Elektronegatiflik Nedir? Sıralaması
Elektronegatiflik nedir: Kimyada bağ yapımını elektronlar oluşturur. Bağı oluşturan atomların yine bağ yapımında kullanılan elektronları çekme gücüne elektronegatiflik denir. Bir kimyasal bağda bir çift elektronun paylaşılması söz konusudur. Bir kimyasal bağ iki atom arasında oluşur. Atomların bu paylaşılan elektronları kendilerine çekme istekleri farklıdır.
Çekme isteği büyük olan atomun elektronegatifliği daha büyüktür. Elektronegatiflik bir enerji birimi değildir. En güçlü elektronegatifler olarak dış enerjileri nerdeyse doldurulmuş atomlardır. Klor bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu sayede kolaylıkla elektron alımı yapabilmektedirler. Buna rağmen sodyum gibi dış seviyeleri boş olan atomlar kolay elektronlarını verirler. Güçlü elektropozitiftirler. Elektronegatifler ile elektron ilgileri karıştırılmamalıdır.
Örnek: 1s2 2s2 2p6 [3s1]
Elektronegatiflik Sıralaması Nasıl Artar?
Elektronegatiflik sıralaması soldan sağan doğru gittikçe artmaktadır. Yukarıdan aşağıya inildikçe ise azalır. Burada bağ elektronunu çekebilme gücü de değişkenlik gösterir. Atom tek başına da elektron alma eğilimine girebilir. Ama eğilim elektronegatiflik ile ifade edilmez. Bu elektron ilgisinden dolayı karşılaşılan bir durum olarak göze çarpar.
Örnek: 7N ve 8O atomlarından hangisi daha elektronegatiftir?
Çözüm: Atomların periyodik cetveldeki yerleri bulunur. Elektronegatiflikleri hakkında yorum yapılabilir.
7N : 1s2 2s2 2p3 2.periyot 5A grubu
8O : 1s2 2s2 2p4 2.periyot 6A grubu
Aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe elektronegatiflik artar. Bu yüzden O atomu daha elektronegatiftir.
Elektronegatiflik, bir bağı oluşturan atomların her birinin; Bağ elektronlarını çekebilme gücünü ifade eder. Tek başına atomun elektron alma eğilimi elektronegatiflik değil, elektron ilgisidir. Elektron ilgisi, nötr 1 mol atomun, 1 mol elektron aldığında açığa çıkan enerjidir ve ölçülebilir bir enerji formudur. (J, Cal) Elektronegatiflik ise;
elektronları çekme gücü en fazla olan Flor atomu baz alınarak, atomların birbirlerine göre güçlerini ifade eder. Doğrudan ölçülebilir bir büyüklüktür, birimi Ec dir.”
Yüksek atom numaralı elementler de düşük bir elektronegatifliğe sahiptir. Çünkü dış elektronlar pozitif çekirdeklerden oldukça uzaktadır, elektronlar atomlara kuvvetlice çekilmezler.
Elektronegatifliği en büyük olan element flor (F) ‘dur. Bunun için flor bütün bileşiklerinde negatif değerlik alır, florun pozitif değerliği yoktur. Elementler arasında elektronegatiflik farkı çok büyük ise iyonik bağ, elektronegatiflikleri birbirine yakın ise kovalent bağ oluşur.
Bir yanıt yazın