Elektronik Devre Elemanları Ve Görevleri
Elektronik devre elemanları: Teknik elemanlar hızlı sanayileşmenin, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın en önemli faktörüdür. Hızlı ve sürekli üretim, yeterli montaj, işletmeye alma, bakım ve onarım teknik elemanların aynı dili kullanmaları ile sağlanır. Yapılan işin istenen özelliklerde olması teknik elemanların, elektrik devre şemalarını eksiksiz okuma ve bunu birebir uygulamaları ile sağlanır.
Bundan dolayı soğutma ve iklimlendirme elektrik devre elemanlarının sembollerini çizimlerinde ülkelerin standart sembolleri ile gösterilir. Bu sembollerin birbirlerine birleştirilmesi sonucu da elektrik devre şemaları elde edilir.
Çevremizdeki elektronik cihazların her yeni gün, insan ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha kolay yanıt verecek modelleri tasarlanmaktadır. Tasarlanan her yeni model boyutları ve işlevleri bakımından bir önceki modellerine göre daha üstün özelliklere sahiptir. Bu cihazlarda kullanılan malzeme teknolojisinin sürekli gelişmesi, bu yenilenmeyi hızlandırmaktadır.
Elektronik teknolojisinde yaşanan gelişmelerle beraber elektronik devreler, elektrik sinyallerini işleme özelliğine göre analog ve sayısal sistemler olarak ayrılmaktadır. Zaman eksenine göre sonsuz sayıda değer aralığına sahip analog elektrik sinyallerinin her anında tepki gösterebilen devre elemanları “Analog Devre Elemanları” olarak adlandırılabilir. Analog devre elemanları direnç, kondansatör, bobin, diyot ve transistör gibi yarı iletkenlerden meydana gelir.
Çeşitli analog ve sayısal elektronik sistemlerde farklı boyutlarda ve elektriksel özelliklerde karşımıza çıkan elektrik elektronik alanındaki bu devre elemanlarını tanımak, ihtiyaca uygun malzeme seçimi yapmak ve iyi kullanabilmektir.
Elektrik Devresi ve Elektronik Devre Elemanları
Elektronik devre elemanları da kendi aralarında gruplara ayrılırlar.
- Pasif Devre Elemanları
- Aktif Devre Elemanları
Pasif Devre Elemanları
- Dirençler
- Kondansatörler
- Bobinler
Aktif Devre Elemanları
- Diyotlar
- Transistörler
- Entegre devreler
Yarı İletkenli Elektronik Devre Elemanları
- Diyot
- Zener Diyot
- Tünel Diyot
- Varikap diyot
- (Şotki) Schottky Diyot
- Led Diyot
- İnfraruj Led
- Fotodiyot
- Optokuplörler
- Transistör
- Triyak
- Kondansatör
- Diyak
Elektronik Devre Elemanları ve Görevleri
Devre şeması çizerken, devre şemalarını doğru şekilde anlamak için elektronikte kullanılan devre elemanlarının projelerde ve elektronik devre şemaları sembolleri .
Devre Elemanları Nelerdir?
Bir elektrik devresinin oluşmasını sağlayan parçaların genel adıdır. Pil, kablo, ampul, ve anahtar birer devre elemanıdır.
Elektrik Devresi Nedir?
Direnç, kondansatör, iletim hatları, güç kaynağı gibi çeşitli devre elemanlarının bir araya gelerek oluşturduğu devrelere verilen isimdir.
Pil Nedir?
Bir elektrik devresinin enerjisini sağlayan araca pil denir.
Pil Yatağı Nedir?
Pilin yerleştirildiği yerdir. (+) ve (-) kutupları pil yatağı üzerinde bulunur.
Lamba (Ampul) Nedir?
Pilden aldığı elektrik enerjisini, ışık enerjisi olarak yansıtır. Bu elektrik devre elemanlarına lamba denir.
Bağlantı Kablosu Nedir?
Devredeki elemanlar arasındaki bağlantıyı ve elektriğin iletilmesini sağlar. İletken madenlerden (Bakır, demir, gümüş, altın vb.) yapılan tele denir.
