Elektrik Motorları Çalışma Prensibi
Elektrik motorları çalışma prensibi: Elektrik enerjisin mekanik enerjiye dönüştüren makinalardır. Her elektrik motoru biri sabit (Stator, Endüktör) ve diğeri kendi çevresinde dönen (Rotor, Endüvi) iki ana parçadan oluşur. Diğer mekanik enerji veren makinalara (dizel ve benzin motorları) nazaran yapısı basittir.
Elektrik Motoru Kullanım Alanları
- Endüstriyel uygulamaların hemen hepsinde kullanılırlar.
- Ev uygulamaları: (Aspiratör pervanesi, çamaşır makine pompaları, buzdolabı kompresörünü) çalıştırır.
- Elektrikli el aletleri: (Matkap vb gibi)
Elektrik motoru titreşim yapmaz. Hassas yörüngelerin izlenmesi ve lazerle işaretleme gibi uygulamalarda kullanılır.
Elektrik motoru, farklı kutuplardaki elektromıknatısların birleştirilmesiyle oluşturulur. Dairesel bir mıknatısın ortasına iletken bir cisim koyulmasıyla elde edilir. Mıknatıs iletken cisimle etkileşime geçer. İtme ve çekme kuvvetlerinin etkisine girerek hızla dairesel hareket gerçekleştirir. Elektrik motorları robotik projelerinin hareket kabiliyeti kazanması amacıyla da kullanılmaktadır.
Elektrik Motoru Çalışma Prensibi
Motor stator da manyetik alan ile rotor da iletkenlerden geçen akımın meydana getirdiği manyetik akım etkileşimi sağlar. Ters yönde geçen akım negatif periyotta iki yönde de etkili olur. Statorun N kutbundaki iletkenler bir yönde, diğer yönde S kutbu yönünde bir iletken grubu ters yönde oluşur.
Statorda oluşan N ve S yönündeki bu kuvvet, döndürme momenti, rotorun dönmesini sağlar. Alternatif akımlarda kutuplardan geçen akımın yönü değiştiği zaman kutupların yönü de değişir. Bu sebeple motorun yönü de değişir. Kutup altındaki akım yönleri değişmez. Statorda meydana gelen manyetik alanın iletkenler tarafından dönme yönleri değişmez. Rotor aynı yönde dönmeye devam eder.
Elektrik motorun mekanizmasında elektriği oluşturan güç kaynağı, mıknatıs ve akım taşıyan kablolar vardır. Bu kablolarda hareket etmekte olan akım geçen kabloya kuvvet uygular. Kabloyu birçok defa sardığımızda telden çember oluşur. Bu da bobini oluşturur. Bu bobin, manyetik alan oluşturarak dönme hareketini meydana getirir. Yerleştirilen bobin devamlı dönmeyi sağlamalıdır. Bu elektrik motoru çalışma prensibidir.
Üç fazlı asenkron motorların çalışması, bir fazlı asenkron motorlara göre her zaman iyidir. Elektrik motorlarının çoğu mikroişlemciler ile donatılmış olup ihtiyaçlar doğrultusunda ayarlanabilmektedir. Elektrik motor fiyatları kullanılan malzemelerin maliyeti ile belirlenmektedir.
Tarihçesi
Hans Christan Orsted Danimarkalı bilim adamı tarafından elektrik motoru hakkında ilk çalışma yapılmıştır. 1820 yılında Orsted, iletkenden geçen akımdan manyetik alan meydana geldiğini gördü. Micheal Faraday oluşan manyetik alanın tersi olduğunu savunarak, 1821 yılında elektrik akımını, dönme hareketine dönüştüren bir cihaz yaptı.
