Kablo Tavası Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Kablo tavaları: Belli kablo gruplarının tavanda veya duvar üzerinde bir arada güvenli şekilde taşınmasını sağlar. İşlevi bakımından basit ama çok önemlidir. Belli ağırlıktaki kablo gruplarının hem güvenlikli hem de estetik olması kablo tavası kullanımı ile mümkün olmaktadır.
Aynı zamanda çok sayıda kablonun oluşturduğu işlevsel zorluğu ve görüntü kirliliğini de ortadan kaldırmaktadır. Kablo tavası ülkemizde galvanizle kaplanmış sacdan yapılmış malzemelerden üretilmektedir.
Kablo Tavası Üretimi
Galvaniz profillerinin bükülmesi ile şekillendirilir. Her çeşit kablo irili ufaklı bir arada gruplanıp yerleştirilir. Sonra hava sirkülasyonun sağlanması için belli aralıklarla delik açılarak kabloların neme maruz kalmaması sağlanır. Tavanlara özel tavan askısı ile asılarak, duvara ise ayak bağlanarak monte edilir.
Kablo tavası elektrik tesisatının döşenmesinde tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Bunlar çeşitli genişlikte ve uzunlukta, delikli saclardan yapılır. Ayrıca U profil şeklinde sac kablo kanalı olarak imal edilir.
Kablo tavalarının belli standartları vardır. Bunlar; galvanizin et kalınlığı, taşıma gücü, ısıya ve dış etkilere karşı direnci gibi önemli özellikleri olmalıdır. Kablo tavası kullanılan yerlerde zayıf ve kuvvetli akım kablolarının taşınmasında farklılıklar görülür. Bu kablolar aynı tava içinde dağıtılacaksa aralarına kablo ayırıcı seperatörler konulur.
Ayrıca, şekillerine veya dönüşü sağlayacak parçalar da vardır. Bir kablo tavasında kablolar yerleştirildikten sonra %30 rezerv boşluğu bırakılmalıdır. Sebebi ise kabloların güvenli bir açı altında kalarak manyetik alan etkilerinden korunmasını sağlamaktır.
Galvanizli Kablo Tavası
Kablo tavası tabanında açılmış delikler bombeli yapıdadır. Bu delikler tavaları güçlendirecek ve onlara direnç kazandıracak şekildedir. İçten dışa doğru formlandırılmıştır. Formlu yapıdaki kablo tavası yapıya daha az yük bindirerek sistemlerinin ömrünü uzatır. Kolay şekil alabilen çelikten üretildikleri için imalata uygundurlar.
Kablo tavası üretiminde delikli saç kullanılmasının amacı, içinde geçen kabloların havalandırılmasını sağlamaktır. Bunlar üretim aşamasında galvaniz ile kaplanır. Kaplama için pregalvaniz ve sıcak daldırma yöntemleri kullanılır. Kaplama metodu ve kalitesi önemlidir. Pregalvaniz kaplama, sacın sıcak daldırma yöntemiyle 12 mikrometre çinko kaplanması ile yapılır. Kaplama kalınlıkları sıcak daldırma ürünlere göre oldukça azdır.
Sıcak daldırma galvaniz kaplama demir sacın çinko eriğine batırılmasıdır. Sac yüzeyinin en az 45 mikrometre çinko ile kaplanması ile imal edilir.
Galvaniz Kablo Tavaların Dezavantajı
Galvanizden yapılan kablo tavaları neme ve suya dayanıklı değildir. Belli bir zaman taşıma yaptıktan sonra korozyona uğrar ve işlevselliğini yitirirler. Bunun önlemini almak mümkün değildir. Tekrar yenileme işlemi yapılmalıdır.
Yangın gibi durumlarda ısıya olan dayanıklılıkları yüksek düzeyde değildir. Galvaniz ısıya kısa bir zaman aralığında ancak dayanabilmektedir. Yarım saat zarfında yüksek ısılara dayandıktan sonra özelliğini kaybeder. Tavanın içinde bulunan kablo grupları erimeye ve hatta yangının daha da büyümesine sebep olabilir.
