Suyun Elektrolizi
Suyun elektrolizi: Suyun bileşimi 2 hidrojen ve 1 oksijendir. (O2H) Suyun doğru akım kullanılarak hidrojen ve oksijenlerine ayrılması işlemine elektroliz denir. Elektroliz, elektrik enerjisi ile ayrıştırma (analiz) işlemidir.
Hidrojen üretimi için en basit yöntemdir. Bu şekilde açığa çıkan hidrojen gazı, hidrojen yakıtı olarak kullanılabilir. Ya da oksihidrojen gazı oluşturmak için oksijenle yeniden karıştırılabilir. Bu oksihidrojen gazı kaynak ve diğer uygulamalarda kullanılır.
Bir elektroliz hücresi içinde, genelde düzlem bir metal ya da karbon plakalar olan, iki elektrot ve bunların içine daldırıldığı, elektrolit denilen iletken bir sıvı bulunmaktadır.
Suyun Ayrışması
Doğru akım kaynağı bu elektrotlara bağlandığı zaman akım iletken sıvı içinde, pozitif elektrottan negatif elektroda doğru akar. Bundan dolayı elektrolit içindeki su, katottan çıkan hidrojen ve anottan çıkan oksijene ayrışır. Burada sadece suyun ayrışmasına karşılık, su iyi bir iletken değildir. Bundan dolayı elektrolitin içerisine iletkenliği arttıran potasyum oksit ilave edilir.
Suyun elektrolizi için, normal basınç ve sıcaklıkta, ideal olarak 1,23 volt kafidir. Tepkimenin yavaş olması ve başka sebeplerle elektrolizde daha yüksek gerilimlerde kullanılır.
Hidrojen üretim hızı, gerçek akım şiddeti ile orantılıdır. Bunun için ekonomik sebeplerle yüksek akım yoğunlukları tercih edilmektedir. Bundan dolayı pratikte suyun ayrıştırılması için hücre başına uygulanan gerilim genelde 2 volt civarındadır.
Sudan bir miktar akım geçtiği zaman, açığa çıkan hidrojenin hacmi, oksijenin iki katıdır. Su iki hidrojen bir oksijen atomundan oluşur. Suyun elektrolizinde anotta (+) oksijen, katot da (-) hidrojen gazı birikir. Çünkü hidrojen iyonu ( H +) artı yüklü, oksijen (O – 2) eksi yüklü olduğundan, eksi elektrot artı yüklü iyonu çekerler.
Önemlidir!
Elektroliz kabından 1 °C yük geçtiği zaman, anotta 0,06 cm3 O2, katotta 0,12 cm3 H2 açığa çıkar.
Teorik olarak, her metreküp oksijen elementi için 2.8 kW-saat elektrik enerjisi yeterlidir. Pratikte kullanılan elektrik enerjisi miktarı bir metreküp hidrojen üretimi için 3.9-4.6 kW-saat arasında değişir. Bundan dolayı elektroliz işleminin verimi %70 dolayındadır. Günümüzde bu alanda yapılan çalışmalar ve gelişen teknoloji ile %90 verim sağlanmıştır. Elektroliz hücrelerinde, nikel kaplı çelik elektrotlar kullanılmaktadır.
Nükleer yakıtlar veya fosillerden enerji sağlanır. Bu enerjinin elektroliz yolu, suyun hidrojene dönüştürülmesinin verimi bu yakıtlardan sağlanacak elektrik enerjisinin verimine bağlıdır.
Elektrik üretim verimi, modern fosil yakıt santralleri için %38 ve nükleer tesisler için %32 civarındadır. Suyun elektroliz hücresi %80 verim de çalıştığı düşünülürse; fosil yakıtlardan elektroliz yolu ile hidrojen elde etmede toplam verim %25-30 olmaktadır.
Elektrik üretiminde meydana gelen ısı enerjisi, suyun ayrıştırılması için kullanıldığı zaman, daha yüksek verim sağlanabilir. Ancak, suyun ısı enerjisi ile ayrıştırılması için en az 25000 °C lik bir sıcaklık gerekir.
Suyun Elektrolizinden Hidrojen Elde Edilmesi
Çeşme suyunun %10’luk H2SO4 (sülfirik asit) yada Ba (OH)2 (baryum) çözeltisi ile iletkenlik elde edilir. Daha sonra içerisinden doğrudan elektrik akımı geçirilir. Böylece platin elektrotlardan iki hacim elde edilir. Bir hacim sudan saf olarak H2 gazı ve bir hacim de O2 gazı elde edilmiş olur.
Maliyet açısından bu metot pahalıdır. 1 ton suyun elektrolizi için bir saatte 4480 kilowatt elektrik harcanmaktadır.
