Elektrik Tesisatı: Kullanılan yere göre elektrik enerjisi (iş yeri, ev, atölye ve fabrika gibi) yerlerde ve tesisatta kullanılacak alıcıların (torna tezgâhı, ütü, çamaşır makinesi elektrikli dikiş makinesi, floresan lamba vs.) özellikleri doğrultusunda değişik anahtarlar, iletkenler, prizler, sigortalar ve öbür altyapı elektrik malzemeleri olan (buatlar, klemensler, borular vs) kullanılarak hazırlanan teçhizata elektrik tesisatı denir.

Elektrik tesisatları idari ve fenni olarak yönetmeliklere bağlıdır. Ancak onay alınarak kullanmak mümkündür. Elektrik iç tesisleri yönetmeliği’ne göre tesisat yapımında ne gibi şeylere uyulması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Ev Elektrik Tesisatı Kolon Hattı Nedir?
Trafo veya elektrik direğinden elektrik sayacına kadar gelen iletkenlere kolon hattı adı verilir.
Ana kolon hattı nedir? Tesisatın besleme noktasından başlayıp, elektirik sayacına kadar gelen besleme hattına ana kolon hattı denir.
Linye hattı; Tüm buatları üzerinde bulunduran tesisatı bir uçtan bir uca gezen iletkenlere linye denir.
Aydınlatma linyesi; Aydınlatma yapılacak yerde dağıtım tablosundan son aydınlatma aygıtının bağlı olduğu buata kadar gelen hatlara aydınlatma linyesi denir. Bu linyelerde kullanılan elektrik sigortası 6 amperliktir.
Sorti nedir? Buattan bir prize yada bir lambaya giden iletkenlere sorti adı verilir. Lamba iletken ile birlikte lamba sortisi, priz iletkenlerle beraber ise priz sortisi olur.
Aydınlatma sortisi; Linye hattıyla aydınlatma armatürü arasında olan bağlantı hattına denir.
Elektrik Tesisatında Kullanılan Elektrik Malzemeleri
Kablo
Elektrik tesisatında enerji, alıcılara iletilirken kablo kullanılır. Elektrolitik bakır iletkeni yalıtkan bir maddeyle kaplayarak kablo yapılır. Ev içi tesisatta kullanılan elektrik tesisat kabloları sadece termoplastik yalıtkanlı NV kablo çeşitlerindendir. Kabloların iletken kesitleri, üstlerinden akıtılacak gücün durumuna göre kabloların iletken kesitleri değişim gösterir. Elektrik aydınlatma tesisatında bakır kablolar, ev içi için 1,5 mm² kesitli, priz devreleri için 2,5 mm² kesitli kullanılır.
Tesisat Boruları
Elektrik enerjisi alıcılara veya kumanda elemanlarına iletkenlerle ulaşır. Üzerinden akım geçen iletken kabloların çevreye zarar vermemesi ve iletkenlerin mekanik çarpma ve suyla temas etmemesi için yalıtkan bir gereç olan boru içerisinden çekilir. İletkenler yalıtılmış olsa bile tesislerde onu koruyan elektrik borusu içerisine yerleştirilir. Borularla köşe dönmek için yada boruları birbirine eklerken ilave parçalar kullanılır. Bu parçalar dirsek, muf ve T- parçasından meydana gelir.
Boru Çeşitleri
Bergman boru, peşel boru, PVC boru, spiral (bükülgen) boru, çelik (stalpanzer) boru olmak üzere çeşitli borular vardır.
Bergman Boru: Kurşunlaşmış ince levhaların kenetlenmesi ile elde edilir. İç kısmı vernikli kartonla kaplı alüminyum veya yumuşak çelik sactan yapılmış sıva üstü tesisatta kullanılır. İçi ziftlenmiş kağıtla yalıtılmıştır. Bregman boru çapları 7-9-11-13,5-16-23-29-36-48 mm dir. Piyasada 3 er metre boyunda satılır. Bergman borular daha çok kuru yerlerde kullanılır.
