Pano Topraklama Ölçümü
Pano Topraklaması: Elektrik panosun da yapılan topraklamanın amacı, insanların can güvenliği açısından önemlidir. Aynı zamanda pano üzerindeki cihazların zarar görmesini önlemektir.
Sac malzemeden yapılan elektrik panosunda kullanılan menteşe, vida, ray, kapı vs parçaları iletkendir. Elektrik panosuna bağlanan güç kablolarından yüksek akım geçtiğinden manyetik akım oluşur. İndüksiyon akımlarının canlılara zarar vermemesi ve elektrik panosun da güvenli çalışmak için bütün parçalar topraklanır.
- Topraklama barası
- Topraklama klemensi
Panolarda gövde ve metal aksam topraklayıcı ile irtibatlandırılarak topraklanır. Ayrıca ayırıcı, kesici, ölçü aleti gibi cihazların üzerinde bulunan topraklama vidalarının da topraklayıcı ile bağlantısı sağlanır.

Topraklama Barası
Pano topraklamasında kullanılan, topraklama barası bakır lamadır. Üzerine çok sayıda bağlantı yapılmasını sağlayan bağlantı vidaları vardır. Topraklama barası topraklama yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır. Bakır lama doğrudan panonun sac gövdesine yapılır. Üzerine çok sayıda bağlantı yapılmasını sağlayan vidalar vardır.

Klemens Nedir?
İki veya ikiden fazla kabloyu birbirine bağlamaya yarayan elektrik ekipmanlarına denir. Klemens kullanılarak kablolar arası güvenli ve düzenli bir bağlantı yapılır. Elektrik devrelerinde güvenlik açısından klemens kullanılması zorunludur. Bu klemenslerin içi vidalı veya yaylı, dışı ise yalıtkan plastikten oluşur. Bundan dolayı güvenli bir izolasyon sağlar.
Klemensin amacı, kablolar arasında güvenli bir bağlantı yapmaktır. Hatalı kablolamayı önlemek ve düzenli bir bağlantı yapmak için en etkili yol klemens kullanmaktır. Ayrıca kablolar hızlı bir şekilde çıkarılıp veya takılabildiği için kablolamada yapılacak değişiklikler kolaylaşır.
Topraklama Klemensi
Pano topraklamasında kullanılan, topraklama klemensi, klemens rayı üzerine monte edilir. Klemens rayında diğer klemenslerin en sonunda bulunur. Bu şekil aynı zamanda durdurucu görevi de yapar. Klemens rayına takılan topraklama klemens vidası sıkıldıkça altındaki tırnaklar sayesinde raya sabitlenir. Aynı zamanda rayın topraklamasını da yapılmış olur.
Topraklama Pulu
Topraklama pulu, boyalı kısımları topraklama elemanlarının bağlantısında kullanılır. Kenarları keskin, yassı tümsek şeklindedir. Topraklama pulları kablo rekoru ve ekipman arasına monte edilerek, toprak bağlantısı sağlamaktadır. Bir arıza durumunda, topraklama etiketi elektriği güvenli bir şekilde toprağa yönlendirir. Böylece kablo rakoruyla temas eden şeylerin zarar görmesini engeller.

Pano Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Topraklama yapılırken topraklama direnci ölçülür. Yaygın olarak kullanılan yöntem 2 kazıklı (3 problu) ölçüm şeklidir. P ve C elektrotları toprağa derinlemesine gömülür. Bu elektrotların arasındaki mesafe 5-10 m olması gerekir.
Topraklama barasına yeşil kablo bağlanır. Bara mutlaka panodan ayrılmalıdır. Sarı kablo potansiyel elektroduna (P), kırmızı kablo da akım elektroduna (C) bağlanır. Elektrotların gömüldüğü toprağın nemli olması ölçümü kolaylaştırır. Toprağın nemli olması hem kazıkların kolay gömülmesini hem de toprak direncinin daha düşük çıkmasını sağlar. Eğer toprak kuruysa su dökülerek nemlendirme sağlanır.
Sitemiz yeni Aydeme geçecek pano site tarafindan takıldı ama durup dururken ev sarterleri panodaki daire sarterleri atmadan ana pano sarteri attı dün Sorum Topraklama yapılmadığından olabilirmi? Neden olur arkası açık ve bahçenin içinde kalmis
Panoyu takan elektrikçi in bilgi düzeyi ne olmalıdır ve Aydem elektriğini panoları denetim yapipmi acar
Panoyu takan elektrikçinin yönetmenliği bilmesi, nereye ne çekileceğinin ne bağlanacağını bilmesi topraklama sisteminin uygun olması gerekliliği bilmesi gereklidir. Aydem panonun sisteme uygun olup olmadığına topraklamanın yapılıp yapılmadığına bakar.
Pano tesisatını ve topraklamayı profesyonel bir elektrikçiden yardım alarak standartlara uygun olup olmadığını kontrol ettiriniz.