Enerji Yönetimi Nedir? Neleri Kapsar? Enerji Yöneticisi
Enerji yönetimi nedir: Enerjiye her alanda ihtiyaç vardır. Ancak enerjiyi verimli kullanmak ve enerji tasarrufu yapmak çok önemlidir.
Binalarda enerji verimliliğini; sağlamak için birim hizmet miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerji verimliliği için ısıtma, aydınlatma, elektrikli cihaz ve ekipmanlarında, enerji kontrollü kullanılmalıdır. İhtiyaçlar doğrultusunda enerjiyi verimli kullanarak enerji maliyetleri düşürülebilir. Böylece çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür.
Bu da eğitim ile sağlanır. Enerjiye olan ihtiyacın sürekli arttığı bir ortamda enerjiden maksimum düzeyde verim almaktır. Enerji verimliliğini arttırmak için eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler uzman kişiler tarafından sağlanmaktadır. Eğitimin sonunda enerji verimliliği sertifikası verilmektedir.
Enerji yönetimi, bu enerjiyi en verimli şekilde kullanabiliriz. Diğer bir ifadeyle kullandığımız enerji miktarını fazla kısıtlamaya gerek yoktur. Ancak enerjiden elde ettiğimiz verimini en düşük düzeyde tutarak mevcut koşulları iyileştirebiliriz.
Enerji yönetimi, akıllı mühendislik çözümleri uygulayarak enerjinin en verimli şekilde kullanılmasıdır.
Tesislerde enerji yönetimi;
Ürün-hizmet-metrekare başına düşen enerji giderleri. Enerjiyi verimli kullanarak azaltmaktır. Aynı enerjiyle daha fazla üretim yaparak karlılığın artmasıdır.
Enerji Yönetimi Nedir?
Enerji yönetimi, ürün kalitesinden, güvenlikten veya çevresel duyarlılıklardan fedakârlık etmeksizin gereksiz enerji tüketiminin önlenmesidir. Maliyetlerin azaltılması, çevrenin korunması ve enerjinin verimli kullanımı doğrultusunda yapılandırılmış disiplinler arası bir çalışma alanıdır.
Bu alan verimliliğinin artırılmasında mevcut enerji kayıplarının önlenmesidir. Enerji atıklarının değerlendirilmesidir. Tüketilen enerji miktarının ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellememesidir. Performansı ve kaliteyi düşürmeden enerji kayıplarının en aza indirilmesini sağlamaktır.
Yenilenebilir, sürdürülebilir, güvenli, etkin ve akıllı enerji çözümlerin geliştirilmesidir. Bu da ülkelerin hem ekonomik kalkınması hem de sosyal refahı için çok önemlidir.
Dünya piyasasında enerji ihtiyaçları giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Artan enerji ihtiyacının karşılanması için elektrik, doğal gaz ve petrol gibi enerji kaynakları özel sektörün katılımına açılmış, devletlerin ise bu alanlarda faaliyetleri daha çok piyasaları düzenleyen ve denetleyen bir konuma indirgenmiştir.
Bunun yanı sıra alternatif enerji kaynaklarına; özellikle de rüzgâr, güneş, jeotermal, hidrojen, biokütle ve deniz kaynaklı (akıntı enerjisi, dalga enerjisi) vb. enerji alanlarına da artan oranda bir yönelim başlamıştır. Bu durum ülkemizde de toplumsal hayatın vazgeçilmezi olan enerjinin, piyasa kanunları çerçevesinde düzenlemesini zorunlu kılmaktadır. Enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz olmaktadır. İyi bir Enerji Yönetimi, %5 ile %40 arasında enerji tasarrufu sağlar.
Enerji Yönetimini Öne Çıkaran Hususlar
- Süreçlerin optimizasyonu
- Birim maliyetlerin düşürülmesi
- Kaliteli ve yeteri kadar enerji kullanımı
- Rekabetçi koşulların sağlanması
- Tesis ömrünün arttırılması
- Bakım giderlerinin azaltılması
- Yaklaşan global enerji krizine hazırlık
- Yaşadığımız çevrenin korunması
Enerji Yönetimi Neleri Kapsar?
Enerji Yönetimi;
- Planlama,
- Koordinasyon,
- Kontrol gibi birbirinden bağımsız olduklarında etkisiz kalabilecek işlevlerin, bir araya gelmesi ile oluşan bir bütündür.
Enerji Yönetim Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
- Enerji performansında iyileşme göstergesi
- İş performansında iyileşme
- Güvenli enerji tedariği
- Enerji maliyetlerinde düşüş
- İtibar ve marka imajı
- Üretkenlik ve rekabet edebilirlikte artış
- Enerji izleme planları ve enerji analiz faaliyetleri meydana getirir.
- Teknolojik gelişmeler için itici güç meydana getirir.
- Enerji politikası ve hedeflerinin belgelenmesi
- Sera gazı emisyonlarında azalma ve diğer mevzuatlara uyumdur.
Enerji Yönetim Sistemi Kurulum Aşaması
Enerji Yönetiminin Uygulama Safhası
- Derlenen ve analiz edilen veriler ile tasarruf potansiyeli belirlenir.
- Üst yönetimden onay alınır.
- Ön enerji etütleri yapılır.
- Detaylı enerji etütleri yapılır.
- İşletme, bakım ve raporlama prosedürleri kurulur.
- Sermaye yoğun yatırımlar için ön fizibilite yapılır
- Finansman temin edilir.
- Ekipman seçimi ve alımı yapılır.
- Sistem kurulur, devreye alınır ve izlenir.
