Güç Trafoları Transformatörü
Güç trafoları: Enerjinin çeşidini ve frekansını değiştirmeden, genliğini değiştiren elektrik makinesidir. Başka bir tanımlama; girişine uygulanan gerilimin frekansını değiştirmeden gerilim değerini değiştiren elektrik makinesidir.
Güç trafoları, ince silisyumlu saclardan oluşur. Nüve ile nüvenin üzerine, yalıtılmış iletkenlerle sarılan sargılardan oluşur.
Elektrik enerjisi üretildiği yerden çok uzak mesafelere kolayca taşınmalıdır. Bunun verimli olması için gerilim, yeteri kadar yüksek olmalıdır. Elektrik enerjisi alternatif ve doğru akım olarak üretilir. Alternatif akımla elektrik enerjisi gerilimi, trafolar sayesinde yükseltilip düşürülür. Bunun için enerjinin taşınmasında güç trafoları önemli yer kaplar. Trafolar, AC’ da elektrik enerjisinin taşınması işleminde önemli faktördür.
Santrallerde jeneratörler yardımı ile üretilen gerilim, alternatif gerilimdir. Jeneratörler de üretilen gerilim uzak mesafelere taşınacak değerde değildir. Çıkış gerilimleri 0, 4-3, 3-6, 3-10, 6-13-14, 7-15, 8 ve 35kV mertebesindedir. Bu değerler yeterli olmadığı için yükseltilmeleri gerekir. Bunun için trafolar kullanılır. Taşınan elektrik enerjisi, abonelerin kullanması için düşürücü trafolar vasıtasıyla orta ve alçak gerilime düşürülür.
Güç trafoları santrallerde üretilen elektrik enerjisini yükseltir. Böylece (yükseltici ve güç trafosu) şehir merkezlerinde indirici trafo merkezlerinde ise düşürür. Dağıtım transformatörleri ile şehrin muhtelif yerlerine iletken kablo ile taşınır.
Primere verilen güç ile sekonderden alınan güç;
Güç trafo primer gücü = U1. İ1. cosφ ise sekonder gücü = U2. İ2. cosφ dir. Güçlerin eşit olacağı düşünülmektedir.
Bundan dolayı, U1. İ1. cosφ = U2. İ2. cosφ şeklinde bir bağıntı elde edilir. Verimi en yüksek makine trafolarıdır. Verimi bire yakındır. Bazı kayıpları olsa bile verimleri % 98′ e çıkar. Düşürücü trafo merkezlerinde ise yüksek gerilimi tekrar düşürerek kullanılır hale getirir.
Örnek:
Enerji üretim merkezinde 10.000 volt üretilen elektrik, güç trafosuna girdiğinde, çıkış voltajı 154.000 volt olur. Enerji nakil hattından yüksek gerilim trafosu ile 154 KV/30 KV şalt merkezinde gerilim düşürülür. Oradan da tekrar enerji nakil hattı ile yüksek voltaj düşürülerek 30 KV/380 Volt’a şehir merkezlerine dağıtılır.
Güç trafoları gerilim kademelidir. Yük altında değiştirilebilir. El ile değiştirilen kademeli trafolarda mevcuttur. (Otomatik olmadığından gerilim altında enerji kesilerek sonra müdahalede bulunulur). İhtiyaca göre yükseltilir veya düşürülür. Gücünden kayıp vermez.
Trafoların Gerilimine Göre Çeşitleri
Güç trafoları kullanılacağı gerilim sınıfına göre seçilir ve trafo firmaları tarafından imal edilir. Buna göre güç trafo çeşitleri;
- Alçak gerilim trafosu (0-1 kV)
- Orta gerilim trafosu ( 1-34 kV)
- Yüksek gerilim trafosu (34,5-154 kV)
- Çok yüksek gerilim trafosu (154 kV ve yukarısı)
Güçlü ve büyük trafoların kullanılması gerekli yerlerde 3 fazlı transformatörler yerine tek tek bir fazlı üç tane trafo kullanılır. Taşıma kolaylığının yanı sıra, tek tek yedek bulundurma açısından da kolaylık sağlar. Ayrıca üçgen yada yıldız bağlantılarının nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak lazımdır.
