Kondansatör Şarjı Kondansatör Nasıl Şarj Edilir?
Kondansatör şarjı: Kondansatör, elektriği şarj eden ve gerektiğinde deşarj eden devre elemanıdır. Kondansatörlerin çalışması pillerin çalışmasına benzer. Piller de üzerlerindeki elektriği belli bir süre sonra deşarj eden devre elemanlarıdır.
Plakalarının değişik halde yüklenmesi, kondansatör levhalar arasında potansiyel farkının oluşmasıdır. Kondansatörün iki levhasının eşit miktarda elektronu varken kondansatör (capacitor) boştur. Kondansatör bir pile bağlandığı zaman pilin pozitif (+) artı kutbunun bağlandığı taraftaki levhadaki elektronlar, pilin (+) ucuna doğru gider bu levha pozitif duruma geçer.
Bu levhanın artı yük kazanması karşısındaki levhaya gelen elektron sayısını arttırır. Pilin artı ucuna yakın olan levha pozitif, öbür levha ise negatif olarak yüklenir. Kondansatörde bulunan dielektrik malzeme yalıtkan olduğundan pil sürekli bir akım dönmeyi başlatamaz.
Kondansatörün levhaları arasındaki potansiyel gerilim, pil gerilimine eşit olduğunda geçen akım sıfıra iner. Kondansatörün pille bağlantısı kesildikten sonra kondansatörde biriken enerji kısa bir süreliğine levhalarda kalır. Kondansatör yükü belli bir süre tutması levhaların ve dielektrik maddenin kalitesine bağlıdır. DC devrelerde kondansatörler ilk anda şarj olur, DC akım kesildikten sonra da bir süre bu şarj durumunda kalır. AC devrelerde ise kondansatörler alternans değiştikçe sürekli dolup boşalır.
Kondansatörün Şarj Edilmesi ve Boşaltılması
Aşağıdaki devreyi düşünelim.
Kondansatörün tamamen boşaldığını ve kondansatöre bağlı anahtarın A konumuna getirildiğini varsayalım. 100uf kapasitör üzerindeki voltaj bu noktada sıfırdır. Plakalar arasındaki voltaj 12v besleme voltajına eşit olana kadar kapasitörü şarj eden bir şarj akımı ( i ) akmaya başlar. Şarj akımının akışı durur ve kapasitör “tam şarj” olur. Sonra, Vc = Vs = 12v .
Kondansatör teorik olarak “tam olarak şarj edildiğinde”, bir tür geçici depolama aygıtı gibi davranırlar. Bu durumda besleme voltajı kesilse bile voltaj şarj durumunu koruyacaktır. Bununla birlikte, bu “ideal” bir kapasitör için doğrudur. Ancak gerçek bir kapasitör, dielektrik içinden akan dahili kaçak akımlar vardır. Bu nedenle uzun bir süre içinde yavaş yavaş kendini boşaltır.
Büyük kapasitörler yüksek gerilim kaynaklarına bağlanır. Besleme gerilimi “KAPALI” konumuna getirilir. Bu durumda bile önemli miktarda şarjı koruyabilir.
Anahtarın bu noktada bağlantısı kesilirse, kapasitör şarjını süresiz olarak koruyacaktır. Ancak Kapasitörde dielektrikten dolayı akan iç kaçak akımlar vardır. Bu nedenle elektronlar dielektrikten geçerken çok yavaş hareket eder. Bu durumda kapasitör bir şekilde kendini boşaltmaya başlayacaktır. Kapasitörün besleme voltajının% 37’sine kadar deşarj olması için geçen süre, Zaman Sabiti olarak bilinir .
Anahtar A konumundan B konumuna hareket ettirilir. Bu durumda tam şarjlı kapasitöre bağlı olan lambadan boşalmaya başlayacaktır. Lambanın elemanı dirençli bir değere sahip olduğundan kapasitör tamamen boşalana kadar lambayı yakacaktır.
Lambanın parlaklığı ve aydınlatma süresi, kapasitörün kapasitans değerine ve lambanın direncine ( t = R x C ) bağlı olacaktır. Kapasitörün değeri ne kadar büyükse, daha fazla şarj depolayabileceği için lambanın yanması o kadar parlak ve uzun olacaktır.
BENZER YAZILAR
emrah der ki
Abilerim kusura bakmyın size bir sorum olacak sadece öğrenmek amaClı 151 amper çeken mili dalgıç pompanın kondasatör değeri ne kadardır kosfiyi bulamadım pompa yıldız üçgen döküm pompa vansanın katağonu pdfesini indirdim orda vardı pompa trifaze 75 kw
admin der ki
Kondansatör nedir konusunda daha geniş bilgi verilmiştir.
