Otomobil Ampulleri, Özellikleri Çeşitleri
Otomobil ampulleri: Aydınlatma ve sinyal sisteminde araçlarda ampuller kullanılır. Ancak yeni model araçlarda LED aydınlatmalı sinyaller ya da fren lambaları kullanılmaktadır. Bu ampullerin özellikleri, çeşitleri nelerdir?
Otomobil Ampulleri
Edison ampulu icat etmiştir. Günümüzde araştırmacılar ayarlanabilir beyaz ışık nanoteknoloji (nanotechnology) ürünü ışık kaynağı üretti. Önceki ampuller ısıyı ışığa dönüştürürdü. Yeni üretilen nanokristalli (nanocrystal) LED ler ile elektrik enerjisini direk olarak ışığa çeviriyor.
Ampul nedir: Direnç teli üzerinden elektrik akımı geçirildiği zaman ısınarak ışık vermeye başlar. Ampul (bulb) flaman denilen direnç telinin 2300 ºC’ ta ısınması ile aydınlatma sağlayan elemanlardır. Ampulün lamba soketine geçen kısmına, duy (hear) denir.
Otomobil Ampul Tipleri
Araç ampul tipleri: Her araba farklı aydınlatma tasarımına ve yapısına göre farklı ampullere ihtiyaç duyar. Far ampulleri, sis ampulleri, stop ampul, sinyaller, park ve iç ışıklar sadece bazılarıdır. Farklı ampuller aracınızın markasına ve modeline bağlı olarak farklı duylarla çalışır. Duylar aracınıza doğru şekilde oturması için ampulün tabanının şeklini ve boyutunu belirtir.
Son dönemlerde en fazla tercih edilen oto far çeşitleri;
Halojen, Xenon ve oto LED ampulleri her araca uygun ürünlerdir. Araçlarda en sık kullanılan ampul tipleri, xenon ampuller, ampul çeşitleri arasındadır.
Halojen Ampul
Ampulün içerisinde halojen, iodin, bromine ve diğer gaz karışımları doldurulmuştur. Ampulün içerisinde bulunan tungsten flaman, üzerinden akım geçmesi sonucunda ısınarak ışık verir.
- H kodlu ampuller
H kodlu ampuller; uzun huzmeli far, kısa huzmeli far ve sis ampullerinde kullanılmaktadır. En çok kullanılan kodları: H1, H3, H4, H7, H8, H9, H10, H11, HB3, HB4, H27 kodları bulunmaktadır.
- T10 – W5W – Dipsiz
Dipsiz ampuller genellikle araçların tavan, yan sinyaller, park ampulleri, 3. Stop ampulü ve plaka ampulü olarak kullanılır.
- T20 – W21/5W – Dipsiz
T20 tek duy ve çift duy (tek kontak, çift kontak) olarak iki tiptir. Gündüz farları, ön ve yan sinyaller, arka park ve stop ampulleri, geri vites, stop ampulleri gibi kullanım alanı vardır.
- 93 Tip Ampul – P21W ve 1016 Tip ampul – p21/5W
93 tip olan tek duy, 1016 tip çift duydur. Gündüz farları, ön/arka sinyaller, stop/arka park ampulleri. Geri vites ampulü ve arka sisler gibi farklı amaçlarla araçlarda bulunur.
- Sofit Ampuller
Genellikle tavan ve plaka aydınlatmalarında kullanılır.
Bu ampul tipleri otomobillerde en çok kullanılan ampul tipleridir.
Oto ampul tiplerini bulmak
Aracınızın ampul türünü (kodunu) bulmak için;
- İnternet ile aracın marka model ve hangi ampul olduğunu belirterek aratabilirsiniz.
- Aracın kullanım kitapçığından veya servisi arayarak öğrenebilirsiniz.
- Ampulü sökmek için kontak anahtarını kapatınız. Ampul üzerinde kod yazmaktadır. Bu kod ampulün kodudur.
- Araç ampul tipini bulunduğunda, kodu yazarak uygun ampulleri bulabilirsiniz.
Otomobil Ampul Çeşitleri
Tüm otomobil markalarının oto ampulleri ve ampul çeşitleri yapım farklılıklarına göre sınıflandırılır.
- Şekillerine Göre
- Çalışma Gerilimlerine Göre
- Flaman Bağlantılarına Göre
Şekillerine Göre Ampuller
Araçlarda kullanılan lambalar (lamp), yapım şekillerine göre, normal ampuller ve sofit lamba olarak ikiye ayrılır. Oto (auto) elektrik sisteminde yaygın olarak normal ampuller kullanılır.
Çalışma Gerilimlerine Göre Ampuller
Genellikle araçlarda 6- 8, 12- 16 ve 24-32 voltluk ampuller kullanılmaktadır.
Flaman Bağlantılarına Göre Ampuller
Ampullerde flaman bağlantısı iki türlü yapılır. Birinci bağlama şeklinde flamanın bir ucu alttan yalıtılmış olarak çıkartılır. Diğer ucu ise içten duya bağlanır. Bu ampullere normal ampul denir. Diğer bağlantı şeklinde flaman’ın ise her iki ucu alttan yalıtılmış olarak çıkar, bunlara yalıtılmış ampul (ampoule) denir.
