Plakalı Eşanjör Nedir? Plakalı Eşanjör Çeşitleri – Plakalı Eşanjör Çalışma Prensibi – Plakalı Eşanjör Kullanım Alanları
Plakalı eşanjör nedir? Aynı veya farklı özelliklere sahip iki akışkan arasında birbirine karışmaksızın, hızlı ve yüksek etkinlikte ısı transferi gerçekleştirebilen ekipmanlara plakalı eşanjör (plate heat exchanger) denir.

Plakalar üzerindeki özel balık sırtı tasarım ile akış sırasında akışkanın hızı, devamlı değişir. Bu sebeple elde edilen çalkantı ve yüksek türbülans sayesinde daha küçük hacim ile gereken ısıyı transfer eder.

Plakalı eşanjör de ısı geçişinin olduğu yüzeyler ince metal plakalardan (levhalardan) yapılır. Bu metal yüzeylerin şekli dalgalı-düz veya girintili-çıkıntılı olabilir. Plakalı eşanjörlerin, borulu ısı eşanjörü gibi yüksek basınç ve sıcaklıklara karşı dayanımları azdır. Bu plakalar titanyum, alüminyum, nikel, paslanmaz çelik veya zirkonyumdan yapılabilir.
Plakalı Isı Eşanjör Konstrüksiyonu (Construction)
Eşanjör gövdeleri, plakalar ve alışkan giriş çıkış nozülleri değişik yapılarda birleştirilerek çok sayıda farklı eşanjör tipleri elde edilebilir. Plakalı ısı eşanjörlerinin en önemli özelliği, çalışma koşullarındaki değişime bağlı olarak, kolayca plaka eklenmesi veya çıkarılması sonucunda yeni koşullara uygun duruma getirilebilmesi, temizlik ve bakım içinde kolayca açılabilmesidir Isı değiştirmeye yarayan patentli plakalar, saplamalar ile çelikten yapılmış ön ve arka baskı plakaları arasında, alt ve üst taşıyıcı barlar üzerine dizilerek bağlanır. Bu plakalardan her biri yekpare olarak preslenmiş olması yüksek mukavemet için önemlidir. Plakalar üzerinde hiçbir kaynak veya bağlantı yoktur.
Standart bir ünitede her plakanın üzerine, her köşede bulunan dört delik vardır. Ayrıca sızdırmazlığı sağlamak ve ısı transfer kanallarını meydana getirmek amacı ile lastik contalar, plakanın etrafındaki conta yuvasının içinde bulunur. Giriş ve çıkış nozulları, uygulamaların çoğunda ön baskı plakası üzerinde yer alır. Ancak özel durumlarda ısı değiştiricinin çok geçişli olarak imal edilmesi gerekebilir ki, bu durumda da giriş-çıkış nozulları her iki ön ve arka baskı plakaları üzerinde bulunur. Plakalı ısı eşanjörün yapısı bu şekildedir. Bu konstrüktif yapı, kontrol ve temizleme amacı ile eşanjörün kolay bir şekilde açılmasını sağlar.
Plakalı ısı eşanjörlerinde kullanılan malzeme önemlidir. Plakalı ısı eşanjörlerin belirlenen ısıl koşullarda uzun yıllar sorunsuz çalışmasını sağlayan etkenlerden birisi de eşanjörü oluşturan malzemelerin kalitesi iyi olmalıdır. Malzemelerin ISO 9001 gereği kalite testlerinin yapılması için her bir malzemenin üstünde geriye dönük inceleme için markalama olması gerekmektedir.
Eşanjör gövdeleri sistemin çalışma basıncına göre farklı malzemelerden yapılabilir. Eşanjör gövdelerinin kalitesi minimum St 37-2 olmalıdır. (St 44 ve St 52 gibi farklı malzemelerden olabilir). Eşanjörün maksimum çalışma basıncına uygun, mukavemet hesaplamaları yapılır ve uygun gövde kalınlığı hesap edilir. Eşanjör imalatı, kullanılan prosese göre gövde malzemeleri paslanmaz olarak da yapılmaktadır. Paslanmaz çelik plakaların ömürleri 20–30 sene arasındadır. Maliyetin daha düşük olması istenen uygulamalarda ise, gövde karbon çelikten yapılır ve paslanmaz malzemeden kaplanır. Plakalı ısı değiştiricileri (heat exchangers) gövdesinin imalatı yapılırken; önce delik merkezlerinin işlenmesi, kumlama, yağ alma, fosfatlama ve boyama işlemleri gerçekleşir.
