QUADRO LNB Yapısı Ve Çalışması
LNB: (Low Noise Block Converter – düşük gürültülü blok dönüştürücü). Çanak antenin uydudan aldığı yüksek frekanslı mikrodalga uydu sinyalini güçlendirir. Alıcının işleyebileceği alt frekanslara dönüştüren elemandır. LNB çanağın ortasındaki kola takılır.
LNB’ lerin çıkışlarına bağlanabilecek kullanıcı sayılarına göre çeşitleri vardır. Dört çıkışlı LNB’ler de “Quad” ve “Quadro ” olmak üzere iki türlüdür.
LNB üç ana kısımdan oluşur:
- Besleme ağzı (feed)
- Yükseltici (amplifier)
- Alt frekansa dönüştürücü (converter,)
Çalışma Prensibi
LNB’ ler çanağın topladığı yüksek frekansda mikrodalga sinyalleri güçlendirir. Alıcının (receiver) işleyebileceği daha düşük frekans bandına indirirek anten kablosundan alıcıya iletir. Çanak anten uydudan gelen yayını odak noktasına toplar. LNB ise toplanmış olan bu mikrodalga (2-50GHz) sinyali güçlendirir. Üzerinde elektronik işlemlerin daha rahat yapılabileceği daha alt bir frekans bandına (1-2GHz) dönüştürür.
“Quad” universal LNB bir çanağı 4 farklı kullanıcıya birbirinden bağımsız olarak tüm polariteleri izleyebilecekleri şekilde dağıtmakta kullanılır. İçinde aynı feede bağlanarak tek kabinin içine yerleştirilmiş 4 tane üniversal LNB bulunur. “Quadro ” LNB ise her bir çıkışından AltV, AltH, ÜstV, ÜstH olmak üzere 4 farklı polariteyi aynı anda verir. Her çıkışında yalnız ait olduğu polarite bulunur. Bir merkezi sistemden dağıtım için kullanılır.
Bir Quadro -LNB multiswitch’e bağlanmak için dört adet uydu ara frekansı çıkışına sahiptir. Bunlar:
- Low Band V : Vertikal (dikey) Altbant
- Low Band H : Horizontal (yatay) Altbant
- High Band V : Vertikal Üstbant
- High Band H : Horizontal Üstbant
Bu çıkışların frekans bandı alt band için 950 – 2050 MHz arası, üst bant için de 1050 – 2150 MHz arasıdır.
LNB Çeşitleri
Çıkışlarına bağlanabilecek kullanıcı sayılarına göre farklı çeşitleri vardır. Tek kullanıcıya hitap eden tek çıkışlı LNB, 2 çıkış F konnektörü bulunan “Dual” ve “Twin” LNB’ler. Dual LNB tek bandın tek polaritesini (V) bir çıkış tek polaritesini (H) diğer çıkış sabit olarak verir.
Dual ve Twin LNB’ lerin dış görünüşleri birbirine çok benzer. Ancak, örneğin Twin Universal bir LNB’nin iki çıkışının her birinde tek üniversal LNB’ de bulunan 4 polarite de bulunur. İçinde aynı feede bağlanarak tek kabinin içine yerleştirilmiş 2 tane üniversal LNB bulunur. Böyle bir LNB ile tek çanağı paylaşan iki uydu alıcısı, iki ayrı çanak varmış gibi birbirinden bağımsız olarak tüm kanalları izleyebilir. Dual LNB ise bir merkezi dağıtımda hem V, hem de H polaritelerini aynı anda dağıtabilmek için kullanılır.
Monoblok (tekparça) bu LNB aslında 2 feed + 2 universal LNB + DiSEqC switchten oluşur ve bir tek F konnektörlü çıkışı vardır. Alıcı DiSEqC, 22KHz ve 14/18V besleme seçimlerini kullanır. Her iki uydunun toplam 8 polaritesindeki birkaç bin farklı kanal uydu yayınından istediğini seçebilir. Bu tip LNB’ ler ancak birbirine sabit mesafedeki öngörüldüğü iki uydu için kullanılır. Bu tür ve diğer çok çanaklı uygulamalarda kullanılabilmek için geliştirilmiş kendinden DiSEqC switchli bir giriş ve bir çıkış F konnektörü bulunan “geçişli LNB” tipleri vardır.
Bağlantı Yapısı
Quad LNB’ ler birden fazla kullanıcının bağımsız olarak kullanımına izin veren çıkışlara sahiptir. LNB’ den kullanıcılara bağlantı yapılırken LNB’ nin çıkışları kadar çıkış, direkt olarak kullanıcıların receiverlerine bağlanır.
Twin LNB’lerde ise bir çanak kullanılarak 2 farklı alıcı aynı anda yayın izleyebilir.
Quadro LNB’lerin iç yapılarında, 4 adet çıkış bulunur. Quadro LNB’ler multiswitchlerle birlikte kullanılır. Bunların bağlantıları ise LNB çıkışları multiswitch’in gerekli girişlerine bağlanarak yapılır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu quadro LNB’nin çıkışlarını doğru olarak multiswitch’ e bağlamaktır. Örneğin 1. çanak antene bağlı quadro LNB’nin vertikal altbant (V/L) çıkışının multiswitch’in 1. çanak girişinin vertikal altbant (V/L) kısmına bağlanmasına dikkat edilmelidir.
Ortak Uydu Anten Tesisatındaki Cihaz Bağlantıları
Müşterek uydu anten tesisatı kurulurken ihtiyacı karşılayacak kapasitede multiswitch seçilmelidir. Sonra gerekli uydu sayısı kadar çanak antenler usulune uygun montesi yapılır. Bilindiği gibi Quadro LNB çıkışları multiswitch’ e bağlanır. LNB çıkışları ile multiswitch’ in LNB girişleri aynı olmalıdır. Aynı işlem 2.uydu ve LNB içinde geçerlidir.
Multisiwitc, aynı zamanda karasal yayınların uydu yayınları ile tek kablo üzerinden alıcılara ulaşmasını sağlar. Bunun için multiswitich üzerinde karasal yayın için TERRESTRIAL girişi bulunur. Karasal yayın anteninden gelen kablo burada bu girişe F konektör vasıtası ile bağlanır. Karasal yayın kalitesini artırmak için yayın sinyallerinin bir yükselteç sayesinde multiswitch’e bağlanmasıdır. Böylece daha kaliteli bir karasal yayını alıcılara ulaştırılır. Yine multiswitch abone çıkışları F konektörler ile daire içlerindeki receiver LNB girişlerine bağlanır. Kurulum tamamlanır.
Bir yanıt yazın