Peşel Boru: Elektrik tesisat borusu ince çelik saçtan yapılır. Paslanmaya karşı özel bir madde ile kaplanmış ve iç kısmı yalıtımsız borulardır. Bu tesisat malzemesi yarıklı çelik boru olarak ta bilinir. Peşel borular açık yarıklı ve kapalı yarıklı olabilir. Üzerleri siyah boya ile boyanmıştır. Tesisat boruları piyasada 3 er metre boyunda satılır ve iç çaplarına göre aranır. Peşel boru çapları 8-14-18- 26-37 mm dir. Daha çok sıva altı tesisatlarda kullanılır.
PVC Boru: Plastik boru firmaları tarafından ( polivinil clorür) maddesinden (PVC) plastik boru imalatı yapılır. PVC (plastik) borular dayanıklı, hafif, kolay işlenir, nemden etkilenmez, boya ve özel bakım gerektirmez bunun yanında iyi bir yalıtkandır. Plastik borular iki çeşittir. Beton borusu ve duvar borusu. Beton borusu sert plastikten üretilir. Demir ve harçların baskısından zarar görmemesi için sert olarak yapılır. Duvar borusu, kolay işlenebilir olması için yumuşak plastikten yapılır. PVC boru, sıva altı tesisatta kullanılabilir. PVC (plastik) borular 3’er metre boyunda çubuk ve 50-100’er metre boyunda kangallar şeklinde satılır. PVC boru çapları ise 14-18-26-32-40-50-63 mm’dir. Plastik boru fiyatları boru çapları, boyutlarına ve et kalınlığına göre değişir.
Spiral Boru: Spiral boru, istenilen açıda bükülebilen borulardır. Bükülğen olduğu için elektrik tesisatında kolon hatlarında, kiriş dönüşlerinde ve dönüşlerin çok olduğu yerlerde kullanılır. Teknik olarak işçiliği kolaylaştırır. Spiral boru, metal ve yalıtkan gereçlerden yapılır. Spiral boru firmaları tarafından metal olarak galvanizli çelik, kalaylı çelik ve izoleli çelikten imalatı yapılır. Spiral boru çapları 9–11–14–18–26–32–37 mm’ dir. Elektrik panoları için, pano spirali (ince ) ve pano spirali (kalın) olmak üzere 25–50–100 m boylarında kangal boru olarak üretimi yapılır.
Çelik Boru: Yumuşak çelikten yapılmış yalıtkanlı ve yalıtkansız çelik borular yerine galvanizli boru daha idealdir. Galvanizli çelik borular;
- Galvanizli dişsiz çelik boru
- Galvanizli dişli çelik boru
- Galvanizli çelik spiral boru şeklinde üretilir.
Galvanizli Dişsiz Çelik Boru: Bu boru, kullanım amaçlı işçilik ve montaj bakımından ekonomiktir. Galvanizli dişsiz çelik boruların uzunlukları 3,05m ve boru çapları 17,90 – 23,40 – 29,50 – 44, 20 – 55,80 –73 –88, 90–101,60 – 114,30 özel alaşımlı yüksek kaliteli çelikten imal edilmiş ve sıcak daldırma yöntemiyle galvanizlenmiştir. Galvanizli dişsiz çelik borular, dişsiz oldukları için montajları kolay yapılabilir. Farklı aksesuarlar ve bükme aparatları ile şantiyede montaj yapılırken elle bükülebilir. Manşon, rakor ve diğer fitingler kullanmak için bir cihaz gerekmez. Boruların içi imalattan sonra temizlenir. Kayganlaştırıcı özel bir maddeyle kaplanır. Bundan dolayı kablo çekmek kolay ve hızlı bir şekilde ve izolasyona zarar vermeden yapılır. Galvanizli dişsiz çelik boru sadece kabloları mekanik zarardan korumaz; aynı zamanda devrelere elektromanyetik koruma da sağlar. Yangına, dumana karşı içten ve dıştan koruma sağlayan tesisat sistemidir. EMT boru tesisatı kullanıldığı zaman yeniden tesisat içerisinde topraklama hattı çekilmesine gerek olmaz.