Plakalı eşanjör seçimi yapılırken plaka malzemesi kullanılan akışkana göre ve istenen maksimum çalışma mukavemetine uygun olarak plaka malzemesi seçimi yapılmalıdır. Bu malzemelerden en çok kullanılan malzeme tipi 1.440 /AISI 316’dır.
Plakalı Eşanjör Çeşitleri
Plakalı ısı değiştiriciler, kaynaklı (lehimli) ve contalı olmak üzere iki grupta incelenir.
- Kaynaklı (Lehimli) Tip Plakalı Isı Eşanjörü
Klasik contalı plakalı ısı değiştiricilerden maliyeti düşük olan diğer bir alternatif de lehimli plakalı ısı eşanjörlerdir. Sıvı-sıvı, sıvı-buhar ve sıvı-soğutucu gaz uygulamalarında ısı eşanjörleri teknolojisinin en etkin ve en verimli ısı transferinin başında yer alır. Lehimli tip ısı eşanjörleri, ön ve arka frameler arasındaki bir plaka demetinden oluşur. Bu tip ısı eşanjörleri, yüksek sıcaklıkta ve çalışma basıncında görev yapabilirler. Çalışma prensipleri contalı plakalı ısı eşenjörler ile aynıdır. Tek farkı burada contaların yerine bakır lehim malzemesi kullanılmıştır. Paslanmaz çelik plakaları lehimlemek için kullanılan bakır film ile beraber vakum altında yüksek sıcaklıkta fırınlanır. Böylece contasız ve son derece kompakt yapıda bir ısı değiştirici elde edilir.

Lehimli Isı Değiştiricilerin Avantajları;
Lehimli (solder) ısı eşanjörlerin verimleri; sökülebilir tip eşanjörlere göre %25, klasik borulu tip eşanjörlere göre 10 kat daha fazladır. Boyut olarak borulu tip eşanjörlerin %5-10’ u kadar bir hacmi kaplar ve daha hafiftirler.
- Düşük maliyet: Lehimli ısı eşanjörleri standart boyutlarda seri olarak imal edilir ve daha yüksek ısı transfer kat sayılarına olanak verdiği için sistemde daha az debi kullanımı, daha düşük kapasiteli pompa kullanımı ve dolayısıyla daha az enerji harcanmasını sağlar.
- Yüksek çalışma basıncı: Contaların olmamasından dolayı bu tür ısı eşanjörü -180 / +200 °C aralığındaki sıcaklıklarda ve 30 bar’ a kadar çalışma basınçlarında kullanılır.
- Düşük çalışma ağırlığı: Ağırlığı çok düşük olduğundan, hiçbir ek desteğe ihtiyaç duymadan hat üzerine montajı yapılabilir.
- Düşük sıcaklık yaklaşımı ve yüksek ısı transfer verimi: Plakalar içerisinde elde edilen yüksek türbülans sebebiyle kısa süre içinde rejime girer ve çalıştığı sistemin verimini artırırlar.
Lehimli Plakalı Isı Eşanjörleri Kullanım Alanları;
Lehimli plakalı ısı eşanjörleri contalı tip plakalı ısı eşanjörlerinde contaların maksimum çalışma sıcaklıklığı ve çalışma basıncı üzerindeki uygulamalarda kullanılırlar.
Ayrıca; Isı pompaları uygulamaları, Endüstriyel tip soğutucular da kondenser (condenser) ve evaporatör uygulamaları, Hava soğutucular ve soğutma uygulamaları, Fabrika atık ısısından faydalanma, Binaların havalandırılması, Gemilerde ısıtma soğutma, Tüm endüstriyel uygulamalar, Bölgesel ısıtma, Yağ soğutulması gibi.
