DC Motor Sürücü Devresi. Basit DC Motor Sürücü Devre Yapımı
DC motor sürücü: Doğru akım motoru elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çevirir. Bu elektrik makinesine doğru akım motoru denir. Doğru akım motorlarına DA motor veya DC motor da denir.
DC Motor Sürücü Devresi Nedir?
Doğru akım motorlarını çalıştırmak için, DC motor sürücü ile DC motor sürücü kartı gerekmektedir. DC elektrik motorları özelliklerine göre tasarımı yapılır. Büyük güçlü dc motor sürücüleri tasarımı yapıldığı gibi mini dc motorun da yapılır.
5v dc motor, 6v dc motor, 9v dc motor, 12v dc motor, 24v dc motor, 48v dc motorlarda da DC motor sürücü devresi tasarımı da yapılır. Örneğin; Şönt motor, seri motor, kompunt motor DC servo motor v.s. Sürücü devresinin genel amacı, akımın düzenlenmesi ve sınırlanmasını sağlamaktır.
DC Motorların Sürülmesi
DC motorların sürülmesi ve dc motor sürücü devresi;
- Armatür (rotor) gerilimini değiştirerek devir ayarlanabilir.
- Rotor (endüvi) akımını değiştirerek tork (döndürme momenti) ayarlanabilir.
- Rotora uygulanan akımın yönünü değiştirirsek ters yöne dönmesini sağlanabilir. (Kutup yerlerini yani kutup sargılarına uygulanan akım yönünü değiştirsekte olur.)
- Sürücü devreleri ile DC motorların hızları, dönüş yönleri ve momentleri çok hassas olarak denetlenebilir.
- 180 Volt takometre geri beslemesi ve voltaj geri beslemesi vardır. 2 – 200 Volt aralığında ve 0 -10 Amper aralığında çalışır.
- Armatür voltajı, feedback yöntemi ile de çalışmaktadır.
- Dönüş hızlarını düşürmek ve momenti artırarak redüktörlü motorlar günümüzde çok kullanılmaktadır.
Basit DC Motor Sürücü Devresi
DC motor sürücü devresi yapmak için kullanılan malzemeler;
- IRFT224 transistör
- Potansiyometre 50k
- 3 volt dc motor
- 12 volt batarya (akü)
- 2 adet beyaz kablo
- 1 adet mavi kablo
- 1 adet kırmızı kablo
- Lehimleme makinesi
- Bir adet alüminyum soğutucu (transistörü soğutmak için)
DC Motor Sürücü Devresi Yapımı
Bu yaptığımız fırçasız DC motor içindir. Transistörü ısınmaması için alüminyum soğutucuya monte edelim. Lehimleme işlemine başlayalım. Şekilde görüldüğü gibi 50 k potansiyometrenin ayaklarını düz tutalım. Düz tuttuğumuzda sağdaki ilk ayağını transistörün orta ayağına lehimleyelim. Transistörün sol ayağını paralel bir şekilde potansiyometrenin orta ayağına lehimleyelim.
İki adet beyaz kablo uçlarını da birleştirerek potansiyometrenin sağ bacağına lehimleyelim. Beyaz kablonun bir tanesini motor için kullanalım. Diğerini ise bataryanın eksi ucu için kullanalım. İki kabloyu birbiriyle birleştirelim. Daha sonra potansiyometrenin boşta olan sol ayağına lehimleyelim.
Bir adet kırmızı kabloyu akünün “+” kutbu için kullanalım. Bu kırmızı kabloyu transistörün orta ayağına lehimleyelim. Potansiyometredeki beyaz kablo uçlarının bir tanesini motora bağlayalım. Diğer beyaz kablo ucunu ise akünün “-“ kutbuna bağlayalım. Transistördeki mavi kablo ucu ile potansiyometredeki beyaz ucu motora bağlayalım.
Transistördeki mavi kablo ucu motorun diğer ucuna bağlayalım. Transistörün orta bacağında bulunan kırmızı uç ile potansiyometredeki beyaz kablo ucu bataryaya bağlayalım. 12 Volt güç almak için. Mavi kablo ucu beyaz kablo ucu motora lehimleyelim. Kırmızı kablo ve beyaz kablo ucunu devrenin çalışması için akümülatöre (battery) bağlayalım.
