LED Lamba Nedir? LED Ampul Nedir? Nasıl Çalışır? LED Aydınlatma
Led lamba nedir: LED kelimesi “Light Emitting Diode” (Işık Yayan Diyot). En yeni aydınlatma teknolojilerinden biridir.
LED Lamba Nedir?
Standart duy tipleri ile kullanılabilirler. Ancak ışık üretmek için LED (ışık yayan diyotlar) kullanan bir katı hal aydınlatma (SSL) cihazıdır.
LED Aydınlatma
Led ler oldukça düşük sarfiyatlı (0,3W – 2W), ucuz maliyetli, çok uzun ampul ömürlü (100.000 saat) , düşük voltajlı ürünlerdir (12 V). Işık seviyeleri diğer ışık kaynaklarına göre daha düşüktür.
LED spotlar 50 mm çapında PCB (baskılı devre) üzerine monte edilmiş 6, 12 veya 18 LED den meydana gelmektedir. LED spotların en önemli ayrıcalığı 10º ile 120º arasında her ışıma açısında üretilebilmeleridir. Led modelleri daire kare veya dikdörtgendir. Led modelleri daire kare veya dikdörtgendir.
Ayrıca ışıma alanlarında ihtiyaç duyulan her şekilde imal edilebilmektedir. Yarı iletken esasına dayalı olarak çalışan LED 85 ºC den daha yüksek sıcaklıklardan zarar görürler. Bundan dolayı kapalı (spot içi) hacimde ısı yükü meydana gelmemesi için iç mekânda kullanılan spotların ön camları kullanılmamaktadır. Çok yoğun ışık istenen iç mekân spotlarında bir fan aracılığı ile soğutma sağlanır.
LED ampuller;
- Verimli, enerji tüketimi düşük
- Parlak ışık veren,
- Farklı renk seçenekleri
- Akıllı duy tasarımları,
gelişmiş özellikleri ve çok yönlü aydınlatma imkanı sunan elemanlardır. LED ampul (led bulb) çok düşük sıcaklıklarda bile en iyi parlaklık ve renk düzeyine hemen ulaşır. Lamba anahtarını açıp kapatırken titreşim etkisi göstermezler. LED ampul çeşitleri, şoka ve titreşime dirençli olduklarından patlama oranı düşüktür. LED ampullerin insan sağlığına veya çevreye herhangi bir zararı yoktur.
LED Ampullerin, Akkor Ampullerle Karşılaştırılması
LED ampuller, akkor ampullerle karşılaştırıldığında %80, tasarruflu ampullere göre %50 daha az enerji harcamaktadır. Örnek: Oda aydınlatmasında 75 Wattlık bir akkor ampul yerine, aynı parlaklıkta 53 Watt halojen ampul kullanılabilir. Ya da 18 Watt tasarruflu lamba veya 12 Wattlık bir LED ampul daha avantajlı olabilir.
LED lamba (led lamp) içerisinde doğaya zarar verebilecek herhangi bir gaz yoktur.
Akkor ampullere göre LED aydınlatmalar;
- Elektriğin ışığa dönüştürüldüğü,
- Karbondioksit salınımın en az olduğu,
- Enerji verimliliği yüksek,
- Düşük güç tüketimi sayesinde tasarruf sağlayan bir çevre dostu olan aydınlatma teknolojisidir.
LED armatürlerde civa gibi ağır maddeler ve halojen gazlar bulunmamaktadır. Kullanım süreleri bittiğinde doğaya zararları yoktur. Tasarımcılar açısından bakıldığında dimmerlenebilir. LED ampül yapısı darbelere dayanma (cam yapısı olmaması) ve uzun ömürlüdür. Bu sayede LED aydınlatma ürünleri, müdahale edilmesi zor alanlarda kullanılmaktadır.

Dimmer
Güç elektroniği devre elemanlarından oluşan devreye dimmer denir. LED, Halojen ve CFL gibi ışık kaynaklarının parlaklık seviyelerini getirilmesini sağlar.
Dimmerlemek
Lambanın gerilimi değiştirilerek verdiği ışık miktarının artırılıp azaltılmasıdır.
Floresan ve akkor ampullerde ışık istenilmeyen yönlere de gider. LED ampul ile ise ışık aydınlatılmak istenilen yöne doğrudan gönderilir. LED ampullerde ışık istenilen yönde yayıldığı için aydınlanma daha iyi sağlanır ve ışık kirliliği de azaltılmış olur.

LED ampuller uzun ömürlü ve sağlam bir yapıya sahiptir. Ömürleri 30 bin saatten fazladır. Kullanım ömürleri sıcaklığa bağlı olarak değişir. LED ampullerde yaklaşık 10.000’den fazla açma/kapama işlemi yapılabilir. Açma kapama işlemi LED ampulün çalışma performansını etkilemez. Tasarruflu lambalarda ise açma/kapama 5000 dolayındadır.
LED’ler uzun ömürlü ancak elektronik kısımları biraz daha dayanıksızdır. Ömrü etkileyen en önemli faktör LED sürücü kısmıdır. Üreticiler lamba (lamp) kutusu üzerinde ürün ömrünü belirtirler.