Anahtar Nedir?
Devreden geçen akımın kesilmesini veya açılmasını sağlayan devre elemanıdır. Resimde anahtar sembolü, anahtarın fiziksel görünümü.
Duy Nedir?
Ampul duy üzerine yerleştirilir. Duy kablo ile ampul arasında gerçekleşecek olan elektrik akımını sağlar.
Ampermetre Nedir?
Bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alettir. Bağlı bulunduğu tesisin akım şiddetini ölçmekte kullanılır. Ampermetre devreye seri bağlanır.
Voltmetre Nedir?
Devrenin herhangi iki noktası arasındaki potansiyel farkını (gerilimi) ölçmek için kullanılan elemandır. Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına paralel bağlanır.
Multimetre Nedir?
Akım, voltaj (gerilim) ve direnç değerlerini ölçmeyi yarayan alete multimetre denir.
Üreteç Nedir?
Elektrikli devrede kullanılır. Pil, akü, batarya, güç kaynağı gibi elektrik kaynaklarına üreteç denir.
Batarya Nedir?
Devreye birden fazla üreteç bağlanmasına batarya denir.
Pasif Devre Elemanları
Tek elementten imal edilen, görevini yaparken herhangi bir enerjiye (voltaja) ihtiyaç duymayan elemanlardır. Pasif devre elemanları, genel amaçlı elemanlardır. Her elektronik devrede bulunurlar. Bu elemanları genel yönleri ile tanımak gerekir. Böylece amaca uygun olarak kullanılmaları için yeterlidir.
Direnç Nedir?
Elektrik akımının akışına direnç gösteren, bu esnada Ohm kanununa göre uçları arasında gerilim düşümüne sebep olan devre elemanına direnç denir. Dirençler, karbon, karbon metal gibi maddelerden yapılan elemanlardır. Direnç üzerinden akım geçmeye başlayınca görevini yerine getirmeye başlar. OHM kanunu doğrultusunda elde edilmesi gereken tüm değerlere ulaşılır.
Kondansatör Nedir?
İki iletken levhanın dielektrik (yalıtkan) bir ortamda yanyana gelmesi ile yapılır. Devrede bulunan gerilim durumuna göre, kapasite özelliklerini ve değerlerini ortaya çıkarırlar. Resimde elektrolitik kondansatör sembolü, elektrolitik kondansatörün fiziksel görünümü.
Bobin Nedir?
Bobinler iletkenlerden yapılır. Bobin kullanıldığı devrede elektromanyetik özelliklerini yerine getirir. Resimde bobin sembolü, bobinin fiziksel görünümü.
Aktif Devre Elemanları
Aktif devre elemanları, en az iki veya daha fazla elementten imal edilir. Çalışmaları ve beklenen özellikleri yerine getirmeleri için enerjiye (voltaja) ihtiyaç duyan devre elemanlarıdır. Tek başlarına kullanılsalar (diyotlar gibi) bile verimli ve hesap edilebilir bir devre için pasif devre elemanlarına ihtiyaç duyarlar. Aktif devre elemanları, özel amaçlı elemanlardır. Kullanılacak devrenin özelliğine göre, aktif devre elemanlarının özellikleri ve türleri de değişmektedir.
Diyot Nedir?
P ve N özellikli iki farklı kristal elemanın belli bir ölçüde bir araya getirilmesiyle meydana gelir. Diyotlar devreden akımı tek yönde geçiren devre elemanıdır. Resimde diyot sembolü, diyotun fiziksel görünümü.
Transistör Nedir?
Yarı iletken malzemeden yapılmış elektronik devre elemanıdır. Transistörlerin yapısında P ve N yarı iletken kristal yapılar kullanılmıştır. Diyotun yapısına benzer ama çalışması ve fonksiyonları diyottan farklıdır. Tristörler, triyaklar ve bunları tetikleyenler gibi endüstriyel amaçlı devre elemanlarıdır. Resimde transistör sembolü ve transistörün fiziksel görünümü.
Entegre Devre Nedir?