- kırmızı kablo ucu “+”
- beyaz kablo ucu “–”
Artık çalıştırmak için potansiyometreyi sağa veya sola doğru çevirdiğimizde motorun çalıştığını görürüz. Motoru istenilen devirde hızlı veya yavaş bir şekilde döndürebiliriz.
DC Motor Hız Kontrol Kartı
Bir DC motor kontrol cihazı, bir microcontroller, aküler ve motorlarla birlikte çalışan bir cihazdır. Çoğu DC motor hız kontrol kartı ünitesinde;
düşük voltaj, aşırı voltaj, kısa devre koruması, akım limit koruması, termal koruma ve voltaj (voltage) geçişleri bulunur.
Bu korumalar olmadan, motor kalıcı elektriksel veya mekanik hasara maruz kalabilir. Bazı DC motor kontrol cihazları iki motoru bağımsız olarak kontrol eder. Genel olarak her iki motoru beslemek için sadece bir besleme voltajı kullanılabilir.
Bir denetleyici kullanmanın avantajları;
- Motorun elektrik korumasını sağlar.
- Sabit hızı korur.
- Değişen sistem taleplerine dinamik cevap verir.
- Makine performansını / teşhisini değerlendirmek için izleme.
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Doğru hız kontrolünü sağlar.
DC Motor PWM Hız Kontrol Devresi
PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) Motor Kontrol Devresinin Amacı;
Sinyal bilgisinin aktarımı için uygun duruma çevrilmesi, güç kontrolünün sağlanması gibi. Ayrıca güneş pilli şarj üniteleri gibi özel devrelere destek olmak.
Bunların dışında voltaj regülatör devreleri,
- Haberleşme sistemleri,
- Ses efektleri ve yükselticiler,
- Güneş enerji sistemleri,
- Rüzgar enerjisi sistemlerinde kullanılan mikro inverterlerin dizaynlarında kullanılır.
DC Motor PWM Hız Kontrol Devresi Özellikleri
- PWM motor kontrol devresi kullanarak, Arduino ile yanıp sönen bir led devresi kurabilir. Ya da Arduino ile DC motor kontrolü gerçekleştirilebilir.
- PWM motor kontrol devresi. Arduino ile beraber kullanıldığında dijital sonuçlardan analog sonuçlar elde edilir.
- DC motor kontrol devresinde PWM ile motor kontrolü daha verimli olmaktadır.
- Bundan dolayı transistörlerdeki ısınmada azaltılmıştır.
- PWM devresi ile yüksek akım çeken DC motorların hız ve yön kontrolü yapılabilir.
Sürücü Fiyatları
DC Motor Sürücü Fiyatları – Dc Motor Sürücü Modelleri. (12-40V 10A Motor Sürücü Kartı (400W). (12V-24V 10A Motor Sürücü Kartı). (24V Motor Sürücü).(24 Volt 500 Watt Sürücü) gibi aranan özelliklere göre değişmektedir. Kullanılan DC sürücünün gücüne göre DC sürücü fiyatları değişim göstermektedir.
Fatih der ki
Yapmış olduğunuz sürücü devresi fırçalı motorlar için mi geçerli yoksa fırçasız motorlar için mi ?
admin der ki
Sürücü devresi fırçasız dc motorlar içindir.
yımaz gündoğdu der ki
merhaba bir çay bahçesinde dönence çalıştırıyorum 12v 4 amper servo motor var. potansiyometre sürekli sapıtıyor. 220k potansiyometre kulanıyorum. devir 3-4 gün kullanım sonunda kendine kendine yükselmeye potansiometre devreden çıkmaya başlado. nasıl çözebilirim
admin der ki
Servo motoru kontrol eden elektronik kartın profesyonel bir teknik eleman tarafından incelenmesi gerekir.
RDDN der ki
Merhaba Admin, bir proje için 3 adet 12 volt dc motor, 3 adet 24 volt dc motor ve bir adet 60 derece servo motor çalıştırmak istiyorum. bunlar için güç nasıl sağlayabilirim.
admin der ki
Motorların 1amper çektiğini varsayarsak 6 amper motorlar için. Güç olarak toplam 108 vat 220 / 24 ve 12 volt çıkışlı bir trafoya ihtiyacımız var. Trafoyu 200 vat 10 amper alırız. 60 derece servo motor kaç volt olduğunu üzerine ekleyerek trafo gücünü ve çıkışını ona göre ayarlarsınız.