- Contalı Plakalı Isı Eşanjörler
Doğru bir sistem tasarımı için; sorunsuz bir uygulama için, ısı iletim plakaları, contalar, gövde ve bağlantı elemanları için uygun malzeme önemlidir. Bu nedenle, plakalı ısı değiştirici seçimi yapılırken, akışkanlara ve sisteme ait teknik özellikler net olmalıdır.
Plakalı ısı eşanjörler de kullanılan conta seçimi önemlidir. Eşanjör contalarının imalatı normal, sülfürlü ve peroksitli olarak farklı kalitede üretilmektedir. Bu contalardan peroksitli conta, çalışma koşulları açısından iyi performansı sağladığı için tercih edilmektedir.
Plakalı ısı eşanjörlerinde yaygın olarak kullanılan conta malzemeleri: Nıtrıle (Nbr), Hnbr, Etilen Propilen (Epdm), Florokarbon (Fpm), Vıton Gf, PTFE Encapsulated NBR
Plakalı ısı değiştiriciler, maliyet ve verimlilik konusunda en çok yaygınlık kazanan ve en başarılı olandır. Günümüzde plakalı ısı değiştirici, kimyasal sanayinin her kolunda ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılır. Resimde yüksek yapılardaki ısıtma ve soğutma sistemlerinde basınç kırıcı olarak kullanılan plakalı eşanjör bağlantı şeması görülmektedir.

Herhangi bir sebeple akışkanların birbirine karışması, özel conta tasarımı sayesinde giderilmiştir. Plakalı ısı değiştirici de conta sistemi sayesinde iki akışkan birbirine karışmaz. Kapasiteyi artırmak gerekirse ısı değiştirici tasarımı yapılırken contalı tiplerde plaka ilave edilerek artırılabilir.
Contalı plakalı ısı eşanjörleri kendi arasında gruplara ayrılır;
- Contalı plakalı,
- Spiral plakalı,
- Lamelli.
olmak üzere üç farklı tipte eşanjör imalatı yapılmaktadır. En yaygın kullanılan eşanjör tipi contalı eşanjörler olduğundan, bu eşanjör tipi genel olarak plakalı eşanjör olarak isimlendirilir.
- Contalı Plakalı Isı Eşanjörler
Plakalı ısı değiştiricide conta sistemi sayesinde iki akışkanın karışması mümkün değildir. Contalı plakalı veya levhalı ısı değiştiriciler, ince metal plakalardan bir paket yapılarak elde edilir. Bu plakaların dört köşesinde akışkanların geçebilmesi için delikler bulunur. Uygun contalarla akışkanlar yönlendirilir ve birbirlerine karışmaları engellenir. Sıkıştırma çubukları ile sıkıştırılır. Kapasite artırmak gerekirse contalı tiplerde plaka eklenerek artırılabilir.
Çalışma prensibi: Plakalı ısı değiştiricilerin ana elemanı dalgalı bir yüzeye sahip metal plakalardır. Her bir plakanın üzerinde akışkan giriş/çıkış nozulları ve ayrıca sızdırmazlığı sağlayan bir conta bulunmaktadır. Kullanılan conta sistemi nedeni ile her iki akışkan da birbirleri ile karışmadan farklı kanallar arasından akar. Bu sırada arzu edilen ısı transferi elde edilir. Conta yardımı ile akışkanların birbirine karışması önlenmiştir. Sızdırmazlık ise gövde üzerinde bulunan ve plaka (plaque) paketini sıkıştıran saplamalar vasıtası ile sağlanır. Bu sebeple bu saplamaların sökülmesi sureti ile tüm ısı transfer yüzeylerine bakım ve temizlik amacı ile kolayca ulaşmak mümkündür.
- Spiral Plakalı Isı Eşanjörleri
Spiral levhalı (plate) ısı değiştiricilerde; iki uzun metal şerit plaka helisel sarılarak, iki akışkan için spiral akış yolu çifti meydana getirilir. Bu spiral dönüşlerden dolayı spiral plakalı ısı değiştiricilerin çapı çok fazladır. Sistemin ısı transfer katsayıları; gövde-boru tip ısı değiştiricilerinden fazla olsa da, plakalı ısı değiştiricilerinden azdır.