Galvanizli Dişli Çelik Boru: Bu elektrik tesisat borusu her çeşit ex -proof ve ağır hizmet tipine uygundur. Yüksek etli boru kalınlığı ve konik diş sistemi ile alev sızdırmazlık özelliği vardır ve şiddetli mekanik darbelere karşı koyar. Galvanizli dişli çelik borunun bir tanesi, 3.05 metre uzunlukta ve boru çapları ise 20,70-26,10-32,80-47,80-59,90-72,60-88,30-100,90-113,40-141,30168,30 mm olarak imalatı yapılır. Bu boruların her iki ucunda diş açılmış, bir ucunda plastik diş koruyucu ve diğer ucunda bir adet boruyu boruya ekleme mufuyla (caupling) uzatılmaktadır. Özel alaşımlı çelikten üretilmiş ve sıcak daldırma yöntemiyle galvanizlenmiştir. Boruların içleri çapaklardan temizlenmiş ve kaydırıcı bir malzeme ile kaplanmıştır.
Galvanizli Çelik Spiral Boru: Yüksek mekanik direnci ve bükülme özelliği olan borulardır. Özel alaşımlı çeliğin sıcak daldırma yöntemi ile galvanizlenmiş olarak imal edilir. Galvanizli çelik spiral boru 15–30–75 m boyunda, boru çapları15,50–23.30.28.07–35,05–49,50– 62,20–77,70–90,40 – 103, 10 – 115,80 mm üretilmektedir. Asma tavan altında armatür montajında ve dahili uygulamalarda kullanılan bu boruların işlemesi ve montajı kolaydır.
Buat
Buat (ek kutusu), elektrik tesisatında iletkenlerin birbiri ile bağlantısının yapıldığı kutudur. Eklerin, buat dışında başka bir yerde yapılması yasaktır. Buat kullanım yerine göre farklı tip ve ölçülerde olabilir.
Buat Çeşitleri ve Boyutları
Buatların kullanıldıkları tesisatın yapısına ve kullanıldıkları yere göre çeşitleri vardır. Bunlar; norm buat (derin), kare buat, tünel buat, kontralı buat, sıva üstü buat, antigron buat, dahili tip galvanizli çelik buat, harici tip buat, kondulet buattır.
Norm Buat: Bu buatlar dairesel tip buat çeşididir. Boruların giriş çapına göre buat boru girişleri de farklı çaplarda olur. Boru giriş sayısı göz önüne alınarak birden fazla (2–3–4) girişli olarak buat imalatı yapılır. Derinlik olarak 37 mm ve çap olarak 70 mm boyutlarında üretilir.
Kare Buat: Bu buat, tesisatta iletken bağlantısı çok olan yerlerde kullanılır. Mesela; ana dağıtım noktalarında (linye hattı başlangıcında, kolon hatlarında, apartman dairelerindeki geçiş noktalarında). Kare buatlar, 8×8, 10×10, 12×12, 15×15, 20×20, 26×12 mm olarak üretilir.
Tünel Buat: Bu buat, dairesel buat çeşididir. Boru girişleri kare buat girişinin aynısıdır. Boru girişi, buat üzerindeki dairesel bölümleri kesici vasıtası ile açarak yapılır. Tünel buat derinliği 42 mm ve dış çap uzunluğu 80 mm dir.
Kontralı Buat: Bu buatın yapısı tünel buat gibidir. Yapı olarak tek farkı, alttan girişi vardır. Kontralı buat derinliği 42 mm ve dış çap uzunluğu 80 mm’dir.
Sıva Üstü Buat: Bu buatlar genelde eski yapılarda görülür. Günümüzde de sıva üstü tesisatlarda kullanılır. Buat çapı 52 mm ve derinliği 18 mm’dir.
Antigron Buat: Bu buat nemli yerlerde ve sıva üstü elektrik tesisatında kullanılır. Kare ve dairesel olarak iki çeşit imal edilir. Dairesel olanları 70, 90 mm, 3 ve 4 girişli, 85×85, 100×100, 180×110 mm boyutlarında buat imalatı yapılır.
Dahili Tip Galvanizli Çelik Buat: Bu buatlar 1.6 mm kalınlıktaki galvanizli çelikten, tek bir parçadan preslenerek üretilir. En ağır koşullara göre dizayn edildiği için yüksek mekanik dirençleri vardır. Galvanizli çelik buatlar, galvanizli çelik boru tesisatında kullanılır.
Harici Tip Buat: Bu buat, gri renk fırın boyalı dökme alüminyumdan üretilir. Paslanmaz ve harici hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Harici tip buat sıva üstü tesisatta kullanılır. Harici tip buatın 102×102 ve 102×51 mm boyutlarında üretimi yapılır.
