünme kayıplarını doğrudan etkiler.
- İzolasyon arızaları 3 fazlı asenkron motorun stator sargılarında oluşur. Bu izolasyon sorunları motorun %10’a varan dengesiz akım çekmesine sebep olur.
- Eksenel kaçıklık da motor verimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir.
- Kayış kasnakla tahrik uygulamalarında verimi düşüren başka bir etken de kayıştaki gerginliğinin doğru ayarlanamamasıdır. Genel olarak endüstride V – kayışlar kullanılır. Bunlar trapez şeklinde kesite sahip olup kasnakta sıkışma etkisi yaparak sürtünmeyi arttırır. Bu durumda kayışın aktarabileceği güç miktarı da artar.
- İlk montaj sırasında %95 – 98 olan verimleri zamanla kayış gerginliğinin azalması ile %5’e varan oranlarda azalır. Bunu önlemek için kayış gerginliğinin peryodik olarak kontrolü yapılmalıdır.
Enerji tasarrufu, maliyet düşürülmesi ve kaynakların doğru kullanılabilmesi için zorunludur. Bunun için endüstride elektrik enerjisinin en çok harcandığı asenkron motorların verimli çalışması önem kazanmıştır.
Motoru Çalıştırmaya Başlamadan
Kılavuzdaki talimatlara göre motorun mekanik ve elektrikli bağlantılarına bakılımalıdır. Sonra motoru çalıştırmaya başlamadan yapılması gerekenler;
- Bütün elektrik bağlantılarının sıkılığı kontrolü yapılmalıdır. Klemens kapağı contası ayarlanarak klemens kutusu kapağı düzgün bir şekilde kapatılarak, tüm tespit vidaları sıkıştırılır. Su damlamasına karşı, motor klemens kutusu ve kablo çıkış kanalının bazı macun contaları ile sızdırmazlık sağlanmalıdır.
- Kaplin ve sabitleme sistemlerinin sıkılığı kontrolü yapılmalıdır.
- Koruma araçları ve dış çevre sıcaklığı kontrol edilmelidir. Sıcaklık -15 +40 ºC sınırlarında olmalıdır.
Periyodik Motor Bakımı
Tamamen güvenli şartlarda uygulanmalıdır. Oluşabilecek arıza ve masrafları önlemek için düzenli motor bakımı önerilmektedir. Motorlar enerjiye bağlı olmamalı ve kapalı konumda olmalıdır.
- Normal çalışma boyunca çoğu kez normal soğutmanın düzensiz çalışmasından kaynaklı aşırı ısınma olabilir. Bunu önlemek için, motorun soğutma sistemini (gövde ve hava girişini) tozdan, yağdan korunmalı ve eksik parça ile çalıştırılmamalıdır.
- Motorun yabancı ses gelmeden ve titreşimsiz çalıştığı kontrol edilmelidir. Titreşim varsa, motorun kurulum ve bağlantılıları ve dengelemesi kontrol edilmelidir.
- Kayışların gerginliği kontrol edilmelidir.
- Rulmanlar, IM 63…..132 cins motorlar kapaklı rulmana sahiptirler. Rulman yatakları yağlanmıştır, böylece bakım istemez. Rulmanların ömrü yükün tipine, yol verme biçimine ve ortamın sıcaklığı ve neme bağlıdır. Rulmanların standart çalışma şart ve şekilleri için çalışma süreleri 20.000 saat veya 2 -5 yıldır. Bu süre içinde çalıştıktan sonra değiştirilmeleri istenmektedir. Eğer rulmanlar döndükleri süre içinde aşırı ses çıkarırsa bu sürenin tamamlanması beklenmeden değiştirilir. Yeni motorda rulmanlar gürültülü çalışıyorsa kaplin kontrolü yapılır ve eksen düzeltilir.
- Rulmanlar gürültülü çalışmaya devam ederse, bu onların bozuldukları anlamına gelir ki hemen değiştirilmelidir. Rulmanlar rotor milinden çıkartılırken motordaki sargıların zarar görmemesi için dikkatli olunmalıdır. Rulmanların montajı yapılırken bir çakma aletiyle press kullanılır yada iç bilezik 80° ısıtılır ve yuvasına takılır. İç bilezikler mil kanalına iyice oturtulmalıd
- Mil üstündeki keçelerin dönen parçalar üzerinde sıkı şekilde çalıştığını ve kolay çıkarılmasının kontrolü sık aralıklarla yapılmalıdır. Değiştirmede, sürtünme yüzeyine biraz gres yağı sürülmelidir.
- Periyodik olarak mekanik ve elektrik bağlantıların sıkı olduğuna ve bağlantıların gevşek olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca sabitleme elemanları ve montajının iyi olduğu kontrol edilmelidir.
Araba Motor Bakımı
Motor bakımı, rutin olarak yapılması gereklidir. Motor arızası bir otomobilde en çok korkulan ama zamanla bir biçimde her motorlu taşıtta görülebilen bir arızadır. Gerekli bakımlar düzenli olarak yapıldığında motor arızası daha az görülür. Yakıt ve enerji tasarrufu sağlanır. Arabanın da ömrü uzar.
Araba motor bakımı; önce radyatörde bulunan antifriz kontrol edilir. Antifiriz ölçer ile donma derecesi ölçülür. Donma derecesi -20 yada -25 aralığında ise, eksilen antifiriz, 1 litrelik ile doldurulur. Motor suyunun donmaması için radyatörün altında bulunan tahliye vanası gevşetilir. Böylece radyatörde bulunan antifrizi boşaltılır. Radyatörde bulunan antifrizin boşaltılmasından sonra, radyatörün üstünde bulunan kapak sökülür ve antifriz ile doldurulur.
Motor yağının kontrolü yapılır. Üzerindeki çubuk çıkarılıp bir bez parçasına silinir. Yeniden takıp çıkarılır. Motor yağı çubuğunun en alt kısmında min ve max yazısı vardır. Yağ seviyesi bu iki yazının arasında olmalıdır. Motor yağı değiştiğinde, yağ filtresi de değiştirilmelidir. Bujilerede bakım yapılarak değişmesi gerekirse bujilerde değiştirilir. Daha sonra aküye bakım yapılır. Akü bitmiş ise yenisi ile değiştirilir.
Bir yanıt yazın