- Lamelli Isı Eşanjörleri
Lamelli ısı değiştiriciler; bir grup boruyu saran bir plaka gövdeden meydana gelir, ama bu borular düzleştirilmiş ince borulardır. Bu tip ısı değiştiriciler selüloz veya kağıt endüstrisinde kullanılırlar.

Plakalı Eşanjör Çalışma Prensibi
Plakalı ısı değiştiricilerin ana elemanını dalgalı bir yüzeye sahip metal plakalar (metal plate) oluşturmaktadır. Plakalı ısı eşanjörü; plaka boyutu ve plaka sayısı, içinden geçen akışkanın debisine, giriş-çıkış sıcaklık değerlerine, fiziksel özelliklerine, basınç düşümlerine ve arzu edilen maksimum güç değerine göre belirlenir. Plakalar üzerindeki simetrik veya asimetrik dizaynlar, akışkanların türbülanslı bir şekilde akmasını sağlayacak yapıdadır. Buda yüksek ısı transfer katsayılarının elde edilmesine sebep olur. Plakalı Isı eşanjörlerinde, plakalar arasında meydana gelen temas noktaları, plaka paketinin istenen mukavemete ulaşmasını sağlar. Bu plakaların her birinin üzerinde akışkan giriş/çıkış nozulları ve ayrıca sızdırmazlığı sağlayan bir conta bulunur.
Plakalı ısı eşanjörlerde kullanılan conta vasıtasıyla plakaların üzerinde meydana gelen akış kanallardan geçen akışkanlar, birbirine karışmadan farklı kanallar arasından akar. Bu esnada sıcaklık farkından dolayı istenilen ısı transferi elde edilir. Contanın yardımıyla akışkanların birbirine karışması engellenmiştir. Sızdırmazlık, gövde üzerinde bulunan ve plaka paketini sıkıştıran saplamalar aracılığı ile sağlanır. Bu nedenle bu saplamaların sökülmesi sureti ile tüm ısı transfer yüzeylerine bakım ve temizlik amacı ile kolayca ulaşmak mümkündür.

Plakalı Isı Eşanjörün Avantajları Nelerdir?
- Akışkanların birbirine karışmasını engelleyen özel conta tasarımı: Plakalı eşanjör de (plate heat exchanger) özel conta dizaynından dolayı, iki akışkanın birbirine karışması olanaksızdır. Conta arızası durumunda, akış atmosfere açık olan kısımdan direkt olarak dışarı doğru olur. Bu da dışarıdan gözle görülebilir.
- Kompakt tasarımı sayesinde düşük ağırlık ve küçük montaj hacmi: Plakalı ısı eşanjörleri, aynı kapasitedeki bir borulu eşanjörlerin kapladığı hacmin %20-30’u arasında bir hacmi kaplar. Bu da daha küçük hacim ve daha düşük yatırım maliyeti sunar.
- Tam türbülans sayesinde düşük maliyet, yüksek verim: Plakalı ısı eşanjörlerinde, plakalar vasıtasıyla meydana gelen akış kanallarında, plakalar üzerindeki özel şekiller vasıtasıyla yüksek türbülanslı akış meydana gelir ki, buda yüksek ısı transfer katsayılarına ulaşılmasını sağlar. Elde edilen bu yüksek ısı transfer katsayıları da eşanjörde kullanılan malzeme miktarı azaltılarak, daha düşük maliyetler elde edilmesini sağlar.
- Kapasite artırımına imkan sağlanması: Plakalı eşanjörlerin modüler yapısından dolayı kolayca plaka eklenir. Böylece kapasite artırımına imkan sağlanır. Farklı tipte akışkan kanal tasarımı, arzu edilen basınç düşümünü ve ısı transfer kapasitesini olumlu yönde etkiler.
- Eşanjör bakımı kolay daha düşük maliyet: Plakalı ısı eşanjörlerinde, herhangi ek alana ihtiyaç duymaksızın, sadece saplamaların sökülmesi ile, ısı transfer plakalarına kolay bir şekilde ulaşılarak, bakım yapılabilir. Borulu tip eşanjörlerde ise boru demetini dışarı alabilmek için kullanılan hacim kadar ek bir alana ihtiyaç duyulur.