Kondulet Buat: Bu buat dökme alüminyumun gri epoksi fırın boya ile boyanarak üretilir. Kondulet buat tesisatta dirsek olarak dönüşlerde, kablo çekmede, tesisat içindeki kablolara ilave yapmak için kullanılır ve bakımda kolaylık sağlar. Kondulet buat 1/2¨ ile 1¨(inç) arasında değişik boyutlarda üretilir.
Kasalar ve Boyutları
Elektrik tesisatında sıva altı tesisatta anahtar, priz gibi elemanların duvara montajında kullanılır. Sıva üstü tesisatta kanallarda özel üretilmiş kasalar kullanılır. Elektrik tesisatında kullanılan kasa, kullanılacağı yere göre farklı çeşit ve boyutta imalatı yapılır. Kasa derinliği 40–42–44–45–50–54–56–62–64 mm ve çapı 60–61–62–64–65–66 mm ölçülerinde imal edilir.
Elektrik Anahtarı Nedir? Bir elektrik devresinde akımın yolunu açıp kapamaya yarayan tesisat araçlarına elektrik anahtar (düğme) denir. Aydınlatma tesislerinde kullanılan anahtarların birçok yapı ve tipte olanları mevcuttur. Yapılarına göre sıva altı ve sıva üstü kullanılan elektrik anahtar vardır.
Elektrik Anahtarı Çeşitleri
Adi Anahtar Tesisatı; Bir lambayı veya birden fazla lambayı bir defada, bir yerden yakıp söndürmede adi anahtar kullanılır. Bu tesisata da adi anahtar tesisatı denir. İç aydınlatma tesisatları olarak oturma odası, banyo, hol, WC gibi binanın birçok yerinde kullanılır. Anahtar tesisatlarında faz, her zaman anahtara verilir.
Komütatör Anahtar: İki lambayı veya iki grup lambayı bir yerden ayrı ayrı veya beraber yakıp söndürmede komütatör anahtar ve tesisatı kullanılır. Bu tip tesisat misafir odasındaki avizelerde ve apliklerde kullanılır.
Vaviyen Anahtar: Bir lambayı iki yerden yakıp söndürmede kullanılır. Bu tip tesisat uzun salonlarda, merdivenlerde, iki kapılı yerlerde kullanılır.
Ara Vaviyen Anahtar: Bu tesisata deviyatör tesisatı da denir. Bir lambayı veya lamba grubunu ikiden fazla yerden yakıp söndürmede kullanılır. Bu tip tesisat büyük salonlarda, uzun merdivenlerde kullanılır.
Elektrik Prizi: Taşınan alıcıları şebekeye bağlarken elektrik prizleri kullanılır. Bu prizler mutlaka topraklanmalıdır.
Elektrik Fişleri: Alıcılara kablo ile bağlı, prizlerden alıcıya enerji ileten elemanlar fişlerdir
Elektrik Klemensi: İletkenlerin standartlara uygun ve birbirlerine güvenli bağlanması için gereken elemanlardır.
Elektrik Tesisat Çeşitleri
Genel anlamda bina elektrik tesisatı iki şekilde yapılır.
- Sıva altı
- Sıva üstü
Sıva Altı Tesisatı; Sıva altına yapılır. Tesisat donanımı dışarıdan görülmez. Sıva altı tesisat yeni yapılan binalarda, binanın bölümleri yapılırken elektrik tesisat işleri kaba sıvadan önce borular atılarak döşenir. Sıva bitincede kablolar çekilir. Sıva altı tesisatlarda peşel boru kullanılır.
Sıva Üstü Tesisatı; Sıva üstüne yapılır. Sıva üstü tesisatta peşel boru kullanıldığı gibi antigron kablo ve çok az da bergman boru kullanılır.
Elektrik Tesisatı Şemaları
Bir binaya elektrik alınacaksa binanın yapı planı çıkarılır. Üzerine elektrik tesisat projesi çizilir.
Aydınlatma Tesisatı
Aydınlatma gereksiniminin elektrik enerjisinin kullanımına uygun alıcılarla uygulandığı tesisata aydınlatma tesisatı denir. Çeşitli yapıda alıcının bulunduğu aydınlatma tesisatlarında floresan ve akkor flamanlı lambalar kullanılmaktadır.
