Buşonlu Sigortalar
Buşonlu sigortalar: Bu sigortalara vidalı sigortalar yada eriyen telli sigortalar adı verilir. Aşırı akım ve kısa devrelere karşı çok hızlı bir şekilde korumada kullanılır. Örneğin yarı iletkenli güç elektroniği devrelerinde tercih edilirler.
Buşonlu sigortalar üç bölümden oluşur.
Gövde
Buşonlu sigortayı muhafaza eder. Telin erimesi sırasında oluşan ısıya dayanacak şekilde porselenden yapılmıştır. Gövde 25–63–100–200 amperlik değerlerde üretilmektedir. Gövde sigortayı oluşturan parçaların birleşiminden oluşur. İletken bağlantılarının olduğu kısımdır. Diğer parçalar gövde üzerinde bulundurmaya yarar ve yalıtmayı sağlar. Üzerinde dip kontak, üst kontak ve viskontak vardır.
- Dip kontak: Gövdenin alt kısmında bulunur. Bakır ve pirinçten yapılır. Üzerinde bulunan vidaya şebekeden gelen faz ucu bağlanır.
- Üst kontak: Buşon kapağı ile teması sağlamak için diş açılmıştır. Dip kontağın yapıldığı metalden yapılır. Üzerindeki vidaya tesisatta giden faz ucu bağlanır.
- Vis kontak: Dip kontak üzerine takılan içerisine normal değerinde buşonun uç kısmı girecek kadar büyüklüktedir. Devreye daha büyük değerli buşonun konulmasını önler, ortası bakır ve pirinçten, kenarları porselenden yapılır.
Buşon
Buşonlu sigortalarda akımı kesme düzeneğinin bulunduğu kısma buşon denir. Sigortanın eriyen tellerini taşıyan ve sigortanın bağlı olduğu, devrenin enerjisini keserek tekrar devreye girmesi için için yenisi ile değiştirilmesi gereken kısımdır.
Buşonlar belirli akım değerleri için yapılırlar ve Bu değerler üzerinde yazılıdır. Devreden ve dolayısıyla buşon üzerinden yazılı değerlerin üzerinde akım geçtiğinde eriyerek devreyi açar.
Buşonlar, 6, 10, 16, 20, 25, 35, 50, 63, 80, 100 amper değerlerinde üretilir. Elektrik iç tesisat yönetmeliğine göre buşona tel sararak kullanılması yasaktır. Sigorta buşonu porselenden olup silindir biçimindedir. İçi boştur, boşluk kısmı kum ile doldurulmuştur. Silindirik kısmın alt ve üstü pirinç başlıklarla kaplı olan bir elemandır.
Eriyen tel koparsa gözetleme puluna bağlı yay boşalır, pul düşer, devre açılır akım geçmez. Gözetleme pulunun düşme işlemine “sigorta attı” da denilir. Sigorta buşonunun kaç amper olduğu, buşon gövdesinde yazmaktadır. Buşonların devreyi gecikmesiz açan, gecikmeli açan ve çok hızlı açan olmak üzere üç çeşidi vardır. Buşonlu sigortalar şu bölümlerden meydana gelir;
- Buşon gövdesi
- Buşon iletkeni
- Kuvars kumu
- Alt ve üst kapaklar
- Sinyal pulu
Buşon gövdesi: Telin erimesi sırasında oluşan ısıya dayanacak şekilde porselenden yapılmıştır.
Sigorta teli: Değişik akım değerlerinde üretilmiş teldir.
Kuvars kumu: Eriyen telin oluşturduğu sıcaklığın olumsuz etkisini azaltmak için kullanılan maddedir.
Buşonun Alt ve üst kapakları: Buşonun iki ucunda bulunur. Dip kontak ile üst kontak arasında iletimi sağlamaya yarar.
Sinyal pulu: Buşon içindeki ince telin uç kısmına takılır. Telin kopmasıyla yaylı fırlatma düzeneği sayesinde pul yerinden fırlar. Sinyal pulcuğu, her akım değeri için ayrı bir renkte boyanmıştır. Buşonun kaç amperlik olduğu sinyal pulcuğuna bakılarak anlaşılır. Pul renklerinin akım karşılıkları şöyledir: yeşil 6A; kırmızı 10A; gri 16 A; mavi 20 A; sarı 25 A; siyah 35 A; beyaz 50 A; bakır rengi 63 A
Buşon Kapağı
Buşon kapağının dışa bakan yüzeyine cam konulmuştur. Dış kısmı porselenden iç kısmı pirinçten yapılır. Buşon kapağının iç kısmında bulunan boşluğa buşon konulur. Gövdeye vidalanarak tutturulur.
Buşonlu Sigortaların kullanma Yerleri
- Duvar tipi
- Tablo tipi
- Kofre tipi
- Şapkalı (hava hattı)
- Kolon sigortalar
Bir yanıt yazın