Borulu ve Plakalı Isı Eşanjörleri Karşılaştırdığımızda
Plakalı eşanjörü, patentli plaka dizaynlarında oluşturulan yüksek türbülanslı akıştan dolayı, borulu ısı değiştiricilerden daha verimlidir. Borulu eşanjörlerin kullandığı hacmin %20 – %30‘ unu kaplarlar. Plakalı eşanjörler de kullanılan malzemeler ağırlık olarak borulu eşanjörlerden daha hafiftir. Plakalı eşanjör fiyatları daha ucuzdur.
Plakalı Eşanjör
- Isı transfer katsayısı 3-5 kat daha fazladır
- 1ºC’lik sıcaklık yaklaşımını başarabilir.
- Bakım için fazladan yer ihtiyacı gerektirmez.
- Onarımı ve bakımı çok kolaydır. Sadece saplamaların sökülmesi ve arka baskı plakasının destek kolonuna doğru itilmesi yeterlidir.
- Plakalı eşanjör (plate heat exchanger) yüksek türbülanstan dolayı, kirlenme hızı daha azdır.
- Conta dizaynından dolayı, iki akışkanın birbirine karışması olanaksızdır.
- Plaka eklenerek kapasite artırımı yapmak mümkündür
- Pratik olarak ısı kaybı yoktur. İzolasyon gerektirmez.
Borulu Eşanjör
- Verimi düşüktür
- 5- 10 ºC’lik sıcaklık yaklaşımını başarabilir.
- Boru demetini çıkarmak için, kendi boyu kadar fazladan yere ihtiyaç vardır.
- 3-10 kata varan daha yüksek kirlenme hızına sahiptir.
- Akışkanlar, hem kaynak yerlerinden hem de borulardan karışabilir.
- Kapasite arttırımı yapmak mümkün değildir.
- Isı kaybının yüksekliğinden dolayı izolasyon gerektirir.
Plakalı Eşanjör İçin Gerekli Ortam Koşulları ve Çalışma Şartları
- Standart plaka eşanjörler kapalı ve donmaya karşı korunmuş mekânlarda kullanılmak için tasarlanmıştır.
- Açık alanlarda montaj gerektiği zaman veya montaj yapılacak yerde atmosferik nem oranı %70’in üzerinde ise plaka eşanşör için özel tasarım ve emniyet tedbirleri alınmalıdır.
- Standart plaka eşanjörler düz bir zemin üzerine dikey konumda yerleştirilmeli ve bu durumda çalışmalıdır.
- Ortam sıcaklığının plaka eşanjör için istenilen maksimum işletme sıcaklığını aşmaması sağlanmalıdır.
- Plaka eşanjörün contaları dış mekanik etkilerden ve çevresel gaz ve asitlerin agresif/zararlı etkilerinden uzak olmalıdır.
- Ozon, elastomer contaların erken sertleşmesine ve özelliğini kaybetmesine neden olur. Güneş ışığı ve ultraviyole ışık da uzun sürede aynı etkiyi yapar. Bu sebeple plaka eşanjörün montajının yapılacağı yere karar verirken ozon yayan cihazlardan ve doğrudan güneş ışığından uzak kalmasına özen gösterilmelidir.
- Plakalı eşanjör açık alana montajı yapılacaksa buzlanma, nem ve direkt güneş ışığı gibi çevresel etkilerden korunmalıdır.
- Montaj sonrası, sıkıştırma civataları paslanmaya karşı gres yağı ile kaplanmalıdır.
- Özellikle kategori–1 grubuna giren akışkanların (tehlikeli maddeler) kullanıldığı eşanjörlerin bulunduğu yerlerde iş yeri emniyet ve yangın talimatlarına uyulmalıdır.
- Herhangi bir sızıntı işletme koşulları açısından tehlike arz ediyorsa plaka eşanjör etrafına/altına sıçrama ve sızıntıya karşı koruma yapılmalıdır.
