Otomobil Ampulleri. Oto Ampul Çeşitleri. Oto Ampullerinin Fonksiyonel Özellikleri. Oto Ampul Çeşitlerinin Özellikleri. Oto Ampulü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Edison’un icat ettiği ampule karşı araştırmacılar alternatif olarak ayarlanabilir beyaz ışık nanoteknoloji (nanotechnology) ürünü ışık kaynağı üretti. Önceki ampuller ısıyı ışığa dönüştürürdü. Yeni üretilen nanokristalli (nanocrystal) LED ler ile elektrik enerjisini direk olarak ışığa çeviriyor.
Ampul Nedir?
Direnç teli üzerinden elektrik akımı geçirildiği zaman ısınarak ışık vermeye başlar. Ampul (bulb) veya lambalar (lamp), flaman denilen direnç telinin 2300 ºC’ ta ısınması ile aydınlatma sağlayan elemanlardır. Ampulün lamba soketine geçen kısmına, duy (hear) denir.
Oto Ampul Çeşitleri

Son dönemlerde en fazla tercih edilen ampul çeşitleri; Halojen, Xenon ve oto LED ampulleri her araca uygun ürünlerdir. Tüm otomobil markalarının oto ampulleri ve ampul çeşitleri yapım farklılıklarına göre sınıflandırılır.
- Şekillerine Göre
- Çalışma Gerilimlerine Göre
- Flaman Bağlantılarına Göre
Şekillerine Göre Ampuller
Araçlarda kullanılan ampuller, yapım şekillerine göre, normal ampuller ve sofit lamba olarak ikiye ayrılır. Oto (auto) elektrik sisteminde yaygın olarak normal ampuller kullanılır.
Çalışma Gerilimlerine Göre Ampuller
Genellikle araçlarda 6- 8, 12- 16 ve 24-32 voltluk ampuller kullanılmaktadır.
Flaman Bağlantılarına Göre Ampuller
Ampullerde flaman bağlantısı iki türlü yapılır. Birinci bağlama şeklinde flamanın bir ucu alttan yalıtılmış olarak çıkartılır. Diğer ucu ise içten duya bağlanır. Bu ampullere normal ampul denir. Diğer bağlantı şeklinde flaman’ın ise her iki ucu alttan yalıtılmış olarak çıkar, bunlara yalıtılmış ampul (ampoule) denir.
Güçlerine Göre Ampuller
Lambaların elektrik güç birimi Wattır. Oto elektrik tesisatında kullanılan ampuller güçleri bakımından;
- 0,5 – 1,5 watt ampuller: Gösterge lambalarında
- 3 – 5 watlık ampuller: Plaka, tepe, park ve iç lambalarında
- 21 – 32 watlık ampuller: Geri vites, sinyal ve fren lambalarında
- 55 – 100 watlık ampuller: Projektörlerde, uzun ve kısa farlarda kullanılır.
Flaman Sayılarına Göre Ampuller
Flaman sayılarına göre ampuller iki çeşittir.
- Tek Flamanlı
- Çift Flamanlı
Çift flamanlı ampuller, yerleştirme problemi olan yerlerde iki flaman aynı ampul içerisine
montaj yapılarak yerden tasarruf etmek amacı ile kullanılır (Park+Fren, kısa far+uzun far gibi).
Yuvalarına bağlanış şekillerine göre ampuller, iki gruba ayrılır.
- Düz tırnak
- Çapraz tırnak
Ampul yuvasına yerleştirilirken ilk önce tırnakların yuvasına oturtulması sağlanır. Sonra ampul ileri doğru itilerek sağa doğru çevrilir.
Halojen Ampul
Ampulün içerisinde halojen, iodin, bromine ve diğer gaz karışımları doldurulmuştur. Ampulün içerisinde bulunan tungsten flaman, üzerinden akım geçmesi sonucunda ısınarak ışık verir.
Oto Ampullerinin Fonksiyonel Özellikleri
- Oto ampulleri çeşitli markalar tarafından farklı model, renk, şekil gibi özelliklerle birbirinden ayrılarak imal ediliyor.
- Watt güç girişi ile etkin duruma gelen oto ampullerinin Watt özellikleri ampule göre değişiyor.
- Far ampulleri yol ışıklandırmasını sağlayan en önemli faktördür. Bu yüzden uzun ve parlak ışık üreten ürünler tercih edilmektedir.
- Araç park ampulü ve sinyal oto ampulleri, yapılacak manevralar öncesi çevredeki kullanıcıları uyarmayı sağlayan ürünler olarak farklı markalar tarafından orijinal malzemeler kullanılarak üretilmektedir.
- Oto parçalarında olan sis lambaları; sis, kar ve yağmur gibi olumsuz hava koşullarında yol güvenliğini sağlayan en önemli ürünlerdir. Bu lambalar kısa mesafeli, geniş ve düzgün yayılan bir ışık kaynağı olarak öne çıkmaktadır.
Oto Ampul Çeşitlerinin Özellikleri
- Aydınlatma ürünleri, ampul, projektör, spot lambası, tepe lambası, stop lambaları vs. Ampul çeşitleri kullanıcı ihtiyacına ve araç modeline göre belirlenmektedir. Bunlardan bazıları, LED, Halojen, Xenon oto ampulleridir.
- Halojen (halogen) oto ampuller çok fazla ışık üreten ve sarı ışık yayarlar. Bu ampuller diğer ampullere göre çok daha uzun süreli kullanılır. Halojen oto ampuller, kısa görüş mesafesi sağladığı için günlük kullanımda tercih edilirler.
- Otomobillerin aydınlatma sistemlerinde kullanılan LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) ampuller daha uzun ömürlü, az enerji tüketir ve parlak ışık yayarlar. Ayrıca bu ışık kaynağı büyük oranda enerji tasarrufu sağlayarak küresel ısınma sorununa da katkıda bulunacaktır.
- Xenon oto ampulleri parlak beyaz ve mavimsi ışık üretirler. Yüksek yoğunlukta deşarj ampulleri olarak bilinen Xenon oto ampuller az ısı üretirler. Gece yolculukları için ideal olan Xenon oto ampulleri, uzun dalga boyutlarına sahip parlak ve dağınık bir ışık üretimi sağlamaktadır.
Oto Ampulü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Günümüzde otomobillerde yerine, modeline ve markasına göre birçok farklı ampul çeşitleri kullanılmaktadır. Oto için aydınlatma ürünü seçerken aracın modeli ve ihtiyaç duyulan ışık gibi özelliklere dikkat edilmelidir. Araçların dış aydınlatma sisteminde far ampulleri, sis ampulleri, stop ampul, sinyaller, park ışıkları yer almaktadır. Göz sağlığı için seçilecek oto ampulü daha rahat ve güvenli bir sürüş için önem taşımaktadır. Çevre ve hava şartları göz önünde bulundurularak uygun ampul seçimi yapılmalıdır. Kullanılmak istenilen oto ampulünün seçiminde renk, parlak, Watt özelliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek Watt’ lı lambalar harcadıkları enerji ile daha fazla ışık ürettikleri gibi doğru orantılı olarak aynı derecede de ısı üretmektedirler.
Araba (car) aydınlatmasında kullanılan Led oto ampul oto far, araç ampul tipleri far ampulleri, sinyal ampulleri, araç park ampulleri gibi. Öncelikle, araçta bulunan oto ampül çeşidini bilmekte ve araçta yedek ampul bulundurmakta yarar vardır. Oto ampul fiyatları da marka, ampul çeşidi gibi özelliklere göre değişkenlik göstermektedir.
Bir cevap yazın