Kızılötesi Işınlar
Kızılötesi ışınlar: Kızılötesi ışık, elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Sıcak cisimler tarafından üretilen dalgadır. Kızılötesi (kızılaltı, IR veya infrared) ışınım, dalga boyu görünür ışıktan uzundur. İnsanlar her gün Kızılötesi ışınlarla karşılaşır; insan gözü onu göremez, ancak insanlar onu ısı olarak algılayabilir.
Teknolojide kabul edilen ismi infrared’ dir. Latince’de aşağı anlamına gelen infra ve İngilizce kırmızı anlamına gelen red kelimelerinden oluşur. Böylece kırmızı altı anlamına gelir.
Farklı renklerde kendini gösterir. Bu renkler, mavi, mor, yeşil, turuncu, sarı ve kırmızıdır. Dalga boyu kırmızıdan mora doğru azalma gösterir. Bütün bu renkler bir araya geldiği zaman dalga boylarının toplamı görünür ışık meydana getirir. Lazer ışınları, söz konusu ışınların belirli odaklamalarıyla elde edilir.
- Kırmızı renk, görünür ışığın en uzun dalga boyuna sahiptir.
- Normal sıcaklığındaki insan vücudu on mikrometre civarında ışıma yapar.
- Doğrudan alınan Güneş ışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur.
Kızılötesi Keşfi
1800’de William Herschel, görünür spektrumdaki renkler arasındaki sıcaklık farkını ölçen bir deney yaptı. Görünür spektrumun her rengine termometreler yerleştirdi. Sonuçlar, sıcaklıkta maviden kırmızıya bir artış gösterdi. Görünür spektrumun kırmızı ucunun hemen ötesinde daha da sıcak bir sıcaklık ölçümü fark ettiğinde, Herschel kızılötesi ışığı keşfetmişti!
Termal Görüntüleme
Bazı kızılötesi enerjiyi ısı olarak algılayabiliriz. Bazı nesneler o kadar sıcaktır ki, bir ateşin yaptığı gibi görünür ışık da yayarlar. Gözlerimiz bu kızılötesi dalgaları göremez.
Kızılötesi dalgalar, görünür ışıktan daha uzun dalga boylarına sahiptir. Uzayda daha az saçılma ve soğurma ile yoğun gaz ve toz bölgelerinden geçebilir. Böylece kızılötesi enerji, optik teleskoplar kullanılarak evrendeki görünür ışıkta görülemeyen nesneleri de ortaya çıkarabilir. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin kökenini ve galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu incelemeye yardımcı olacak üç kızılötesi enstrümana sahiptir.
Kızılötesi Işınlar Kullanım Alanları
- Hedef tespiti,
- Gözlemleme,
- Gece görüşü,
- Güdüm
- Takip sistemleri gibi askeri kullanım alanlarına sahiptir.
Ayrıca;
- Isıl verimlilik analizi,
- Uzaktan sıcaklık ölçme,
- Kısa mesafeli kablosuz iletişim,
- Spektroskopi,
- Hava tahmini gibi alanlarda da kullanılır.
Gökbilim algılayıcılarla donatılmış teleskoplar kullanarak uzayın normal teleskoplarla, moleküler bulutlar gibi uzay tozları yüzünden görüntülenemeyen alanlarını görüntülemektedir. Gezegenler gibi soğuk cisimleri bulmaktadır.
Evrenin uzak geçmişinden kalan yüksek miktarda kırmızıya kaymaya sahip nesneleri görüntülemekte kullanılır. Endüstride, benzeri alanlarda ve tedavi amaçlı olarak kullanılır. Tedavi amaçlı sağlam ve hastalıklı uzuvların yaydığı kızılötesi ışınlar farklı olduğu için tıpta hastalıklı uzuvların teşhisi için kullanılır.
Bir yanıt yazın