Motor Koruma Şalteri Nedir? Ne İşe Yarar?
Motor koruma şalteri: Bir motor besleme devresinde hattın başına sigorta konulur. Bu elektrik sigortaları, çalışma karakteristikleri sebebiyle motoru değil, hattı korurlar. Motorları koruyabilmek için ise çeşitli şalterler kullanılmaktadır. Bu koruyucu elemanlara, motor koruma şalterleri denir.
Motor Koruma Şalteri Ne İşe Yarar?
Motor koruma şalteri motorları ve tesisatları kısa devre ve aşırı akımın etkilerine karşı korur. Aşırı akım ve kısa devre açtırma özelliği bulunan üç kutuplu elektromekanik koruma elemanlarıdır. Ayrıca tesisatın ve güç kaynağının güvenli izolasyonu için ayırma fonksiyonu sağlar. Bu durumda yüklerin manuel olarak anahtarlaması yapılabilir.
Motor devresine seri bağlanan, motor koruma (termik) şalterin üzerinden motor akımı geçer. Motor koruma rölesi sayesinde, bir arıza sebebi ile veya yol alma anında çektiği kısa süreli aşırı akımlarda sargılar zarar görmez. Kısa sürede şalterin devreyi açmaması, şalterin içindeki sistemle engellenir.
Bir motor yolverici, gerekli gücü kumanda eden ve motor koruma işlevlerini sağlayan birbiriyle uyumlu elemanlardan oluşur. Güvenli bir çalışma için uygun elemanların seçimi ile hassas motor koruma, sabit veya değişken hızda çalışmayı sağlayacaktır. Makine bakımı yapılmasını sağlamak için, motor ve ilişkili kontrol elemanları ile şebeke arasında bir yalıtımın yapılması zorunludur.
Motor Koruma Şalter Yapısı
Motor koruma şalterleri küçük güçlü motorların direkt çalıştırılması ve korunması için kullanılır. O halde otomatik kumanda sistemi yerine otomatik şalter konur ve maliyet düşer. Motor koruma şalterleri, kesme kapasitelerinin sınırına kadar, yüksek seviye kısa devre akımlarını (her fazda) algılayıp kesecek bir manyetik açma ünitesi içerir ve hata akımlarının etkilerine karşı elektriksel sistemi korurlar.
Motor koruma şalteri normalde bağımsız tek faz algılama içerir. Her hangi bir fazdaki açma, aynı anda tüm 3 fazı da açar. Motor koruma şalterlerinin çalışması daha düşük hata akımları için, sigortalardan daha hızlıdır.
Motor Koruma Şalter Çeşitleri
Kullanılacakları motorların nominal akım değerlerine uygun olarak motor koruma şalter seçimi yapılmalıdır. Akım ayarları da bu değere uygun olmalıdır. Bu şalterler ayarlandıkları akım değerlerinin üzerinde geçen akımlarda motorları korurlar.
Motor koruma şalter çeşitleri;
- Butonlu motor koruma şalterleri
- Çevirmeli tip motor koruma şalteri
Butonlu Motor Koruma Şalterleri
Butonlu motor koruma şalterlerinde, açma-kapama için düğmeler vardır. Bu düğmelere basılarak motorlara kumanda edilir. Çeşitli akım değerlerinde butonlu motor koruma şalter imalatı yapılır. Akım ayarları kullanılacak olan motorlara uygun olarak yapılır. Aşırı akımlarda basılı start butonu atarak stop konumuna geçer. Butonlu motor koruma şalteri, devreye sigortalardan sonra bağlanır.
Çevirmeli Tip Motor Koruma Şalteri
Çalışma prensibi butonlu tipte olan motor koruma şalterleri ile aynıdır. Motorları çalıştırmak için şalteri (mandallı şalter) çevirmek gerekir. Aşırı geçecek akımlarda şalter stop konumuna geçerek elektrik motorunu korur.
