İndüksiyonlu Ocak Nedir? Nasıl Çalışır?
İndüksiyonlu ocak nedir: Ocak manyetik alan oluşturan bir elektromıknatıs yardımıyla çalışır. Endüstride ve mutfaklar da kullanılan ocaklardır.
Estetik görünümleri ile mutfaklara modern bir boyut katarlar. İndüksiyonlu ocaklar, cam veya cam seramik yüzeylere sahiptir.
Elektrikle çalışan ocaklar dokunmatik veya düğmeden ateşleme sistemi ile aktif hale gelir. Dokunmatik panel üzerinden ısı kademeleri kolay bir şekilde ayarlanabilir. Çeşitli boy ve ebatlarda üretilen indüksiyon ocak modelleri tek veya farklı sayıda pişirme gözleri olarak üretilir. Bu ocaklarda ısınan sadece ocağın üzerindeki metal kaptır. Ocak kendisini ısıtmadığı için meydana gelebilecek kazalar asgariye inerken verimlilik artar. Yemek pişirme işlemi diğer ocaklara göre daha kısa sürede gerçekleşir.
İndüksiyonlu Ocak Ne İşe Yarar?
İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir. Sistemin hızlı çalışmasının sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. İndüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz, ocağın üzerinde bulunan kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elleri yakma riski yoktur. Üzerine bir şey yerleştirilmeyen diğer indüksiyonlu ocak gözleri ve ocak bölgeleri neredeyse hiç ısınmaz. Bu da sadece taşan yiyeceklerin yanıp kalmasını minimuma indirir. Bununla da kalmaz, aynı zamanda indüksiyonla pişirmeyi özellikle güvenli hale getirir.
Bazı modellerde güç indüksiyonu ile elektromanyetizma ihtiyaç olan yerde ısı üretir. Yani tencere ve tavaların tabanında indüksiyonlu ocakta ısı anında oluşturulur ve kapatıldığında aynı hızla ortadan kaybolur.
İndüksiyonlu Ocak Nasıl Çalışır?
İndüksiyonlu ocak çalışma prensibi; Faraday yasasına dayanmaktadır. İndüksiyon akımı, değişen bir elektrik akımıdır. Ferromanyetik alaşımlar üzerindeki manyetik alanın etkisiyle oluşur. Manyetik alan bir elektrik kaynağından üretilir. Hızlı bir çalışma sistemlerine sahiptir. İndüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer.
Üzerine konan metal kap ile devre tamamlanır. Ocak yüzeyinin hemen alt kısmında bulunan elektromıknatıs malzeme, pişirme için manyetik bir alan meydana getirir. Üzerindeki bulunan indüksiyon uyumlu kabın metal gövdesi, bu manyetik alandan enerji alır ve ısınır.
- Pişirme yüzeyinin altına (seramik veya cam olabilir) bakır tel bobini yerleştirilir.
- Bobine, manyetik alan veya elektromanyetik alana (alternatif) dönüştürülen bir alternatif akım uygulanır. Bu alan bir indüksiyon akımı oluşturur.
- Bobin tarafından girdap akımı üretilir. Ferromanyetik bir alaşımdan yapılan tava tabanının elektronlarını harekete geçirir.
- Elektronlar hareket ettiğinde ısı üretilir. Yemeğin tabanı ısınmaya başlar ve bu da su veya yağın kaynamasına neden olur.
Böylece ısı, ocak yüzeyinde değil de üzerine konan kapta oluşur. Elektronik devreler ile manyetik alanın şiddeti değiştirilir. Metal kaba geçen ısı miktarı elektronik devreler sayesinde anında ayarlanabilir. İndüksiyonlu ocaklarda, normal ocaklara (doğal gazlı veya tüp gazlı) göre pişirme kabı tabana tam olarak oturur. Ocak açık alevle yanmadığı için ısı kaybı olmaz.
İndüksiyonlu Ocağın İç Görünümü
Büyük bakır bobin manyetik alanı oluşturur. Altında bir soğutma fanı vardır. Hat filtresi ve güç kaynağı bakır bobini çevreler. Bobinin ortasında beyaz termal gres veya termal macun, kaplı bir sıcaklık sensörü bulunur. (ısı iletkenliğini artırmak amacıyla kullanılan iletken bir malzemedir.)
