Kaçak Akım Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar? Çalışma Prensibi
Kaçak akım rölesi nedir: Devrede oluşan kaçak akımı algılayıp tespit eden açma yaparak insanları ve tesisatı korur. Bu cihazlara kaçak akım rölesi denir.
Kaçak akım rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Elektrik literatüründe kaçak akım anahtarı/sigortası veya kısaca KAKR olarak da adlandırılır.

Kaçak akım; elektrikle çalışan cihazların iletkenlerinin veya enerji altındaki parçalarının yalıtkanlıklarının bozulmasıdır. Bunun sonucunda cihaz gövdesinde oluşan istenmeyen akımdır.
Kaçak Akım Rölesi Ne İşe Yarar?
Kaçak akım rölesi görevi nedeni ile elektrik tesisatında hayati bir önem taşır. Dünya standartlarına göre kaçak akım röleleri 30 mA ve 300 mA olarak üretilir. Yani eğer kaçak akım rölesi 30 mA ise faz ve nötr arasındaki akım farkı 30 mA değerini aştığında röle atacaktır. Böylece devredeki enerjisini kesecektir. Bu standartların uygulanmasının tek sebebi insan sağlığını korumaktır. Çünkü kaçak akım belirli bir değere ulaştığında insanları sakatlayabilir yada öldürebilir.
Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi
Kaçak akım rölesi, bir tesisatın hattından gelen ve giden akımların toplamının sıfır olması esasına göre çalışır. Tesisatın bir yada üç fazlı olması sonuç açısından değişmez. Kaçak akım rölesinin akım bobini, bir fazlı devreler için, faz ile nötr, içerisinden geçecek biçimde bağlanır. Bu durumda tesisata gelen ve giden akımların bileşkesinden etkilenir.
Aşağıda verilen şeklimizde toprak kaçak akım koruma rölesinin yapısı görülmektedir. Akım taşıyan iletkenler bir toroidal yapı içinde geçirilerek faz ile nötr iletkenleri arasındaki denge ölçülür. Tek fazlı dağıtımda faz ile nötr arasında aritmetik toplam, faz sayısı birden çok ise dağıtımda vektörel toplam alınır. Normal durumlarda bu toplam sıfıra eşit olur, yani toroide giren ve çıkan akımlar eşittir. Bu yüzden toroid üstünde bir manyetik akı meydana gelmez ve (EMK) elektro motor kuvveti sıfırdır.

Herhangi bir toprak kaçağı meydana geldiği sırada I faz ≠ I nötr eşitsizliği oluşur. Bu durumda toroid üstündeki denge bozulur. Oluşan fark akımı sebebiyle bir EMK indüklenir. Böylece toroid üstünde bir akı oluşur. Bu akı da algılama sargısı üstünde akıma dönüşür. Ölçme yönündeki mıknatısı açacak manyetik güce ulaştığı zaman kaçak akım koruma rölesi kontakları açılır ve devrenin enerjisi kesilir.

Kaçak akım rölesinin açma süresi EN 61008 standartlarına uygun bir şekilde belirlenir. Oluşan elektomotor kuvvet (EMK) (EMK), kaçak akım rölesinin açma sınırına ulaştığı zaman devreyi otomatik olarak keser. (30ma kaçak akım rölesi faz ve nötrü beraber.) 300ma’ de devreyi açan kaçak akım rölesine de yangın koruma rölesi denir.
Kaçak Akımın İnsan Üzerindeki Etkileri
- Akım değeri
- Akımın geçiş süresi
- Vücutta izlediği yoldur
İnsan vücudundan geçen 50 Hz’lik alternatif akımın etkileri
- 1 mA’ de: His kaybı, karıncalanma olabilir.
- 5 – 15 mA’ de: Düşük bir ihtimal çarpılma hissi, yaralanma olmayabilir. Elde uyuşma hissi, elin ve kolun hareketi zorlaşır.
- 6 -30 mA’ de: Acı veren şok, kas kaybı, donma, kişi kas kontrolü yaparak kurtulamaz.
- 50- 150 m A’de: Çok acı duyulur, solunum problemi, kasılmalar, ölüm gerçekleşebilir.
- 1000- 4300 mA’ de: Kalbin kan pompalaması bozulur, kasılmalar meydana gelir. Sinirler zarar görür, yüksek ölüm riski vardır.