LED Ampül Nasıl Çalışır?
LED ampul; çalışma prensibi diyot temeline dayanan bir aydınlatma çeşididir. LED ampullerin içerisinde diyotlar bulunur. Bu diyotlar yüksek dirençten düşük dirence kontrollü bir şekilde elektriğin geçişini sağlar.
LED ampuller; içinden bir elektrik akımı geçtiğinde görünür ışık yayan yarı iletken bir cihaz kullanılır. Bu özellik elektrolüminesans (electroluminescence) olarak bilinir. Belirtilen sıcaklık aralığında çalıştırtıldığı sürece, LED ampuller 50000 saat çalışabilir.
Elektrolüminesans (electroluminescence)
Optik ve elektriksel bir olgudur. Malzemenin içinden geçen elektrik akımına veya çok güçlü elektriksel alana tepki olarak ışık yayma durumudur.
LED ampuller yarı iletken elektronik devre elemanı dır. ilk icat döneminde zayıf kırmızı bir ışık verirlerdi. günümüzde gelişen yüksek teknolojiler ile üretilen LED ampuller;
görünür ışık, morötesi, kızılötesi gibi farklı dalga boylarında, yüksek parlaklıkta ışık vermektedir.

Emmitted light: Yayılan ışık. Cathode: Katot. Diode: Diyot. p- layer: P-Katman. Active Region: Aktif bölge. n-layer: n- katman. Substrate: Alt katman. Anode: Anot. Transparent plastic case: Şeffaf plastik kasa. Terminal pins: Terminal pimleri.
LED Ampul Nasıl Seçilir?
Yarı iletken teknolojisi ile aydınlatmada, LED ampuller kullanılmaya başlandı. LED ampuller nesnelerin gerçek renkleri ile algılanmasını daha iyi sağlamaktadır. Işık verimliliği yüksek ve renk portföyü geniş aydınlatma elemanlarıdır. Doğru LED ampulü satın almak için ne yapmalıdır? Fiyat dışında dikkat edilmesi gereken temel özellikler;
Ampulün ne kadar parlak olacağına dair temel gösterge Watt değeridir. LED ampullerinin farklı model ve Watt seçenekleri vardır. Tüketici tercih yaparken satın alınacak LED ampulün (ampoule) nerede kullanılacağıdır.
Lambanın ne kadar enerji harcadığı watt ile ölçülür. LED’ ler için Watt, ampulün ne kadar parlak olacağının önemli bir göstergesi değildir. Çünkü LED ampul teknolojisi çok daha düşük güç harcar. 60 W akkor ışığına benzer parlaklığa sahip bir LED ampul sadece 8 ila 12 W güç harcar.
LED ampullerde farklı bir gösterge olan lümen kullanılır. Lümen bir ışık kaynağından yayılan ışık miktarını gösterir. LED ampullerde güç seviyesi W değerinden değil, lümen değerinden ölçülür. Lümen (lm), bir ampulün yaydığı ışığın parlaklığın gerçek ölçüsüdür. Lümenin yüksek olması aydınlatma ürününün parlak ışık vermesi anlamına gelir.
LED Ampul Rengi Nasıl Seçilir?
LED lamba renkleri, etkileyici geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Standart LED ampuller için popüler renkler genellikle, beyazın sıcak ve soğuk tonlarıdır.
- Renk sıcaklığı
Ampulün yaydığı ışığın renk özelliğini belirleyen faktördür. LED ürünleri otomasyon ile uyumluluk sağlayamaya bağlamıştır. Farklı renk sıcaklıkları ve dim edilebilir seçenekleri de yaygınlaşmıştır. Renk sıcaklığı ölçü birimi Kelvin’ dir. Renk sıcaklığı, üretilen ışığın sıcaklık ve soğukluk olarak tanımlar.
Renk sıcaklığı 3600K-6500K arasında olan aydınlatma ürünleri soğuk, 2700K-3000K arası ise sıcak renk olarak kabul edilir. Sarı renk çeşitleri sıcak, gün ışığına yakın renk çeşitleri ise soğuk olarak değerlendirilir. Renk sıcaklığı seçimi yaparken ampulden yayılan ışığın cisimlerin gerçek rengini ne kadar iyi gösterdiği önemli bir detaydır. Evler için ideal olan sarı ışığın daha sağlıklı olduğu bilinmektedir.
- Işık yayılımı
Kullanılan ampulden verim almak için ampul içerisinde ışığın nasıl yayıldığı önemlidir. LED ampullerin ışık açıları uygulamalarına göre farklılık gösterir. 5 ila 30º arası dar açı, 30º üstü ise geniş açı olarak belirlenmiştir. Ampulün aydınlatması gereken açı arttıkça yüksek lümen değerli ampuller seçilmelidir.
- Verimlilik
Ampulün watt başına toplam lümen değeri verimliliktir. Lümen/Watt olarak hesaplanır. Akkor ve tasarruflu ampullerde ısı kaybı fazla olduğundan bu değer daha düşük çıkacaktır. Ancak LED ampuller verimlilik açısından tercih edilmektedir.