Motor Koruma Şalter Özellikleri
Motor koruması için tasarlanmış olun bu şalterler, montaj kolaylığı, boyut ve performans açısından idealdir. Şalter firmaları tarafından TS EN 60947-4-1, IEC 60947-4-1 ve VDE 0660 standartlarına uygun olarak imal edilmektedir.
- 0.1-25 A arasında ayarlanabilen 13 kademeli aşırı akım koruyucusu
- Sabit olarak ayarlanmış kısa devre koruması 12xIe
- Kısa devre açma kapasitesi minimum 3kA / 400 V
- 6.3 A ‘e kadar sigortasız kullanabilme
- Sıcaklığa karşı kompanze edilmiş ve faz eksikliğine karşı koruma
- İzolasyon ve ana şalter fonksiyonu IEC 204-1
- 35 mm’ lik montaj rayına hızlı ve basit montaj özelliği
- Anma işletme gerilimi Ue 690 V AC, anma İşletme Akımı Ie 0.1-25A arası ayar aralığı
- Anma sürekli akımı Iu 32 A, darbe dayanım gerilimi Uimp 6 kV, bağlantı kablo kesiti 0.75-2.5 / 0.75-4 mm²
- Etanj özelliği sayesinde çevre koşullarına maksimum dayanım, sıva üstü ve ankastre tiplerde üretilir.
- İzolasyon test gerilimi 3000 V AC
- Elektriksel ömür 10000 açma-kapama min
Motor Koruma Şalter Kullanım Alanları
- Havalandırma sistemleri, konveyör sistemleri,
- Vinç panoları, küçük makine, kompresör
- Otomatik kumanda sistemleri, motor uygulamaları arasında yer almaktadır.
Uygulamalarda bu şalterlerin koruma fonksiyonları, faz kaybı hassasiyeti, kısa devre koruma ve aşırı akım korumasıdır.
Motor Koruma Şalter Seçimi
Motor koruma şalterlerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır. Bu koruyucu elemanı seçerken, uygulamada kullanılacak olan motorun anma gücü göz önünde bulundurulmalıdır. Ayarlanması mümkün olan termik ayar alanı sayesinde ihtiyaç duyulan akım aralığını ayarlayabilmek mümkündür. Ayrıca başka bir husus ise ayar alanının manyetik kısa devre ayarı olmadığıdır.
Motor Koruma Şalter Bağlantısı
Motor koruma şalterleri, elektrik motorlarının uzaktan kumandası gerektirmeyen durumlarında motoru faz kaybı, aşırı yük ve kısa devrelere karşı korur.
Bağlantı Şeması
Motor Koruma Şalter Fiyat ve Markaları
Piyasada kaliteli birçok farklı şalter markaları vardır. Motor koruma şalter fiyatları her firmaya, markaya ve kaliteye göre değişmektedir.
Altın Bobinaj der ki
Sektörden(bobinaj) biri olarak yazınızı beğendim.Açıklayıcı bir yazı olmuş ,motor koruma şalterlerinin motorun ömrünü uzatmada ve verimli çalışmada etkisi tartışmasız.
Saygılarımla
Ergün der ki
Elemanların sembollerini de yazınıza eklemenizin okuyuculara daha faydalı olacağını düşünüyorum.
nuri der ki
motor koruma elemanlarından 5 tane soylermısınız
admin der ki
Termik manyetik şalter, termik, faz koruma rölesi, gerilim koruma rölesi, aşırı akım rölesi, motor koruma termostatı
ahmet der ki
2.2 kw elektirik motoruna en küçük boyutlarda MOTOR KORUMA ŞALTERİ kullanmam gerekli. hatta bu motor korum şalteri elektirik motorunun üzerindeki klemens kutusunun içerisine yerleştirmem gerekli. Nasıl bir malzeme önerirsiniz.
admin der ki
Özel bir malzeme yok. Sıva üstü PVC kapaklı, contalı su geçirmeyen büyük buat kutuları var. Motor klemens kutusunun yerine bu kutuyu koyarak içine motor koruma şalterinide monte ederek sorunu çözebilirsin. Kutu büyüklüğünü yerine göre siz ayarlayınız.