Trafolarda Polarite
Transformatörlerin primer ve sekonder sargısının uçları alternatif akımın frekansına bağlı olarak devamlı işaret değiştirir. Bu işaretlere polarite adı verilir.
Polarite Önemi
Transformatör sargılarının polaritelerinin bilinmesi, trafoların paralel bağlanmalarında yada farklı sargıların kendi aralarında bağlanmasında kolaylık sağlar. Transformatör uçlarının polariteleri dikkate alınmalıdır. Aksi taktirde yanlış yapılan bağlantılar çok tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.
Trafolarda Polarite Tayini
Polarite tayini için çeşitli yöntemler kullanılır.
- Yıldız – Yıldız Bağlantı
- Üçgen – Üçgen Bağlantı
- Üçgen – Yıldız Bağlantı
- Yıldız – Üçgen Bağlantı
Yıldız – Yıldız Bağlantı
Üç tane bir fazlı transformatörün güçleri ve gerilimleri eşit, primer sargı uçlarından birer tanesi alınarak beraber bağlanır. Böylelikle primer devresi yıldız olarak bağlanır.
Bu bağlantı şeklinde, demir nüveler ayrı olduğu için polarite dikkate alınır. Trafonun boşta kalan U -V- W uçları şebekeye bağlanır. Böylece primer bağlantı sağlanmış olur. Sekonder bağlantısında iki uç birleştirilir. Boşta kalan diğer iki (U ve V) uca bir voltmetre bağlanır. Sekonder gerilimi ölçülür. Ölçülen sekonder gerilimi √ 3 kadar fazla göstermesi lazımdır. Eğer düşük gösteriyorsa birleştirilen sargı uçlarından bir tanesinin ölçüm ucu ile yer değiştirilir.
Bundan sonra W uçu bağlanır. V ve W uçları arasına tekrar bir voltmetre bağlanır. Aynı şekilde ölçülür. Ölçülen uçlar arası (V ve W) √ 3 kadar volt ölçülür. Gerilim düşük gelirse birleştirilen uçlarla ölçüm ucu yer değiştirilerek bağlantı tamamlanır. Sekonderin ölçüm yapılan uçlarından voltmetre çıkarılır. Sekonderin boşta kalan U-V-W nolu uçlarına yük bağlanarak işletmeye hazır vaziyete getirilir.

Üçgen – Üçgen Bağlantı
Primeri üçgen bağlamak için şekilde görüldüğü gibi Uz, Vx, Wy uçları birbirlerine bağlayarak, primerin üçgen bağlanması tamamlanır. Primerin U-V-W uçları şebeke gerilime bağlanır.
Sekonder bağlantısında iki uç birleştirilir. Boşta kalan diğer iki (U ve V) uca bir voltmetre bağlanır. Sekonder faz gerilimi ölçülür. Ölçülen sekonder gerilimi √ 3 kadar fazla göstermesi lazımdır. Eğer düşük gösteriyorsa birleştirilen sargı uçlarından bir tanesinin ölçüm ucu ile yer değiştirilir.
Bundan sonra W ucu bağlanır. V ve W uçları arasına tekrar bir voltmetre bağlanır. Aynı şekilde ölçülür. Ölçülen uçlar arası (V ve W) √ 3 kadar volt ölçülür. Gerilim düşük gelirse birleştirilen uçlarla ölçüm ucu yer değiştirilerek bağlantı tamamlanır. Sekonderin ölçüm yapılan uçlarından voltmetre çıkarılır. Sekonderin boşta kalan U-V-W nolu uçlarına yük bağlanarak işletmeye hazır vaziyete getirilir.


Yıldız – Üçgen Bağlantı
Güçleri ve gerilimleri eşit üç adet bir fazlı trafonun primer sargı uçlarından birer tanesi alınarak birbirlerine bağlanır. Böylelikle primer devresi yıldız olarak bağlanmış olur.
Bu bağlantı şeklinde demir nüveler ayrı olduğu için polarite dikkate alınır. Trafonun boşta kalan U -V- W uçları şebekeye bağlanır. Böylece primer bağlantı sağlanmış olur.
