Floresan Lamba Nedir?
Floresan lamba nedir: Cam tüpün içi floresan madde ile sıvanmıştır. Bu madde lamba içinde oluşan ultraviyole ışınları görülebilir ışığa çevirir.
Floresan madde olarak fosfat, wolfram ve silikat bileşikleri kullanılır. Floresan lambaların iki ucunda elektrotları taşıyan metal başlıklar vardır. Başlıkların iç kısmında üzeri baryum oksitle kaplanmış wolfram elektrotları bulunur. Lambanın içinde ise civa buharı ve argon gazı vardır.
Floresan lamba devresi, ampul, balast, soket, armatür ve starterten oluşur. Uzun ve yuvarlak floresan lambalar devreye direkt olarak bağlanamazlar.
Floresan Nasıl Çalışır?
Aydınlatma, ışık oluşturması cam tüpün içindeki kimyasal reaksiyona bağlıdır. Bu reaksiyon, görünmez bir ultraviyole ışığı üreten gazlar ve cıva buharı etkileşimini kapsar. Bu görünmez UV ışığı, cam tüpün içini kaplayan fosfor tozunu aydınlatarak beyaz “floresan” ışık yayar.
Elektrik önce aydınlatma armatürüne balast yoluyla girer. Voltajı, akımı vb. düzenleyen balast, elektriği her iki uçtaki floresan ampulün bacaklara gönderir. Enerji, bacaklardan girdikten sonra, düşük basınç altında tutulan sızdırmaz cam borunun içindeki elektrotlara akar. Elektronlar bir katottan diğerine tüp boyunca ilerlemeye başlar.
Cam tüpün içinde, elektrik akımı tarafından uyarılan gazlar ve cıva bulunur. Elektrik akarken cıva buharlaşır. Gazlar aslında çıplak gözle görünmeyen bir UV ışığı üretmek için birbirleriyle reaksiyona girmeye başlar.
Her floresan tüp fosfor tozu ile kaplanmıştır. Bu kaplama görünmez UV ışığı tarafından uyarıldığında parlar. Görünen beyaz ışığa dönüştürür. Floresan terimi de buradan gelmektedir: “parlayan beyaz ışık”
Floresan Lamba Diyagramı
Avantajları
- Floresan lambaların kullanılışı ekonomiktir.
- Fazla ısınmaz.
- Bu lambalardan yüksek aydınlıklar sağlanır.
- Armatürsüz kullanıldığı zaman göz kamaştırmaz.
- Ömürleri uzundur (yaklaşık 10000 saat).
Dezavantajları
- Yardımcı araçlara (balast, starter gibi) ihtiyaç gösterir .
- Floresan lambalar hemen ışık vermezler. Tam parlaklığına ulaşması için 10-30 saniye arasında ısınmasını beklemek gerekebilir.
- Tesis maliyeti pahalıdır.
- Verdiği ışığa göre boyu büyüktür.
- Doğru ve iyi bağlantı yapılmadığı zaman ışığın titremesi ve stroboskopik (ışıksal görüntü yanılmalarını) etki görülür.
Floresan Lamba Çeşitleri
Floresan lambalar, verimliliği daha yüksek ışıklandırma çeşididir.
- Led ampül
- Tasarruflu ampüller
- Rustik led ampül
- Holojen ampül
- PLC 2 ve 4 Pinli Ampul
- T5 ve T8 Floresan Ampul
Floresan Lambanın Tehlikeleri
- Bir floresan lamba içinde 3 mg civa bulunur.
- Floresan lambalar kırıldığı zaman içinde bulunan civa emisyonu oluşur. Kırıldıktan 20 dakika sonra civanın yoğunluğu 1,2 mg/m³ ’dür. Açığa çıkan cıva buharı gerek insan gerekse çevre sağlığı açısından çok tehlikelidir
- İçinde bulunan civa 30.000 litre suyu kullanılamayacak bir duruma getirebilir.
Floresan Lamba Kullanım Alanları
Floresan ampuller çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. Fakat her yerde iyi çalışmazlar. Kullanmasının en yaygın nedeni, minimum kurulum maliyetiyle enerji tasarrufu yapmaktır.
Lineer floresan aydınlatma için bazı tipik uygulamalar;:
- Ticari ofisler / Evler
- Depolar
- Hastaneler
- Perakende mağazaları
Işığın dağınık doğasından, uzaktan aydınlatma için kullanılmaz. Gelişen teknoloji ile beraber kullanım alanlarını LED aydınlatmalara devretmiştir.
BENZER YAZILAR
Bir yanıt yazın