Demir Direkler Özellikleri ve Çeşitleri
Demir Direkler: Demir çelikten yapılır. Her türlü gerilim kademesinde kullanılabilir. Enerji iletim ve dağıtım şebekelerinde kullanılan elektrik direkleridir.
Demir direklerin temeline beton dökülmelidir. Ağaç direklerden ömrü daha uzun, beton direklerden hafiftir. Bu direkler iletkenlerin düzenlenmesi göre uygulanmaktadır. Yurdumuzda demir direk çeşitleri arasında olan A demir direkler ya da kafes direkler kullanılır.
Yüksek gerilimde kullanılan demir direkler ise Avrupa standartlarına uygundur. Demir direklerin, beton direklere göre tamirleri kolaydır. Canlıların demir direklere çıkmaması için korkulukları vardır.
İki şekilde imal edilirler:
- Boyalı-kaynaklı: AG ve OG ‘de kullanılan A tipi ve kafes direklerde,
- Galvanizli-cıvatalı: YG ve ÇYG ‘de ve kimyasal etkilere maruz kalınan yerlerde kullanılır. I, U ve L şeklinde profil demirlerinden imal edilirler.
A-Tipi: (10 m)
- 8I-10I-12I
- 6.5U-8U-10U-12U
Kısa Direk Tipi: (9.5 m)
- 8Ik-10Ik-12Ik
- 6.5Uk-8Uk-10Uk-12Uk
Kafes tipi demir direkler, L demirinden yapılırlar.
Sembol olarak K1-K2-K3-K4-K5 ve K1k-K2k-K3k-K4k-K5k şeklinde gösterilirler. K (kafes) harfinin indis rakamı 1000 ile çarpılırsa, kgk olarak direğin tepe kuvveti bulunur.
Demir Direk Çeşitleri
- Boru direkler
- A-tipi direkler
- Kafes tipi direkler
- Putrel (Pilon ve Çatal Pilon) direkler
- Galvaniz direkler
Boru Direkler
Özel aydınlatma sistemlerinde boru direk kullanılır. Ayrıca projektör direkleri olarak da kullanılır. Boyları 4 ile 8 metre arasında değişir. İmalatı tekli , ikili, üçlü tip olarak yapılır. Bu direklerin yerleri önceden hazırlanmış civatalı kalıplara montajı yapılır. Ağırlıklarından dolayı montajı için vinçlerle sağlanır.
Genellikle özel aydınlatma sistemlerinde boru direk kullanılır. Düşük gerilimli cadde ve sokak aydınlatma, bahçe aydınlatma, marina aydınlatma, liman aydınlatma direkleri kullanılır.
A ve Kafes Direkler
Bu direkler alçak gerilim şebekelerinde kullanılır. A ve kafes tipi demir direkler standart hale getirilmiştir. Bu direklerin boyları uzun ve kısa direkler için, farklıdır.
Pilon Direk (putrel, çatal)
Bu demir direkler en çok yüksek ve çok yüksek gerilimlerde, çekilen hattın durumuna göre 3’ lü veya 6’ lı hat olarak kullanılır. Pilon yani çatal direkler ise bir demir direk çeşidi olup galvaniz cıvatalı, boyalı ve kaynaklı olarak yapılan direklerdir. Boy uzunlukları isteğe bağlı olarak ayarlanır.
Transformatör Direk Karakteristikleri
Trafo taşıyıcı direklerinin güçlerine göre cins seçimi yapılır. Trafo direk karekteristik özelliği altta tabloda gösterilmiştir.
Önemli; Direğin tepe kuvvetini hesaplarken OG, 1.437 katsayı ile çarpılır, AG aynısı alınır.
Demir Direklerin Avantaj ve Dezavantajları
Avantajları
- Tepe kuvvetleri büyüktür,
- Ömürleri uzundur.
- Onarımları kolaydır,
- Parçalara ayrılabildiği için taşınmaları ve montajları kolaydır.
Dezavantajları
- Maliyeti yüksektir ve bakımları masraflıdır.
- Kaçak akımlara karşı çok güvenli değillerdir,
- Hava şartlarından etkilenir.
BENZER KONULAR
Bir yanıt yazın