Tungsten (Volfram) Nedir? Özellikleri Kullanım Alanları
Tungsten nedir: Tüm metaller arasında en yüksek ergime noktasına sahip olan bir elementtir. Diğer adı wolfram’ dır. Doğada en zor bulunur.
Tungsten Kimyasal Özellikleri
Tungsten atom numarası 74. Atom ağırlığı 183,85dir. Yoğunluğu 19,3 g/cm³ tür. 3482 °C’de eriyebilen kimyasal bir elementtir. Tungstenin sembolü ise, “W” şeklinde gösterilir.
Tungstenin Fiziksel Özellikleri
Fiziksel özellikleri sebebiyle binlerce ürünün hammaddesidir. Tungsten, metaller arasında en yüksek ergime noktasına sahiptir. Yapısal olarak çok kuvvetlidir.
Çelikten çok daha serttir. Tungsteni parçalamak elmastan daha zordur. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında bile yapısı bozulmadan korunabilir. Bundan dolayı endüstri ve ticaret alanlarındaki uygulamalar için en uygun malzemeler arasında yer alır.
- Erime noktası: 3.422 °C veya 6192°F
- CAS numarası: 7440-33-7
- Kaynama noktası: 5.555 °C
- Atom numarası: 74
- Atom kütlesi: 183,84 u
Yirmiden fazla tungsten içeren mineral vardır. Ancak şelit ve volframit ekonomik olarak işletilen tungsten mineralleridir.
-
Şelit
Şelit kimyasal formülü CaWO₄ olan kalsiyum tungstat mineralidir. Bileşimi kalsiyum volframittir. Volfram metalinin en önemli cevheridir. Saf haldeyken %80.6 WO3, %64 W içerir. Beyaz, kirli beyaz, sarımsı, pembemsi renklerde bulunmaktadır. Sertliği 4.5, yoğunluğu 6 g/cm tür. Şelit yumuşak ve kırılgandır. Düzgün kristalli şelit koleksiyoncular tarafından aranan bir mineraldir. Sıklıkla kusursuz mineraller değerli taş olarak işlenir.
-
Volframit
(Wolframite) (Fe, Mn) WO2+2 +2: Farklı oranlarda Fe+2 ve Mn+2 karışımı gösteren tungsten mineraline volframit adı verilir. %20′ den fazla FeO içeren mineral Ferberit (FeWO4) olarak adlandırılır. %20’den fazla MnO ihtiva eden mineral Hübrenit (MnWO4) olarak adlandırılır. Aradakiler ise volframit olarak adlandırılır. Wolframit %60 W ihtiva eder. Rengi siyah olup, sertliği 5.5, özgül ağırlığı 7.5 g/cm tür (VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı ÖİK Raporu)
Tungsten Üretimi
Tungsten çok sert, ağır, çelik gri veya beyaz renkte geçiş metallerinden biridir. Wolframite ve scheelite içeren madenlerde bulunur. Tungsten, ATP kimyasalı hidrojen ile ısıtıldığında ortaya çıkmaktadır. Vanadium dioksit ile birleşerek güneşin sıcaklığını azaltan cam içindeki ince filmdir.
Saf tungsten sert olmasına rağmen işlenmesi kolaydır. Esneyebilme/şekil değiştirme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı, tungsten tel haline getirilebilir, dövülebilir.
Kolay oksitlenmez. Korozyona karşı direnci yüksek, elektrik ve ısıyı iyi düzeyde iletir. Geri dönüştürülebilir. Oksijen, asitler ve alkalilere karşı uzun süre direnç gösterebilir. Hidrojenle 1000º de indirgenerek tungsten tozu elde edilir. Doğadaki izotopik özellik gösteren tek metaldir. Yani her yönde aynı özellikleri gösterir.