Sekonder bağlantısını yapmak için primerdeki gibi Uz, Vx, Wy uçları bağlarız. Uz uçları arasına voltmetre bağlanır. Faz gerilimleri ölçülür. Bir faz gerilimine eşit bir değer gösterirse iki sargı arasındaki bağlantı doğrudur.
Voltmetre ile ölçülen gerilim √3 kadar fazla gösterirse, yalnız bir sargının bağlantı uçları yer değiştirilir. Bu ölçüm işlemleri sargıların diğer bağlantı uçları arasında tek tek bağlanarak ölçüm işlemleri yapılır. Yani Vx ve Wy uçları arasında yapılır. Üçgen köşelerde bağlantı uçları çıkartılarak yüke bağlanır. Sekonderin üçgen bağlantısı tamamlanmış olur.

Bir Nüveli 3 Fazlı Trafo
Tek bir nüve üzerine üç faz sargısının birlikte yerleştirildiği trafolara bir nüveli 3 fazlı trafo denir.
Standart Gerilim Değerleri
Primer standart anma gerilim değerleri 3, 3-6, 3-10, 5-15, 8-31, 5-34, 5-154 ve 380kV’tur.
Primer standart anma güç değerleri 25-50-100-200-315-200-315-500-800-1000 -1250-2500 ve 5000kVA’dir.
Transformatörlerin nüveleri yapılırken silisli alaşımlı saclar kullanılır. Maliyetten dolayı işçilik ve kayıpların az olması için nüve 0,35 mm kalınlığında imal edilir. Sacların bir tarafı yalıtkan bir tabaka ile kaplıdır. Transformatörün gücüne göre nüvenin kesiti artı işareti, kare, dikdörtgen ya da çok basamaklı biçiminde yapılır. Transformatörlerin nüve kesitleri orta büyüklükte ve küçük olanlarda dikdörtgen, kare ve artı biçiminde, biraz daha büyük olan transformatör de ise nüve çoklu artı biçiminde yapılır. Soğumanın sağlanması açısından büyük olan transformatörlerde demir nüvede aralıklar bırakılabilir.
3 fazlı transformatörlerin manyetik nüveleri genellikle;
- Mantel tipi nüve
- Çekirdek tipi nüve
olmak üzere iki tipte trafo imalatı yapılır.
-
Mantel Tip Nüve
Mantel tipi 3 fazlı trafonun ortada bulunan bacaklarının kalınlığı yanlarda bulunan bacaklarının kalınlığının iki katıdır. Bu nedenle fazların manyetik devreleri birbirlerine göre simetrik ve ayrı olmaktadır.
-
Çekirdek Tip Nüve
Çekirdek tipi 3 fazlı transformatörün orta bacağının manyetik akı yolu yanlardaki diğer bacaklara göre daha kısadır. sebeple ortadaki bacağın boş çalışma akımı yanlardaki bacaklara göre daha az olur.
Sargılar
3 fazlı transformatörlerde sargılar üzerinde kaçak akılar oluşabilir. Bu akıları ve trafo kayıplarını önlemek için aynı faza ait primer ve sekonder sargıları üst üste sarılır. 1 fazlı trafoların tersine, sargılar ile manyetik nüve arasında elektriksel atlama olabilir. Bunun olmaması için düşük gerilim sargısı alta, yüksek gerilim sargısı ise üste sarılır. Alt ve üst gerilim sargılarının da birbiri ile yalıtılması için aralarına presbantlar yerleştirilir.
Sargıların gerilim ve akımlarına göre kesitleri yuvarlak veya dikdörtgen şeklinde iletkenler kullanılır. 3 fazlı transformatör sargıları, yapılışlarına göre silindirik ve dilimli olmak üzere iki çeşittir.
-
Silindirik Sargı
Silindirik sargılar büyük akımlı trafolarda alt gerilim sargısı olarak kullanılır. Dikdörtgen şeklindeki büyük kesitli elektrolitik bakır iletkenlerden sarılır. Trafo bacağı boyunca basit ve çift silindirik sargı olarak sarılır. İzolasyonu kolaylaştırmak, trafo yüksekliğini düşürmek ve bobinin manyetik direncini azaltmaktır. Bunun için çift silindirik sargılar tercih edilir. Sarım şekilleri, AG sargıları içe sarılır. YG sargıları da dışa sarılarak, üst üste silindirik sargı oluşturulur.
