Multiswitch Nedir? Ne İşe Yarar?
Multiswitch: Günümüz haberleşme sistemleri içerisinde uydu sistemlerinin önemli bir yeri vardır. Apartman, site, okul vs. binaların çatısında, her daire için özel olarak ayrılmış, anten kurmak için yerler olmayabilir. Bazen de yer olsa dahi sitelerde görüntü kirliliği oluşmaması için, çoklu çanak anten kurulumu için izin verilmiyor.
Multiswitch sistemi yaşam alanlarında bireysel antenin getirdiği görüntü kirliliğini önler. Ayrıca evlerdeki anten ihtiyacını ortadan kaldıran sistemidir.

Ortaklaşa kullanımın ekonomik olması için merkezi uydu anten kurulumu yapılmalıdır. Abone sayısı ve talep edilen kanal sayısının artmaktadır. Bununla birlikte, merkezi anten sistemi ile alınan karasal ve uydu yayınların tüm izleme noktalarına taşınmasıdır.
Multiswitch Nedir?
Çoklu anahtarlar, uydu antenlerinden alınan sinyalleri kullanıcılar arasında bağımsız olarak paylaştırır. Bu ara birim elemanlarına multiswitch denir. Multiswitch sistemleri daha ekonomiktir. HD (yüksek çözünürlük) yüzlerce TV, SD (standart çözürürlük) yerli, yabancı, şifreli, şifresiz izleme olanağı sunmaktadır. Multiswitch sistemleri, kablo TV sistemleriyle kıyaslandığında kanal sayısı daha çoktur. Apartman uydu sistemi ile binadaki her daire daha çok kanalı izleme imkanı bulabilmektedir.
Amaç çok sayıda kullanıcının bir ortak antenden faydalanmasıdır. Bunun için kullanılan yöntemlerden birisi çoklu anahtar kullanarak uydu ara frekansı (IF) paylaşımı yapmaktır. Multiswitche bağlanan kullanıcılar tek kullanıcılı bir sistemdeki uydu sinyallerinin tümünü aynen alır.
Multiswitch Yapısı
Bir çoklu anahtar yapı olarak üzerinde girişleri ve çıkışları vardır. Çoklu anahtarlar giriş ve çıkış sayıları ile ardışıl (kaskat) bağlantıya sahip olup olmamalarına göre adlandırılır.
Örneğin; bir multiswitchin (9 x 8) 9 adet girişi, 8 adet çıkışı vardır. Bu multi switch 2 adet çanak anten üstündeki quadro (4’lü) LNB’den gelen 8 girişi alır. Buna ek olarak 1 adet de normal TV anteninden ya da kameradan gelen bilgileri (UHF, VHF) alır. Sonra çıkışından 8 adet kullanıcıya (Receiver) bağımsız olarak kullanılmasını sağlar.
Multiswitch Nasıl Çalışır?
Multiswitchler LNB’ ler yardımı ile uydu antenlerinden alınan sinyalleri uydu ara frekansı (IF) paylaşımına göre paylaştırır. Kullanıcılar tarafından bağımsız olarak kullanmalarını sağlar. (9 x 8) lik bir multiswitchin üst bölümünde 9 adet giriş vardır.
Bu 9 bağlantı noktasından sağdan-sola ilk 8 adeti iki tane çanak antene bağlı 2 adet 4 er çıkışlı quadro LNB lerin çıkışlarının bağlanması içindir. Diğer bağlantı noktası ise harici bir TV (UHF, VHF) anteni bağlanması içindir. Diğer uçlar ise 8 tane kullanıcı ( receiver) çıkış bağlantı noktalarıdır.
Multiswitchlerin üstündeki bazı yazıların anlamları;
- SAT SYSTEM A : 1. çanak anten sistemi girişleri
- SAT SYSTEM B : 2. çanak anten sistemi girişleri
- Low Band V : Vertikal (dikey) Alt bant
- Low Band H : Horizontal (yatay) Alt bant
- High Band V : Vertikal Üst tant
- High Band H : Horizontal Üst bant
- Terr. : Karasal anten (UHF, VHF) bağlanması için
- Receiver 1…8 : Çıkış uçları
Multiswitch Çeşitleri
Giriş ve çıkış sayılarına göre değişik multiswitchler vardır.
- (9 x 8), (9 x16) multiswitch
- (9 x 8), (9 x16) kaskatlı multiswitch
Giriş ve çıkış sayılarına göre multiswitch fiyatları değişiklik göstermektedir.
Kaskatlı Multiswitch Nedir?
Değişmeyen multiswitchlerin yetmediği ortamlarda çıkış kullanıcı sayısını arttıran kaskat özellikli multiswitchlerdir. 17 x 8 multiswitch. 4 uydu anteni, 8 uydu alıcısı tarafından müşterek kullanımı içindir.
Multiswitch Bağlantı Şeması (Uydu Alıcısı Kurulumu)
Multiswitch uydu anten sistemine bağlanır. Önce çanak antenlerin LNB’ lerinden gelen alt ve üst band yatay ve dikey ara frekans uçlarının bağlantıları LNB giriş yerlerine bağlanır. Sonra gereksinim duyulursa TV anteni Terr. (Terrestrial-yerel) girişine bağlanır. En son işlem olarak çıkış receiver (kullanıcı) bağlantıları yapılır. Sistem tamamlanmış olur.
Multiswich sisteminde uydu çanak kurulurken (1 veya 2 çanak) çanaklara quadro LNB bağlanır. LNB lerin 4 adet çıkışları bulunur. Alt bant V, alt bant H, 3 üst bant V, üst bant H olarak yayın alınır. Multiswichte de aynı giriş yerleri, yerlerine bağlanır.
Tüm apartman dairelerden gelecek kesintisiz ve bağımsız kablolar bu multiswich çıkışlarına bağlanır. Abonelerdeki receiverler “da diseqc”(diseqc switch) ayarları Tone Burst olarak A ve B olarak ayarlanır. Multiswich te A giriş ve B giriş bulunur. A girişe hangi uydu bağlanırsa receiverde de ona göre ayarlanır. Binalarda bir veya iki çanak, multiswich kullanılır. Çanak kirliliği böylece sona erer. Maliyeti de ucuz olur.