Suyun Elektrolizinden Oksijen Elde Edilmesi
Suyun Elektrolizi
Suyun Elektroliz Deneyi
- Güç kaynağı veya 12 V’ luk pil
- Krokodil kablo
- Bunzen kıskacı
- 3 beherglas (250 cm3)
- 2 adet deney tüpü
- 2 adet çelik elektrot
- Sodyum karbonat veya sülfirik asit
- Saf su
- Cam çubuk
Deneyin yapılışı:
- Bir beherglas içine 500 ml su koyunuz. içerisine 60 gr çamaşır sodası (Na2CO3) veya sülfirik asit (H2SO4) koyarak cam çubukla karıştırınız ve çözeltiyi hazırlayın.
- Sonra iki tane deney tüpünü hazırlanan çözelti ile tamamen doldurunuz. Sonra tüpleri hava almayacak şekilde parmağınızla kapatarak ters çeviriniz. Beherglas içerisindeki çözeltiye daldırınız. Tüpleri bunzen kıskacı ile sıkıca bağlayınız. Bu durumda tüpün içine hava girmemiş olur.
- İki çelik elektrodu alınız ve elektrotların uçlarını tüplerin içerisine yerleştiriniz. Krokodil kabloları elektrotlara bağlayarak, diğer uçlarını güç kaynağının doğru akım çıkışına bağlayıp saate bakınız.
- Her 5, 10, 15 dakikada tüplerde toplanan gaz miktarlarını tüplerin üzerine işaretleyiniz ve devreyi kesiniz.
- Tüplerdeki gaz birikmesi sona erdikten sonra yine hava almayacak şekilde sudan çıkarınız. Tüplere kibrit alevi yaklaştırdığınızda patlayarak yanan hidrojen gazı, alevi daha parlak yakan ise oksijen (yakıcı gaz) gazıdır.
Deneyin sonucu:
Suyun elektrolizinde; ( – ) kutba bağlantılı olan tüpte iki hacim hidrojen , ( + ) kutba bağlı olan tüpte bir hacim oksijen gazı toplanır. Su, kendini oluşturan hidrojen ve oksijene ayrışmıştır.
Teorik bilgi;
Bir bileşiğin elektrik yardımıyla bileşenlerine ayrılma olayına elektroliz denir. Herhangi bir bileşiğin elektrolizinde bileşiğin anyonu anottan, katyonu ise katottan açığa çıkar.
Elektroliz Düzeneği
Elektroliz düzeneğinde pozitif ve negatif kutuplara elektrot adı verilir. Güç kaynağının pozitif kutbuna bağlanan elektrot anot , negatif kutbuna bağlanan ise katottur. İki kutup arasında elektrik taşınmasını sağlayan iletken çözeltiye elektrolit denir.
Suyun elektrolizinde katotta ( – ) hidrojen, anottan ( + ) ise oksijen gazı toplanır. Deney sırasında bir süre sonraları tüplerde toplanan hidrojen gazı, oksijen gazının iki katı olur. Yapılan deneyde ortalama bir şekilde 1 coulomb’ luk yük devreden geçtiğinde yaklaşık 0,12 cm3 hidrojen, 0,06 cm3 oksijen gazı açığa çıkar.
Ayrışan oksijen ve hidrojen gazları biriktirildiğinde basınç artışı olur. Şekilde görüldüğü gibi, sağdaki katot ve soldaki anot kaplarında, hidrojen ve oksijen gazı oluşur. Elektroliz kabının içindeki basınç arttığında, tek yönlü birer vanadan geçerek yukarı çıkmaktadır. Ayrışma sonucunda azalan suya ilave ortadaki kaptan yapılıyor.
Bu düzenekte oksijen ve hidrojen gazlarının toplandığı kapları kapalı duruma getirilir. Bu durumda gazlar biriktikçe basıncın artması sağlanabilir. Fakat, tek yönlü vanalardan geçişin sürebilmesi için, yükselen basıncı elektroliz kabının da görmelidir. Halbuki yüksek basınç düzeneği zorladığı için dayanıklı ve maliyeti yüksek bir düzeneğin tasarımını gerektirir.
Ayrıca bu halde, ortadaki kaptan su takviyesi için, bu yüksek basınca karşı iş yapılmalıdır. Hidrojenin indirgenmesi ve oksijenin yükseltgenmesi için yukarıda verilen potansiyel değerleri, standart basınç ve sıcaklık şartları için geçerlidir. Basınç arttıkça bu değerler, mutlak değer olarak artar ve elektroliz işlemi için harcanması gereken enerji miktarını yükseltir. Ayrıca, yüksek basınç altındaki suyun elektrolizi sırasında uğranılan ısınma kayıpları da daha yüksektir.
Suyun Ayrıştırılması ve Enerji Verimliliği
Suyun ayrıştırılması işlemi boyunca enerji verimliliğini arttırmanın bir metodu vardır. Su buharı moleküllerini parçalamak için 2500-3000°C (5000-6000 T) gibi yüksek sıcaklıklara çıkmak zorunda değiliz. Su 2500°C’ ye kadar ısıtıldığı zaman, molekülleri elektroliz olmadan da parçalanır. Buna ısıl parçalanma denir.