Teknolojinin gelişmesi ile elektrik sektöründe de yeni ürünler oluşmaktadır. Kompozit kablo tavası bu sorunları asgariye indirmiştir.
Kompozit Kablo Tavaların Avantajları
Farklı özelliklerde iki malzemenin belli işlemler sonrası bir araya getirilmesidir. Böylece dayanıklı, kullanışlı, hafif ve iletken bir malzeme ortaya çıkarılır.
Elektrikte ve sanayinin bütün alanlarında kompozit malzemeler kullanılmaktadır. Elektrik sektöründe bu kompozit malzemelerin kullanılması iş gücünü azaltırken, ekonomik bir fazlalık da sağlamıştır.
Kullanılması ve uygulanması çok kolay bir malzemedir. Neme maruz kaldıklarında ise çürümeye meyillidir. Bunun için artık kompozit kablo tavası, kullanılan güvenilir malzeme denilebilir.
Galvaniz kablo tavaları ısıya maruz kaldıklarında eriyebilir. Bundan dolayı uzun ömürlü olamayabilir. Kompozit kablo tavası uygulama rahatlığı hafifliği, taşıma gücü daha fazladır. Çok yüksek ısılardan fiziksel özelliklerini koruyabilirler.
Kompozit malzeme yapısı gereği uzun ömürlüdür. En önemlisi yangın sırasında kablo gruplarını çok yüksek ısılara karşı koruyabilmektedir. Verimli olmasından dolayı elektrik ve elektronik alanında da tercih edilmektedir.
Ayrıca otomotivden savunma sanayisine, uzay araçlarının yapılmasından zırhlı malzemelerin yapımına kadar alanlarda kullanılır. Kompozit malzeme sadece kablo tavasında kullanılmaz. Kablo imalatından diğer bütün ürünlere kadar kompozit malzeme kullanım alanları çok geniştir. Gıda sektöründe de kullanılmaktadır. Kompozit kablo tavası da son zamanlarda artık ülkemizde üretilmeye başlanmıştır.
Kablo Tavası Kullanım Alanları?
Kablo taşıma sistemlerinde kullanılmasının birçok avantajı vardır. Bunlar sadece bir taşıma sistemi değildir. Acil bir durumda kabloların çalışmasını sürdürmeye yarar. Bir yangın sırasında bile kablolar işlevlerini aynı şekilde sürdürebilirler.
En önemlisi de korozyon etkilerini minimize etmektir. Ayrıca üzerinde bulunan kablo tesisatını güvenilir bir şekilde uzun yıllar taşımaktır. Elektrik ve elektronik sektöründe kabloların kalitesi ve döşenmesi oldukça önemlidir.
Taşırken kullanılacak malzeme kalitesi ve güvenlikli olması bu iş alanının standartlarının önemli ve çok çeşitli olduğunu ortaya koymaktadır. Belirlenmiş standartların dışında taşınan bir kablo kümesi tüm sistemi alt üst edebilir. Bu durumda sorunlara yol açacağı için taşıma işinin kaliteli malzeme ile yapılmalıdır.
Kablo Tavası Seçimi
Kablo kanalı çeşitleri arasında yer alan elektrik kablo tavası malzeme seçimi ve kullanımı da önemlidir. Tava seçiminde önemli bir konuda uluslararası sertifikalar ve test raporlarıdır.
İmalat yapan firmalar bu standartlara uygun imal etmektedir. Standartlara dair gerekli test raporları ve sertifikalarını müşterilerine sunmaktadır.
Kablo Tavası Fiyatları
Çeşitli firmaların imal ettikleri birçok kablo tavası markaları vardır. Kablo tavası fiyatları da firmalara, ölçülerine, kalite ve markasına göre değişmektedir.
Bir yanıt yazın