(9×8)’ lık Multiswitch’li Bir Sistemin Bağlantısı

Şekildeki gibi multiswich sisteminde çanaklar kurulur (1 veya 2 çanak). Çanaklara Quadro LNB takılır. Bu LNB’lerde 4 çıkış bulunur. Alt bant V, alt bant H, 3 üst bant V, üst bant H olarak yayınlar alınır. Bu çıkşlar multiswich’te aynı isimli girişlere bağlanır.
Tüm dairelerden gelecek kesintisiz ve bağımsız kablolar bu Multiswich çıkışlarına bağlanır. Evlerdeki Receiver’lar da diseqc ayarları Tone Burst olarak A ve B olarak ayarlanır. Multiswich’te A giriş ve B giriş vardır. A girişe hangi uydu bağlandı ise Receiver’de de ona göre ayarlanır. Apartmanlarda bir veya iki çanak, multiswich kullanılarak çanak kirliliğine son verilir. Böylece maliyet daha az olur.
Çatıda VHF – UHF anten ve santralı varsa lokal anten girişi, multiswitchlerde bulunan lokal anten girişine bağlanır. Santral çıkışı Multiswitchteki Terr. (veya ANT.) girişine girerek uydu anten kablosu üzerinden evlere hem uydu yayını hem de lokal yayını taşımış olur.
Evlerde sat priz (uydu prizi) kullanılır. Uydu yayını ve lokal yayınını birbirinden ayrılır. Böylece TV’den TV’ ye uydudan uyduya bağlayarak tek kablo üzerinde aynı anda uydu yayını ve lokal yayını seyretmek mümkün olur. Çıkış sayısının yetmediği durumlarda multiswitchlere kaskat bağlanır. Çıkış sayısı arttırılır. Bunun için kaskatlı multiswitch’ lere ihtiyaç duyulur.
Kaskatlı Multiswitch Bağlantısı

Multiswitchlerdeki “K” kaskad anlamındadır. Yani bu “kaskad multiswitch’ten sonra tekrar bir multiswitch daha ilave edilebilir demektir. Abone çıkış sayını artırmak için kaskadları kullanılır. Böylece istenilen sayıya ulaşılabilir.

Normal multiswitch’ler 24 çıkış kadar olabilir. Daha fazla çıkış istenildiğinde kaskad sistemi devreye girer. Kaskad sistemi daha sağlıklıdır. Çünkü bu sisteme her zaman çıkış ilave edilebilir. Örnekte bir tane (9×24) kaskad, bir tane de (9×8) normal multiswitch kullanılmış, 32 çıkış elde edilmiştir. Böyle devam ederek istenilen sayıda kullanıcı sayısına ulaşılabilir.
Aynı sistemle 48 çıkış elde etmek için 1 adet (9×24) kaskad üstte ve 1 adet (9×24) normal alta olarak dizilir. 24+24=48 çıkış elde edilir.
Burada dikkat edilmesi gerekenler;
- Kaskad sisteminde en sonda kullanılacak multiswitchler sonlu olmalıdır. Boşta duran kaskad çıkışı olmamalıdır.
- Kaskad sisteminde kullanılan multiswitchlerin beslenmesi durumudur.
- Kaskad özellikli multiswitch en üstte olur. Altında yine kaskad özellikli veya artırılmak istenilen kullanıcı sayısına göre normal multiswitchler yer alır. İlk multiswitch enerjiye bağlanır. Diğerleri ise enerjisini ilk (ana makine) multiswitch’ ten alır.
Multiswitch evde kullanılırmı yani apartman ortak multiswitch den evime gelen kablo dan tekrar eve alacağım multiswitch e takıp evde çoğalt mış olucam. Ve diğer apartman komşu larımın televizyon unda sinyali nde bi sıkıntı olurmu
Uydu yayınlarında ve kablolu yayınlarda multisiviç iç mekanda ikiden fazla sayıda da dağıtımlarda sorun çıkarabilir.
Merhaba bende wellbox wb-10/20 multisit h var 8 daire tek canak var bunu nasil bagliya bilirim tskler
Multiswitch başlıklı konumuza ek olarak yazı eklenmiştir. Sorunuzun cevabını orada bulabilirsiniz.