Tungsten Karbür
Tungsten karbürün kimyasal formül: “WC” dir. Eşit miktarda tungsten ve karbon atomu içeren kimyasal bir bileşiktir. İnce gri bir tozdur. Endüstriyel makinelerde, kesme aletlerinde, aşındırıcılarda, zırh delici mermilerde kullanılmaktadır. Mücevherlerde kullanmak için sinterleme denilen bir işlem ile preslenip, şekillendirilebilir.
Çelikten yaklaşık iki kat daha serttir. Young katsayısı yaklaşık 530-700 GPa (77.000 ila 102.000 ksi) düzeyindedir. Çeliğin yoğunluğunun iki katıdır; çelik ile kurşun ve altın yoğunluklarının ortasındadır. Korindon (α- Al2O3) ile karşılaştırılabilir sertliktedir. Sadece kübik bor nitrür ve elmas tozu sertliğinde aşındırıcılardan yapılan tekerlekler ve bileşikler ile cilalanabilir.
Tungsten Kaynakları
Tungsten yerkabuğunda ortalama 1-1.3 ppm oranında bulunan nadir elementlerden biridir. Birçok yatakta, az veya çok bakır, kalay, bizmut, antimuan, molibden mineralleri ile bulunur. Tungsten yataklarının oluşmasında hidrotermal çözeltiler önemli rol oynar.
Tungstenin en büyük üreticisi Çin’dir. Tungsten kaynaklarının çoğu Çin, Güney Kore, Bolivya, Büyük Britanya, Rusya, Portekiz de bulunur. Buna rağmen, Çin, dünya tungsten kaynaklarının %80’inden fazlasına sahip bir ülkedir.
Türkiye Tungsten Yatakları
- Bursa Uludağ
- Elazığ Keban,
- Çanakkale (Çakıroba, Hamdibey),
- Niğde (Gümüşler),
- Yozgat (Akdağmadeni) bölgelerinde çıkarılıp işletilmektedir.
Türkiyenin en önemli toplam rezervlernin %98’i Uludağ’ dadır. Bu tungsten şelit yatağının özellikleri;
Uludağ tungsten yatağı, granodiyorit-mermer kontağı ve kontağa yakın mermerler içinde oluşmuştur. Hidrotermal kökenli, kontakt, metazomatik bir yataktır. Yatakta 5 ayrı cevher zonu bulunmaktadır.
Bunlar,
- Granit-piroksen skarn zonu
- Manyetitli karmaşık skarn zonu
- Cevherli altere granodiyorit
- Cevherli aplit ve granodiyoritik apofizler
- Hidrotermal damarları
Tungsten İçeren Alaşımlar
Doğal tungsten, beş kararlı izotop ve diğer 21 kararsız izotop içerir. Tungsten, çok güçlü ve dayanıklı olduğundan birçok değişik şekilde kullanılmaktadır. Herhangi bir elemanın en yüksek erime noktasına ve en yüksek gerilme gücüne sahiptir. Bileşik hale getirildiğinde gücü artar.
Roket motorları tungstenden dolayı yüksek direnç özelliklere sahiptirler. Bundan dolayı mühimmat, golf kulüpleri ve mermi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilirler. Uçak türbin kanatları genel olarak bazı metaller ile birlikte tungstenden yapılmıştır. Bu karışım, uçağın yapısına havada gereksinim duyduğu dayanıklılığı vermektedir. Sıcaklık farkına, her türlü hava şartlarına oldukça dayanıklıdırlar. Tungstenin endüstride neden bu kadar çok önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Tungsten Kullanım Alanları
Saf hali ile bazı elektronik uygulamalarda kullanılır. Tungsten karpit; bileşik veya alaşım olarak, diğer metallerin işlenmesi için kullanılır.
- Madencilik ve petrol sanayilerinde,
- Matkaplarda, delici ekipmanların kesici kısımlarında, kırıcı makinelerde
- Taşımacılık ve elektrik malzemeleri gibi malzeme dayanımı gerektiren
- Ekipmanların kaplamasında da kullanılmaktadır.
Ayrıca; Tungsten metali sıcak ve radyasyon kalkanı olarak,
- X-ışını bileşenleri ve katot ışın tüpleri ve yüksek ısılı fırınlarda ısıtıcı madde olarak da kullanılmaktadır.
