İzolasyon Trafosu Nedir: İzoleli şebekelerin esas elemanı izole trafosudur. Sargılar ve nüve arasındaki izoleyi sağlayan, yalıtım amaçlı olarak alternatif akım şebekesine bağlı bulunan güç cihazlarında, primer ile sekonder sargılarının birbirinden izole edildiği düşük gerilim gerektiren yerlerde kullanılan cihazlara izolasyon trafosu denir. İzolasyon trafoları primer ve sekonder arasında güvenlik yalıtımını sağlar.
Hatlardan çıkış sargısı tamamen izole edildiğinde şebekede oluşacak yüksek akımdan transformatör gücü kadar korunur. Çıkış sargısında oluşacak kısa devre veya yüksek akım anında çıkış geriliminde düşüş meydana gelir. Elektrik çarpmasına karşı önlem almak ve güvenli bir ortam meydana getirmek için izole trafosu kullanılır. Elektrik tesislerindeki alıcıların gücüne göre izolasyon trafo imalatı yapılır. Fazla güç istenen durumlarda izolasyon transformatörünü seçerken güçlü olanı seçmek doğru olur. Nötrü topraklanmamış trafolar izolasyon trafosudur. Kumanda devresinde ki gerilimler de kullanılır.
İzolasyon trafosunun iç yapısı
İzolasyon Trafosu Ne İşe Yarar?
Trafo çeşitlerinden olan izolasyon trafosu, insanların çarpılma riski olan yerlerde kullanılır. Trafonun iki ucu ayrı ayrı toprağa karşı avometre ile ölçümü yapıldığında aynı gerilimi gösterir. Güvenlik açısından aşırı hassasiyet isteyen iş yerlerinde kullanılan izolasyon trafolarının sargılarının trafoları, elektrik bakımından birbirlerinden ayrıdırlar. Primer ve sekonder sargıları mutlaka yalıtılarak yapılmasına, özen gösterilir. Amaca uygunluğu açısından sargılar aynı trafo üstüne tek tek ve sargıların arası yalıtılarak yapılmalıdır. Direk olarak şehir şebekesinin voltajına bağlamak istenmediği zaman bu sistem kullanılmaktadır.
Sekonderde meydana gelecek kısa devre veya yüksek bir akımda, sekonder gerilimi düşeceğinden elektrik çarpmasını zararsız bir hale getirmiş olur. Ayrıca nötr noktası olmayan bir şebekede nötr noktası elde etmek için kullanılır. İzolasyon trafosunun işe yaradığı yer, gerilimi düşük AC çalışan yerlerde şebekede oluşan manyetik kirliliğin yüke aktarılmasını önlemiş olur. Trafo firmaları tarafından üretilen 1 fazlı ve 3 fazlı izole trafoya göre trafo fiyatları belirlenir.
Güç devrelerinde fazla maliyet getirmemesi için izolasyon trafosunun yerine doğrudan şebekeye bağlantı yapılır. İzolasyon trafosu kumanda devrelerinde kullanılır. Gövdeye kaçak olduğu zaman güç devresinde kaçak akım rölesi ve topraklama rölesi kullanarak sorun giderilmiş olur.
İzolasyon Trafosu Kullanırken
Çalışma yapılacak masaya doğrudan bağlanır. Çalışma sırasında kullanılacak elektrik, şehir şebekesinden izole edilmiş olacağından çarpılma riski oluşmaz. İzolasyon trafosu ile çalışılırken her zaman elektrik çarpması riski vardır. Elektrik trafolarında çalışma yapılırken dikkatli olunmalıdır. İzolasyon trafosunun bir ucuna dokunulduğunda çarpılma olmaz. İki ucuna da aynı zamanda dokunulursa elektrik çarpması olur.
İzolasyon Trafo Bağlantıları
Giriş 380/380-220-110 veya 220/220-110-48- 12 şebekede oluşan manyetik gürültülerin yüke yansımaması için bu trafolar kullanılır. 3 faz izolasyon trafosu daha çok servo motor ve step motor beslemesinde, sistemdeki parazitleri önlemek için kullanılır. Beslediği yükün daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Yük ile şebekenin birbirlerinden yalıtılması için kullanılmaktadır.