-
Dilimli Sargı
Orta güçteki trafoların üst gerilim sargısının yapımında kullanılan bir sargı çeşididir. Kullanılan iletkenler yuvarlak veya lama şeklindeki elektrolitik bakırdan yapılır. Çok büyük akımlarda, akım birikimlerini önlemek içindir. Birçok sayıda kesitleri dikdörtgen olan bobin uçları, sargı içlerinde birbirlerine bağlıdır. Bu şekilde olup sadece dilimin dışında iki uç bulunur.
Trafo Bağlantı Grupları
- Üçgen
- Yıldız
- Zik-zak diye üç grupta toplanır.
Trafo bağlantı grupları ile ayrıntılı yazımızı sayfamızda bulabilirsiniz.
Güç Trafo Özellikleri
- 200 MVA üzeri olan ve TEİAŞ’ ın indirici merkezlerinde ya da barajlarda kullanılan trafolardır.
- En büyük dezavantajı trafo fiyatları çok pahalıdır.
- Çok ağırdır ve taşınması büyük bir sorundur.
- Güç trafoları hem cebren hava ile hem de yağ ile soğutulmaktadır. Fabrikadan yağsız çıkar, yerine konulduğunda trafo yağı ile doldurulur.
- Yağ değişim zamanı gelince özel donanımlı tır araçlarla yerinde yağları değiştirilir.
- Verimleri düşük, işletme bakımları zordur.
2 adet 100 w. 36 volt-200hzlik 3 fazlı motoru ayni anda 400 wattlık inverter ile çalıştırıyorum,
inverter çıkışında ki voltajı 220-280 volt arası yıldız bağlı trafo ile 3×36 volt a transfer ediyorum,bazen 2.motor bayılıyor.sebebini bulamadım.bağlantılarım tamam,trafoların gücü yeterli hesabıda şu şekılde prtatik olarak yapıyorum,nüve kesitlerinin eni ile boyunu çarpıp tekrar 5 ile çarpıyorun,bende 375 watt çıkıyor,nüve 5cm en 5cm boy,=125×3 trafo=375 gibi hesap ediyorum,yanlış değilse %80 lik bir toleransa sahibim.nerde yanlış yapıyorum aydınlatırsanız memnun olurum.teşekkürler
Büyük ihtimalle trafonun gücünden kaynaklanmış olabilir. İmkan varsa 600-700 Watlık trafo bağlayın. Pens ampermetre ile akım ölçümü yapın. İnvertör akımında da kaynaklana bilir. Akım değeri küçük olabilir. Olasılıkları incelemekle bulunur.
iyi günler,
600 w 24 v 3 faz rüzgar jeneratörü çıkışını tek fazlı 3 adet 24/220 trafo ile yükseltecegim
kullanacagım her bir adet trafo 250 w lık mı yoksa herbiri 600 w lık mı olmalı
tesekkürler
36 volt gerilimli motoru 24/220 trafo ile niçin yükseltiyorsun. Soruyu tam anlamadım.
Tek öğe fazı ile trafo çalışırmı
Ne demek istediğini anlıyamadım.
Senin verdiğin ölçülere göre trafönun gücünü bulursak 5×5= 25/1,25 = 20 yapar yirminin karesini alırsak 20×20=400 VA Trafonun gücü olur
trafo gücünde sorun yok.İnvertörün frekansı çıkış frekansı uygunmu ? 200Hz mi?
“Güç Trafoları” başlıklı yazımızda böyle bir hesaplama yok. Sorunuzu tam anlayamadım.
Ertan a yanıt olarak ; nüve ebatlarından trafosunun çıkış gücünü hesapladım
Evet uygundur. İnvertörün etiketinde çalışma frekansı vardır. Mesala 0 – 200 Hz diyelim. Çalışacak olan makinanın devrini bu frekans aralığında invertör üstündeki pot ile ayarlayabilirsiniz.
Tamam anladım. Evet invertör uygundur. İnvertörün etiketinde çalışma frekansı vardır. Mesala 0 – 200 Hz diyelim. Çalışacak olan makinanın devrini bu frekans aralığında invertör üstündeki pot ile ayarlayabilirsiniz.