Eğer 300-1000 °C (600-2000 °F) sıcaklıklarda çok daha soğuk bir su buharı toz haline getirilmiş demirin üzerinden geçirilir. Bu durumda demir oksijeni tutarak demir oksit oluşturur ve hidrojeni bırakır. Daha sonra demir oksit oksijeni serbest bırakacaktır. Böylece yeniden oksitsiz toz halde demir bırakacak şekilde ısıtılabilir. Bu işlem çok büyük miktarlarda toz demir ile tekrarlayarak yeterince hidrojen gazı elde edebiliriz. Bu termokimyasal metoda bir örnektir.
Ama bu kadar aşırı sıcaklıklara çıkmak zordur. Bunun için, suyun örneğin 100 – 850°C’ ye kadar ısıtılıp, sonra elektrolize yapılması hedeflenmektedir. Böylece, ayrıştırma işlemi biraz ısı, birazda elektrolizle gerçekleştirilir. Isıtma işlemi, tek enerji kaybı ısı kaçaklarından olduğu için, verimi yüksektir. Halbuki elektriğin buhar döngüsüyle eldesi, yaklaşık 1/3 termodinamik verim ile gerçekleşmektedir. Bundan dolayı ayrıştırma işlemi biraz ısı ve elektrolizle gerçekleştirildiğinde, toplam enerji verimi arttırılabilir.
niyazi der ki
benım bı sorum olacak bende mevcut olan elektrolız hucresınde 12 volt 16 amper adaptor var ama gaz az çıkıyor 5 volt 40 amper adaptor le daha fazla gaz alabılır mıyım yada nasıl daha fazla gaz elde ederim?
admin der ki
elektrolız hucresındeki maddenin yapısına bağlı olarak kaplama yavaş olabilir.
emekli der ki
merhabalar 12 16 amperle mükemmel gaz elde edebiliesin gerekirse pilaka sayısını cogalt suyun iletkenligini artır
serafettin der ki
Emekli kardes sizinle nasil iletisime gecebilirim
gokhan der ki
plaka başına 2,3 volt gerekiyor yani 12 volt verdiğinizde yaklaşık 5 plakada bir elektrik bağlantısı yapılması lazımki 12 volt 5e bölünebilsin böylece fazla enerji suyu ısıtmaya gitmemiş olur
zuhal der ki
Merhaba, neden saf su kullanıyoruz? normal içme suyunu kullanıp onun iletkenliğini arttırsak olmuyor mu? şimdiden çok teşekkürler
admin der ki
içme suyununun içindeki diğer metalleri kariştırmamak için
mustafa darka der ki
plakanın birine + diğerine – uç bağlandı.Araya 4 adet daha plaka kondu.12 v uygulandığında gerilim plakalara bölünmüş oldu.+ plakadan oksijen – plakadan hidrojen alınıyorsa ara plakalar hangi gazı üretecek.
Mustafa der ki
En çok hidrojeni hangi sıvıdan elde edebilirim
admin der ki
En çok bilinen bileşiği sudur.
admin der ki
Elektroliz işlemi iki elektrot ile yapılıyor. Plakalarla yapılmıyor.
Ali hoca der ki
Güzel paylaşım olmus
Levent der ki
Allah razı olsun, siz de olmasanız bu bilgileri nereden bulacağız. Cok faydalı olmuş. Teşekkür ederim.
İşiniz rast gitsin inşallah.
Derya der ki
Al ve Cu elektronlar ile yaklaşık olarak 0.75 V gerilim elde edebildik. Ancak bu gerilimi nasıl 1.23 V üzerine çıkarabiliriz.Amacım bu değere ulaşmak.
admin der ki
Suyun elektrolizi için, normal basınç ve sıcaklıkta, ideal olarak 1,23 volt kafidir. Tepkimenin yavaş olması ve başka sebeplerle elektroliz işleminde daha yüksek gerilimlerde kullanılır.
İlker kaya der ki
Hocam 24 volt 1.8 amper ve üst amper verdiğim zaman suda çamur gibi madde birikiyor ve plakalar erazyona uğruyor 12 volt verdiğim zaman herhangi bir sıkıntı olmuyor sebebi nedir kolay gelsin
admin der ki
Hidrojen üretim hızı, gerçek akım şiddeti ile orantılıdır. Bunun için ekonomik sebeplerle yüksek akım yoğunlukları tercih edilmektedir. Bundan dolayı pratikte suyun ayrıştırılması için hücre başına uygulanan gerilim genelde 2 volt civarındadır. Çamur gibi madde oluşması hücre geriliminin fazla olmasındandır.
Metin der ki
s.a hocam 12 volt 5 veya 7 amper ile aldığımız hidrojen gazını yine 12 volt ve amper değerini değiştirmeden plakaların sayısını azaltarak veya çoğaltarak gazın çıkışını değiştirebilirmiyiz.. bu konuda bilgilendirirseniz memnun olrum teşekkürler
admin der ki
Hidrojen üretim hızı, gerçek akım şiddeti ile orantılıdır. Pratikte suyun ayrıştırılması için hücre başına uygulanan gerilim genelde 2 volt civarındadır.