İzole Trafo
Yüksek gerilim farklı dönüşüm oranlı trafolarda tercih edilir. Primer ile sekonder arasında elektriksel bir bağlantı olmadığı için manyetik alanla endükleme meydana geldiğinden sekonder uçlarının yalnız bir tanesine dokunmak tehlike yaratmaz. Primerde meydana gelen faz, nötr, toprak hatlarındaki elektrik sıçramalarını ve trafodaki elektrik gürültülerini, sekondere yansıtmamasıdır. Türlü sebeplerle oluşan elektriksel parazitler izolasyon trafosundan geçemez ve böylelikle yüke zararı olmaz. 3 fazlı elektrik hatlarında nötr hattının bulunmadığı durumlarda izolasyon trafosu kullanılır. Girişi iki fazdan beslenen trafonun çıkışından nötr hattı elde edilmiş olur. İzolasyon trafosu genellikle insanların elektrik çarpması riski olan yerlerde kullanılır.
Örnek; UPS (güç kaynağı) çıkışında ve bu tip trafolar elektronik kart arızalandığı zaman yükün zarar görmemesi için kullanılır.
Alternatif akım dalgalanmalarına karşı, izolasyon trafoları bir koruma sağlamaz. Korumayı sağlayan şok bobinleridir. Frekans invertörlerde izolasyon trafosu kullanılmaz. Onun yerine doğru akıma dönüştürülmüş alternatif akım hattına direk bağlı IGBT kullanılır. DC izolasyon bobinleri, AC şebekelerinde oluşan dalgalanmaları azaltmak için kullanılır. Bunun yanında voltajı düşüren bazı cihazlarda AC şebekelerinde oluşan dalgalanmaları azaltabilir. Yüksek frekansa dayanıklıdırlar. Bu sistemin uygunluğu en zor şartlarda bile ispatlanmıştır. Frekans invertörlerinin kullanımı ve güvenirliliği ispatlanmıştır. AC şebekelerinde izolasyon trafosunun yerine voltaj düşürücüler ve şebeke yakalayıcıları, AC şebekede meydana gelen dalgalanmaları ve yıldırımdan korunmayı sağlar.
IGBT nedir? Insulated, Gate, Bipolar, Transistor, kelimesinin baş harflerinden oluşan bu elektronik devre elemanını sürerken mofset gibi, (voltaj kontrollü) iş yaparken bipolar transistör (yüksek akım) gibi davranır.
SELAMLAR,
BEN CELAL HACIMAHMUTOGLU,
İST ZORLU CENTER ELK-MEK MD. BU TESİSDE BULUNAN PSM SES SİSTEMLERİNİ BESLEMEK İÇİN) YE ALT YÜKLENİCİMİZ SASEL ELK-MEK FİRMASI İLE 2 ADET İZOLE TRAFO KOYDUK (ELTAŞ) SORUM ŞÖYLE,
1-BU TİP İZOLE TRAFOLARA ŞEBEKEDEN BİR TORAK HATTI GETİRMİYORUZ!!
2-SİTEMDE BİR TOPRAK SİSTEMİ OLMADIĞI İÇİNDE TRAFONUN YILDIZINDAN ALDIĞIMIZ NÖTÜR İLETKENİ İLE BİR TOPRAK-NÖTÜT ÖLÇÜMÜ YAPILAMAZ. DOĞRUMUDUR,
SELAMLAR-SAYGILAR,
CELAL HACIMAHMUTOGLU
Doğrudur. Ayrıca yaptığınız nötr hattını topraklama ile ölçün. 1,5 voltu geçmesin. Kolay gelsin İyi çalışmalar.
merhabalar,
aldığımız bir sipariş için yüksek voltaj üreten trafo yaptık..yaptığımız trafoda elektrik atlamasını önlemek için üzeri reçine tarzı katılaşan sıvı ile kaplamak istiyoruz. istanbulda bu işi yapanlar hakkında bilginiz var mı?ya da satılan hazır bir ürünü biz kendimiz uygulayabilir miyiz? teşekkürler..
Bobinaj malzemesi satan yerde bulabilirsiniz. Karaköye bakınız. Firma olarak bilmiyorum.
Merhaba.Ben düzce üniversitesinde elektrik bölümü öğrencisiyim.Benden 220 giriş 220 çıkış transformatör istenildi.Sizden bu transformatör için gereken bilgileri rica edebilir miyim.Kaçlık tel çapı kaç sipir ve benzeri bilgileri.İlgilenirseniz teşekkür ederim.
Sayfalarımızdan “Trafo Sarımı” sayfamızı ziyaret ediniz. Tüm bilgiler mevcuttur.Başarılar.
