Zaman Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Zaman rölesi nedir: Bir devreyi ayarlanan süre içinde veya sürenin bitiminde devreye sokan yada çıkaran otomatik kumanda devre elemanlarıdır. Kumanda devresinde bulunan güç kontaktörlerinin kontrolünü sağlar. Aynı zamanda kontaktörleri kumanda etmekle görevlidir.
Zaman Rölesi Yapısı
Kontaktörlere kumanda eden zaman röleleri, gecikmeli ve ani açılıp kapanan kontaklara sahiptir. Bu kontaklar normalde açık kontak ve kapalı kontak olarak iki türlüdür. Zaman rölesinin bobini enerjilendiği zaman, bu kontaklar ani açılır ve ani kapanır.
Bobinin enerjisi kesilirse, kapalı olan kontaklar ani açılır, açılan kontaklar ise ani olarak kapanır. Zaman rölelerinin üç kontaklı yada dört kontaklı olarak yapılır. Kontak sayısı rölenin markasına ve yapım biçimine göre değişir.
Zaman Rölesi Çeşitleri
Yapım biçimlerine göre zaman rölesi çeşitleri;
Mekanik Tip (Pistonlu) Zaman Rölesi
Zaman gecikmesi bir pistonla sağlanan zaman rölelerine, mekanik zaman rölesi denir. Pistonlu zaman röleleri, düz ve ters çalışan iki çeşidi mevcuttur. Düz zaman rölelerinde bobine enerji uygulanınca pistonu yukarı doğru asılır. Piston içerisinde yağ veya hava olduğu için hareket hemen olmaz. Belirli bir süre sonra kontaklar yer değişir.
Elektro-mekanik (Motor) Tip Zaman Rölesi
Zaman gecikmesi bir motordan sağlanan zaman rölelerine, motorlu zaman rölesi denir. İçerisinde bulunan senkron, motor sabit bir hızla dönerken röle içindeki dişlileri de döndürür. Dişliler ayarlanan bir mekanizma yardımıyla kontakların açılmasını veya kapanmasını sağlar. Her çalışmada aynı gecikmeyi sağlamak için bu zaman rölelerinde senkron motor kullanılır.
Dijital Zaman Rölesi ve Elektronik Zaman Rölesi
İç yapısı tamamen elektroniktir. Genellikle R-C zamanlama devreleri kullanılır. Bazı zaman rölelerinde özel olarak üretilmiş zamanlama entegreleri kullanılır. Elektronikte zaman gecikmesi kondansatör ve direncin seri bağlanmasıyla olur.
Zaman gecikmesi T=R*C formülüne göre hesaplanır. R Ohm, C Farad alındığında T saniye olarak bulunur.
Pnömatik Zaman Rölesi
Pnömatik kumandalı bir makinenin birbiri ardına sıralamalı olarak çalışma istendiği zaman, bir işlem tamamlanınca, öbür işleme başlamadan önce saniye yada dakika cinsinden gecikmesi istendiği zaman, bu tür gecikme akü denilen içi boş bir silindirik kapla sağlanır. Bu tip zaman gecikmesi sağlayan devrelere Pnömatik zaman rölesi adı verilir.
Doğru Akım Zaman Rölesi
Bir röle ile yardımcı elemanlardan meydana gelen ve sadece doğru akımda çalışan zaman rölelerine doğru akım zaman rölesi denilmektedir.
Montaj Biçimlerine Göre Zaman Röleleri
- Elektrik panosu içine (ray yada zemine) montajı yapılan zaman rölesi
- Elektrik panosu yüzeyine montajı yapılan zaman rölesi
- Hem elektrik panosu içine, hem de elektrik panosu yüzeyine montajı yapılan zaman rölesi
- Kontaktör üstüne montajı yapılan zaman rölesi
Zaman Rölesi Nasıl Çalışır?
Zaman rölesi çalışma prensibi çekmede gecikmeli modellerde, zaman sayımı bobine gerilim uygulandığında başlar. Belirlenmiş sürenin tamamlanmasının ardından röle kontağın konumunun değişmesini sağlar.
Düz Zaman Rölesi
Çekmede gecikmeli düz zaman rölesi,
bobine enerji verildiği andan itibaren ayarlanan süre sonunda kontakları yer değiştirir. Bobin enerjisi kesildiği anda ise ani ve gecikmeli açılıp kapanan kontaklar yer değiştirir. RR: RR röleleri çekme gecikmeli rölelerdir. Enerji uygulandığında ayarlanan t zamanı saymaya başlar. t zamanı bitiminde röle çeker, röle LED ‘i yanar. Enerji kesilinceye kadar röle bu yerini korur.
Gecikmeli Zaman Rölesi
Bırakmada gecikmeli tip (impuls) zaman rölesi,
Bobine enerji verildiğinde kontakları yer değiştirir. Ayarlanmış zaman bitince yeniden ilk konumuna dönen zaman röleleridir. Bobine enerji verildiğinde ani ve gecikmeli çalışan kontakların her ikisi de yer değiştirir. Gecikmeli çalışan kontaklar ayarlanan süre bitiminde normal yerlerine döner. Ani çalışan kontaklar ise, bobin enerjisi kesildiği zaman normal yerlerine döner.