Güçlerine Göre Ampuller
Lambaların elektrik güç birimi Wattır. Oto elektrik tesisatında kullanılan ampuller güçleri bakımından;
- 0,5 – 1,5 watt ampuller: Gösterge lambalarında
- 3 – 5 watlık ampuller: Plaka, tepe, park ve iç lambalarında
- 21 – 32 watlık ampuller: Geri vites, sinyal ve fren lambalarında
- 55 – 100 watlık ampuller: Projektörlerde, uzun ve kısa farlarda kullanılır.
Flaman Sayılarına Göre Ampuller
Flaman sayılarına göre ampuller iki çeşittir.
- Tek Flamanlı
- Çift Flamanlı
Çift flamanlı ampuller:
Yerleştirme problemi olan yerlerde iki flaman aynı ampul içerisine montaj yapılarak yerden tasarruf etmek amacı ile kullanılır (Park+Fren, kısa far+uzun far gibi).
Yuvalarına bağlanış şekillerine göre ampuller, iki gruba ayrılır.
- Düz tırnak
- Çapraz tırnak
Ampul yuvasına yerleştirilirken ilk önce tırnakların yuvasına oturtulması sağlanır. Sonra ampul ileri doğru itilerek sağa doğru çevrilir.
Oto Ampullerinin Fonksiyonel Özellikleri
- Oto ampulleri çeşitli markalarda farklı model, renk, şekil gibi özelliklerle imal edilmektedir.
- Watt güç girişi ile etkin duruma gelen oto ampullerinin Watt özellikleri ampule göre değişiyor.
- Araba far ampulleri yol ışıklandırmasını sağlayan en önemli faktördür. Bu yüzden uzun ve parlak ışık üreten ürünler tercih edilmektedir.
- Araç park ampulü ve sinyal oto ampulleri; manevra öncesi kullanıcıları uyarmak için üretilmektedir.
- Oto parçalarında olan sis lambaları; sis, kar ve yağmur gibi olumsuz hava koşullarında yol güvenliğini sağlayan en önemli ürünlerdir. Bu lambalar kısa mesafeli, geniş ve düzgün yayılan bir ışık kaynağı olarak öne çıkmaktadır.
Oto Ampul Çeşitlerinin Özellikleri
- Aydınlatma ürünleri, ampul, projektör, spot lambası, tepe lambası. Ampul çeşitleri kullanıcı ihtiyacına ve araç modeline göre belirlenmektedir. Bunlardan bazıları, LED, Halojen, Xenon oto ampulleridir.
- Halojen (halogen) oto ampuller çok fazla ışık üreten ve sarı ışık yayarlar. Bu ampuller diğer ampullere göre çok daha uzun süreli kullanılır. Halojen oto ampuller, kısa görüş mesafesi sağladığı için günlük kullanımda tercih edilirler.
- Otomobillerin aydınlatma sistemlerinde LED ışık kullanılmaktadır. LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) ampuller daha uzun ömürlü, az enerji tüketir ve parlak ışık yayarlar. Ayrıca bu ışık kaynağı büyük oranda enerji tasarrufu sağlayarak küresel ısınma sorununa da katkıda bulunacaktır.
- Xenon oto ampulleri parlak beyaz ve mavimsi ışık üretirler. Yüksek yoğunlukta deşarj ampulleri olarak bilinen Xenon oto ampuller az ısı üretirler. Xenon oto ampulleri, gece yolculukları için idealdir. Xenon oto ampulleri, uzun dalga boyutlarına sahip parlak ve dağınık bir ışık üretimi sağlamaktadır.
Otomobil Ampul Seçimi
Günümüzde otomobillerde yerine, modeline ve markasına göre birçok farklı ampul çeşitleri kullanılmaktadır. Oto için aydınlatma ürünü seçerken aracın modeli ve ihtiyaç duyulan ışık gibi özelliklere dikkat edilmelidir.
Araçların dış aydınlatmasında far ampulleri, sis ampulleri, stop ampul, sinyaller, park ışıkları yer almaktadır. Göz sağlığı için seçilecek oto ampulü daha rahat ve güvenli bir sürüş için önem taşımaktadır. Çevre ve hava şartları göz önünde bulundurularak uygun ampul seçimi yapılmalıdır. Kullanılmak istenilen oto ampulünün seçiminde renk, parlak, Watt özelliği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Yüksek Watt’ lı lambalar harcadıkları enerji ile daha fazla ışık üretirler. Fakat doğru orantılı olarak aynı derecede de ısı üretmektedirler. Öncelikle, araçta bulunan oto ampül çeşidini bilmekte ve araçta yedek ampul bulundurmakta yarar vardır.
Oto Ampul Fiyatları
Oto ampul fiyatları da marka, ampul çeşidi gibi özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Far Ampulü Fiyatları ve 12V 24V 53 67 93 Tek ve Çift Duylu Çeşitlerine göre farklılık göstermektedir.
MUSTAFA der ki
TRAFOLU BİR GECE LAMBASI YAPTIM 6 V LUK BİR AMPUL TAKTIM VOLTAJIMDA 6 V FAKAT AMPUL BİR KAÇ GÜN SONRA SİYAHLAŞIYOR SEBEBİ NE OLABİLİR. TRAFONUN GÜCÜ 5W BİLDİĞİMİZ KLASİK ZİL TRAFOSU.
admin der ki
Trafonun ve ampul arasındaki akım orantısızlığından kaynaklanan bir dengesizlik var. Ampulün çektiği akım trafonun akımından fazladır.
MUSTAFA der ki
TEŞEKKÜR EDERİM