Direnç Çeşitleri Sembolleri Özellikleri
Direnç Çeşitleri: Direncin kelime anlamı bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Elektrik akımına zorluk gösteren elektronik devre elemanlarına direnç (resistor) denir. Bir elektrik devresin de, elektrik akımına yani yük akışına karşı konulmasıdır.
Direnç elektrik gücüne göre büyük ve küçük olarak ikiye ayrılır. 2W’ ın üzerinde olan büyük güçlü, 2W’ ın altında olanlar küçük güçlü dirençler olarak sınıflandırılır. Kullanım açısından ihtiyaca göre farklı şekil yapı da ve güçlerde direnç imalatı yapılmaktadır.
Dirençler ister büyük güçlü, isterse küçük güçlü olsun tümünün harcadığı belli bir dayanma gücü vardır.
Küçük güçlü dirençlerin gruplandırılması;
- Sabit direnç
- Ayarlı direnç
- Değişken direnç
Bir direncin harcadığı güç şöyledir;
- U: Dirençteki gerilim düşümü (Volt)
- R: Direnç değeri (Ohm)
- I: Geçen akım (Akım)
- P: Direncin gücü (Watt)
Direnç üzerinde harcanan güç şu şekilde anlatılabilir;
- Akım ve gerilim türünden; P = U x I’dır.
- Akım ve direnç türünden; (ohm kanuna göre) U=I x R’ dir. Bu “U” değeri Px= U x I’ da yerine konulduğunda: P = I²R olur.
- Gerilim ve akım türünden; (ohm kanuna göre):I=U / R’dir. Bu “I” değeri P=U x I’ da yerine konulduğunda P = U²/R olur.
1 – SABİT DİRENÇ
Direnç değeri şartlara göre değişmeyen dirençlere “sabit direnç” adı verilir. Bunlar aşırı hassastır.

Sabit dirençler kullanılan malzeme türüne göre üç grupta toplanır.
- Telli direnç
- Karbon direnç
- Film direnç
Telli Direnç (taş direnç)
Telli dirençlerin, sıcaklıkla direnç değerinin değişmemesi için nikel-gümüş nikel-krom, ve konstantan kullanılmaktadır. Sabit ve ayarlanabilen direnç olarak farklı değerlerde ve güçlerde imal edilirler. Genel olarak telli dirençler seramik gövde üzerine iki katlı sarılır. Üzerine darbe ve neme karşı vernik sürülür. 10 Ω ile 100 KΩ arasında 30 W’a kadar telli direnç imalatı yapılır.

Kullanım alanları; kontrol doğrultucu ve telekomünikasyon da kullanılmaktadır.
Avantajları;
Tellerin çift katlı sarılması ile endüksiyon etkisi kaldırılabilir. Bunun için yüksek frekans devrelerinde tercih sebebidir. Küçük güçlülerde ısınma ile direnci değişmediğinden ölçü aletlerinin ayarında etalon direnç kullanılmaktadır. Dezavantajları; direnç teli kopabilir, fazla yer kaplar ve büyük güçlü olanlar ısınır.
Karbon Direnç
Karbon direnç yada karbon karışımı, toz halindeki karbon ve reçinenin ısıtılıp eritilmesi sonucu üretilir. Tolerans oranları yüksek olan ve değerleri direnç eskidikçe değişir. Karışımdaki karbon oranı direncin değerini belirler. Karbon dirençler büyük değerli dirençlerin yapılmasına müsaittir. Büyüklüklerine göre ¼, ½, 1, 2, 3 W / 1Ω’dan 22 MΩ’a kadar değerlerde imal etmektedirler. Değer hassasiyetleri % 5-% 20 civarındadır. Üzerindeki çizgilerden değerleri öğrenilir. En fazla kullanılan direnç türü karbon dirençlerdir.

Değerleri renk koduyla kodlanmıştır. Nikel –gümüş, nikel- krom gibi alaşımlardan tellerin, seramik gövde üzerine bir veya iki kat sarılır. Sonra üzerlerinin yalıtkan malzeme ile kaplanmasıyla imal edilir. Ayarlanan yada sabit şekilde olurlar. Ayarlı tiplerde bir hat boyunca tellerin üzerindeki yalıtkan kazınır. Genel olarak 10 Ω ile 100 kΩ arasında 30 W’ a kadar güçlerde karbon direnç imalatı yapılır.
Film Direnç (Film Resistor)
Film kelimesi İngilizcedir. Türkçe karşılığı zar ve şerit anlamına gelmektedir. Aşağıdaki resim de olduğu gibi direnç, şerit şeklinde yalıtkan bir gövde üzerine sarılmıştır. Bu durumu, bir fotoğraf filminin sarılışına benzetebiliriz. Elektrik akımına karşı direnç gösteren bir maddenin, seramik bir çubuğun çevresine kaplanması ile elde edilir. Şerit biçiminde seramik yada cam gibi yalıtkan bir gövde üzerine ince bir tabaka direnç malzemesi olarak imal edilir.
Film dirençler iki türlüdür: İnce film ve kalın film direnç.

