Enerji Üretiminde Kullanılan Kaynaklar
Enerji üretiminde kullanılan kaynaklar: Elektrik üretmek için doğadaki çeşitli enerji kaynakları kullanılmaktadır. Bu enerji kaynakları değişik dönüşümler sonucu elektrik enerjisine çevrilir. Kaynaklardan bazıları doğrudan kullanılır.
Klasik elektrik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan enerji kaynaklardır. Yenilenebilir enerji kaynakları; Rüzgar, güneş, hidrojen, hidroelektrik ve jeotermal kaynaklar. Doğada sürekli olan etkenlere dayalı bu kaynakların özellikleri yenilenebilir olmalarıdır. Bu kaynaklar doğaya zarar vermezler.
Elektrik Üretiminde Kullanılan Kaynaklar |
||||||
Hidrolik Kaynaklar |
Termik Kaynaklar |
Nükleer Kaynaklar |
Rüzgar Enerjisi |
Güneş Enerjisi |
Jeotermal Enerji |
Gelgit Enerji |
-
Hidrolik Kaynaklar
Akarsulardaki suların barajlarda toplanılarak yüksekten aşağıya düşürülmesi ile türbin çarkları döner. Böylece türbin şaft miline akuple bağlı jeneratör çıkışından elektrik enerjisi elde edilir. İşte bu sistemlere hidroelektrik santrali denir.
Hidrojen Enerjisi
Hidrojen ilk sırada enerji kaynaklarından üretilen bir yakıttır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan önemli bir elementtir. Ama dünyada tek başına bulunamamasından dolayı önce üretilmesi gerekir.
Şu anda çok pahalı olan bu üretim, doğalgaz ve su gibi elementlerde ki hidrojenin ayrıştırılması ile yapılır. Bu şekilde elde edilen hidrojen pillerine yakıt hücresi denir. Günümüzde bazı otomobiller hem benzin, hem de hidrojenin kullanıldığı hibrid (melez) yakıt sistemiyle çalışmaktadır. Bu durumda açığa çıkan kirli havanın miktarı %30–40 oranında azaltılabilmektedir.
Hidrojen enerjisi; Sıvıların hareketinden elde edilen enerjiye hidrolik enerji denir. Bu enerji kaynağından akarsuları bol olan ülkeler fazlasıyla faydalanmaktadır. Enerji kaynağı olan sıvı sudur.
Hidroelektrik enerji; Su gücüyle üretilen elektrik enerjisine denir. Hidroelektrik santrali genellikle barajların yanında kurulur. Hızla akan bir akarsuyun ya da bir baraj gölünde birikerek yüksekten dökülen suyun enerjisi su türbinlerini çalıştırır. Bu türbinler de elektrik üreteçlerini çalıştırır. Dünyadaki elektrik enerjisinin ortalama 1/6’sı hidroelektrik santrali tarafından üretilmektedir.
Hidroelektrik santrali çalışma prensibi:
Suyun potansiyel enerjisinin kullanılması ile elektrik üretimi esas alınarak çalışır. Barajlarda depolanan su, yüksekten akıtılarak türbine çarptırılır. Bu durumda türbin dönmeye başlar ve suyun potansiyel enerjisi bu türbinde mekanik enerjiye dönüşür. Bu mekanik enerji vasıtasıyla jeneratör mili döndürülür, jeneratörden gerilim üretilir.
-
Termik Kaynaklar
Doğalgaz, kömür, petrol ve ürünleri gibi. Fosillerin yakılması sonucu ısı oluşur. Oluşan ısıdan elde edilen basınçlı sıcak su buharı buhar türbinini döndürür. Türbin şaft miline aküple bağlı genaratör çıkışından elektrik enerjisi üretilir. Bu tür elektrik enerji üretimi yapan sistemlere termik elektrik santrali adı verilir
-
Nükleer Kaynaklar
Atomun çekirdeğinin kontrollü bir biçimde parçalanması sonucunda ısı ortaya çıkar. Bu ısı enerjisinden faydalanarak elektrik enerjisi üretimi yapılan sistemlerdir. Bu sistem ile çalışan santrallere nükleer elektrik santrali denir.
-
Rüzgar Enerjisi
Alternatif enerji kaynakları içerisinde en az hidrojen enerjisi kadar yararlıdır. Bu enerji kaynağı rüzgârdır. Yenilenebilir enerji kaynakları projeleri arasında olan rüzgar enerjisi temiz, bol, yenilenebilirdir. Bundan dolayı bütün dünya da yararlanılmaktadır.
Rüzgar enerji sistemleri, rüzgar alan açık arazilerde kurulur. Rüzgâr tarlasında inşa edilen, rüzgarın etkisi ile rüzgâr türbinlerinde mekanik enerji elde edilir. Bu mekanik enerji alternatör sayesinde elektrik enerjisine dönüştürme sistemidir. Böyle bir sistem ile çalışan santrale rüzgar enerji santrali adı verilir.
-
Güneş Enerjisi
Güneşten elde edilen büyük bir enerji kaynağı ve çeşididir. Güneş enerjisi elektrik üretimi; güneşten gelen ısı ve ışığın enerjisinden yaralanarak elde edilen elektrik enerjisidir. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları içinde yer almaktadır. Bitkiler, canlı doku üretirken ve besin yaparken (fotosentez) güneş enerjisinden yararlanır. Bitki ve kömür artıklarından petrol oluşması da güneş enerjisi sayesindedir.