- X ışını cihazlarında ve uzay teknolojisi yüksek performans alaşımlarında,
- Ampullerin lamba tellerinde
- Enerjiyi ışığa çevirmede yüksek sıcaklıklara maruz kalmış tungsten tozu kullanılır.
Tungstenden üretilmiş flamanlar (ampul teli), 1900’lü yılların başından bu yana dünyada kullanılmaktadır. Halojen akkor flamanlı ampullerin yapısında da flaman olarak wolfram maddesi vardır.
Saf Tungsten Nedir?
Saf tungsten gümüş-beyaz bir metaldir. Tungsten ince toz haline getirildiğinde yanıcı olabilir ve kendiliğinden tutuşabilir. Saf tungsten metal tozundan yapılan öğütme ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca elektrik ve elektronik sanayinde kullanılmaktadır. Tungsten teli, elektrik lambalarında ve elektronik tüplerde katot olarak kullanılır. Tungsten diskler otomotiv distribütör noktalarında ve pek çok üründe bağlantı noktası olarak kullanılır.
Çok sert olduğu için özel sanayi çeliği olarak da kullanılır. Tungsten özellikle uçak sanayinde ağır metal olarak kullanılmaktadır.
- Mikrodalga fırınlar ve diğer fırın türlerinde,
- İş makineleri, demiryolu, gemi yapımında,
- Isıya karşı yüksek metal toleransına sahip olduğundan bir çok elektrik kontağı kaynak elemanları için oldukça idealdir.
Bazı tungsten bileşikleri ışık yayarlar. Renk maddelerinde, x-ışınlı ekranlarda, televizyon parçası ve CRT monitör olarak kullanılmaktadır. Floresan ışıklandırılmasında da kullanılır. Sodyum tungstat paslanmayı engellemek için kullanılır. Tekstil sanayinde ise yanmaz madde olarak kullanılır.
Matkap uçları gibi kesici aletler sürtünmeden büyük ısı üretir. Çeliğe yüzde 2 ila 18 arasında değişen miktarlarda eklenen tungsten metalin mukavemetini yüksek sıcaklıklarda korur. (küçük miktarlarda molibden ve vanadyum ile birlikte)
Yüksek hız çeliği olarak adlandırılan, testere bıçakları, freze uçları, matkap uçları ve diğer aletlerin yapımında kullanılır.
Tungsten Elektrotlar
TIG kaynağı (Tungsten Inert Gas) veya plazma kaynağı için kullanılan elektrotlar, TS EN 26848′ de standartlaştırılmıştır. Bu elektrotlar, genellikle silindirik çubuklardır. Tungsten metalinin yüksek erime sıcaklığı (3390°C)dir.
Bu sebeple döküm yöntemiyle değil sinterlenerek ve bağlayıcı ile birleştirilerek üretilirler. Standartlaştırılmış çaplar 0,5; 1,0; 1,6; (2,0); 2,4; (3,0), 3,2; 4,0; (5,0); (6,0); 6,4; 8,0 mm dir. Eğriliklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Yuvarlak en kesitli elektrotların dışında, dikdörtgen en kesitli elektrotlar da vardır. Bu elektrotlar özel elektrot olarak standartlaştırılmıştır. Bu elektrotların standart boyları 50; 75; 150 ve 175 mm’ dir.
Tungsten elektrod kullanımı kolaydır. Uzun ömürlü olmalarından dolayı daha çok tercih edilir. En çok %2 oranında toryum alaşımı içeren elektrotlar kaynak makinaları ile kullanılmaktadır. Malzeme kalınlığı ve elektrod kalınlığına amper değeri seçilir.
Saf tungsten elektrotlar en ucuz elektrot türüdür. İyi elektron yayma özelliğine sahip olup, akım yüklenme kapasiteleri düşüktür. Alternatif akımda (AC) kullanılırlar. Kirlenmeye ve oksitlenmeye yatkındırlar. alternatif akımda kullanılarak daha çok alüminyum kaynağında tercih edilmektedir. Saf elektrod tipinin daha düşük akımlarda kaynak yapma özelliği vardır.