Qc = √3 x Uh x Ih (b) 0,9 x 10¯³………..kVAR
Qc = 1,73 X 220 X 151 X 0,95 X 10¯³
Qc = 54,597 kVAR formülü ile kondansatör bulunur. Coq o,95 alınmıştır.
Qc = 51,723 kVAR Coq 0,90 alınmıştır.
emrah der ki
Tmm doğru ben bu formüllerden pek fazla anlamam bu formül bahsettiğim bu motorların hepsinde kullanılır mı merak ettiğim mesela burda cos fi 0.90 biz bu motorun cosfisini nasıl buluyoruz
admin der ki
Evet bu formül bütün güçlerde kullanılır. cos fi değerleri bütün motorların üzerinde yazılıdır. Bu değerler toplanır ortalaması alınır. Yükseltilmesi gereken cos fi değeri ile kondansatör hesaplanır.
emrah der ki
Aynen diyelimki motor 147 kw 200 beygir 2900 dd 276 amper çekiyor kondansatör değeri 76 kilovar o zaman yanlış değilsem eğer ustam
emrah der ki
Pardon araştırdım cosfi 0.81 yarısıyla çarpıyoruz yani 0.40 la 58 kilovar 147 kw 200 beygir 276 amper 2900 devir milli dalgıç pompa yıldız üçgen kompanzsyon yapıldğı zaman kondansatör değeri 58 kilovar ben yanlış söyledim kusura bakmayın facebooku ola aarkadaşlar varsa istek gönderbilirler
Ali der ki
33Pf kondansatörün eşdegeri nedir acil lütfen.Saygılar…
admin der ki
sen benden çevrim taplosunumu soruyorsun?
Mustafa der ki
Merhabalar benim sorum normal olan bir ikamet edilen ev için kaç mf kondansatör takılmalıdır.misal kondasatör mf tı 10 mf olarak kullanılması gerekirken 20 mf kullanılması konusu ne olabilir
admin der ki
Ev için kondansatör hesabını yapar iken toplam güç üstünden yapılır. Fakat yük devamlı değişken olduğu için toplam yüke konulan kondansatör büyük olduğu için ters bir kompanze yaparak kar yerine zarar edilir. Onun için evlerde bu şekilde merkezi olarak kullanamıyoruz. Her yüke göre tek tek deneye bilirsin.
ufuk der ki
merhaba ben işyerimde hyundai hhy3500 model 3kw jeneratör kullanıyorum elektrik kesilince ana şalteri kapatıp jeneratörden herhangi bi prize kablo ile bağlantısını yaparak çalıştırıyorum ve tüm işyerime elektrik sağlıyor fakat ups cihazım sürekli olarak bi aküden çalışmaya geçiyor bi elektrikten sürekli tekrarlıyor şebekeden çalıştığı gibi çalışmıyor. elektrikçi jeneratörün frekansında çok dalgalanma olduğunu söyledi jeneratör firmasına sorduğumda prizlere 5 yada 10 microfrad kondansatör taktırmamı tavsiye etti eğer jeneratörü taktığım frize kondansatör taktırırsam jeneratörün dalgalanan frekansını (hz) daha stabil hale getirebilirmi ve işyerimdeki cihazlarım daha güvenli çalışırmı lütfen bilgili arkadaşlar yarım etsinler teşekkürler
admin der ki
Jeneratörün çıkışına tüm devreleri besleyecek güçte kondansatör koyunuz.
adil der ki
hocam 1 adet dalgıç pompa çalışacak.380 volt 5,5 hp.4kw.biz bu dalgıcın panosuna kondansator bağlamak istiyoruz .motor ilk çalıştığı anda %33 lük falan net bilmiyorum bi elektrik kaybı oluyormuş onu önlemek için devreye bağlayacağız.yani hangi değerlerde kondansatör bağlayabilirizyardımcı olabilirmisiniz.
admin der ki
Sitemizde “Kompanzasyon Hesabı” başlıklı yazımızı inceleyiniz. Sorunuza geniş olarak cevap bulacaksınız.
evren der ki
İyi günler,aspiratör motoruna direk elektrik verip çalıştırmak istiyorum.kaçlık kondansatör kullanmalıyım.şimdiden teşekkürler.
admin der ki
Aspiratörün gücü ne kadar.
evren der ki
100 watt
admin der ki
“Kompanzasyon Kondansatör Hesabı Nasıl Yapılır?”, “Kompanzasyon Hesabı” konu başlıklı yazımızı inceleyiniz.
Elnur der ki
Merhaba ustam 50w 2880 ob/mın motora kac mıkrofarat kondensator baglamalıyam tesekkurler.
admin der ki
Siz herhalde kondansatör hesabı yapmak istiyorsunuz. “Kompanzasyon Kondansatör Hesabı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyiniz.