Binalarda Enerji Verimliliği Çevre Dostu Binalar Nasıl Olmalıdır? Neden Enerji Verimliliği
Binalarda Enerji Verimliliği: Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesidir. Endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesini düşürmeden ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
Çevre Dostu Binalar Nasıl Olmalıdır?
Yapılı çevrenin oluşumunda, çevreye verilen zararı minimumda tutmak için bütüncül bir yaklaşım gerekmektedir. Binaların çevresel ayakizi, birçok bileşenden oluşur. Bir binanın çevresel etkilerinin en az olması için yapılması gereken prensipler şunlardır:
- Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi, açıklıkların buna göre düzenlenmesi ve doğal ışığın etkin kullanılmalıdır.
- Enerjinin ve doğal kaynakların kullanımında verimlilik arttırılmalıdır.
- Binaya bütünleştirilmiş pasif ve aktif ısıtma / soğutma sistemleri yapılmalıdır.
- Düşük CO2 emisyon hedeflenmelidir.
- Düşük karbon enerji kaynakları uygulanmalıdır.
- Alan içerisinde enerjinin toplanması ve üretilmesidir.
- Geri dönüşümlü malzemeler kullanılmalıdır.
- Malzemeleri sürdürülebilir kaynaklardan alınmalıdır.
- Yerel ve doğal malzemeler ağırlıklı olarak kullanılmalıdır.
- İnşaat sürecinde atıklar minimuma indirilmelidir.
- CFC, HCFC ve ozon aşınımına sebep olan malzemeler kullanılmamalıdır.
- Doğal kaynaklara en az şekilde müdahale edilmelidir.
- İç hava kalitesi ve uçucu organik bileşen içermeyen malzeme kullanılmalıdır.
- Ulaşılabilirlik, güvenlik ve sosyal servislere yakınlık sağlanmalıdır.
- Ekolojik peyzaj tasarımı yapılmalıdır.
Çevre Dostu Binalarda Enerji Verimliliği
Çevre dostu binaların en önemli özelliklerinden biri enerji kullanımı ve verimliliğidir. Binalar için enerji verimliliği ısıtma ve soğutma talebinin sistematik bir şekilde azaltılmasıyla sağlanmaktadır. Binanın, en uygun mimari tasarımı ile enerji tüketiminin azaltılması önemlidir.
Enerji verimliliğine ek olarak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılabilir. Bu da fosil yakıtlarına bağımlılığı azalttığı gibi, sera gazı salınımlarının da daha az olmasını sağlamaktadır. Bina ve ulaşım sistemlerini içeren yapısal çevre tüm sera gazı salınımının üçte ikisini oluşturmaktadır.
Enerji Bakanlığı’nın eğitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları vardır. Buna göre:
- Bina sektöründe %30,
- Sanayi sektöründe %20
- Ulaşım sektöründe %15 olmak üzere dört Keban Barajı inşaa edebilecek,
Yaklaşık 7,5 milyar TL değerinde enerji tasarruf potansiyelimiz olduğu tespit edilmiştir.
Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken enerjiyi verimli kullanmalıyız. Yine elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmalıyız. Böylece ihtiyaçlarımızından kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür.
Mimarlıkta Enerji Verimliliği
İklim, mimarların ve mühendislerin değerlendirmesi gereken en önemli çevresel özelliktir. Enerji etkin bir bina tasarımı için konuma özgü iklim koşulları önemlidir. Binalar inşaa edilirken iklim koşullarına göre projelendirilmelidir.
Binalarda Enerji Tüketimi
Ülkemizde konut sektöründe ısıtma amaçlı enerji tüketimi tüketilen toplam enerjinin %70’i gibi çok yüksek bir orandadır. Eski binalarda enerji tüketimi 200-250 kWh / m² civarındadır. Yeni binalarda bu değer 100-150 kWh / m² ile sınırlandırılmak istenmektedir.
Binalarda meydana gelen ısı kayıpları çatılardan %7, dış duvarlardan %40, döşemelerden %6 ve kapılardan %17 ısı kayıpları olmaktadır. Binanın iyi yalıtılması sonucu %50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu yapmak mümkün olmaktadır.
Binalarda enerji verimliliği projeleri binanın kullanım amacı, ekipmanların yaşı, kullanım ve yönetim şekilleri gibi bir çok etkene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi almaları zorunludur.
Konutlarda Enerji Verimliliği Nasıl Sağlanır?
Yakıttan tasarruf sağlanması için bina pencereleri kapatılacak sistem kurulmalıdır. Isıtılan havanın dışarı gitmesi önlenmelidir. Yaktın kullanıldığı kalorifer sisteminin ve bağlı bacasının her yıl temizlik ve bakımlarının yapılması gerekir.
Türkiye’de Binalarda Enerji Tüketimi
Türkiye’ de konut binaları toplam binaların % 86,8’ini oluşturmaktadır. Bu binalarda bulunan toplam daire sayısı ise 22.606.906 olarak hesaplanmıştır.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmalarına göre;
Türkiye konutlarda enerji tüketiminin dağılımı: Isınmada %55 Su ısıtmada %19, beslenmede %4, aydınlatmada %3 ve ev aletlerinde %19.
Türkiye’nin 2018 yılı toplam 233,6 milyar kWh nihai elektrik tüketiminin % 23,45’ine karşılık gelir. Bunun 54,7 milyar kWh konutlarda tüketilmektedir.
Yapılan araştırmalarda, Türkiye’de mevcut yapı stokunun %88’inin tek camlı pencerelerden oluşmaktadır. Oysa günümüzde Low-E teknolojili çift camlar ile tek cama göre %72 ısı tasarrufu sağlanmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu:
“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre :
Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasıdır.
Enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denir.
Binalarda Enerji Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
- Bina mantolama (dış cephe mantolama) yapılmalıdır.
- Çatı yalıtımı çok önemlidir. Araştırmalara göre tüm yapıların yalnız %15’inde çatı yalıtımı vardır.
- Radyatör arkalarındaki ısı kaybı önlenmelidir. Duvar ile radyatör arasına alüminyum folyo kaplı yalıtım levhası koyulabilir.
- Radyatör sıcaklığını ayarlayan termostatik radyatör vanaları ile yılda %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlamaktadır.
- Isı kayıplarını önlemek için su ısıtıcısı ve sıcak su boruları yalıtılmalıdır.
- Kat kaloriferinin boru ve tankı yalıtılarak ısı kayıpları önlenebilir.
- Binalarda kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınlarından dolayı büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Günde 2 saat açık duran pencereler sebebi ile 50- 75 kW/m² yıl ısı kaybı olduğu söylenebilir.
- Pencere ve kapılarda yalıtım artırılmalıdır. Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısının ¼’nin kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır.
- Kış günlerinde hava güneşli olduğunda ısıtıcınızı kapatın, perdelerinizi açınız. Güneş evinizi bedava ısıtacaktır.
Neden Enerji Verimliği
- Enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükenmektedir
- Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde sera gazı emisyonları, ortaya çıkmaktadır. Sera gazı emisyonları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden birisidir.
- Kullandığımız enerjinin %70’ini yurt dışından döviz ödeyerek satın alıyoruz.
- Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemleri arasındadır.
Enerji faturalarımızı düşürmek, aile ekonomisine katkıda bulunmaktır. Ayrıca ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaktır. Bundan dolayı gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanalım. Binalarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır
Bir yanıt yazın