- Bu cihazların büyüklüğü, ısıtılacak ortamın büyüklüğüne ve gerekli kapasiteye uygun seçilmelidir.
Plakalı Eşanjör Hesabı
Plakalı eşanjör hesabı yapılırken, eşanjör firmaları, kendi araştırma ve geliştirme bölümlerinin geliştirdiği bir programı kullanır. Eşanjörler bu program sonucunda boyutlandırılır. Farklı markalarda, aynı ısıl değerlerde ve kapasitedeki eşanjörlerde, ısı transfer m²’ leri arasındaki fark % 3-5 arasında olmalıdır. Eğer bu fark çok yüksekse, bunun neden kaynaklandığı iyice araştırılmalıdır. Eşanjörün maksimum çalışma basıncına uygun, mukavemet hesaplamaları yapılarak en uygun gövde kalınlığı hesap edilir.
Plakalı Isı Eşanjör Dizaynında Basınç Kayıplarının Önemi
Plakalı eşanjörlerde, plaka üzerinde yer alan şekiller, tesisattaki akışkanın akışına karşı bir direnç meydana getireceği için, sistemde basınç kaybı oluşturacaktır. Plakalı ısı eşanjörlerin dizaynlarında (desing) basınç kayıpları önemlidir. Bu basınç kayıpları plakalı eşanjörün yüzey alanını ve buna bağlı olarak da maliyetleri etkilemektedir. Plakalı eşanjörler de, basınç kaybı ne kadar yüksek alınırsa, plakalı ısı eşanjörünün yüzey alanı o ölçüde küçülür. Basınç kaybının düşük alınması durumunda da plakalı ısı eşanjörünün yüzey alanı o ölçüde büyür. Bundan dolayı firmalardan teklif istenirken, aynı ısıl değerleri ile birlikte, istenen maksimum basınç kayıpları da verilmeli ve sonuç buna göre incelenmelidir.
Plakalı Eşanjör Kullanım Alanları
- Enerji
Eşanjörler enerji alanında sıklıkla kullanılır. Jeotermal santraller, termik santrallerin soğutulması, güneş enerjisi sistemleri ile bütünleşik ani su ısıtıcıları ve ısı enerjisinin geri kazanılması gibi alanlarda eşanjör kullanılır.
Jeotermal Isıtma Sistemleri; Jeotermal kaynaklarını enerji üretimine özellikle de ısınma odaklı enerji üretiminde kullanılıyor.
Isı Enerjisi Geri Kazanım Sistemleri; üretim sırasında açığa çıkan ısı enerjisinin geri kazanılarak yine üretimde kullanılmasını sağlar. Bu sistemlerin en önemli kısmı da plaka ve conta sayesinde sağlayan eşanjörlerdir.
Elektrik Üretim Tesisleri; Termik santraller elektrik üretimi sırasında çok büyük hacimlerdeki suyun çok yüksek sıcaklıklara ulaştığı kızgın su kaynaklarıdır. Kızgın suyun soğutulması plakalı eşanjörler ile soğutulmaktadır. Ayrıca güneş enerjisi sistemlerinde ani su ısıtıcı olarak plakalı eşanjörler kullanmaktadır.
- Denizcilik
Plakalı eşanjörler denizcilik alanında kullanılmaktadır. Denizcilik sektörünün en önemli sorunu deniz suyunun aşırı korozif etkisidir. Plakalı eşanjörler korozyona dayanıklı titanyum ve titanyum alaşımlı plakalar sayesinde bu sorunu çözebilmektedir.
Gemide Bulunan Diğer Soğutma Uygulamaları; Ana Motor Soğutma, Yağlama Yağı Soğutulması, Camshaft Soğutulması, Fuel Oil Isıtılması, Su Distilasyon Soğutucu
- HVAC
HVAC İngilizce: Heating, Ventilating and Air Conditioning kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş kısaltmadır. Havalandırma sektörünün tüm dallarını kapsar. Plakalı eşanjörler HVAC genel olarak ısıtma soğutma ve havalandırma sistemlerinde kullanılan bir ısı transfer teknolojisidir. Plakalı eşanjörlerin kullanıldığı bazı HVAC sistemleri;
Sıcak Kullanım Suyu Temini; Sıcak Kullanım Suyu Temininde de plakalı eşanjörler kullanılır.