Enerji Yöneticisi
Enerji yöneticisi, binalarda ve endüstriyel işletmelerde enerji yönetimini sağlar. İlgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumludur. Enerji yöneticisi veya eğitim-etüt-proje sertifikası olan kişiye denir. Enerji yöneticisi, işletmenin enerji yönetim sistemi sorumluluğundaki bölümlerde proje oluşturur. Oluşturduğu projeyi uygulama süreçlerini yönetecek bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
Mühendislik altyapısının olması, teknik problem analizinde sonuç almayı hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra finansman konusunda da deneyimli olmalıdır.
Enerji Yönetimi Zorunlu Mudur?
2 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren; 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu;
25 Ekim 2008 tarih ve 27035 sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında;
Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik; gereğince;
Bazı kuruluşlar için enerji yöneticisi görevlendirilmesi zorunlu duruma gelmiştir.
Bu Kurum, Kuruluş ve İşletmeler;
Sanayi Tesislerinde;
- Yıllık enerji tüketimi 1.000 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve üzeri olan işletmelerde, enerji yöneticisi atamak,
- 50.000 TEP ve üzeri olan işletmelerde. Enerji yöneticisinin sorumluluğunda enerji yönetim birimi oluşturmak,
Konut Dışı Binalarda;
- Toplam inşaat alanı en az 20.000 m2 veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP olan ticari binalarda enerji yöneticisi atamak,
- Toplam inşaat alanı en az 10.000 m2 veya yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binalarında enerji yöneticisi atamak,
- Organize sanayi bölgelerinde (OSB) bulunan ve yıllık enerji tüketimi 1.000 TEP‘in altında olan işletmelere hizmet vermek üzere OSB‘lerde enerji yönetim birimi oluşturmak,
- 100 MW ve üzerinde kurulu güce sahip elektrik üretim santralleri enerji yöneticisi atamak zorundadır.
Enerji Yöneticisi Nasıl Olunur?
Bir kişinin Enerji Yöneticisi ünvanı ile çalışabilmesi için bu işin eğitimini görmesi gerekir. Sonra ilgili kurumlardan sertifika alması gerekir.
Enerji yönetimi eğitimi ile ilgili mevzuatta;
organize sanayi bölgelerinde makine, endüstriyel işletmelerde mühendislik, binalarda ise makine, elektrik, elektrik-elektronik mühendisliği yada teknik eğitim fakültelerinin makine veya elektrik bölümlerinde lisans eğitimi görmüş gerçek veya tüzel kuruluşlardan gerçek katılımcılar eğitimlere kabul edilmekte ve enerji yöneticisi sertifikası almaktadır.
Enerji Yönetimi Eğitim İçeriği Nedir?
Teorik Eğitim
- Elektrik Enerjisinde Verimlilik
- Enerji ve Çevre Mevzuatı, Görevler, Yükümlülükler
- Enerji Verimliliği Kavramlar, Önlemler-Hesap Yöntemleri
- Türkiye‘de ve Dünyada Genel Enerji Durumu
- Ölçüm Ekipmanları-Ölçüm Teknikleri
- Enerji Yöneticisinin Görevleri
- Enerji Etütleri-Verimlilik Artırıcı Projeler
- Kişisel Gelişim
- Ekonomik Analiz Yöntemleri
- Endüstriyel Fırınlar, Kurutma Sistemleri
- Otomasyon Sistemleri
- Basınçlı Hava Sistemleri
- Isıtma, Havalandırma, İklimlendirme Sistemleri
- Aydınlatma
- Kojenerasyon
- Kompanzasyon
- Elektrik Motorları, Değişken Hız Sürücüleri
- Yakıtlar-Yanma Tekniği
- Enerji Kütle Denklikleri
- Isı Yalıtımı
- Atık Isı Kullanımı
Uygulamalı Eğitim
- Isıtma, Soğutma, Havalandırma
- Kompanzasyon
- Yalıtım
- Kondenstop
- Buhar Kazanı
- Pompa
- Fırın
- Aydınlatma
- Fan
- Basınçlı Hava
Enerji Yöneticisi Sertifikalarının Kullanım Alanları
Sanayide Enerji Yöneticisi Sertifikası Olan Mühendisler;
Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri bünyesinde ücretli veya sözleşmeli danışman olarak çalışabilirler. Sanayi kuruluşlarında, Organize Sanayi Bölgelerinin Enerji Yönetim Birimlerinde ve Elektrik Üretim santrallerinde tam zamanlı olarak enerji yöneticisi olarak görev alabilirler. Verimlilik artırıcı proje (VAP) hazırlama ve uygulama hizmetleri, tüzel kişiliği olan Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri tarafından yapılabilir.
Bina Enerji Yöneticisi Sertifikası olan mühendisler ve teknik eğitim fakültelerinin makina veya elektrik bölümlerinde lisans eğitimi görmüş kişiler, enerji yöneticisi atama zorunluluğu olan binalara enerji danışmanlığı olarak hizmet verebilirler.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Basit bir ifade ile anlatılmak istenilirse; buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir.
Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denir. Enerji kimlik belgesi eğitimi sonucunda, belgeyi alan kişilere enerji kimlik belgesi uzmanı adı verilir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binalardaki enerji gereksiniminin ve enerji tüketim sınıfının belirlendiğini gösteren bir enerji performansı rapordur.
MEHMET UĞUR ÖZDENİZ der ki
ÇOK GÜZEL HAZIRLANMIŞ ELİNİZE SAĞLIK BİLGİLENDİRİCİ BULDUM…
MEİLİME GÖNDERİRSENİZ BİLGİLENDİRME AMAÇLI KULLANIRIM…
TEŞEKKÜRLER…