Fabrika Otomasyon Sistemleri
Fabrika otomasyon: Üretimde insan iş gücünü azaltıp, dijital kontrol sistemlerine geçen sistemdir. Fabrikayı yüksek verim ve rekabetçi maliyetleriyle sektörde öne çıkarmayı amaçlar.
Otomasyon fabrikadaki farklı proseslerin birbiriyle entegrasyonunu ve haberleşmesini sağlar. Ürün girdi ve çıktılarını doğru ilişkilendirmek, üretimin her aşamasını gözlem ve kontrol edebilmek, sektöre özel otomasyon çözümleri sunmak fabrika otomasyonunun genel amacıdır.
Fabrikada Dijital Dönüşümün Avantajları
- Sistemi uzaktan takip edebilmek ve anlık veri alışveriş imkanı sağlamak
- Karşılaşılan problem ve arızaları en aza indirgemek ve hızlı çözüm imkanı sunmak
- Hata oranını düşürerek ürün standardını sağlamak
- Üretim hızını arttırmak,
- Personel giderlerini düşürmek kaza ve sakatlanma risklerini azaltmak,
- Detaylı sistem analizi ile genel durum kontrolü sağlamak.
Bir fabrikada, üretim hatlarının veya proseslerinin tamamıyla esnek, her ekipmanın kontrol edilebilir ve izlenilebilir olması, sistemin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir.
Otomasyon sistemlerinde SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) ile fabrika bilgisayarla kontrol edilebilir.
SCADA yapısı ile tüm üretim hattı, bir veya birden fazla proses ve bu proseste bulunun her türlü analog ve dijital sinyallerin anlamlandırılmış karşılıkları, cihazların diagnostik verileri ve prosesle ilgili diğer veriler, grafik tasarımı sayesinde anlaşılır ve kullanılabilir gösterimi ve sistemin kontrolü yapılabilir.
SCADA yapısı sayesinde üretim ve prosesler tek bir noktadan gözlem ve kontrol edilir. Bu da fabrikaya, zaman, maliyet, kalite konularındaki avantajları ile sonuçta ciddi bir kâr sağlamaktadır.
Fabrika Otomasyonunun Uygulanması
Otomasyon yapılarak fabrikadaki planlanan projelerin tasarım ve uygulaması gerçekleştirilir. Ayrıca yenilenmesi gereken bir hattın tüm elektriksel ekipmanlarıyla montajı yapılır. Yazılımının ve ekran tasarımlarının yapılması ve devreye alınması işleri yürütülür.
Otomasyon projesi için sistemin detaylı analizi ve kontrolü yapılır. Fabrikanın ihtiyaçlarına göre kullanılacak ekipmanlar belirlenir. Böylece IEC Standartlarında elektrik projesini hazırlanır. Otomasyon sisteminin ihtiyaçlarına göre kontrol ünitesi DCS ya da PLC olabilir. Ayrıca sistemin ihtiyacı olan aktüatörler, motor , pnömatik ve hidrolik valfler, sensör, transmitter, enkoder cihazları, PLC, Endüstriyel PC, IO modülleri, SCADA veya HMI sistemi seçilir.
Projenin Form-4B tipinde MCC panolarının ve PLC panolarının montaj ve kurulumu yapılır. Gerekli tüm testler yapılır. Sonra sistem devreye alınır. Sistem testleri ve operatör eğitimleri fabrika otomasyonu için gereklidir. Gerçekleştirilen projenin doğrulanması, test edilmesi, farklı durum ve arızalar karşısında verdiği reaksiyonlar sistemin doğru kurgulanıp kurgulanmadığını ortaya çıkartır.
İSO9001 kalite standartlarında kalite ve sürdürülebilir projeler yapılır. Bunların test aşamasında tüm koşullar denetlenerek, uzun ömürlü ve kullanıcı dostu otomasyon projeleri gerçekleştirilir.
Fabrika Otomasyonu Türleri
Otomasyon derecesi, üretim sürecine, bütçeye ve bir dizi başka kritere bağlı olarak değişecektir. Çoğu endüstrinin bir düzeyde otomasyonu vardır.
Manuel / Minimal Otomasyon
Bunda biraz otomasyon olabilir, ancak genel olarak süreç manueldir. Örnekler kalite denetimi, manuel ürün montajı vb. Bu, süreç için eğitime, uzmanlığa ve insan yargısına dayanır.
Tek Otomatik Makineler
İnceleme, paketleme kesme vb. gibi tekrar eden tek bir işlemi otomatikleştirmek için tasarlanmış tek makinelerin kullanımı. Parçalar, ekipmana manuel olarak yerleştirilebilir ve konumlandırılabilir.