-
İnce film direnç
Seramik yada cam silindirik taşıyıcı çubuk üzerine nikel – karbon, saf karbon, metal – cam tozu karışımı metal oksit gibi farklı direnç sprey şeklinde püskürtülerek yapılır. Sonra lazer ışını ile belli bir genişlikte, spiral şeklinde kesilir. Böylece şerit sargı durumuna getirilir. Şerit sargıdan biri çıkarılır diğer sargının sarımları arası yalıtılır. Şerit genişliği istenilen şekilde ayarlanır ve istenilen direnç değeri sağlanır. Toleransları %1’den daha küçüktür. Yüksek ısıl kararlılıkları ve düşük toleranslarıyla bir çok uygulamada kullanılır.
-
Kalın film direnç (metal direnç)
Kalın film direnç metal ve seramik tozları karıştırılarak üretilir. Metal ve seramik tozu karışımı bir yapıştırıcı ile hamur yapılır. Seramik bir gövdeye şerit halinde yapıştırılarak fırında yüksek ısıda pişmesi sağlanır. Anlatılan bu sistemle, sabit ve ayarlı direnç yapılmaktadır. Film dirençler toleransı en küçük olan dirençlerdir. Film dirençlerin tolerans oranları %1-2 gibi çok küçük değerdedir. Düşük tolerans değerleri ve yük altındaki yüksek kararlılıkları vardır. Bu nedenle film dirençler hassas direnç gereken elektronik devreler için önemlidir. Maksimum akımda bile değeri pek değişmemektedir.
Entegre Direnç
Birden fazla direncin tek bir paket altına alınarak yapılan dirençtir. Bundan dolayı sıra direnç yada entegre direnç (ıntegrated resistor) denir. Paket içerisindeki bütün dirençler birer ayaklarından ortak bağlıdır. Diğer ayaklar serbest durumdadır. Entegre dirençlerin özelliği; bütün dirençler aynı değere sahiptir.

Smd Direnç
Yüzey montaj teknolojisi ile elemanları devre kartına direkt olarak bağlamak için kullanılan teknolojidir. Delikler yardımıyla yapılan eski montaj sitemlerinden farklı bir şekilde bileşenler yüzeye monte yapılır.
Gelişen teknoloji ile birlikte elektronik cihazlar gün geçtikçe küçülmektedir. Buna bağlı olarak elektronik devreler ve elamanlar da küçülmektedir. Yüzey montaj cihazları (surface mount devices-SMDs) hafif, smd direnç fiyatları ucuz ve küçüktürler. Elektronik devre kartı üzerine birbirine yakın olarak delik delmeden yüzeye sabitlenirler.
Dirençler yüzey montaj teknolojisine uyumlu, en çok kullanılan analog devre elemanıdır. Büyüklü küçüklü kılıf çeşitleri vardır. Smd üstündeki sayılar direnç değerini belirtir. Genellikle 3 veya 4 haneli rakam taşır. İlk haneler rakamı, son hane çarpanı, R harfi ise virgülü belirtir.

2 – AYARLI DİRENÇ
Üzerindeki aparat sayesinde direnç değeri değişen elemanlardır. Direnç değerinde duruma bağlı olarak değişiklik yapılması yada istenilen değerde ayarlanacak devrelerde kullanılır. Karbon, telli ve kalın film yapıda olanları mevcuttur. Ayarlanabilen dirençler potansiyometre, trimpot ve reosta gibi elemanlardır.
Ayarlı direnç çeşitleri;
- Trimpot
- Potansiyometre
- Reosta
Trimpot
Devre direnci bir yada birkaç kez ayarlanır. Sonra bu ayar değerinde sabit bırakıldığı yerlerde kullanılan dirençlerdir. Trimpot, ayarları ince uçlu tornavida ile yapılır. Güçleri düşük olduğu için sıklıkla elektronik devrelerde kullanılırlar.
Potansiyometre
Devre direncinin çok sık değiştirilmesi gerektiği yerlerde kullanılır. Potansiyometre (Pot olarak da adlandırılır). Direnç değerinin değişimi el ile değiştirilmeye müsait ince ayar çubuğu (şaft) sayesinde yapılır. Tıpkı trimpotlar gibi düşük güce sahiptirler, bu bakımdan elektronik devrelerde kullanılmaya müsaittir.
Genelikle cihazların ön paneline monte edilir. Potansiyometreler üç başlık altında toplanır. Bunlar; lineer, logaritmik ve çok turlu potansiyometrelerdir.
Potansiyometre ile detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Reosta
Yüksek güçlü devrelerde reosta (rheostat) kullanılır. Bundan dolayı üzerinden yüksek akım geçer. Elle direnç ayarı yapılır, ayar yapılan ucu tel üstünde hareket ettirerek istenilen değerde direnç sağlanır. Reosta boyutları, potansiyometre ve trimpotlardan büyüktür.