- 10000 mA’ de: Kalp durur, yanıklar meydana gelir, ölüm kaçınılmazdır.

Buradan da görüldüğü gibi akımın çok küçük değeri bile kalbin durmasına ve sonuçta
ölmesine sebebiyet vermektedir. Elektriğe maruz kalan kişinin vücudundan akacak olan
30 mA kaçak akımdır. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu verilerine göre solunum ve kan dolaşımı için sınır değer olarak verilmiştir.
- Temas gerilimin etkisi
Temas geriliminin güvenlik eğrisi, hayat ile ölüm arasındaki sınırı belirler. Bu gerilimin insan vücuduna zarar vermeyecek maksimum değeri, kaçak akımın eşik değeri 25 37 mA kabul edilir. Kişinin bulunduğu ortama göre değişen iç direncinden hesaplanır. Normal şartlarda yetişkin bir insanın iç direnci 2 kΩ’dur. Nemli ortamda bu direnç 2 kΩ’a, ıslak ortamda ise 480 Ω’a kadar düşer.
Temasların tanımı
Genel olarak iki tip temas tanımlanır. Bunlar doğrudan temas ve dolaylı temas.
Doğrudan temas, bir insanın işletmeye tabi olan gerilim taşıyan parçalara direkt temas
olayıdır. Bu durumda kaçak akım, insan vücudu üzerinden toprağa akarak devresini
tamamlar.
Dolaylı temas, gerilim altında çalışan bir cihazda yalıtım hatasından dolayı bir kaçak oluşabilir. Kaçak akım oluştuğunda topraklama direnci üzerinden devresini tamamlar. Bu durumda arızalı cihaza temas eden bir insan, paralel olarak hata akımı devresine girer.
Kaçak Akım Rölesinin Açma Süresi
Kaçak akım koruma rölesi tepki süreleri kaçak akım koruma röleleri IEC /EN 61008 standartına göre belirlenmiştir. Hata akımının büyüklüğüne göre açma yapması gereken maksimum açma sürelerine uyumlu olarak çalışır.
Maksimum açma zamanları, çarpılmaları ve yaralanmaları önleyecek şekilde belirlenir. Bir insan vücudunun 50 Hz AC akımına olan hassasiyeti baz alınır (IEC 60947- 1).
Kaçak Akım Rölesi Bağlantısı

Montaj sırasında
- Kofrelere yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise eşikli, amper değerleri
yeterli büyüklükte olan kaçak akım koruma şalterleri kullanılmalıdır. - Nötr iletkeni izole olarak çekilmeli ve hiçbir yerde (şalter ile yük arasında)
topraklanmamalıdır. - İki kutuplu kaçak akım koruma şalterinde faz ve nötr iletkeni, 4 kutuplu kaçak
akım koruma şalterinde tüm fazlar ve nötr iletkeni şalter ile
irtibatlandırılmalıdır. - Kaçak akım koruma şalterinden geçen akım, şalterin nominal akımını
aşmamalıdır. - Topraklama direnci, 30 mA’lik kaçak akım koruma şalteri için maksimum 2160
Ω, 300 mA’ lik, kaçak akım koruma şalteri için de maksimum 216 Ω olmalıdır. - Tesisata bağlı kaçak akım koruma şalterinin çalışmasını kontrol etmek için test
“T” butonuna basılmalıdır. Cihaz devreyi açmalıdır. Cihazı test etmek için faz-nötr iletkenleri kesinlikle kısa devre edilmemelidir.
Kaçak Akım Rölesi Testi Nasıl Yapılır?
Kaçak akım koruma rölelerine periyodik bakım gereklidir. Periyodik bakım beş yılda bir yetkili elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Tüketici tarafından ayda bir kere cihazın ön yüzündeki test butonuna basıp cihazın çalışmasını kontrol edilmelidir.
Test butonuna basıldığı zaman cihazın mandalı aşağıya düşer, OFF konumuna gelir ve tesisatın geri kalanı enerjisiz kalır. Eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir. Test butonuna basıldığı zaman bir değişiklik olmuyorsa cihaz ile ilgili bir sorun var demektir. Bu durumda yetkili kişiye başvurulmalıdır.