Otomatik Üretim Hatları
Otomatik üretim hatları, tipik olarak, bir konveyör sistemi üzerindeki malzeme transferini, her biri üretim döngüsünde belirli bir teklifi yerine getirmek için tasarlanmış bir dizi özel iş istasyonu ile birleştirir. Sıra tamamen tanımlanmıştır ve operatörün katılım düzeyi, otomasyon miktarına bağlıdır. Tam otomatik bir hat operatöründe, yalnızca ekipmanın denetimi, izlenmesi, ayarlanması ve bakımı için operatörlere ihtiyaç duyulur.
Tam Otomatik (uçtan uca)
Nihai çözüm, operatörlerin olmadığı ve fabrikaların yılda 365 gün günde 24 saat çalışabileceği uçtan uca otomatik fabrikadır. Bu fabrikalar, ürünlerin kendi kendini ayarlamasını ve kalite ölçümünü bile içerebilir.
Fabrikada Otomasyonu Yapılabilecek Sistemler
Konveyor ve üretim hattı otomasyonu
- Ürün test ve kontrol hattı otomasyonu
- Kazan ve fırın otomasyonu
- Sıvı dolum ve şişeleme otomasyonu
- Depo ve stok takip otomasyonu
- Fabrika içi takip ve haberleşme otomasyonu
Fabrika Otomasyonunun Faydaları
Geliştirilmiş Verimlilik
Fabrika otomasyonunun ana itici güçlerinden biri üretkenliği artırmak olmalıdır. Potansiyel 24/7/365 üretimin ve kolaylaştırılmış süreçlerin avantajları göz ardı edilemez.
Geliştirilmiş Kalite
Sürekli olarak izlenen ve ayarlanan ve insan hatasını azaltan tekrarlanan görevler.
Geliştirilmiş Tutarlılık
İyileştirilmiş kaliteye benzer şekilde, otomatikleştirilmiş bir işlemin tekrar edildiği, sonuçları daha öngörülebilir kılar. Farklı operatörler ve diğer insan faktörleriyle ilgili her türlü değişikliği azaltır.
Azaltılmış Atık
Otomatikleştirilmiş üretim ile iyileştirilmiş planlama ve iyileştirilmiş tekrar edilebilirlik, israfın azalmasına yol açar.
Daha Güvenli Çalışma Koşulları
Tehlikeli süreçleri otomatikleştirmek ve yerleşik kapatma ile birlikte daha az operatör müdahalesi, daha güvenli bir çalışma ortamına ve önemli ölçüde risk azalmasına yol açar.
Tasarruf
Bu, ana sürücüdür ve yukarıdakilerin hepsinin bir birleşimidir. Artan üretkenlik, azaltılmış duruş süresi, azalan eğitim maliyetleri ve kazaların ortadan kaldırılması, sistemin otomatikleştirilmesi için yapılan ilk harcamadan sonra önemli ölçüde artan karlılığa yol açar.
Uygulama Maliyeti
İlk harcama genellikle yüksektir ve bir üretim hattını otomatikleştirmek için kullanılan ekipman çok özeldir ve genellikle belirli bir hat için tasarlanıp geliştirilmelidir.
Tasarım, aynı zamanda, başarılar elde edildikçe iş hacminin artmasına izin veren, geleceğe dönük bir tasarım geliştirmek önemli olduğu için maliyetli olabilir.
Genel çözümler gibi en iyi uygulamalar da mevcuttur. Deneyimli bir otomasyon mühendisi istihdam etmek, maliyetleri kontrol altına almak için mümkün olan yerlerde mevcut teknolojileri kullanan bir sistem tasarlamaya yardımcı olabilir.
Ayrıca, süreci izlemek için operatörlerin becerilerini geliştirme maliyetleri olacaktır. Ya da üretim hattını denetlemek ve izlemek için bu kişileri kaynak bulma ve istihdam etme maliyeti olacaktır.
Kullanıldığı Alanlar
Fabrika otomasyonu birçok alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Otomasyon cihazları kimya, çimento, gıda, deterjan, petrokimya, tekstil sektörü, enerji sektörü, tartı sistemleri ve yem sektörlerinde çeşitli otomasyon sistemlerinde kullanılmaktadır. Fabrika otomasyonu yaparken, iyi bir planlamanın yanında adım adım yapılandırıldığı için zaman ve dikkat isteyen bir süreçtir.
BENZER KONULAR
Enes der ki
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.