Aydınlatma Otomasyonu
Aydınlatma Otomasyonu: Bu otomasyon sistemi akıllı bina ve ev konseptinin en temel bileşenidir. Ticari binalar, evler ve sosyal tesisler için kullanıcı isteklerine göre tasarlanmaktadır. Aydınlatma otomasyon sistemi elektrik tasarrufuna yardımcı olmaktadır. Uzaktan kumanda ve akıllı ışıklandırma şeklinde tasarımlar yapılmaktadır.
Aydınlatma Otomasyonu ve Enerji Tasarrufu
Aydınlatma otomasyon sistemi ana hedefi enerji tasarrufuna yardımcı olmaktır. Çünkü günümüzde işletmeler giderleri azaltıp gelirlerini çoğaltmak için her türlü önlemi almak almaktadırlar.
Örneğin binalardaki otomatlar. Ayarlanan sürede yanıp sönmesi şeklinde olan bu sistemler artık hemen her ticari binada kullanılmaktadır. Aydınlatma otomasyon sistemleri de bu önlemler içinde önemli bir yer tutmaktadır.
Enerji tasarrufunu ön plana alan işletmeler için, ilk yatırım sırasında bu sistemlerin kurulum ve tasarımı idealdir. Böylece yatırım maliyetleri fazlalaşmamış olur. Ancak var olan mevcut işletmelerde de sistemin uygulanması mümkündür.
Akıllı evlerde kullanılan bu sistemler lüks ev konseptinin içinde yer almaktadır. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen aydınlatma sisteminin tasarımı yapılmaktadır. Tasarımında uygun armatürler, gün ışığına uygun ve tasarruflu aydınlatma cihazlarının seçimi yapılmalıdır. Dolayısıyla aydınlatma otomasyon sistemlerinin kullanımı işletmeler için önemlidir.
Aydınlatma otomasyonu uygulama metotları da, sistemin kurulacağı alana göre değişmektedir.
- Çevredeki ışığın şiddetine göre çalışan sistemler ( Gün ışığı azalınca devreye girerler)
- Kendiliğinden hareket eden sensörlü armatürler.
- Vitrin aydınlatmaları gibi zamana göre ayarlanan aydınlatma sistemleri.
Aydınlatma Otomasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?
Aydınlatma için kullanılan bu cihazların kontrolünü sağlar. Cihazların içeriğinde sensörler, balast ve özel modüller vardır. Bu cihazların kontrolleri de otomasyon ve cihazlar arasındaki bağlantılar ile sağlanır. Aydınlatma otomasyon sistemlerinde algılayıcılar, ışık şiddeti, hareket veya acil durum uyarı sistemlerini algılar.
- Otomasyonu kontrol eden cihazlar.
- Otomasyon ile kontrol edilen cihazlar
- Merkezi izleme yazılımı
Otomasyonlar için hazırlanan özel yazılımlar aydınlatma otomasyon sistemlerinin istikrarlı çalışmasını sağlar.
- Kapalı mekanlarda harekete bağlı aktif olan ve gün ışığı seviyesi yetersiz olduğunda sensör ile aydınlatmaları devreye alır.
- ofislerde, gün ışığına duyarlı sensörler sayesinde, ışığın yeterli olduğu anlarda armatürler kapatılır. Gün ışığı azaldığında ise sistem devreye girer. Dimleme teknikleri ile ortamın ışığı loşlaştırılır veya farklı aydınlatma seviyeleri ayarlanabilir.
- Otopark, sosyal tesis veya hizmet alanlarında; dış ortam şartlarına uygun hareket dedektörleri kullanılır. Hareket algılandığında, önceden belirlenen bölgelerdeki aydınlatmalar devreye girer.
Çalışma prensibine bağlı olarak;
- Hareket detektörü ile kontrol
- Zaman programı kontrol
- Işık şiddetine göre kontrol
- Kombine kontrol
Evlerde Aydınlatma Otomasyon Sistemi
Aydınlatma otomasyon sistemleri mekanda bulunan her tür aydınlatma armatürünün lokal haberleşme hatları üzerinden tek bir noktadan otomatik kontrol edildiği sistemlerdir. Işık şiddetini ölçen sensörler kullanılarak ortamın sabit aydınlık seviyelerinde tutulması sağlanabilmektedir.