3 – DEĞİŞKEN DİRENÇ
Ortam etkili direnç çeşitleri ikiye ayrılır.
- Işık etkili dirençler (LDR)
- Isı etkili dirençler (termistörler)
Foto direnç (LDR)

LDR (foto direnç, light dependent resistance) kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu dirençlerin yapısında “kadmiyum sülfat” (CdSO4) yarı iletken madde olarak kullanılmaktadır. LDR karanlıkta yüksek, aydınlıkta az direnç gösteren devre elemanlarına ışık etkili direnç denir.

Başka bir ifadeyle LDR’nin üzerine düşen ışık değerine göre gösterdiği direnç değişimi ters orantılıdır. Foto direnç; CdS (kadmiyum sülfür), CdSe (kadmiyum selinür), selenyum, germanyum ve silisyum vb. gibi ışığa karşı çok duyarlı maddelerden imal edilirler.
LDR yapımında kullanılan madde, algılama süresini ve algılayıcının hassasiyetini belirlemektedir. Böylece meydana getirilen tabakanın şekli de, algılayıcının duyarlılığını etkiler. LDR’ ye gelen ışığın odaklaşmasını sağlamak için üst bölüm cam veya şeffaf plastikle kaplanır. Gövde ebatları büyüdükçe güç değerleri yükselir ve geçirdikleri akım da artar. LDR fiyatları da gövde ebatları ve güç değerlerine göre farklılık gösterir.
Termistör
Isı Etkili Dirençler; Isınınca direnci değişen elemanlara termistör (thermistor) denir. Isı ile değerleri değişen bir direnç türüdür. Termistörlerin bazı tipleri ısı ile doğru orantılı, bazı tipleri de ısı ile ters orantılı olmak üzere dirençlerini değiştirirler.
Termistör Çeşitleri; sıcaklık sabitine göre ntc ptc;
- Negatif ısı katsayılı direnç (negative temperature coefficient-NTC)
- Pozitif ısı katsayılı direnç (positivie temperature coefficient- PTC)
NTC (negative temperature coefficient)
Negatif ısı katsayılı termistörlerdir. Üzerindeki sıcaklık artarsa direnci azalır, sıcaklık düştükçe de direnci artar.

NTC dirençler, ısındığında değerleri düşen elemanlardır. Metal oksit, germanyum ve silikon gibi maddelerden yapılır.

NTC termistör (NTC thermistor) kullanım alanları;
- Trafo ve motor gibi aşırı ısınmadan dolayı devreden çıkarılması istenen sistemlere NTC termistör yerleştirilir. Koruma ve alarm devresini harekete geçirir.
- Su seviye kontrolü için yerleştirilen NTC ler (düşme yükselme durumlarında) pompa devresini çalıştırır veya durdurur.
- Motora seri bağlanan NTC direnç küçük akım çeker. Böylece motorun güvenli yol alması sağlanır.
- Röleye seri bağlanan NTC direnç röleyi gecikmeli çalıştırır.
PTC (positivie temperature coefficient)
Pozitif ısı katsayılı termistördür. Pozitif sıcaklık sabitine (PTC) sahip dirençler, ısındığında direnç değeri artar, sıcaklık azaldıkça direnç değeri azalır. Metaller, fungsten ve baryum titamatın bu özellikleri vardır.

PTC termistör kullanım alanları; örneğin röleye paralel bağlı PTC direnç, rölenin gecikmeli çekmesini sağlar. Floresan lambalara da starter yerine PTC kullanılabilir. Termistörler foto dirençlerin kullanıldığı tüm devrelerde kullanılabilir.
Termistörlerde Sağlamlık Kontrolü
Ohm metre x 100 konumunda iken (PTC / NTC) ohm metre uçlarına bağlanır. Termistör bir direnç olduğu için yönüne bakılmaz ve eleman ısıtılarak ohm metre göstergesinin kontrolü yapılır.
Eleman ısıtıldığı zaman PTC ise ısındıkça direnç artar, NTC ise ısındıkça direnç azalır. Eğer termistör (thermistor) ısıtılmasına rağmen göstergede bir değişiklik olmuyorsa yeni bir termistör alınmalıdır.
Gerilim Etkili Dirençler (VDR- Varistör)

Uçlarına uygulanan gerilim miktarı ile ters orantılı olarak direnç değeri değişen elemanlara varistor denir. Varistörler (VDR) frekans kaymasını yada aşırı gerilimden korunmak içindir. Gerilim sabitlemesi istenen rezonans devrelerine yardımcı, limitör devrelerinde kullanılmaktadır.

Direnç firmaları tarafından kullanım ihtiyaçlarına göre direnç çeşitleri farklı şekil, yapı ve güçlerde direnç imalatı yapılır. Direnç fiyatları, kalite, şekil, yapı, model marka gibi etkenlere bağlı olarak güçlerine göre değişir.
Faydalı oldu sağolasınız çok çok teşekürl er r