Çip, mikroçip, yonga, kırmık, tümleşik devre, entegre devre, (tümdevre) gibi birçok ismi ve çeşidi bulunan entegreler yarı iletken maddeler ile tasarlanmış ince bir ya da birkaç yüzey üzerine yerleştirilmiş bir elektronik devredir.
Entegre devreler, aktif ve pasif elemanlarla yapılmış, kullanımı ve çalışma biçimi özel olan devre elemanıdır. Elektronik devre tasarımı yapılırken bu devreler küçük boyutlu, hafif ve kullanım kolaylığı ile günümüzün modern elektronik sektöründe çok önemli bir yeri vardır. Oyuncaklardan bilgisayarlara kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.
Üretici firmalar tarafından imalatı yapılan elektronik devre elemanları fiyatları marka, model ve kalitesine göre farklıdır.
gani der ki
çok güzel etkileyici
zahit der ki
Anlaşılır şekilde anlatılmış.Emeği geçenlere teşekkür.
ahmet der ki
Allah razi olsun emeği geçenlere tsk
Murat der ki
Anlaşılır ve özet niteliğinde güzel bir paylaşım.
Hüseyin KADEROĞLU der ki
Elinize sağlık. Daha önce başka bir yazınızı okumuştum. Çok faydalandığımı söylemiştim. Arı-duru bir Türkçe ile yazılmış ve konu kolay anlaşılabilecek şekilde ifade edilmiş.
Günümüzde, bir bilgi kırıntısına bile ihtiyaç var. Ne çekiyorsak, cehaletimizden çekiyoruz. Bu yazı ve yayınladığınız diğer yazılar, kendi alanında bir aydınlık oluşturmuş. Katkıda bulunmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık. Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.
admin der ki
Teşekkürler. Sağolun
Özgür der ki
Çok teşekkürler bilgi herzaman paradan daha kıymetli
can der ki
Elinize saglik agalar
cemil der ki
SLMben elektrik tteknikeriyim proje okumada eksiklerim çok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
admin der ki
Nasıl yardımcı olacağımı bilemedim.
Cevriye der ki
Allah razı olsun ya çok büyük dertten kurtardiniz .
İsmail der ki
Ben 8. sınıf öğrencisiyim işime yaradı teşekkürler…
Ünal Kıvanç der ki
Bozulan Mimaki plotter’ imin anakartında bozulmuş olan elektronik parçayı tesbit ettim. Üzerlerinde TDK331 ve TDK102 yazılı, 3 ayaklı, seramik, mavi, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde elemanlar. Bunlar bir sıra halinde 12 adet dizilmiş. Baştan 2veya3 adeti (TDK102 olanlar) yanmış. Bu elemanların ismini bilmiyorum, fakat görevleri plotter ile PC nin ilk açılışta handshake yapmasını sağlıyorlar. Yenilerini bulursam, değiştirecek kadar bilgi ve imkâna sahibim. Yardımcı olur musunuz? Selâmlar..
admin der ki
Görmeden, incelemeden, kontrol etmeden ezbere bir şey söylemek hatalı olur. İyi bir elektronikçiye göstermenizde yarar var.
Elif CAMBAZOĞLU der ki
Harika sağolun işime yaradı sözlüden 90 aldım sayeniz’de teşekür ederim
Sude der ki
guzel site 😂😂herseyimi burdan bakcammm
Mahmut turker der ki
Bazı elemanları okumada sıkıntılar yaşıyorum, yardımcı olursanız sevinirim,
1- renk şeritleri olan bobin ve dirençleri nasıl ayırt ederiz,
2- 5 renk veya 6 renk dirençler direnç üzerinden okunurken, hangi tarafın katsayı ve hangi tarafın tölerans olduğunu bulamıyorum, pc ve android yazılımlardan renkleri giriyorum hangi sıradan girersem gireyim son tölerans rengi listede bulunmuyor, böyle durumda bu bir dirençmi yoksa başka bir elemanımı anlamak için ne yapmalıyım, teşekkürler
admin der ki
https://www.elektrikrehberiniz.com/elektrik/direnc-hesaplama-3705/ bu linkteki yazımızda sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.