İndüksiyonlu Ocak İle Elektrikli Ocak Arasındaki Fark Nedir?
İndüksiyon teknolojisini kullanan ocaklarda elektrik, ocak camının altındaki sarmal tellerden oluşan bobinde dolaşır. Bu da bir manyetik alan oluşturur. Oluşan alan bu ocaklar için özel üretilmiş tencerelerde ısı üretir. İndüksiyonlu elektrikli ankastre ocakların en büyük özelliği, tencereyi ısıtırken, dökülen yemeği ısıtmamasıdır. Yani tencereyi ısıtan bölgeye, elinizi koysanız eliniz yanmaz.
Elektrikli ocaklarda elektrik, rezistans aracılığı ile ısıya oldukça dayanıklı cama ısı verir. Isınan cam da üzerinde bulunduğu kabı ısıtır. Bu ocaklarda, verimlilik indüksiyonlu ocaklara göre düşüktür. Fakat her tür tencere ve tavanızı rahatlıkla kullanmanızı sağlamaktadır.
Markaya ve modele göre cam, cam seramik, kristal cam seramik, vitroseramik gibi türleri vardır. ankastre elektrikli ocaklar doğru kullanıldığında uzun yıllar bozulmadan, çizilmeden, kırılmadan muhteşem görüntüsü korur.
İndüksiyonlu ocakların avantajı yiyeceklerin çok daha çabuk ve homojen bir şekilde pişmesidir. Bundan dolayı enerji tasarruflu pişirme olanağı sağlar. Gazlı ocaklarda oluşan alevler tarafından ısının çoğunluğu kabın etrafından kaçtığı için verimlilik düşüktür. En iyi indüksiyonlu ocak modelleri ısı verimliliği %84 son derece yüksektir. Gazlı ocaklarda %39.9 oranında, elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 civarındadır.
İndüksiyonlu Ocakların Avantajları
İndüksiyonlu ocakların en büyük artısı, zaman tasarufudur. Suyu gaz veya elektrikten yüzde 50 daha hızlı kaynatır. Tutarlı ve hassas bir sıcaklık sağlar. İndüksiyonlu ocak modellerinde akıllı tencere tabanı sıcaklığı izleme fonksiyonu vardır. Yemeklerinizi servis saatine kadar istenen sıcaklık seviyesinde tutabilme özelliğine sahiptir.
Ayrıca gazların yanmasından oluşan havayı kirletici gazlardan da uzak durulmasını sağlar. İndüksiyon ocakları demir, nikel, kobalt gibi manyetik özellikli metallerle çalışırlar. Seramik cam yüzey olduğu için temizlemesi çok kolay, yüzeyi ocak çalışırken bile silinebilmekte, çünkü yüzeyi el yakmamaktadır.
Marka ve modele göre değişebilmekte, ama çocuk kilidi ve zaman ayarı vardır.
Dezavantajları
Bir çok avantajı olmasına karşın bu indüksiyonlu ocakların dezavantajları da vardır. Mutfak veya fabrikalarda bu metallerden yapılmış uyumlu tencerelerin kullanılmasıdır. Kullanılan uyumlu tencere fiyatları çok ucuz değildir. Ayrı bir maliyet getirmektedir.
İndüksiyonlu Ocak Tencere Seçimi
Tencere seçimi yapılırken, hangi malzemeden üretildiğine bakılmalıdır. İndüksiyonlu ocaklar, tencere veya tavanın tabanında elektro-manyetik türbülans ile pişirmek için gereken ısıyı ortaya çıkarır. Bundan dolayı ferro-manyetik tencere ve tavalar tercih edilmelidir.
Granit Tencere İndüksiyonlu Ocakta Kullanılır Mı?
Evet. Gastronomi granit ürünleri;
Özel tabanı sayesinde indüksiyonlu ocaklar ve tüm ocak tiplerinde kullanılabilir.
Cam Ocakta Döküm Tava Kullanılır Mı?
Döküm ve Demir Tava Tencereler; bütün ısı kaynaklarında kullanılabilmektedir. Gazlı, elektrikli, katı ya da radyan saclar, cam-seramik, vitro-seramik, endüksiyon ve gaz, yağ, kömür ya da odun ile çalışan ocaklar.