Yerden Isıtma Sistemleri; Yerden ısıtma sistemlerinde plakalı eşanjörler kullanılır.
Bölgesel Isıtma; Jeotermal kaynaklar, elektrik üretim tesisleri gibi kaynaklardan gelen sıcak su kullanılarak yapılan ısıtma
Basınç Kırıcı; Çok katlı ve yüksek yapılarda sistemin yüksekliğinden kaynaklanan basınçlar meydana gelir. Yüksek basınca dayanıklı plakalı eşanjörler, sistemden gelen basıncı kendi içinde karşılayarak primer devredeki kazan – soğutma sisteminin düşük basınçlarda rahat çalışmasını mümkün kılar.
Havuz Isıtması; Havuzları istenilen sıcaklıklar arasında tutmak için basit bir otomasyon yardımıyla plakalı eşanjörler kullanılabilir.
Merkezi Isıtma Sistemleri; Plakalı eşanjörler ile merkezi bir kaynaktan gelen kızgın veya sıcak su ile konutların ısıtılması için gereken sıcak su üretilebilir, aynı zamanda da sıcak kullanım suyu da sağlayabilir.
- Endüstri
Eşanjörler çeşitli endüstriyel uygulamalarda soğutma devresi ve ısıtma devresi olarak kullanılır.
Soğutma Grubu Devresi; Endüstriyel tesislerde soğutma ihtiyacının karşılanması için soğutma kuleleri kullanılmaktadır. Açık ve kapalı olabilen bu kulelerin her iki çeşidinde de plakalı eşanjör kullanılabilir.
Atık Isı Geri Kazanımı Eşanjörü; Sanayi tesislerinde atık olarak boşa giden birçok ısı kaynağı vardır. Plakalı eşanjörler ile bu atık ısıları tesisin diğer ısı ihtiyacı duyan alanlarına yönlendirerek verimliliği artırmak mümkündür.
- Gıda ve Hijyen
Gıda endüstrisinde ve diğer alanlarda plaka malzemesi olarak, optimum kullanım ömrü ve hijyenik ortam oluşturması itibariyle AISI 316 paslanmaz çelik en yaygın olarak kullanılan bileşendir.
Plakalı eşanjörler; süt endüstrisi, meyve suyu, alkollü/alkolsüz içecekler, yağ sanayi gibi birçok alanda başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca;
- Beyaz Peynir Isıtıcısı
- Kaşar Peyniri Isıtıcısı
- Yoğurt ve Süt Isıtıcısı
- I.P. Solüsyonu Isıtıcısı
Geniş Aralıklı (Wide-Gap) Plakalı Isı Eşanjörü
Geniş aralıklı (Wide-Gap) Plakalar, standart plaka dizaynlarında, tıkanma eğilimi gösterebilecek viskozite (viscosity) veya katı partiküller içeren akışkan uygulamalarında kullanılır. Klasik plakalardan iki veya daha fazla baskı derinliği olan bu özel plaka dizaynı viscosity veya katı partiküller içeren akışkanların geçişini kolaylaştırırlar.
Plakalı Isı Eşanjörlerinde Kullanılan Kanal Dizaynları
Plakalı ısı eşanjörlerinde, plakalarla oluşturulan akış kanallarında, akış ne kadar yüksek türbülansla akarsa, ısı transfer katsayıları da o oranda yüksek olur.
Ultraflex (Asimetrik) Dizayn; Ultraflex plaka dizaynında da hem geniş açılı hem de dar açılı plakalar vardır. Bu dizaynda karşı (diagonaal) akış yönü kullanılır.
Simetrik Dizayn; Simetrik plaka dizaynı da geniş açılı ve dar açılı plakalardan oluşmuştur. Bu dizayn da paralel yönlü veya karşı (diagonal) akış yönlü akışın ikisinden biri kullanılabilir.
Plakalı Eşanjör Fiyatları
Plakalı eşanjör fiyatları özellikleri ve modelleri ve markalarına göre değişmektedir.
Bir cevap yazın