Floresan Lamba Tesisatı
Floresan lamba, güneş ışığına yakın bir aydınlatma sağlar. Floresan lambaların ışıkları fazladır. uzun ömürlü olurlar. Devrenin üstünde olan balast yardımı ile enerji tasarrufu sağlayacak endüktif etki yaratılır. Floresan lambanın içindeki cıva buharı, balast yardımı ve starterin ilk ateşlemesi ile alternatif gerilimde iletken durumuna geçer ve lambayı yakar. Devre üzerinde bulunan kondansatör güç kat sayısını düzeltmek gayesiyle kullanılır. Merdiven Otomatiği Tesisatı
Kat sayıları çok olan binaların merdiven sahanlığında bulunan lambaların belli sürede yanıp sönmesini merdiven otomatiği tesisleri sağlamaktadır. Katlardaki butonlardan birisine basıldığı zaman tüm lambalar yanar. Merdiven otomatiği enerjisini binanın girişindeki elektrik sigortası üzerinden şehir şebekesinden alır. Tesisatta katlarda bir buton ve lamba vardır.

Çağırma Tesisatları Zil Tesisatı
Çıkarılan sesle haberleşme sağlanan elektrik devre tesisatıdır. Zil de kullanılır.
Zil Tesisatı Nasıl Yapılır?
Tesisatta birden çok buton olursa hangi zilin çaldığı anlaşılmaz. hangi zilin çaldığını anlamak için devreye buton sayısı kadar numaratör konur. Numaratörün içinde bobin vardır. Bu bobinlerin idaresinde bobin sayısı kadar abone çağırma tesisatı bulunur. Butona basıldığında numaratör de o abonenin numarası düşer.

Otomatik Sigorta (Koruma Anahtarları)
Otomatik sigortalar, sigorta atmada buşon değiştirmeyi gerektirmez. Bozulmadığı sürece kullanılan otomatik sigortanın kullanılışı da kolaydır. Diğer adı da koruma anahtarıdır. Sigorta gövdelerine takılan otomatik sigortalar manyetik ve termik tertibatları ile aşırı akımda devreyi açar.
Otomatik sigortalar L (B) ve G (C) tipi olmak üzere iki tipte üretilir. L(B) tipi sigortalar, aydınlatma ve priz tesislerinde; G (C) tipi sigortalar ise motor koruma devrelerinde kullanılır.
Piyasada elektrik malzemeleri firmaları tarafından üretilen birçok marka ve çeşitlerde elektrik malzemeleri vardır. Bu malzemelerin, imalatları elektrik tesisatı genel teknik şartnamesi çerçevesinde yapılmakta ve üretilen elektrik tesisat malzemelerinin tümünün ayrı ayrı işlevi ve kullanıldığı yerler mevcuttur. Elektrik tesisat malzeme fiyatları kullanılan malzemeye göre değişir. Günümüzde artık elektrik malzemeleri online satış yapmakta mümkündür.
Kabloların Taşıyacağı Akım Kapasite Tablosu
Kabloların akım taşıma kapasiteleri, kabloların imalat şekli ve kullanılacakları ortama göre üç katagoriye ayrılmıştır. Yapılacak akım kontrollerinde kullanılacak iletken kesitleri bu tabloya göre seçilmelidir.
merhaba
yaklaşık 20 metrelik bir kablo uzunluğundaki bahçe aydınlatması için, kaçlık kablo kullanmalıyım ve 40 watlık en fazla kaç lamba bağlayabilirim
1,5 luk kablo hareketli yerlerde kullanılan dış kılıflı birden fazla damarlı kablolar 18 amper çekeceği için 40:220=0,18amper çeker. Kablo 18 amper çektiğine göre 18:0,18= 100 adet lamba bağlayabilirsin. Kablo uzunluğu çok fazla olursa ayrıca gerilim düşümü hesabı yapılır.