Kaçak Akım Neden Atar?
Kaçak akım anahtarı yalıtım hatalarından doğan hataları algılayarak kaçak seviyesi tehlikeli sınırları geçtiği zaman açma yapar. Herhangi bir toprak kaçağı meydana geldiği sırada I faz ≠ I nötr eşitsizliği oluşur. Bu durumda toroid üstündeki denge bozulur. Bundan dolayı da kaçak akım rölesi atar. Bu durum rölenin üzerinde yazan 30mA veya 300mA gibi kaçak akım sınırlarının aşılmasıdır. Bu akım dereceleri aşıldığında çok hızlı bir şekilde reaksiyon verir. Böylece devrenin enerjisini keser.
Kaçak Akım Rölesi Seçimi
Kaçak akım röle çeşitleri orta ve yüksek hassasiyette üretilirler. Orta hassasiyetli röleler 100-300-500-1000 miliamper. Yüksek hassasiyetli röleler ise 3-10 miliamper dolaylarındadır.
Kaçak akım koruma rölesi seçiminde 4 temel kural vardır.
Kutup Sayısına Göre
Kaçak akım koruma rölesi 2 yada 4 kutuplu olur.
- 2 Kutuplu; monofoze şebekelerde 2 kutuplu (faz+nötr) tesisatlar da kaçak akım rölesi,
- 4 Kutuplu; trifaze şebekelerde 4 kutuplu (RTS + nötr) kaçak akım rölesi kullanılır.
Hassasiyetlerine Göre
- 30mA: İnsan koruması için kullanılan modeldir (insan koruma)
- 300mA: Teçhizat koruması için kullanılan modeldir. (yangın koruma)
- 10mA: Havuz gibi hassas yerlerde kullanılan modeldir.
- >500mA: Selektivitenin önemli ve gerekli olduğu uygulamalarda kullanılan modeldir.
Tiplerine Göre
Kullanım alanına göre ve yapılacak korumanın hassasiyetine göre farklı tiplerde kaçak akım koruma röleleri vardır.
- A tipi: Alternatif akımda ve/veya DC bileşenli titreşimli akımlarda kullanılır. (Elektronik devrelerde). Elektronik uygulamalarda, fan, pompa ve indüksiyon fırınları gibi uygulamalarda kullanılır.
- AC tipi: Sadece alternatif akımda kullanılır. (Genel güç devreleri ve aydınlatma dağıtımında kullanılır.)
- B tipi: Alternatif akımda ve/veya DC bileşenli titreşimli akımlarda ve süreklilik arz eden hata akımlarında kullanılır. (Sürücü devrelerinde)
- Si tip: Sık olarak yıldırım düşmesi görülen bölgelerde kullanılır.
Nominal Akım Değeri
Kaçak akım koruma röleleri manyetik koruma yapmazlar. Ancak nominal olarak üzerinden akacak olan akıma göre seçilmelidir. Nominal akım değeri kendinden sonraki devreye bağlanmamalıdır. Kendinden önceki termik manyetik koruma yapan devre kesicisine bağlanır. Kendinden önceki devre kesicisinin izin verdiği nominal akımı taşıyabilecek kapasitede seçimi yapılmalıdır.
Kaçak akım rölesi değeri, aygıtın üzerinden geçeceği akıma uygun olmalıdır. Aygıtın üzerinden geçecek akım değerinden düşük olmamalıdır. Standart akım değerleri; 25 Amper, 32 Amper, 40 Amper ve 63 Amperdir.
Kaçak Akım Rölesi Nerelerde Kullanılır?
Kaçak akım koruma rölesi evlerde ve endüstriyel tesislerde insan hayatı ve teçhizat güvenliği amacıyla kullanılır. Ev tipi kaçak akım rölesi ise 30mA hassasiyetindeki bir röle yeterlidir. Apartman girişindeki panoda 300mA kullanılabilir. Bu röle fiyatları türüne ve kalitesine göre belirlenmektedir.