-
Toryumlu Tungsten Elektrotlar
Toryumlu (Th02) tungsten elektrotlar: Saf tungsten elektrotlardan daha fazla akım yüklenebilirler. Daha uzun ömürlüdür ve oksitlenmeye karşı dayanıklıdırlar ve kararlı bir ark meydana getiriler.
-
Zirkonyumlu Tungsten Elektrotlar
Zirkonyumlu (Zr02) tungsten elektrotlar: AC yapılan kaynaklarda yüksek verim sağlarlar. Akım yüklenme kapasiteleri yüksektir ve iyi bir ark başlatma özellikleri vardır. Çizgili tungsten elektrotlarda, elektrotların gövdeleri saf tungstenden yapılmıştır. Gövde üzerinde çizgi şeklinde bulunan kanalcıklar toryum oksit ile doldurulmuştur.
Böylece AC ile çalışıldığında saf tungsten elektrotun;
ark kararlılığı ile toryum oksit alaşımlı elektrotların akım yüklenme kapasitesi ve arkın kolay tutuşma özelliği bir araya toplanır.
TIG kaynağı sırasında ark kararlılığı açısından tungsten elektrotların uç kısmı çok önemlidir. Çeliklerin kaynağında ısıyı belirli bir noktada yoğunlaştırmak için sivri uç kullanılır.
- Doğru akımla (DA) yapılan kaynakta elektrot ucu sivri hazırlanır. Çapı 3mm’den fazla olan elektrotlarda elektrotun taşa tutulan kısmının dikey uzunluğu, çapın iki katı olmalıdır.
- AC yapılan kaynaklar için elektrot ucunun yuvarlak olması istenir. Yuvarlak ucun çapı, elektrot çapının yarısı olmalıdır.
Alüminyum, magnezyum gibi hafif metallerin kaynağında ise daha geniş bir alanın ısıtılması gerekir. Bu malzemeler ısıyı çabuk iletirler. Bundan dolayı yuvarlak elektrot ucu kullanılır. Elektrot ucu hazırlanırken, istenilen ölçülere getirilmek amacı ile uç zımpara (silisyum karbür) ile taşlanmalıdır
Tungsten Elektrod Renkleri
Her renk farklı amaçlar için kullanılır. Her rengin kendine göre kimyasal ve teknik özelliği vardır.
Çok iyi kaynak ve ark tutuşturma özellikleri vardır.
-
Yeşil Tungstenler
Alaşımsız, saf tungstenlerdir. Alüminyum Tig kaynağında kullanılırlar. AC akım ile kaynakta iyi ark kontrolü sağlar.
-
Kırmızı Tungstenler
Alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır. Doğru açıda ve yönde ucunun bilenmesi önemlidir. Ayrıca içeriğindeki toryum sebebiyle özel ekipmanlar ile bilenmelidir. Böylece arkın odaklanması sağlanır. DC akımda kullanılır.
-
Gri Tungstenler
İçerdiği Seryum alaşımı sayesinde kırmızı (Toryum) tungstenlere göre daha çevrecidir. Alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin Tig kaynağında kullanılır. Radyoaktif değildir. Düşük kaynak akımlarında dahi kararlı ark oluşumu sağlar. DC akımda kullanılır.
-
Gold Tungstenler
İçerdiği Lantan alaşımı sayesinde otomasyon kaynaklarında kullanılabilir. Yüksek akım taşıma kapasitesine sahip olup, elektriksel iletkenliği yüksektir. Radyoaktif değildir. Ucu bilendikten sonra uzun süre bozulmadan kullanılabilir. Alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır. Hem DC hem de AC akımda kullanılmaya uygundur.
Tungsten Elektrod Fiyatları
Tungsten elektrod fiyatları marka, kalite, özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Bir yanıt yazın