Merhabalar;
UPS girişinde ya da çıkışında izolasyon trafosu kullanımına gerek var mıdır?
UPS transformatörsüz PWM
İzolasyon trafosu kullanılırsa daha iyi olur.
Merhaba elektrik konusunda çok fazta bilgim yok ama bu trafoyu nasıl kullanıyoruz ? Satın alıp panoya mı yerleştiriyoruz.
Kapalı alanda kaynak işlemleri yapıyoruz sanayide
Bu trafoyu kullansak çarpılmalara karşı bizi korur mu ?
Daha çok küçük çaplı trafolarda kullanılmaktadır. Kullanılan trafoyu kaçaklara karşı, çarpılmalara karşı daha iyi korumak için özel olarak izolasyon yaptırabilirsin. Ayrıca satın alınıp panoya yerleştirilmez.
merhaba..
3*20 kwa ızalasyon tarafosu yarı kapasıtede calıştıgı halde 85 dereceye kadar ısınıyor bu durum normalmıdır tesekkurler
Her izolasyon trafosunun etiketinin üzerinde ortam sıcaklığı ve çalışma sıcaklığı gösteren teknik bilgiler vardır. izolasyon trafosunun hangi ortamda ve şartlarda çalıştığını teknik olarak iyice etüt etmek gerekir.
Merhaba, EÜAŞ kurumunda Elektrik Mühendisi olarak çalışmaktayım. 75 KVA 13800kök3 / 0,5 KV gerilim oranına sahip monofaz Nötr-Gerilim Trafosunun DC İzolasyon(meger) testlerini yaptık.Sargı sıcaklığı 26 derecedir. Sorum; AG/TANK izolasyon değerinin minimum seviyesi nasıl olmalıdır. Değerin matematiksel hesabı nasıl yapılmalıdır. Konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.
AG/TANK izolasyon değeri derken, trafo içindeki yağın, yani tank içindeki yağın delinme direncini mi soruyorsunuz.
Asansör devresi için izolasyon trafosu kullanılan bir yerde 220 W geçen herhangi bir yerden faz toprak arası lamba dokundurdugumda yanması normal mıdır? Insanın çarpılma riski olmadığını nasıl deneyebilirsiniz.
Herhalde 220 volt demek istediniz. Lambanın yanması normaldir. İzolasyon trafosunun bir ucuna dokunulduğunda çarpılma olmaz. İki ucuna da aynı zamanda dokunulursa elektrik çarpması olur. İnsanın çarpma riski olmadığını anlamak için, trafonun iki ucu ayrı ayrı toprağa karşı avometre ile ölçümü yapıldığında aynı gerilimi gösterir.
Merhabalar,
Asansör sektörüne kumanda pano üreten bir firmada çalışmaktayım. Emniyet devresine seri bağlanan kontaklar için izolasyon trafosu kullanıyoruz. Ayrıca standart gereği emniyet devresi için kaçak akım kullanıyoruz. bu yüzden izolasyon trafo 0 noktasını toprağa bağlıyoruz. Doğru bir bağlantı mıdır? toprağa bağladığımız için izolasyon trafosu işlevini görür mü?
Teşekkürler.
merhaba bir problemim var yardımcı olursanız
bir otel inşaatında karşılaştığı sorun . otel ana panosunda toprak nötr arası 4 volt gözüküyor . ana panodan ups pagladığımda izalasyon trafo çıkışında 50 V değer okuyorum nedeni ne olabilir
Topraklama ile ilgili 10 tane konu başlıklı yazımız bulunmaktadır. “Topraklama nedir”,”Topraklama Nasıl Yapılır?” konu başlığından inceleyip sorunuza daha geniş cevap bulabilirsiniz.
Nötrü topraklanmamış trafolar izolasyon trafosudur. izolasyon trafosu, insanların çarpılma riski olan yerlerde kullanılır. Trafonun iki ucu ayrı ayrı toprağa karşı avometre ile ölçümü yapıldığında aynı gerilimi gösterir.
Merhaba izolasyon trafosu ile sürücü besler isek input akımı 40A olan. Bunun seçimini ve hesabını yazar mısınız
Frekans invertörlerde izolasyon trafosu kullanılmaz. Onun yerine doğru akıma dönüştürülmüş alternatif akım hattına direk bağlı IGBT kullanılır. DC izolasyon bobinleri, AC şebekelerinde oluşan dalgalanmaları azaltmak için kullanılır.