Ters Zaman Rölesi
Düşmede gecikmeli tip ters zaman rölesi;
Bobinin enerjisi kesildiği andan itibaren, ayarlanan süre sonunda kontakları konum değiştiren zaman röleleridir. Bobini enerjilendiği zaman kontakları ani olarak yer değiştirir. Bobin enerjisi kesildiği zaman; ani olarak açılıp kapanan kontaklar yer değiştirir. Gecikmeli açılıp kapanan kontaklar yerlerini korur. Ayarlanan süre sonunda, yer değiştirerek normal çalışmaya döner. Süre bitmeden önce bobine yeniden enerji verilirse, gecikmeli çalışan kontaklar yer değiştirir.
RM
Bu röleler bırakmada gecikmeli zaman röleleridir. Enerji verildiği zaman röle çeker ve ayarlanan sürede t zamanı saymaya başlar. t zamanı bitiminde röle bırakır. Röle ilk yerine döner.
Flaşör Röle
Bobine enerji verildiği andan itibaren ayarlanan süre kadar yerlerini korur. Sonra yeniden ilk yerine döner. Flaşör röle bu işlemi, enerjili kaldığı süre boyunca tekrar eder.
Yıldız-üçgen Zaman Rölesi
Büyük güçlü motorlarda yıldız – üçgen yol verme devrelerinde kullanılan yıldız – üçgen zaman röleleri, bobinine enerji verildiğinde yıldız bağlantıyı sağlar. Ayarlanan süre bitimindeyse kontakları yer değiştirerek motoru yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçirir. Bu tip zaman rölelerinde yıldız – üçgene geçiş anında fazlar arası kısa devreyi önlemek amacıyla, kısa bir süre (0,035 – 0,1 sn. arası) motora enerji verilmez.
Çift Ayarlı Zaman Rölesi
Bu tip zaman rölelerinde iki ayrı zaman ayarlama imkanı vardır. Zaman rölesi bobinine enerji verildiğinde kontaklar yer değiştirir. Ayarlanan birinci süre bitimine kadar, yerini korur ve ayarlanan süre bitiminde normal çalışma konumuna döner. Bu sırada ikinci ayarlanan süre başlar. İkinci ayarlanan sürenin bitiminde ise, kontaklar yeniden yer değiştirir.
Zaman rölesi bobinine enerji verildiği sürece bu işlem tekrar edilir. RR-2R: RR tipi zaman röleleri ile aynıdır. İçerisinde beslemeleri ve kontakları birbirinden bağımsız iki tane zaman rölesi vardır. A1 ve A2‘ye enerji uygulandığında ayarlanan t1 zamanı saymaya başlar. t1 zamanı bitiminde röle1 çeker, röle1 LED ‘i yanar. B1 ve B2 ‘ye enerji uygulandığında t2 zamanı saymaya başlar. t2 zamanı bitiminde röle2 çeker, röle2 LED ‘i yanar. Enerji kesilinceye kadar röleler bu yerini korur.
Zaman Rölesi Kullanım Alanları
Zaman röleleri, istenilen süreye göre programlandığı için farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Sulama sırasındaki sağladığı kolaylık nedeni ile sulama kontrolü işlemlerinde kullanılmaktadır. Tarımsal veya bahçe sulama sistemlerinde su pompalarının kontrolünü programlanma özelliği ile sağlamaktadır.
Aynı zamanda aydınlatma kontrolü de zaman rölelerinin programlanması sayesinde sağlanabilmektedir. Bahçe, park, sokak gibi açık yerlerde veya bina, okul, hastane, cami gibi kapalı yerlerde kullanılmaktadır. Buralarda belirli vakitlerde açılıp kapanabilen aydınlatma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Zaman röleleri okul zillerinin belirli periyotlarla açılıp kapanmasını da sağlamaktadır.
Isıtma ve soğutma sistemlerinde de kolaylıklar sağlamaktadır. Bu sistematiği sağlayan program yine zaman rölelerinde bulunmaktadır.
Zaman Rölesi Bağlantı Şeması
W-Otomat çok zamanlı zaman rölesi 1 saniye ile 60 saat arası 8 kademeli olarak ayarlanan çekme veya bırakma gecikmesine sahip, küçük boyutlu mikroişlemcidir. Zaman rölesi bağlantı şeması ve katalog bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Montajı
Röle firmaları tarafından imalatı yapılan zaman rölesi, yüzeye yada raya montaj edilir. Yüzeye montajda ilk önce markalama yapılır. İşaretlenen nokta matkapla delinir. Tornavida ile zaman rölesi noktasına vidalanır. Zaman rölesi raya montajı yapılırken belirli bir eğimde zaman rölesinin alt yuvası oturtulur. Sonra üst yuva takılır ve montaj işlemi bitirilir.