NOT: Mikrodalga fırınlarda kullanılmamalıdır.
İndüksiyonlu Ocak Modelleri
Teknoloji sayesinde günümüzde akıllı indüksiyonlu ocak üretilmektedir. Akıllı indüksiyonlu ocak, yemek pişirmeyi kolaylaştırmak için telefonunuza bağlanır. Entegre yüzey sensörü, tencere ve tavalarınızın yüzey sıcaklığını takip eder. Enerji tasarruflu pişirme sağlar. Bunun yanında, kapasitif dokunmatik güç kontrol düğmeleri ile telefona bağlanır veya manuel olarak kullanılır.
İndüksiyonlu Ocak Fiyatları
Elektrikli indüksiyonlu ocak fiyatları satıcı firma, marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir.
şenay der ki
bravo vallahi okadar araştırdım bu kadar net bir bilgiye rastlamadım şimdi aydınlandım bu ocak konusunda 👏
Canan Arda der ki
Bu faydalı yorum için teşekkür ederim. Bir şey daha sormak istiyorum. Bu ocaklar direk fişe takılıp mı kullanılıyor yoksa özel bir elektrik tesisatı mı gerekli?
admin der ki
Direk fişe takılıp kullanılır.
ahmet öğetürk der ki
bu ocaklarda ısıya dayanıklı cam tencereler kullanılabilir mi
admin der ki
İndüksiyonlu ocaklar, tencere veya tavanın tabanında elektro-manyetik türbülans ile pişirmek için gereken ısıyı ortaya çıkarır. Bu yüzden ferro-manyetik tencere ve tavalar tercih edilmelidir. Aslında çelik emaye ve dökme demir tencereler bu ocaklar için en uygun tencerelerdir.
Bayram der ki
Benim ocağın ayardan düşmüş nasıl ayarlayabilirim kendini devre dışı bırakıyor
admin der ki
indiksiyon ocağın hangi hata kodunu gösteriyor. Kitapçıktan bakarak arızayı giderebilirsiniz. Gideremiyorsanız servisine haber vermek gerekir. Ezbere konuşmak hata olur.
mehmet der ki
indiksiyon ocak bütce olarak tasarufu ne kadardır diğer gazlı ve elektirikli ocaklara göre
admin der ki
İndüksiyonlu ocakların avantajı yiyeceklerin çok daha çabuk ve homojen bir şekilde pişmesidir. Bundan dolayı enerji tasarruflu pişirme olanağı sağlar. Gazlı ocaklarda oluşan alevler tarafından ısının çoğunluğu kabın etrafından kaçtığı için verimlilik düşüktür. En iyi indüksiyonlu ocak modelleri ısı verimliliği %84 son derece yüksektir. Gazlı ocaklarda %39.9 oranında, elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 civarındadır.
Bülend Alpsal der ki
İki tane ocağım var, aldığım plakanın çapı küçük olduğundan orta boy tencere dahi koyamıyorum, 20-25 cm. çapında tornacılarda işleteceğim.
– Endüksiyonlu ocaklarda normal döküm tabanlı tencere kullanabilmek için kullanılan ara
plakanın malzeme cinsi nedir? (AISI 403, 316 gibi)
– Kaç mm. kalınlık (ısınınca zamanla deforme olmaması için) idealdir?
Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
Sedat der ki
Merhaba, yanlış bilmiyorsam manyetik alanin insan sağlığına zararları oldukça yüksek,icerisinde bir doner manyetik alan oluşuyor sonuçta. Bu konu hakkında bir bilginiz varmi?
admin der ki
Evet doğru söylüyorsunuz. Bu manyetik alana çok fazla maruz kalmamalıdır. Teknolojiden faydalanılıyor. Manyetik alan her tarafımızda mevcut. En basit cep telefonu örneği
admin der ki
Tencerenin tabanı ocağın çapına uygun olmalıdır ki elektrik kayıpları fazla olmasın. ferro-manyetik tencere ve tavalar tercih edilmelidir. Isınınca deforme olmaması Özel yapılmış tabanına bağlıdır.