Merhaba,
Bir odadan diğerine uydu anten ve telefon kablosu çekmek için zemindeki parkeleri söküp, piyasada satılan portatif beton kanal açma makinesi ile parkelerin altındaki betonda 2mm genişliğinde, 1,5mm derinliğinde kanal açmayı düşünüyorum. Daha sonra içine kabloları yerleştireceğim spiral polyamid boruyu yerleştirip, üzerini çimento ile kapatıp, kuruduktan sonra tekrar şilte ve üzerine parkeleri yerleştirmeyi düşünüyorum.
Zemine kanal açarken herhangi bir problem olur mu? Teşekkürler.
Olmaz kanal açabilirsin.
Merhaba 100 m3 Ev yaptırdım tavan boruları boton atarken dikkat edilmediğinden içinden kablo geçmedi bizde çatı içerisinden odalara dağılım yaptık buhatlari çatı içine koyduk herhangi bir sıkıntı olurmu enerjiyi verdik çalışıyor ileride sıkıntı olurmu teşekkürler.
Su, nem geçirmeyen buat ile İzalasyonunu güzelce yaparsan bir sorun olmaz.
Slm benim tavan aydınlatma yeri yamuk yani ortalı degil ortalamak icin kırdım ama tesisat borusunu bulamıyorum sorum su tavan tesisatı cok derindemi oluyor
Hayır derinde olmaz. Tavanda gözükür. Beton ile sıfır olur. Boru atılmamış olabilir veya boru kaymış olabilir.
1aydinlatma linyesinden kac tane led lamba atabiliriz
Bir aydınlatma linyesi 2,5 mm 21 Amper çektiğine göre led ampülün kaç Amper çektiği bilinirse 21/? kadar led lamba bağlayabilirsiniz.
İyi günler.Bizim binada 48 daire var fakat 40 tanesi dolu.son zamanlarda özellikle aksamları binanın ana sarteli sürekli atıyor.sartel 400 ampermis.bugün sarteli değistirdiler fakat yine 400 amperlik farklí marka bir sartel takmislar.eskisi islevini yitirmis.sizce bu bina icin 400 amper yeterlimidir.cevabıniz icin simdiden tesekkur ederim.
Her daire için 5 kw kurulu güç hesabı yapılır. Bu enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının aldığı karar. 48 x 5 = 240 kw kurulu güç bulunur. Pratikte bu kadar enerji harcamaz. Binanın girişine bıçaklı siğortaların olduğu kısma 3 faz’ a kaydedici ölçü aleti bağlayarak 3 gün, 5 gün veya 1 hafta bağlı tutulur. Kaç amper çektiği ölçülür ve çekilen akımın ortalaması alınır. Ona göre termik manyetik şalter, ana şalter seçilir. Eskisi işlevini yitirmiş olabilir. Termik manyetik şalterin en sağlamı bu şekilde belirlenir.
Merhabalar ust kattaki buattan alt dairedi buata fiber kablo gecireblirmiyim. Yani altdairedeki oturma odasindan ust daredeki oturma odasina .
Aynı anda bilgisayarlar kullanıldığında hızda düşüklük olabilir. Hızın düşmemesi için dağıtım modülü kullanırsanız problem olmaz.
100 m2 bir daireye 3+1 mutfak banyo vc ne kadar kablo ve boru gider
Görmeden, ölçmeden ezbere bu işler olmaz. Yapılan işleme göre değişir.
Sabahtan beri ampul aydınlatmasına kafam takıldı. Anahtara basınca ampul yanıyor olayına takıldım. Evdeki bütün anahtarları söküp içine bakıyorum, duy’ları söküp kablolara bakıyorum… Duvardaki anahtarda iki tane kablo bağlı. Diyelim ki; mavi ve yeşil…. Tavandan sarkan kablo da iki tane. Onlar da mavi ve yeşil.. Yani duvardan geçen o iki kablo tavana geliyor… Eee?? Ampul nasıl yanıyor o zaman, elektrik nereden geliyor buraya?
merhaba, banyo daki duvar lambasına giden kablo yanmış nasıl derğiştirebilirim?
Banyoya giden buatı aç, lambaya giden kabloyu tespit et, ucuna aynı değerde yeni kablo bağlayarak lambanın ucundan çek kabloyu değiştirmiş olursun.
Toprak direk olarak lambaya bağlanır. Elektrik taşıyan kablo anahtarın bir ucuna bağlanır. Anahtarın çıkış ucuna ise bir kablo bağlanarak lambanın boştaki ucuna bağlanır. Buradaki anahtar lambayı açıp kapatmaya yarar.