-
Jeotermal Enerji
Jeotermal enerji kaynağı yerkabuğunun içindedir. Temiz ve sürdürülebilir bir enerjidir. Yerkabuğunun altından magma tabakasına kadar farklı derinliklerden yeryüzüne çıkar. Jeotermal enerji sıcak su buharı veya gazlardan yararlanarak elde edilir. Bu elektrik enerjisi üretme sistemine jeotermal enerji denir.
Yeryüzüne ısı pompaları yardımı ile çıkartılır. Jeotermal enerji santralinde üretilen elektrik, sera, bina ısıtma ve serinlemek için kullanılır. Ülkemizde jeotermal enerji kaynakları Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde rastlanır.
-
Gelgit Enerji
Gün içerisinde belirli saatlerde dünya üzerindeki suların alçalıp yükselmesine gelgit (medcezir) olayı denir. Ayın hareketlerine göre deniz suları yerçekiminin etkisiyle alçalıp yükselir. Deniz yükseldiği zaman sular bir havuzda toplanır. Tıpkı hidroelektrik santralindeki gibi elektrik enerjisi üretme sistemidir.
Gelgit en çok okyanusları etkiler. Ay dünya çevresinde dönerken dünyanın bir yüzü Ay’a daima daha yakın olur. Bu halde Ay’ a yakın yerdeki sular ay tarafından kendine doğru çekilir. Dünyanın aya bakan tarafındaki sular yükselirken, ayı görmeyen taraftaki sular da alçalır. Yükselme ve alçalmalar devamlı olarak birbirini izler.
Gelgit Enerjisi ile Elektrik Üretimi
Gel-git veya okyanus akıntısı sebebiyle su kütleleri yer değiştirir. Su kütlelerinin sahip olduğu potansiyel veya kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesidir.
Barajlar: Gelgit enerjisini elektriğe dönüştürmek için, gelgit dalgasının önüne setler kurularak, suların yükselmesi sağlanır. Suların yükselmeye başlamasıyla, su barajda biriktirilir. Set içerisine yerleştirilen jeneratör ile de su baraj içerisine giriş ve çıkışlarında elektrik üretir. Gel-git enerjisi suyun potansiyel enerjisinin %80’ini elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş enerjisi gibi diğer alternatif enerji kaynaklarına göre verimi daha yüksektir.
Gelgit Çitleri: Bu çitler dev turnikelerden meydana gelir. Bazı adaların arasına veya ana kara ile ada arasına yerleştirilen turnikeler, deniz alçalıp yükselmesi hareketine bağlı olarak elektrik üretirler.
Gelgit Türbini: Bu sistemler rüzgar türbinlerine benzer. Gelgit türbinleri denizin dibine yerleştirilir. Dalga hızı 7-10 m/sn olduğu hallerde gelgit türbinlerinde elektrik üretimi gerçekleşir. Deniz ve okyanuslardaki düzenli akıntıların kinetik enerjisinin, deniz tabanına yerleştirilen türbinler aracılığı ile elektrik enerjisine dönüştürülmesi akıntı enerjisi olarak anılır.
Dalga enerjisinin toplam enerji potansiyeli, toplam enerji büyüklüğü 2.5 terawat olarak hesaplanan gel-git enerjisinden çok daha fazladır. Sahilleri güçlü rüzgarlara alan ülkeler, enerji ihtiyaçlarının %5 veya daha fazlasını dalga enerjisinden karşılarlar.
-
Dalga Enerjileri
Okyanus denizler gibi büyük su kütlelerinde oluşan dalgaların enerjisinden yararlanmaktır. Dalga enerjileri yenilenebilir enerji formlarından bir tanesidir.
Üretimindeki zorluklar:
- Dalgaların yüksek gücüne rağmen düşük hızlarda ve farklı yönlerde hareket etmesi
- En güçlü fırtınalara ve tuzlu suyun sebep olacağı paslanmaya dayanacak yapıların yüksek maliyetinin olması
- Bakım ve kurulum maliyetinin fazla olmasıdır.
Dalga enerjisinin toplam enerji potansiyeli, toplam enerji büyüklüğü 2.5 terawat olarak hesaplanan gel-git enerjisinden çok daha fazladır. Sahilleri güçlü rüzgarlara alan ülkeler, enerji ihtiyaçlarının %5 veya daha fazlasını dalga enerjisinden karşılarlar.
Okyanus Enerjisi
Okyanuslar iki çeşit enerji üretmek için kullanılırlar. Güneşin ısısından yararlanan termal enerjidir. Diğeri dalgalardan ve gelgitlerden yararlanan mekanik enerjidir. Dünyanın %70’lik bölümünü kaplayan okyanuslar aynı zamanda dünyanın en büyük güneş toplayıcılarını da meydana getirirler.
yüksel der ki
süp
BJK der ki
Çok güzel teşekkür ederim
fb derki der ki
hersey cok guzel ama bıraz kısa olsaydı
Sema der ki
Bu site de çoooooooooook güzelmiş eodev den sonra ikinci begendigim site iyiki bole siteler var ya olmasa biz napariz.
Recepcakmak@gmail.com der ki
HidroElektrik nedir
admin der ki
Su gücüyle elde edilen elektrik enerjisine hidroelektrik denir.
söylemem der ki
Nedense ben hiçbir sitede aradığımı bulamıyorum nolur bare bu sitede olsun dedim ama niyeyse burdada yok👏👏👏
admin der ki
Neyi aramıştınız?
Alper der ki
Teşekkürler
tugba der ki
cok guzel ama cok yazmı biraz daha kısa olsayıdı