Merhaba kolay gelsin
Ben barış
380 volt bir izole trafosu nun bağlantı şeması ni yazarmisin
85 kW gücünde bir maaakinadaa kullanılacak
85 kw makinanın izalasyon trafosu güç devresinde mi yoksa kontrol devresinde mi kullanılacak. Güç devresinde ise bir fazlı trafo nüvesi yerine üç fazlı trafo nüvesi kullanılacak
Merhaba
Evimin elektrik sistemine izalosyon tafosu koymak istiyorum 750 VA trafo yeterli olurmu?
Ayrica 5kw inverter cihahazi cikisina yerlestirirsem evin sistemine faydasi olurmu?
Tesekkurler
Evin elektirik sistemi toplam 5kw olarak hesaplanır. Bir anda 2,5kw devrede olduğunda 750va trafo yeterli olmaz. Elektrik sistemine koyacağınız trafo 7.500 VA olmalıdır. Bir kaç alıcı için 750VA trafo kullanacak iseniz 500-600 Watı geçmemelidir.
Merhaba,işyerinde Network sistem kabini ve bilgisayarları ups ile kullanmaktayız,şebeke nötr toprak voktajı 8-9 v. Geçebiliyor bunun önüne geçmek topraklama voltajını düşürmek için ups den önce şebeke girişine izole teafo bağladık. Sorun şu izole trafo ups girişinemi yoksa çıkışınamı bağlanmalı. Kısa sürede izole trafo bozulma sebebi neden olabilir uygulamada yanlış yada eksik konrtrol gereken ne olabilir. Teşekkürler
Topraklama voltajını düşürmek için dışarıda iyi bir topraklama yapmak gerekir.”Topraklama Nasıl Yapılır?”, “Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyiniz.
Merhabalar 700 watt power cevirici elktrik kesintilerde akuye baglayip yaklasik 1 senedir kullaniyorum sebibini bilmeden sigortasi atiyor elktronikciye de guturdum admam biraz urasti yapamadi sanirim bilgiside pek yoktu kiymetli ustalarimdan oneriler bu konuda fikirleri bekliyorum
Görmeden incelemeden fikir yürütmek çok da sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Çeviriciden anlayan profesyonel bir elektrik-elektronikçiye götürmenizde yarar var.
Merhaba ,eve 380-220 izalasyon trafosu koyacağım bu trafo giriş amperi düşük çıkış amperi yüksek yarı yarıya haliyle elektrik faturasını yarıya indirir mi
Elektrik faturanızda bir değişiklik olmaz.
220 volt ile çalışan bir televizyon,buzdolabı vs 380 volt akım gelen bir sanayi elektriğinde kullanılırsa cihazlar çalışırmı yoksa çalışmazmı ya da cihaza zarar verirmi.Bir köylerde meskenlere 380 volt elektrik bağlanırmı.Direklerde 3 ayrı tel çekiliyor bunlardan biri 220 volt diğer kullanılmayan 380 volt akım telimidir.Bilgi verirseniz memnun kalırım.
Merhaba! Bir ünit ve 2 bilgisayar olan bir diş kliniğim var. Nötr toprak arasında 20 v gerilim ölçüyorum. Cihazlarım sık sık arıza veriyor. Müzik ses sistemlerimde sürekli bir uğultu var. Telefon santrali sık sık arıza veriyor. İzolasyon trafosu sorunumu çözermi. Daire girişinemi cihaz girişlerine mi bağlanmalı ve gücü yada özellikleri nasıl olmalı.
Nötr-toprak arasındaki voltaj farkı 1.5 V sınırında olmalıdır. “Bina Topraklaması Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda topraklamanın nasıl olması gerekliliği anlatılmıştır. Bu şartlarda sizin cihazlarınızı çalıştırmanız tehlikelidir.Bu problem çözülür. Profesyonel bir elektrikçiden yardım alınız.
Fazlar arası 380 volt, faz nötr arası 220 volt. Evdeki cihazlar 220 volt ile çalışır. Şebekeden 380 volt gelir. Yük dengelensin diye 220 volt ayrı ayrı dağıtılır.
merhba bişey sormak istiyorum eve osiloskop ve sinyal jeneratörü aldım bunları şebeke gerilimde kullanıyorum bir zarar verir mi ve ayrıca osiloskopu devreye bağladığımda tam sinyal göremiyorum bununla mı ilgilidir
Aleti aldığınız yere hangi amaçla kullanacağınızı söylediniz mi? Kullanım özelliğine göre cihaz alınız.