Abi adamsın. Sizin sayenizde staj defterimi doldurdum. :))
Dişi fis hangi harfle ifâde edilir
Sembol ile ifade edilir.
selamlar
iç tesisatta bir linyeye neden 7 priz bağlanıyor sebeplerini öğrenebilirmiyim ?
iç tesisatta bir linye ihtiyaca göre dağıtılır. Pirizlerin hepsi birden yüklenecek ise ona göre linye dağılımı yapılır. Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak sorti sayısı bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 7’den fazla olmayacaktır.
Priz devrelerindeki aşırı akım koruma düzeni yalnız hatların izin verilen yüküne değil, devreye bağlı prizlerin anma akımına ayar edilmelidir.
Merhaba piriz linyesi döşerken odadan adaya geçerken buat içinden yataymı geçeğiz 3 odam var 2şer tane piriz çekeğim 1 odadaki piriz sortisini buata girdikten sonra linye yi bu buattan diğer odaya mı geçeceğim
Ne demek istediğini pek anlamadım. Linye sıva altında kısa yoldan geçilir. Sıva üstünde ise estetik bir şekilde boru veya kablo işlenir ve geçişler yapılır.
Merhaba bişi aklima takildi sigortalarda 16c nerde kullanılır 32 nerde heryerde 32 kullansan ne olur
Otomatik sigortalar L (B) ve G (C) tipi olmak üzere iki tipte üretilir. L(B) tipi sigortalar, aydınlatma ve priz tesislerinde; G (C) tipi sigortalar ise motor koruma devrelerinde kullanılır.
Merhaba,
Akvaryumun ustunde floresan tesisati yapiyorum.2 florasan olacak,su an icin 2 ayri 40’ar wattlik elektronik balast mevcut.ileride tek balasta gececegim.
* 30w ve 18w ‘lik 2 floresanin tesisatlarinda her asamada ayni kablo capini kullanmak zorunda miyim?yani balasta lehimli ince bir kablo var.lehimle ugrasmadan araya klemens atip diger her asamada nym-j 4×1.5mm² lik kablo(4 tane tek kesitli ,lif degil) kullanabilir miyim?
*Isınma-erime-lamba omrunde azalma-calismama olur mu?
*toprak hatti ya da sigorta cekmeme gerek var mi?
*Balast ve floresanlar arasi kablo uzunlugu max ne olmali?
Tesekkurler
Her aşamada ayrı kablo kullanmanıza gerek yok. 0,75mm2 lik kablo ile iki florasanı birden besleye bilirsiniz.
Tavan elektirigine 50w lik led projektor bagladim fakat prizi actigimda calismadi kabloda elektirik oldugu halde.
Fakat normal prize taktigimda yaniyor acaba bunun sebebi nedir? Daha onceden tavanda tasaruflu ampul vardi.. Tskler simdiden
Devrede mutlaka eksik olan bir şey vardır. İletim geçirmeyen yer vardır. İyi incelemek gerekir.
Alçıpan tavan için led bağlantısı yapmak istiyorum ancak alçıpan havuzunda kablo bulamadım. Nasıl bulabilirim? Buat hizasında olabilirmi? Alçıpanı nereden delmeliyim ki kabloyu bulabileyim.
Evet buat hizasında olabilir.
oturma odasında tavan aydınlatma için adi anahtar kullanılmış. Bende avize aldım 3 lambalı fakat ben lambaları bölmek istiyorum 1 lamba +diğer 2 lamba şeklinde yansın istiyorum. komitatör anahtarda aldım fakat Lamba için tavanda 2 kablo var.
Nasıl yapabilirim.??
Anahtara kadar ayrı bir lamba hattı çekmek gerekir. Kaç hat istiyorsanız çekebilirsiniz. Böylece istediğiniz kadar lamba bağlayabilirsiniz.
sayın admin,
1) Şimdi lambadan anahtara kadar ek bir kablo çekmem yeterli mi? Yani lambadan buata ordanda direk başka yere bağlantısız olarak anahtara mı ulaşacak?
2) Lamba borusundan iteklesem kablo geçer mi? Yoksa diğer kabloları çıkartıp baştan mı döşemeliyim.