Merhaba dairemde 3faz simens kaçak akım rolesi vardı sık sık atıyordu snayder marka role ile değiştirdim sorun kalmamıştı fakat belirli bir zaman sonra oda atmaya başladı bende söküp attım şimdi tekrar takmak istiyorum yapmam gereken işlem nedir birde 300ma role yangından korur 30ma kişileri korur deniyor kaçak elektrikten korunmak için her faza 30ma kaçak akım rolesi baglamakmi gerekir
Topraklama direncini kontrol ediniz. “Topraklama nedir”, “topraklama nasıl yapılır” başlıklı yazımızı inceleyiniz. Size daha iyi yardımcı olacaktır. Kaçak elektrikten korunmak için her faza ayrı ayrı değil, birleşik 3 fazlı 30 ma kaçak akım rölesi bağlanmalıdır.
Merhabalar,
Bir kompresöre kaçak akım rolesi takmak istiyorum.Fakat üç faz bir toprak bağlantısı ile makine çalışıyor. Bu makineye kaçak akım rolesini nasıl takabilirim nötr olmadan.
Şebekenin nötrü var. Nötr olmassa olmaz. Rölenin bobininin bir ucu nötüre diğer ucu ise faza bağlanır. Şekilde görüldüğü gibi şebekeden gelen üç faz bir nötür kaçak akım rölesine girer. Kaçak akım rölesinin çıkış faz ucları ise kontaktörün girişine, kontaktör çıkış uçları kompresöre bağlanır. Kompresörün gövde koruma topraklaması yapılır. Kaçak akım rölesinin açma süresi EN 61008 standartlarına uygun bir şekilde belirlenir. Oluşan EMK, kaçak akım rölesinin açma sınırına (30ma kaçak akım rölesi) ulaştığı zaman devreyi otomatik olarak keser.
300ma lik kaçak akım koruma rolesi arasıra atıyor. Bu role sitenin çevre aydinlatmalarina bağlı zannedersem. Bunun nedeni ne olabilir. CA tipi yerine başka bir tip kullanilmissa atabilirmi. Birde aydinlatmalarin dibinde sürekli olarak damla sulamalar var. Acaba toprağa kaçak mi yapıyor diye endiselendik. Bu sorunu nasıl cozebiliriz. Saygılarımla.
Kaçak vardır. Kontrol etmek lazım.
Merhaba,
Ev içi 40A / 30ma kaçak akım rölesi ayda bir ya da iki defa atıyor. Evde tesisatta bir kacak yok. Topraklamada da sorun yok. Test butonuna basildiginda da devreyi aciyor rölede de sorun yoktur diye düşunuyorum. Şimsek cakmasi durumunda ve genellikle gece kullanim olmadiginda atabiliyor. Sorum su sekilde. Kacak akim rolesi ev ici sigortalardan sonra mi takilmali ? Kutuyu kontrol ettigimde ana elektrik once roleye geliyor. Roleden ev ici 32a, 25a, 16a ve 10a lik sigortalara dagiliyor. Sebeke elektrigi fazla geldigi durumda ev ici sigortasi atkasi gerekirken role atiyor diye dusunuyorum. Cunku once role baglanmis. Sigortayi once baglamak mi gerekiyor ? Sorun bu olabilir mi ? Oyleyse baglantilari degistirleyi dusunuyorum.
Kaçak akim rölesi ev içi sigortalardan önce takılır. Sigorta çıkışlarındaki kabloları boşa alıp meğer ile kaçak olup olmadığını kontrol etmek lazım. Alıcılarda da problem olabilir. Alıcıları tek tek takıp denemek gerekir.
İki tane sigortaya elektrik gelmiyor. Kaçak akım rolesindeki birinci kutuba bağlı olanlarda elektrik yok. Ama role otomatı çalışıyor. Role mi bozuk ? Yada nedeni ne olabilir?
300 ma hassasiyetindeki yangın koruma rölelerinin açma zamanı kaç ms dir? Internette buladim
Rölelerin anma kaçak akımının önceden belirlenmiş seviyeye geldiğinde hemen devreyi kesen ve gecikmeli devreyi kesen olarak 2 çeşit tipte üretilir. Gecikmesiz tip kaçak akım koruma röleleri herhangi bir hata durumunda gecikmesiz olarak anma kaçak akım seviyelerinde 300 ms’den daha kısa bir sürede ani olarak açma yaparlar.