Evlerde aydınlatma otomasyon sistem uygulamaları;
- Aç – kapa
- Dim (aydınlatma elemanının ışık seviyesinin azaltılıp artırılması)
- Sabit ışık seviyesi kontrolü
- Zamana göre programlı aydınlatma
- Aydınlatma senaryoları
- 1-10 V kontrol
- Dali kontrol
- Cep telefonu ve internetten kontrol
- Tek noktadan merkezi kontrol
Aydınlatma Otomasyon Kontrol Sistemi
Kontrol ile en basitten en detaylı olana doğru sıraladığımızda;
Hareket ile Varlık Dedektörü Kontrol Sistemi
Kontrol sistemi ile mekanın kullanımda olup olmadığı belirlenir. Eğer ortam boşsa bir süre sonra aydınlatma kapatılır. Böylece enerji tasarrufu da sağlanır. Varlık dedektörü kullanıldığı zaman, masa üzerindeki küçük el hareketlerini algılayarak, dolu-boş analizi yapılabilmekte ve kendinden sensörlü armatürler yaygın olarak uygulama alanı bulunmaktadır.
Zaman Programı Kontrol Sistemi
İnsan müdahalesi gerektirmeden armatürlerin otomatik olarak kontrolünü sağlar. Gün sonlarında yada mesai bitimlerinde açık unutulan aydınlatma armatürleri ayarlanan saatlerde kapatılır. Bina dış cephe aydınlatmaları, çim sulama sistemleri belirlenen saatlerde devreye girer.
Işık Şiddetine Göre Kontrol Sistemi
Mekanın pencerelerinden gelen ışığa göre bazı armatürler kısılıp açılır. Mekanın her noktasında eşit aydınlatmanın elde edilmesi ve gün ışığından maksimum yararlanılması için kontrolünü sağlar.
Kombine Kontrol Sistemi
Maksimum verim için farklı kontrol tiplerinin beraber kullanılmasını sağlar. Örnek olarak ışık şiddetine bağlı dimmer kontrolü yapılan bir mekanda hareket yoksa veya tatil günü ise sistemi kapatır.
Aydınlatma Otomasyon Sistemlerinin Uygulandığı Alanlar
Aydınlatma otomasyon sistemleri, akıllı bina ya da akıllı evlerin özelliklerindendir. iş merkezleri, ticari binalar, sosyal tesisler veya evler için kullanılan sistemlerdir. Bu sistemlerin en temel özelliği ise tasarrufu da beraberinde getirmektedir.
- Hastaneler
- Kütüphaneler
- Ticari binalar
- Mağazalar & AVM’ler (%12)
- Okullar
- Ofisler (%22)
- Kamu binaları
Otomasyon Özellikleri
Aydınlatma otomasyonu uygulamanın yollarından bazıları;
- Sensörlü armatürler (kendiliğinden hareket eden)
- Dış ortamdaki ışık şiddetine göre çalışan çevre aydınlatmalar,
- Zaman rölesi ile kontrol edilen vitrin aydınlatmaları gibi.
Aydınlatma Otomasyon Sistemlerini Oluşturan Bileşenler
- Saha algılayıcılar
- Kontrol cihazları ve ekipmanları
- Kontrol edilen cihazlar
- Bilgisayar ve merkezi izleme yazılımı
BENZER KONULAR
özgür acıgöz der ki
bir devlet kurumunda bulunan aydınlatma otomasyonuna dali florasan armatürlerdeki yanmış balast ları değiştirdikten sonra aynı ip adreslerini hangi programla yükleyebilriz ?
admin der ki
Mevcut program ne ise yanmış balastları değiştirdikten sonra adrese balastların tanıtımı yapılacaktır.
Mürsel der ki
Zaman rölesine bağlı olarak otomatik kendi kısılarak veya kendiliğinden artarak yanan aydınlatma sistemi varmıdır gündoğumu,günbatımı gibi mesala zamanı geldiğinde kısılmaya başlayıp 15 dakika sonra tamamen sönen veya tam tersi bir sistem varmıdır
admin der ki
Piyasada böyle bir sistemin olup olmadığını bilmiyorum.