1) Şimdi lambadan anahtara kadar ek bir kablo çekmeniz yeterlidir.lambadan buata ordanda direk başka yere bağlantısız olarak anahtara ulaşacaktır.
2) Lamba borusundan iteklerseniz kablo geçmez. Boru içerisindeki mevcut kabloyu klavuz olarak kullanarak arkasına yeterli kablo bağlayıp klavuz yerinede kablo ekleyerek çekebilirsiniz.
Sayin admin,
Sorulan sorulara samimi cevaplar verdiğinizi okuyarak sormak istiyorum. Köyde yaptığım eve siva alti boru dosenildi. Ben buraya nasıl kablo almalıyım. Tek damar li ve üç ayrı kablo gibi gözüken nya kablo mu, yoksa tek kilifin içine alınmış şekilde tek damar li kablo mu? Aydınlatma için 1.5 prizler için 2.5 alacağım.
iyi gunler. insaat sahasi icin 5×16 mm kabloyu sahada dagitim yapacagim. fakat kablu yerden degil havadan gidecek.bunun icin en uygun muhafaza elektrik borusunun kac mm olmasi lazim. kangal boru olarak
Tek damarlı tek kilifın içine alınmış şekilde tek damar li kablo aydınlatma için 1.5mm, prizler için 2.5mm luk çekilecek.
32 lik veya 50 lik kangal borunun içine girer. Deneyerek alınız.
Merhabalar,
Bir ev satin aldik. Ve bir sure sonra hermetik kombi taktirmak istedik. Kombiciler bacayi kucuk bulup deldiklerinden bacadan elektrik kablolari cikti. Ve kombinin takilacagi kisima evin elektrikcisi priz ve salter koymus. Kombiciler baca borusunun isinmayacagini ve eger orayi biraz strofer kopuk ve alci ile tikarsak problem olmayacagini soylediler.fakat kombiyi yaktigimizda 50C civarinda yakiyoruz baca borusu hafif ılık oluyor. Kisin 75C’ye cikardigimizda boru daha cok isinacak ve kablolarin erime ihtimali bizi korkutuyor. Burada dogalgazin acilmasi icin onay verdiler.
Ama kombinin kurulumu icin gelen teknisyen yapilan isi hic beğenmedi. Kombinin tam altinda priz ve salter olmamasi gerektigini ve bu hatlari mumkun oldugunca uzaklatirmamiz gerektigini soyledi. Kisacasi her agizdan bir ses cikiyor. Ne yapmalıyız? Bu kombinin duvarindaki priz hattini nasil iptal ettirebiliriz? Evin hicbir duvarini matkapla delemiyoruz. Hic alakasiz yerden elektrik hatti cikiyor. Bilgi verirseniz sevinirim
İyi bir elektrikçi getiriniz. Ev tesisatını komple elden geçirerek uygun bir hale getirsin. Kabloları tehlikeli yerlerden korusun.
İyi günler iki katlı dairenin üstüne 3 kat daha ilave edildi toplam 5 daire oldu şuan. 2 daireliyken havai hat kablosu 2×6 antikron bulunuyor . Sorum şu 5 katlı daire için yeraltı kablosu çekilecek mi ve kaç mm kesit olmalı
Her daire için kurulu güç 5kw dir. 5 daire 25 kw dir. 110 amper yapar. Havai hat 16 mm kareye tekabül eder. İstenen kanuni olarak budur.
2012 yılında yapılmış monofaze elektrik sayaçlı dairede sayaçtan direk daireye kablo çekerek sürekli olarak 5000 watt kullanırsak sorun olur mu ? Kullanacağımız kablo kaçlık olması gerekir ? Şuanda 2 lik kablo ile sürekli olarak 3000 watt kullanmaktayız. Sorun çıkmıyor.
Sayaçtan daireye 4mm karelik kablo çekilecek şimdi sorun gözükmeyebilir ama daha sonra sorun çıkartabilir.
Çatı katı elektriği için boru döşeyeceğim. Linyeleri odadan odaya dolastirmak yerine ana kare buattan her odaya ayrı boru döşemeyi düşünüyorum. Maliyeti ve işçiliği arttırmak dışında bir sakıncası varımdır. Teşekkürler.