Kaçak akım rölesinin giriş ve çıkışından mutlaka ölçü aleti ile gerilimi okuyunuz. Okuyamıyorsanız röle bozuktur. Röle otomatına bastığınız zaman çalışıyor olabilir. Röle içindeki kontağın çıkış vermesi gerekir.
elektrik kesilip jeneratör devreye girdiğinde kaçak akım rölesi atıyor. röleyi siemens markayla değiştirdim. ancak sorun çözülmedi. hatta jeneratör devredeyken anahtarı kaldırıyorum geri atıyor. bunun sebebi ve çaresi ne olabilir??? teşekkürler..
Topraklama direncinin kafi gelmediği anlaşılıyor. Topraklamanın standartlara uygun şekilde tekrar elden geçirilmesi gerekmektedir.
kaçak akım röleleri üzerinde 3000 ve 6000 yazıları ne demekdir acaba ..hangisini almamızı önerirsiniz..
Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı gösterir. Ulusal ve uluslararası birçok standart bulunmaktadır. Belli başlı standartlar şöyle sıralanabilir: TS EN 61008-1, TS EN 61008-2-1, EN 61008-1, EN 61008-2-1 IEC 61008-1, IEC 61008-2-1
Hayırlı işler ustam köyde yaşıyorum
Evimde buzdolabı çamaşır makinesi derin dondurucu ve televizyon var
kaç amper kaçak akım rölesi kullanmalıyım
30 ma kaçak akım rölesi mi
Yoksa 300 ma kaçak akım rölesi mi
Veya her ikisini birlikte mi kullanmalıyım
Yardımcı olursanız sevinirim
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 18. Maddesi’nde elektrik ana dağıtım noktalarına yangından korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (300 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) kullanılması, tali dağıtım noktalarına ise hayat korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulması ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanması yer almaktadır.
Sizin kullanacağınız 30 mA kaçak akım rölesi olacaktır.
iyi günler lojmanda ikamet etmekteyim. kaçak akım rolesi en az günde 2 kez atıyor. tek benim evimde değil apartmanda yan apartmanda herkes de ay anda atmakta bazı arkadaşlar farklı markada kaçak akım rolesi taktılar çözüm olmadı. elektrikçi çağırdık sonuç gene değişmedi. en az 300 haneyiz bu sorun hala devam etmekte ummadık bir zamanda şalter atıyor. sorum şu olacak ben bu kaçak akım rolesini en azından tatilde iken devre dışı bıraksam (buzdalabı için) olur mu ? bu kaçak akım evdeki cihazlara bir zararı var mı ? teşekkürler
Lojmanların topraklamasının tekrar elden geçirilip yeniden yapılandırılması lazım. Topraklama işi yapılana kadar kaçak akım rölesini devre dışı bırakabilirsin. Sık sık devre dışı kalması sürekli çalışan cihazlara zarar verebilir. Topraklama çok büyük emniyet tedbiridir.
Merhaba evimizde 25A 30mA kalitesiz bir kaçak akım takılıydı biz evde yokken sık sık kaçak akım atıyordu. Geçenlerde gelen elektrikci sorun göremedi evede 4A 300mA 4 pol. kaçak akım taktı. Değerlerinin yüksek olduğunu ama hassas olduğunu bina çok katlı binalar ve asansörlü binalarda sık yaşanışan kaçak akım atma olayını bu şekilse çözdüklerini söyledi. Sizce bu takılan yanlış bir seçimmi yoksa sıkıntısız bu değerdeki kaçak akımı kullanabilirmiyiz.
Binanın topraklama direnci, evin çektiği hat akımı ile ilgili uygun olan kaçak akım rölesi takılması gerekir.
Topraklama hatti olmassa kaçak krohma rölesi yinede çalışır mi
Evet atar. Devrede kaçak varsa fazdan giren akımın tamamı nötr üzerinden değil, bir bölümü de kaçak akım üzerinden olacaktır.Kaçak akım sonucunda faz-nötr dengesi bozulur. Bu dengesizliği algılayan kaçak akım rölesi devreyi açar ve kaçağın sonucunda meydana getireceği olumsuzluklara engel olur.Topraklamanın faydası kaçak akımı insanlara, canlılara ve elektrikli aletlere zarar vermeden toprağa akıtmaktır.
Slm 2 katli bir binada oturuyorum evimde siemens marka kacak akim var yagmurlu havada ve simsek cakinca surekli atiyor yagmur yagmasada gok gurlese dahi atiyor yani su alma ilede alakasi yok komsumda legrand marka kacak akim var onda hic bir sikinti yok sizce sebebi ne olabilir (siemens 40 amp 30 ma)
Simens marka kaçak akım rölesinin bir kısmında bu durum meydana geliyor. Aynı özellikte başka bir marka ile değiştiriniz.
Projektör direğine bağlı 7 adet led projektörler var. Kaç mA lik kaçak akım rölesi bağlamak lazım?
Kaçak akım koruma rölesinin 10 mA – 500 mA civarı hassasiyete sahip olan modelleri vardır. Standart olarak insan hayatını korumak için 30mA hassasiyetinde, yangına karşı korumak için ise 300mA hassasiyetinde kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
Merhaba,
SI tip kaçak akım rölesinin evde kullanılmasının bir mahsuru var mıdır? Herhangi bir sorun yaratır mı? Dönüşünüzü rica ederim.
Kaçak akım koruma rölesinin 10 mA – 500 mA civarı hassasiyete sahip olan modelleri vardır. Standart olarak insan hayatını korumak için 30mA hassasiyetinde, yangına karşı korumak için ise 300mA hassasiyetinde kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır. SI tip kaçak akım rölesi 30mA hassasiyetine uymuyor ise evde kullanmayınız.
Monofaze Tarımsal aboneliğim var. Pano ile tüketim yerim arasında 250 metre kadar 16mmlik alpek kablo var ve ağaçlara askı yaparak ulaştırdık. Panoya kaçak akım rölesi eklemek istiyorum. Bu şartlarda röle doğru görev yapar mı? Hangi değerlere sahip kaçak akım rölesi kullanmalıyım?
Ayrı bir topraklama sistemi yapılır ise röle doğru çalışır. 30 miliamper kaçak akım rölesi takılacaktır.
Topraklama yetersiz ise, yani kaçak akımı toprağa tam olarak akıtamıyor ise kaçak akım rölesi alakasız zamanlarda sık sık atmasının başlıca nedeni olabilir mi? Topraklama yeterli olduğu halde sık sık alakasız zamanlarda yani tüm kaçak akım oluşturabilecek çamaşır makinesi,buzdolabı, bulaşık makinesi vb. gibi cihazların fişleri prizlerinden çıkarıldığı halde halen bu şekilde atmaya devam ediyorsa başka topraklamanın yetersiz olması dışında başka bir sebeb aramalı mıyız?
Kaçak akım rölesi kaçak akımı toprağa tam olarak akıtamıyor ise sık sık atmasının nedeni olamaz. Cihazların fişleri devreden çıkarıldığı halde röle atmaya devam ediyor ise kaçak akım rölesini başka bir marka ile değiştiriniz.
Sadece daire icinde 30mA kacak akim rolesi kullansak 300mA taktirmasak olurmu.birde topraklama kablomuz izolasyonsu bakir kablodan. Verim alabilirmiyiz
Daire içinde 30mA kacak akim rölesi kullanılır. İzolasyon bakır kablodan olmalıdır. Verim alabilirsiniz.
Merhaba. Evimde insan koruma amaçlı 30 mA olanlardan alacağım. Fakat internette 30 mA olan guruptan dört model var:
1) 25 A – 30 mA – 230 V ( faz + nötr)
2) 25 A – 30 mA – 400 V (3 faz + nötr)
3) 40 A – 30 mA – 230 V (faz + nötr)
4) 40 A – 30 mA – 400 V (3 faz + nötr)
Sizce nunlardan hangisi benim için uygun olur? Bu modellerin A ve V değerlerinin şalterin sık sık atma hadisesiyle bir ilgisi olur mu, örneğin 25 A yerine 40 A almak veya 230 V yerine 400 V almak daha mı avantajlıdır?
Evin içine 3 faz giriyor ise 25 A – 30 mA – 400 V (3 faz + nötr) kaçak akım rölesini kullanabilirsiniz.
Evin içine ! Faz giriyor ise 25 A – 30 mA – 230 V (1 faz + nötr) kaçak akım rölesini kullanabilirsiniz.
Merhaba,
Saygıdeğer görevli, BİR DAİRENİN girişinde 40A, 30mA, 400V. KAKR’sı var.