Zaman röleleri, istenilen çalışma zamanı aralığında kontrol işlemi yapmak için tasarlanmıştır. Bundan dolayı çeşitli fonksiyonlara sahip olan cihazlardır. Piyasada birçok zaman rölesi markaları bulunmaktadır. Zaman rölesi fiyatları da özellik, marka ve her firmaya göre değişmektedir.
Zaman Rölesi Seçimi
Seçim yaparken önce rölenin ihtiyacı karşılayacak fonksiyonlara sahip olup olmamasıdır. Röleler tek bir fonksiyona sahip olabildiği çok fonksiyonlu zaman röleleri de vardır. Kumanda devresinde kullanılan beslenme gerilimine uygun bir zaman rölesi seçilmelidir.
Rölelerin modeline göre besleme aralıkları değişebilmektedir. Zaman rölesinin kumanda devresinde kontak sayısı da ürün seçimini etkilemektedir. Bu rölelerinin boyutları, kullanım alanına göre önemlidir. Küçük panolarda kullanılan bu röleler için DIN1 veya maksimum DIN2 boyutlarında olması istenmektedir.
muzaffer der ki
Öncelikle kolay gelsin. Bende iki zamanlı çalışan 5 bacaklı bir 12 volt 10 amper bir role var. Yapmış olduğum proje ye göre ben bu rolenin bağlantılarını yapamadım. Projem gayet basit güneş panellerinde gelen 13.80 volt elektriği gündüzleri aküyü şarj etmesi için ayarladım hattı döşedim akşamları ise panelden gelen akım kesildiğinde led leri çalıştırmak için ayarladım fakat bir türlü bağlantı yı yapıp çalıştıramadım. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin.
admin der ki
Panelden elektrik kesildiğinde 12 Voltluk roleyi besleyen kaynağın kesilmesi gerekir. Bu hattı kontrol edip neden kesilmediğini incelemek gerekir. Bağlantı hattında mutlaka bir hata vardır.
VEYSEL İPEKÇİ der ki
Merhaba,
Size nasıl ulaşabiliriz.
admin der ki
Soracağınız soruları buradan cevaplıyabiliriz.
Serdar.dmrk der ki
Merhabalar..benim apartmanda var ancak yakin zaman kadar .kurdugum saatlerde calisiyordu ama suanda sadece direk calisiyor.gunduz kapatmam gerekiyor..saatini kuruyorum ancak calismiyo..bunlarin icerisinde ayriyeten pil varmi?
admin der ki
Zaman rölelerinin içinde pil yok. Tekrar zaman ayarlamaya gerek yok. zaman rölesi bozulmuş olabilir.
ENES BATUR der ki
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
ENES KAAN ÇORUM der ki
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK YARDIMCI OLDU
ENES KAAN ÇORUM der ki
ÇOK YARDIMCI OLDU TEŞEKKÜRLER
Sefa der ki
Merhabalar benim bir sorum olacak
Ben bir kart okuma sistemine baglanmak kaydi ile bir zaman rolesi kullanmak istiyorum amacim karti okuttugumda ayarlanan sure boyunca sisteme enerji verecek karti bir daha okuttugumda ise enerjiyi kesecek yani mutlak kontrollu zaman rolesi gibi birsey sorun suki benim kart okuyucum tetiklemeyi x zaman birimi icinde yapiyor sonrasinda zaman rolesinin bu gorevi devralmasi ici once kart okuyucudan yararlanmam ve birdahaki okutmaya kadar sistemi acik tutmam yada kapatmam.gerek.bunu nasil yapabilitim bu ozellikte bir.zaman rolesi varmidir yoksa farkli bir mazememi kullanmam gerekir
admin der ki
Bilgi işlemden yardım almanız gerekiyor.
Aytaç der ki
Merhaba bir sorum olacak bende multi fonksiyonel zaman rolesi mevcut fakat zaman ayarlayamıyorum istediğim konum 30 dk tek bobin çekilsin 30 dk sonra diğer bobine geçsin bu sürekli devam etmeli
admin der ki
Görmeden tarif etmek anlatmak çok zor.
Mehmet der ki
Bir saatte 5 dakika bir motoru çalıştır istiyorum bunun için nasıl bir zaman rolösi almam gerekiyor ve bunu nereden kaç lira civarında bulabilirim normal ev elektriği ile çalışacak
admin der ki
Otomatik kumanda malzemeleri satan dükkanda bulabilirsiniz. Fiyatını bilmiyorum. İstanbul’da iseniz Karaköy’de bulabilirsiniz.
Ergün Can der ki
Merhaba.
340 watt 2 güneş paneli ile Aküsüz çalışan 72 volt Solar Pompam var.
Ben gündüz u pompanın 2 saat çalışıp 1 saat durmasını sağlayacak bir zamanlayıcı takmak istiyorum. Nasıl bir zamanlayıcı kullanabilirim.
admin der ki
Her markaya göre zamanlayıcı isimleri farklıdır. Yetkili satıcılardan isteğinizi belirterek yardım alabilirsiniz.