Akıllı LED Ampul Nedir?
Akıllı LED ampul (smart led blub);
Aydınlatmanın uzaktan, programlanmasını kontrol edilmesini sağlar. İnternet özellikli bir LED ampuldür. Akıllı ampul modelleri, Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden bağlantı kurulur. Ev veya binalardaki ışığın parlaklığı ve RBG ayarları kontrol edilebilir. Akıllı led ampuller, büyüyen ev otomasyonu ve nesnelerin İnterneti ( IoT) ürünleri kategorisinde yer alır.
Wi-Fi, bluetooth ya da bir ev otomasyon sistemi için tescilli bağlantı entegrasyonları vardır. Akıllı ampuller mobil uygulama veya bina otomasyon merkez aracılığı ile kontrol edilir. Lambaların ışık rengi ve parlaklığı belirli bir şekilde değiştirmek için programlanabilir. Akıllı LED ampul seçenekleri ile lambaya uzaktan bağlanabilir. Renk ve parlaklık gibi ışık değerlerini cep telefon üzerinden ayarlanabilir.
Üreticiler internet bağlantısı sayesinde;
Akıllı ampulleri yerleşik kameralar, iç hoparlör ve nesne algılama yeteneği gibi ek özellikler ile donatmalarını sağlar.
IoT; IoT (Internet of Things veya Nesnelerin İnterneti). Ekosistemine bağlı cihazların izlenmesini, yönetilmesini ve otomasyonunu sağlayan teknolojidir.
LED lamba Nasıl Değiştirilir?
LED lambaları değiştirmeden önce ışıklar en az 15 dakika kapalı konuma getirilir. İnce duy özelliğine sahip olan lamba dış kenarlarından tutularak, hafif bir şekilde döndürülür ve çıkarılır. Kablolar lambalardan dikkatli bir şekilde ayrılır. Ayırdıktan sonra kullanılacak diğer lamba aynı alana yerleştirilir. Lamba el ile tutulduktan sonra yerine düzgün bir biçimde oturması için itip döndürerek sabitlenir.
LED Lamba Nasıl Bağlanır?
LED lambayı bağlarken kablolar doğru bir şekilde bağlanmalıdır. Kullanılacak LED ‘in ölçüsüne uygun olan bir LED adaptörü kullanılması önemlidir. Bağlantısı oldukça kolay ve pratiktir. LED lambalar ortam koşullarına göre uygun bir yerde yerleştirilmesi önemlidir.
LED Çeşitleri
İlk olarak LED’ler birkaç modüllü olan reklam tabelaları yapılmıştır.
Dekoratif aydınlatmada kullanılan DIP LED;
SMD 3528 , SMD 5050 gibi ölçüleri ile adlandırılır. SMD LED ler küçük boyutlu, montaj kolaylığı, verimlilik ve sağladığı faydalar ile birkaç çipten oluşan sıralı LED’ lerdir.

LED projektör (projector), en yeni ve verimli LED teknolojisidir. Wall washer gibi armatürlerde kullanılan Power LED ve COB LED’ (chip on board) leri içermektedir. LED aydınlatmanın:
Spot (LED spotlight), LED projektör , LED panel, LED şerit (led strip), LED armatürleri gibi ürünleri bulunmaktadır.
LED Ampül Modelleri
Led ampul, elektrik ve elektronik sektöründe yüksek teknoloji ile üretilmektedir. LED ampüller elektrik tüketiminde tasarruf sağlamasından dolayı tercih edilmektedir. Bunlardan bazıları Ledon, Tekfen, Osram gibi markaların E14 LED ampül özellikli modeller vardır.
LED Aydınlatma Nerelerde Kullanılır?
LED aydınlatmanın getirmiş olduğu faydalarla ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlar. uzun ömrü sayesinde klasik aydınlatmaya göre çok daha ekonomiktir. LED armatürler hemen her alanda kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. LED aydınlatma, kullanıcısına kusursuz aydınlatma sunar. Bu sayede genellikle evlerde, otel odalarında, çocuk odalarında, yıldız ışığı efektli gece lambası gibi kullanılır. Renk değiştirme özellikleri yoktur. Işık rengi olarak beyaz, sarı, kırmızı, mavi ve yeşil renkleri mevcuttur.
Ayrıca bina dış aydınlatmaları endüstriyel aydınlatma, otomotiv ve reklam sektöründe kullanılır. Park ve bahçelerde ofislerin, sokak, cadde ve meydan aydınlatmaları. Cafe, restorant, oto ampulleri aydınlatmaları gibi alanda kullanılır.
Enerjiyi etkin kullanması, aydınlatma sağlaması LED ampulleri avantajlı hale getirmiştir.
LED Aydınlatma Fiyatları
LED aydınlatma fiyatları ışık değeri, model, güç, ışık akışı ve renk tercihi gibi öne çıkan başlıklarla belirlenmektedir. Tasarruflu led ampul çeşitleri ve araç içinde kullanabilecek lambaların değişik renk ve tasarımları vardır.
Bir cevap yazın