Normal kullanım sırasında herhangi bir sorun yok.
Binanın ana TMŞ si bir sebeble açıyor.
Fakat: Görevli TMŞ ‘yi devreye aldığında (tmş yi kapattığında)!..
Bahsi geçen dairenin KAKR sı açıyor. Voltaj ve Akım ölçümleri nominal değerlerde.
Ama bu dairenin sorunu nedir acaba???
Neler önerirsiniz?
Saygılarımla. CengizK
Dairenin bütün alıcılarını devre dışı bırak. Sigortalarını aşağı indir. Sonra ana sigortayı kaldır. Kaçak röle attığı anda veya TMŞ attığında sistemi kontrol ediniz. Sistemde bir şey yok ise kaçak akım rölesini değiştiriniz. Röle sağlam ise sigortaları tek tek devreye alarak problemin nerede olduğunu çözebilirsiniz.
Selamlar şimdi 30 insan 300 yangın için diyorsunuz.yani şimdi ben 300 ma kaçak akım rolesi taktirsam carpilmaktan kurtulamiyormuyum.sigorta atmazmi. İkisi arasındaki farkı daha basit anlatma şansınız varmi..yada yangın için ayrı .çarpılma için ayrı kaçak akım mi bağlatmak lazım.tesekkurler
Yangın için ayrı, insan koruması için ayrı kaçak akım rölesi bağlatmak gerekir. Bu 30 ma ile insan için 300 ma yangın için şarttır. 300 ma kaçak akım rölesi daha geç atacağından çarpılıp zarar görmekten kurtulamazsınız.
Burdaki kaçak akım sigorta bağlantı şemasını çizdiğiniz programın ismi nedir
Programlı bir ismi yoktur. Örnek olarak çizilmiştir.
Merhaba, evim iki katlı dairelerde 30mA, ana kolonda 300mA siemens marka trifaz ac tip kacak akım koruma rolesi var fakat yağmur yağdığı zaman atmiyor sadece şimsek çakınca bulutlarda ışığı gördüğüm an 300mA lik role atıyor. A tipi role ile değiştirsem sorun duzelirmi. Tşk.
Yönetmenlikte ne diyorsa ona uymak lazım.
Merhaba , köy evimde dışardaki elektrik saatinin olduğu yerde 300 ma vardı , sürekli atıyordu , iptal ettik , evin içinde sigortalardan önce 30 ma lik var , elektronik cihazlar için yeterli olurmu acaba ? Teşekkürler.
Kaçak akım rölesi ev için 30ma takılması gerekir. Elektrikli ve eletronik cihazlar içinde yeterlidir.
Merhaba,
Bizim dairede kaçak akım rölesi yok. Zaman zaman bina girişindeki sigorta kendiliğinden atıyor. Ana sigortayı kaldırıyoruz ve bir 4-5 dakika sonra tekrar atıyor.
Sorunlu hattı bulmak için daire içindeki 12 tane sigortayı indirip ana giriştekini sonra kaldırdık. Sonra teker teker aralarında 1 dk. bekleyerek içeridekileri kaldırdık. Dairedeki tüm sigortaları kaldırdık ve ana sigorta atmadı. 2-3 saat sonra attı.
Bu durum birkaç ayda bir oluyor. Sorunu kendi yöntemlerimizle bulamadık.
Geçtiğimiz ay yine böyle olduğunda çalışır durumda olmasa dahi tüm fişleri çektik (ankastre fırın ve ocak hariç, onların fişi tezgah içinde. Ama fırının gösterge açıktı, ısıtma kapalıydı). Bina girişinden atmış olan sigortayı tüm fişler çekiliyken kaldırınca birkaç dakika sonra yine attı.
Bizi yönlendirebilir misiniz? Sorun ne olabilir?
Doğru dürüst, işi bilen elektrikçi nasıl bulabiliriz?
Teşekkürler.
Ana sigortanın atması bir sıkıntı. Binanın kaç yıllık olduğunu bilmiyorum. Fakat profesyonel bir elektrikçiden yardım almak şart. Ölçü cihazı meger ile kabloların ohm değerini ölçüp kaçak kabloyu bulması gerekir. Doğru dürüst elektrikçi yetkili profesyonel elektrikçi olmalıdır.