W Otomat Nedir? Çeşitleri
W Otomat: Anahtarlı otomatik sigorta. Otomatik sigorta, elektrik tesisatlarının en çok kullanılan elemanlarından biridir. Elektrik sigortaları dar yapılı olduklarından az yer kaplarlar. Bu yüzden günümüzde en çok kullanılan sigorta çeşitlerinden bir tanesi W otomat sigortadır.
W Otomat Yapısı
- Çalıştırma veye durdurma anahtarı
- Kısa devre açma bobini
- Termik şalter
- Kontaklar
- Ark söndürücüleri
- Giriş ucunun bağlandığı klemens
- Çıkış ucunun bağlandığı klemens
- Otomatı raya monte eden yaylı tırnak
- W otomat kutusu
Otomat firmaları tarafından üretilen w otomatlar az yer kaplamalarının yanı sıra, kullanışlı, dekoratif ve montajı kolaydır. Manuel şekilde kumanda edilerek şebekeye bağlanır. Tırnakları ile özel rayları üzerine monte edildiği gibi vidalanarak ta monte edilme olanağı vardır.
W otomatlar arıza anında elektrik devresini hem termik hem de manyetik olarak açar. Devreyi açarken anahtar aşağıya düşer, tekrar çalıştırmak istediğimizde anahtarı yukarıya kaldırmamız gerekir. W otomatlarının benzerlerine göre mekanik ömürleri çok yüksektir. Yaklaşık olarak 20. 000 defa mekanik veya elektrik olarak açılıp kapatılabilir. Aşırı yüklemelerde termik şalter gecikmeli olarak açılır. Kısa devrelerde ise bobin yardımı ile manyetik olarak gecikmesiz açarlar.
Birçok binalar da otomatik sigortalar kullanılmaktadır. Binaların kat dağıtım W otomat kutusu, dekoratif görünüşleri ile, özellikle evler, bürolar ve benzeri yerlerde montajı yapılır. Bu otomatların özelliği ani akım önlemesi bulunmasıdır. Isınma durumlarında veya akım değişim durumunda anahtarı kapanmaktadır. Bu şekilde manuel olarak tekrar açılabilir.
W Otomat Çeşitleri
Otomatik sigortalar L (B) ve G (C) D tipi olmak üzere üretilirler. L(B) tipi sigortalar, aydınlatma ve priz tesislerinde kullanılır. G (C) tipi sigortalar ise motor koruma devrelerinde kullanılır.
- L (B)-Tipi : Gecikmesiz (Ani ) açmalı elektrik sigortalarıdır. Daha çok aydınlatma devrelerinde kullanılır.
- G (C)-Tipi : Gecikmeli açmalı sigortadır. Daha çok motor devrelerinde kullanılır.( Demeraji tolere etmek için )
- D Tipi: Ağır sanayi koşullarında (mesela kaynak makinası ), D tipi W – Otomatlar tercih edilmektedir. Bunların manyetik açma sınırları (10-14). In gibi büyük bir değerde kısa devre esnasında 100 milisaniyeden az bir zamanda devreyi açabilir.
Şebeke dalgalanmalarının olmadığı, düşük güçlü floresan lambalarında B tipi kullanılır. Daha çok deşarj lambasının (sodyum, civa buharlı vs) olduğu aydınlatma linyelerin de C tipi W – Otomat kullanılmaktadır.
W – Otomatların BS EN 60898 e göre, kısa devre açma değerleri maksimum t=100 milisaniye için;
- B-Tipi : ( 3-5 ).In
- C-Tipi : (5-10).In
- D-Tipi : (10-14).In
NH bıçaklı sigorta yerine W otomat takılmaz. NH bıçaklı sigortaların kısa devre kesme kapasitesi 100 kA değerindedir. W otomatların kısa devre kesme kapasitesi ise 3kA – 6kA -10kA gibi çok küçük değerlerdedir. Jeneratör veya trafo enerji kaynağına yakın noktalarda kısa devre akımı yüksektir. Olabilecek kısa devre durumunda W otomat açmadan zarar görür. Bundan dolayı kesinlikle kısa devre hesabı yapılmalıdır.
K Otomat
Görüşünü normal otomattan farklıdır. K otomat üç kutuplu bir bölüme ayrılır ve kullanışlıdır. K otomat sigorta genellikle trifaze sigorta kullanımı için tercih edilir. Oysa W otomat monofaze sigortalar için tercih edilir.
N Otomat
Genellikle yavaş karakterli ve fazla anahtarlı sigorta sistemlerinde tercih edilmektedir. N otomat, ayrıca bir fazlı anahtar sistemi ile çalışmaktadır. Fiyatları diğer otomat sigortalarla aynıdır.
Z Otomat
Hassas elektronik devreler, limit switch uygulamaları, sensör devrelerinin korumasında kullanılır.
Anahtarlı Otomatik Sigorta
Sigorta tercih edilirken, önemli olan korucu sistemdir. Anahtarlı otomatik sigorta kabloları ve iletken yerlerini aşırı akıma karşı korur. Ya da kısa devreye karşı koruma görevi üstlenir. Kullanılan iletken kesitlerin aşırı ısınması sonucu çevreye yangın durumunun önüne geçmektedir.
Otomat Sigorta Fiyatları
Kullanılan sigorta türüne göre fiyat değişmektedir. Otomat sigorta fiyatları, boyutuna ve w gücüne göre değişmektedir.
W otomat markaları; Schneider w otomat, Siemens w otomat, