Pil Çeşitleri Nelerdir?
Pil çeşitleri: Pil elektrik yükünü biriktirir ve kullanması gereken zamanda harcar. Bir depo görevi gören elemanlardır. Şarj edilebilen ve şarj edilemeyen (tek kullanımlık) piller olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Şarj Edilemeyen Piller
- Çinko-karbon pil: Maliyeti düşük – az enerji gerektiren uygulamalarda ve cep fenerleri, radyolar, vs gibi aletlerde kullanılır.
- Çinko-klorid pil: Çinko–karbon pilden ömrü uzundur.
- Alkalin pil; Alkaline/manganez uzun ömürlü pillerdir. Alkaline pil daha çok güce gereksinim duyulan uygulamalarda kullanılır. Alkali – mangan radyolar, oyuncaklar, kameralar, vs aletlerde kullanılır.
- Gümüş-oksit pil: Kol saatleri, hesap makineleri, kameralar, işitme cihazında kullanılır.
- (Lithium) Lityum pil dijital kameralarda ve bilgisayar saatlerinde kullanılır. Ömürleri oldukça uzun ama pahalı bir üründür.
- Civa (Mercury) pil: Dijital saatlerde kullanılmaktadır.
- Çinko-hava pil: Genellikle işitme cihazlarında kullanılır.
- Isıl (Termal) pil: Yüksek sıcaklık depolar. Askeri uygulamalarda önem taşır.
Çapları yüksekliklerinden büyük olan pillere “düğme pil” denir ve bunlar genel olarak şarj edilemezler.
Şarj Edilebilir Pil
- Kurşun-asit pil: Alarm sistemleri, araçlar ve kesintisiz güce gereksinim duyulan yerlerde kullanılır.
- Lityum – iyon pil: Lityum iyon pil (Li-ion pil) bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek şarj yoğunluğu vardır. Cep telefonları, laptoplar , müzik çalar vb gibi taşınabilen dijital aletlerde kullanılmaktadır.
- Lityum polimer pil: Lityum pillerin temel niteliklerini taşırlar. Farkı daha az şarj yoğunluğu olmasıdır. Bu pilin kimyası üreticinin ihtiyacına göre kullanım yeri avantajı yaratabilmesidir. (Örnek; ultra –ince pil) Cep telefonları, akıllı kartlar, vs kullanılır.
- Sodyum-sülfür (NaS) pil
- Nikel-demir pil
- Nikel metal hidrit (Ni-MH) pil (ni-mh pil) telsiz telefonlar, dijital kameralar, vs cihazlarda kullanılır.
- Nikel-kadmiyum pil: Li-Ion ve Ni-MH pil türlerinin bütün uygulamalarında kullanılan pilin, uzun şarj adedine sahiptir (1500 defanın üstünde). Ama diğer tiplere göre daha az enerji yoğunluğu vardır. Önceden kullanılan Ni-Cd piller eski teknolojide kullanılmakta olup, hafıza sorunlarına yol açmalarından dolayı yerini modern pillere bırakmaktadır. Kadmiyum içerdiği için kullanımı sınırlıdır. Kablosuz motorlu el aletleri, acil aydınlatma sistemleri, alarm cihazları, vs aletlerde kullanılır.
- Sodyum-metal klorid pil
- Nikel–çinko pil
- Erimiş tuz pili
Boyutlarına Göre Piller
Kullanılacak cihaza bağlı olarak boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Pilin türü aynı olsa da, boyutları farklıdır. Bu piller aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- AA ve AAA Kalem Piller
- C ve D Boy Piller
- 9V Piller
- CR2032, LR44 Saat Pilleri
- 18650 Lityum Bataryalar
AA ve AAA Kalem Piller
Bu kalem piller, günlük hayatta en çok kullanılan piller arasında yer almaktadır. İnce silindirik ve kolay taşınabilen yapıları vardır. AA ve AAA kalem piller; kumanda, mouse, oyuncak vb cihazlarda kullanılmaktadır.
C ve D Boy Piller
C ve D boy piller AA ve AAA kalem piller ile aynı özellikleri taşırlar. Ancak kapasiteleri daha fazladır. Bazı elektronik cihazlar, C ve D boy pil ile çalışırlar. Normal kalem pile göre daha tombul bir yapıları vardır. Günlük hayatta pek çok cihazda kullanılmaktadır.
9V Piller
Bunlar transistörlü radyolar için tasarlanmış pillerdir. 9V pillerin yassı ve dikdörtgen yapıları vardır. Yüksek kapasiteye sahiptirler. Yüksek kapasiteli pile ihtiyaç duyan cihazlarda kullanılmaktadır.
CR2032, LR44 Saat Pilleri
Küçük, yassı, yuvarlak biçimdeki bu piller kol saatlerinde kullanılmaktadır. Sağladıkları enerji ile son derece efektiflerdir. CR2032, LR44 pil türü, işitme cihazı gibi küçük yapılan elektronik cihazlarda kullanılmaktadır.
18650 Lityum Bataryalar
Bu bataryalar; laptop ve elektrikli araba gibi araçlarda kullanılır. Yüksek enerji gücüne sahiptirler. Bu yüzden yüksek enerji ihtiyacına sahip cihazlarda kullanılırlar. En fazla birkaç gün içerisinde tükenirler. Ancak şarj edilme özellikleri vardır. Yeniden şarj edilerek kullanılabilirler.
Kullanım Alanlarına Göre Piller
- Kumanda, mouse vs. gibi günlük kullanımı yaygın elektronik cihazlarda AA / AAA kalem ve 9V pil türleri kullanılmaktadır.
- Laptop ve elektrikli otomobillerde 18650 lityum piller kullanmaktadır.
- Saat ve işitme cihazı gibi minimal tasarıma sahip eşyalarda CR2032 ve LR44 gibi piller.
Lityum Pil Nedir?
Bu piller, şarj edilebilme özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Kapladıkları alan oldukça küçüktür ama enerji verimlilikleri yüksek tir. Bu sayede efektif bir yapıya sahip olan lityum piller, hafıza etkisine de sahiptir. Hafıza etkisi, pilin tamamen bitmeden önce şarj edilebilmesi anlamına gelmektedir.
Grafen Pil
Yeni teknoloji bir pildir. Grafen pil, tek atom kalınlığa sahiptir. Güçlü mekanik mukavemeti vardır. İletkenlik ve elektronik özellikler barındırmaktadır. Bu pil, enerjiyi saklama alanındaki uygulamalarda elektrotların geliştirilmesinde etkilidir.
Nikel Pil Nedir?
Şarj edilebilir olan Nikel piller, AA ve AAA boyutlarında üretilmektedir. Bu piller içerisinde bulunan elektrotlar, nikel-hidroksit ile kadmiyum barındırır. İlk Nikel pil, 1899 yılında İsveç’ te üretilmiştir.
Alkalin Pil Nedir?
Bu pil, manganez dioksit ile çinko arasındaki kimyasal reaksiyon ile elektrik enerji üreten bir pil türüdür. Dünyada en çok üretilen ve kullanılan Alkalin piller, şarj edilebilmektedir. Buna rağmen şarj edilemeyen türleri de vardır.
Atık Pil Nedir?
Çevre için son derece zararlıdır. Son kullanma tarihi geçen, ömrünü tamamlayan, kullanılamaz haldeki pillere atık pil denir. Fiziksel hasarlar sonucu da kullanılamaz hale gelebilmektedir. Atık piller toplama kutularına atılmalıdır. Geri dönüşüme katkı sağlamak için şarj edilebilen piller daha tasarruflu bir satın alma deneyimi de sunar.
Pil Fiyatları
Pil fiyatları markasına, voltajına, akımına göre değişmektedir.
BENZER YAZILAR
çok teşekkür ederim çok güzel işime yaradı 🙂
thank you
Çok tesekküR ederim
Çok yardımcı oldunuz teşekür ederim.