Elektrik Panosu Nedir?
Elektrik panosu nedir: Elektrik konusunda kontrollü kullanım önemlidir. Kontrollü kullanımın yanında güvenlik de önemli bir etkendir. Elektriğin bina ortamında bulunan sistemlere dağıtımında ve iletiminde kullanılır. Şalt malzemeleri ve kablolarlar gibi elemanların bir arada bulunduğu kabindir.
Elektrik panosu içinde bulunan;
- Reaktif elektrik sayacı, aktif elektrik sayacı, elektrik baraları,
- Güç kontaktörleri, kondansatörler, kondansatör kontaktörler,
- Ölçü aletleri regler, voltmetre, ampermetre,
- Güç rölesi, kontrol rölesi, sinyal lambası, ekran
- Kesici şalterler, elektrik sigortası,
- Elektrikle çalışan araçların kontrol ve komuta düğmeleri vb.
Parçalarının bir arada toplandığı ve elektrik panosu bağlantısı yapılan bölümdür.
Bir ve çok katlı binalarda küçük elektrik sayaç panosu vardır. Bu panonun içerisinde merkezi otomatik kesici, sigortalar, elektrik sayaçları, merdiven otomatiği, zil trafosu vardır. Elektrik pano firmaları tarafından özel olarak istenilen ölçülere göre elektrik pano imalatı yapılır. Elektrik panosu fiyatları istenilen boyutlara, sacın kalınlığına, sacın kalitesine ve boya kalitesine göre değişir.
Elektrik Panosu Nasıl Yapılır?
Elektrik panosu yapımı; üretim aşamasında bilgisayar programlarından yararlanılır. Panoların iskeletini oluşturacak sacların ölçüleri, delinecek yerleri tespit edilir. Sac işleme makinesine komut verilir. Panonun iskeletini oluşturma komutu verilen sac, makineye konulacak şekilde ayarlanır. Böylece hızlı ve otomatik olarak bütün işlemler yapılır. Pano iskeleti elde edilir. Düz sacdan verilen komutlarla istenen duruma gelen sacın büküm işlemleri gerçekleşir.
Panodaki en önemli özelliklerden biri olan poliüretan contaların basım işlemidir. Bu işlem otomatik olarak panonun gerekli olan kısımlarına yapılır. İstenilen duruma gelen saclar burada ısıl işlem görerek gerekli şekli alır.
İskeletin son aşamasın da elektrostatik toz boyası yapılır. Boya kalitesi ve kalınlığı önemlidir. Panonun dış boyası ne kadar kaliteli ise o kadar uzun ömürlü olur. İç ve dış iskeletin bağlantı bölümleri, kapak ve diğer tüm kısımlar bu aşamalardan sonra tamamlanarak montaja hazır olur.
Pano Seçimi Nasıl Yapılır?
Pano seçimi yapılırken birçok faktör etkili olur. Bu faktörlerden bazıları şunlardır;
- Kullanım alanı
- Uygulama yapılacak alandaki cihazların hassasiyet derecesi
- İhtiyaç duyulan boyut
Kullanım alanı panonun özelliklerini belirleyecektir. Standart harici tip pano, sıva altı panolar ve sıva üstü panolar ile temel ihtiyaçlar karşılanabilir. Bunun yanı sıra modüler ve yarı modüler panolar da vardır. Ev tipi panolar ve gemi tipi panolar ise özel iç mekan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan özel üretimde yapılmaktadır.
Sezgin der ki
Hayırlı işler , binamızın elektrik panosunun kapağındaki küçük kare şeklindeki plastik kapaklarından arıyorum isminide bilmiyorum çevremde aradım bulamadım , bi ismi varmı ,sizde bulunurmu 15 adet kadar lazım , yardımcı olursanız memnun olurum teşekkürler.
admin der ki
Malzeme satışı yapmıyoruz. Pano imalatı yapanlarda bulabilirsiniz.
Memet der ki
Bu sistemde cikis sigotasi arizasi warsa lokal yaziyoda aydinlatma dewreye girmiyorsa sorun yada sebebi nedir
admin der ki
Sigorta çıkışını devreden ayırarak sistem bağlantılarını tekrar teker teker kontrol ediniz. Mutlaka bağlantılarda bir problem var.