Elektrikçi Aletleri
Elektrikçi aletleri: Elektrik ile çalışanların kazalara karşı önlem almasını kolaylaştırır. Kullanılan el takımları ve ölçü aletlerinin özelliklerinin bilinmesi önemlidir.
Tornavidalar
Vidaların sökülmesi ve sıkıştırılmasında tornavida kullanılır. Uçları çelikten yapılmıştır. Sap kısımları ve gövdelerinin bir kısmı yalıtılmıştır. El girmeyen yerlere vida takılmasında kullanılır. Özel tornavidaların uç kısımlarına vida tutma düzenekleri eklenmiştir.
Güvenlik açısından tornavida ile yerde veya masa üstünde çalışılmalıdır. Aksi taktirde tornavidanın ucu kayarak avuç içine saplanabilir. Bozuk uçlu tornavidalar kullanılmamalıdır. Çünkü vida başlarını bozarak sökülemez duruma getirebilir. Vida başlarının kalınlıklarına göre çeşitli tip ve boylarda tornavidalar vardır.
Tornavida çeşitleri
- Şarjlı tornavidalar
- Saatçi tornavidası
- Çok uçlu tornavida
- Yıldız uçlu tornavida
- Düz uçlu tornavida
Kontrol Kalemleri
Bir devrede enerji ve kaçak olup olmadığı ve cihaz kontrolü gibi işlemler kontrol kalemleriyle yapılır. Ölçüm yapılırken kontrol kalemleri dik tutulmalıdır. Yan tutulması veya dikkatsiz ölçüm yapılması sonucunda kısa devre (faz-nötr, faz-faz çakışması) oluşabilir.
Kontrol kalemlerinin uçları hassastır. tornavida yerine kullanılması doğru olmaz. Eğer kullanılırsa uçları çabuk bozulur. Ayrıca tornavidalar kadar darbelere dayanıklı olmadıkları için kolay kırılır. Kontrol kalemleri iki kategoride incelenebilir.
Lambalı Kontrol Kalemleri
Tornavidalı kontrol kaleminin içerisinde direnç, yay ve neon lamba vardır. Kontrol kaleminin iletken ucu, akımın olup olmadığını anlamak için elektriğe dokundurulur. Diğer ucu ile başparmak bastırılır. Lambanın çalışması ile faz hattının olup olmadığı anlaşılır.
Dijital Kontrol Kalemleri
Gerilim ve faz kontrolü yapan kontrol aletleridir. Gerilim kontrol aleti ile AC veya DC faz nötr hatlarında gerilim olup olmadığı anlaşılır.
Pense
İletkenleri, küçük parçaları tutmaya, çekmeye, sıkıştırmaya ve bükerek şekil vermeye yarar. Pensenin sap kısımları izole edilmiştir. Elektrikçilerin kullandığı penseler daha kuvvetlidir. Metal kısma yakın olan bölgeye elin temas etmemesi için kaymayı önleyen plastikten çıkıntılar yapılmıştır.
Elektronikçilerin kullandıkları ise daha küçük yapıdadır. Yaylı ve sap kısmında çıkıntı yoktur. Bazılarında ise ağız ve sap kısmına ilaveler yapılır. Bunlar iletken ve sac kesme gibi işler için de kullanılır. Ayrıca ayarlı pense, papağan pense, düz ve eğri segman penseleri ile kerpeten gibi değişik amaçlar için imal edilen aletlerde vardır. Ancak bu aletleri kullanırken el veya parmaklar kıstırılabilir. Bunun için dikkatli kullanılmalıdır.
Yankeski
İletkenleri kesmek amacı ile kullanılır. Bu aletin elektrikçiler ve elektronikçiler için kullanabilecek olanları vardır. Daha kalın kabloları kesmek için kablo makasları da kullanılır.
Kargaburun
Penseye göre ağız kısmı daha ince ve uzundur. Bundan dolayı pensenin sığamayacağı yerlerde kullanılır. Parçaların tutulması, bükülme, kıvırma ve şekillendirme gibi işlemler için kullanılır. Çeşitleri ise düz ve eğri ağızlıdır.
Matkap (El Breyzi)
Matkap hemen her yerde kullanılır. Profil çubuk, ferforje, galvanizlerin keskin yerlerini düzeltmek için kullanılır. Matkabın ucunda döner bir zımpara disketi bulunan el aletidir. Matkabın dönme hızı ve darbe derecesine göre kullanım amaçları belirlenir. Matkap tahta, maden, beton, çelik, demir , mermer gibi sert maddelere delik açmaya yarar. İnşaat işleri için olmazsa olmazlardandır.
Çekiç
Ağırlıkları 100 ila 1500 gram arasındadır. Kullanım amacına göre çeşitli malzemelerden yapılır. (Plastik, lastik, pirinç, kurşun, demir vs.) Çekicin sapı yerinde oynamamalıdır. Sap kısmında ele zarar verebilecek çatlak ve çıkıntılar olmamalıdır.
Alyen Anahtar
Bazı cıvataların olduğu yer başına anahtar sığmayacak kadar dar olabilir. Bu durumda cıvata başına altıgen veya yıldız alyen anahtarlar ile çalışılır.
Keski
Keski elektrik tesisatında mutlaka olmalıdır. Elektrik tesisatlarında boruların geçeceği yerleri kırmak için çekiçle birlikte kullanılır. Ama günümüzde bunun yerini pnömatik matkaplar almıştır. İnsan gücüne gerek kalmadan duvarlar kırılmaktadır.
Maket Bıçağı
Elektrikli olarak tabanca, ısısı ayarlanabilen elektronik havyalar vardır. Bu havyalar elektrik devrelerinde iletkenleri birbirine, kablo pabuçlarına ve terminallere lehimlemek için kullanılır. Elektronikte ise elemanların baskı devresi montajı ve sökümünde kullanılır. Yüksek ısının zarar verebileceği bazı eleman ve entegrelerin montaj ve demontajında ise ısısı ayarlanabilen elektronik havyalar kullanılır. Ayrıca yüksek güç ve ısıda kullanılan elektrikli ve gazlı havyalar da vardır.
Bir yanıt yazın