Redüktörlü Motorlar
Redüktörlü Motorlar: Elektrik motorlarının yüksek dönüş hızlarını, makineler için gerekli olan dönüş hızlarına düşürmek için tasarlanan kapalı dişli sistemlerine redüktör denir.
Redüktör genellikle vinç, değirmenler ve kırıcılar gibi segmentlerde kullanılır. Redüktör motorlar hız düşürerek yüksek tork elde edilmesini sağlar. Ayrıca redüktör motorlar üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Redüktörler, gövde içine yerleştirilen miller, dişli çarklar, yataklar vs gibi elemanlardan oluşan sistemlerdir. Redüktörler hareket ve güç iletmek, dönme yönleri elde etmek için kullanılır. Ayrıca az bir güçle büyük moment elde etmek, döndürülen iki eleman arasında bağımsız hareket sağlamaktır.
Redüktör hesabı, kullanıldıkları alanlara göre, küçük ve büyük boyutta yapılır. Redüktör tasarımı, her yandan bağlanabilen, değişebilir gövde sistemi ile montaj kolaylığı ve esnekliği sağlanmıştır. Flanş ve çıkış mil bağlantıları çok alternatifli montajlar için uygundur.
Redüktör Çeşitleri
Redüktör çeşitleri şunlardır;
- Delik milli redüktör
- Yatık tip redüktör
- E Tipi redüktör
- K Tipi redüktör
- M Tipi redüktör
- N Tipi redüktör
- D Tipi redüktör
- Y Tipi redüktör
Redüktör seçimi, çıkış devri ve güç en önemli paremetrelerdir. Bunlardan başka motorlu motorsuz, flanşlı ayaklı, delik milli, yatay, dikey ayrıntıları belirlenir. Buna göre uygun redüktör satın alınabilir.
Redüktör bağlantı şekilleri, bunu tahrik eden mekanizma arasında değişik bağlantı mevcuttur. Motor, fren, redüktör, ara bağlantı adaptörü, kaplin bağlantısı önemli bir değer ifade etmektedir. Redüktör bağlantı şekillerini şu başlıklar altında sınıflandırabiliriz:
1) Çıkış miline göre
- Parelel milli
- Düz hatlı
- 90° yön değişimi
2) Mil bağlantılarına göre
- Düz mil bağlantılı
- Delik mil bağlantılı
- Delik milli ve sıkma bilezikli
- Spline mil bağlantlı
3) Dişli çeşidine göre
- Sonsuz dişli (Sonsuz dişli redüktör)
- Planet dişli (Planet redüktör)
- Helisel dişli (Helise dişli redüktör)
- Hipoid dişli (Hipoid redüktör)
- Konik dişli (Konik redüktör)
4) Bağlantı şekillerine göre
- Flanş bağlantılı
- Ayak bağlantılı
- Flanş ve ayak bağlantılı
- Flanş bağlantılı – uzatılmış kovanlı
- Moment kol bağlantılı
Elektrik motorları çeşitleri, redüktörlü ac motor ve redüktörlü dc motor kullanıldıkları alanlara göre isimlendirilirler. Redüktörlü motorlar dişlilerin aşınmasını önlemek için devamlı yağlı olması gerekir. Dişlilerin bir kısmının sürekli yağ içerisinde olması için, redüktörün yağ haznesi vardır.
Vidalı Redüktör
Sonsuz vidalı redüktör motorlar, tahrik kısmında sonsuz bir vida kullanılmaktadır. Genellikle dişli çarklar, mil üzerine tespit edilir. Bir karter içine monte edilen sonsuz vida, dişli çarktan oluşur. Çevrim oranları 1: 25 ile 1: 50 arasındadır.
Tahrik gruplarıyla kullanılan bu mekanizmalar, boyutlarının küçük olması ve sessiz çalışmalarıyla son derece uygundur. Güçleri büyük olan motorlarda çevrim oranlarını dönüştüre bilme özelliği vardır. Motor devir sayılarının hızları, değişik kasnak çapları kullanılarak, istenilen devre ayarlanabilir. Robotik servo redüktör bu alanda kullanılmaktadır.
Redüktörler, sonsuz vida ve karşısındaki çarkdan meydana gelir. Bu malzemeler tornadan geçirilerek freze, taşlama, ve sertleştirmeden geçirilmiştir. Çark malzemesi ise kokil ve kumdan seçilerek savurma döküm malzemesi kullanılır. Sertleştirilmiş çelikten yapılan sonsuz mil, karşılıklı iki tane bilye ile yataklanır. Normal dişliler genellikle sonsuz vidadan oluşur. Mekanizmanın çevrim oranı genellikle, sonsuz vidanın ağız sayısına bağlı olarak değişmektedir.
Dişli sistemlerin aşınmaması için makine gruplarının sürekli yağlı olması gereklidir. Redüktörün yağ haznesindeki dişlilerin bir bölümü yağ içindedir. Redüktör içindeki minimum ve maksimum yağ seviyesi, yağ çubuğu ile kontrol edilir. Bu yağın periyodik kontrolü yapılmalıdır. Makina yağı, genelde mineral yağ ve sentetik yağ diye ikiye ayrılır.
Yağ değişim süreleri mineral için 400 saat, sentetik için ise 800 saattir. Redüktörde yağ yok ise minimum ve maksimum seviyenin ortasına gelecek şekilde yağ konulur. Redüktörde ki yağı boşaltmak için altta bulunan yağ tıpası açılır ve boşaltılır.
Doldurmak için tıpa tekrar sıkılır ve yağ doldurulur. Yağ doldururken fren balatalarının yağlanmamasına dikkat edilmelidir. Redüktörlü motor imalatçıları tarafından üretilen çeşitli makine yağı markası mevcuttur. Motora hangi marka yağ uygun ise o yağ kullanılır. Tabii makine yağı markasına ve kalitesine göre makine yağı fiyatları da değişmektedir.
Üsame der ki
eline sağlık hocam
admin der ki
Teşekkürler