Civa dolu bir kabın içerisine, ortasında mıknatıs bulunan iletken bir teli batıran Faraday, elektrik verilen telin bir manyetik alanla etkileştiğini ve etrafında döndüğünü görmüştür. Böylece ilk pratik elektrik motoru yapılmış oldu. Elektrik motorları basit olarak bu şekilde çalışır. Elektrik mühendisi olan ABD’ li Nicola Tesla, temel bir çalışma yapmış, alternatif akım motorlarının çalışması için olmazsa olmazlardan döner manyetik alanı bulmuş, asenkron motoru gerçekleştirmiştir.
kaan der ki
çok güzel bilgiler birde kopyalanabilinirse tabiii
serap der ki
cok iyi
sevim der ki
resim koysaydınız daha iyi olurdu
cihan aşkın der ki
çok iyi
admin der ki
teşekkürler. önerinizi hemen dikkate alıyoruz.
fatma der ki
süper fenci artı verise
eylül der ki
gerçekten bilgiler çok açıklıyıcı çok saolun yardımcı olduğunuz için:)
ayşenur der ki
harika bilgiler teşekkürler
Mete der ki
Sistemi anlatmadan önce sistemdeki bileşenleri teker teker tanıtmak çok güzel olur. Rotor nedir? Stator nedir? Örneğin statorda meydana gelen manyetik alanı kafamda canlandıramadım statorun ne işe yaradığını bilmeden.
İyi çalışmalar dilerim.
admin der ki
AC Motor Nedir, DC Motor Nedir, Manyetik Alan Nedir, Elektromanyetik Kuvvet Nedir,başlıkları altındaki yazılarımızı ziyaret ederseniz aradıklarınızı bulursunuz.
mehmet akbalık der ki
çok iyi
celil der ki
Saolun ödevini yapmis oldum
ilayda der ki
Gerçekten teşekkürler çok yardımcı olacak
sonay der ki
İyi ama cok uzun kısa olsaydı daha iyi olurdu
sonay der ki
Katiliyom
Hüseyin der ki
Çok iyi bilgiler, çok yararlı
Omer salih der ki
Sizlerden bir ricam var
Ilgileriniz icin simdiden tesekkur ederim
Bende volta vs3 2000. Model elekt.motorsiklet var.
Sarji full gaza bastgimda nerdeyse hic cekmiyor. Bi anda bu duruma geldi cekisi cok yavas acaba diyorum akulerde temas sikintisi olabilirmi. Cunki akuler. Aktif durumda. Kontrol ettim. 5 aku bulunmakta 12v 20 a. Bana bilgi verebilirmisiniz lutfen aranizda umuyorumki. Pratik fikirler uretenler vardir. Bu arada motor. Ekmek teknesi. Keyfi degildir lutfen.
admin der ki
Akü volt olarak tam gösterebilir. Ama akım olarak az gösteriyor ise akünün gücü düşmüştür. Aküde güç düşüklüğü meydana gelir. Motor devrine tam bindiğinde ampermetre ile akünün akımını ölçünüz. Motordan da olabilir. İyice incelemek lazım. Mutlaka çözülür.
soner der ki
3 kv 3 vasli elektirik motoru duzenegi kurduktan sonra . camasir makinasi ve buzdolabini cevirirmi yani bir evin elektirik ihtiyacini karsilarmi . tesukkerler.
admin der ki
Çamaşır makinasının 2500 W lık ısıtıcısı, 500 W civarında motor gücü vardır. Buzdolabının ise buzdolabı çeşidine göre gücü değişir. 500 W da buzdolabı olsa toplam olarak 3500 W eder. Kurduğunuz düzenek 5 kw olsa yüzde 70 randıman ile çalışsa ancak 3,5 Kw da tekabil eder. Yani kuracağınız düzenek 5 kw dan aşağı olmaması gerekir
nuri der ki
merhaba normal trafize 1,1 kw 1500 devir motor kullanıyorum makinaya makinada tekerlekli olduğu için ilk çalışma esnasında çırpma oluyor makina yerinden oynuyor yavaş hızda çalışıp sonradan hızlanması için ne yapmalıyız
admin der ki
sürücü ile çalıştırmalısınız.
Hawk moth der ki
ÖDEV yapmak için geldim valla inşallah hoca kabul eder aksjkdjfkf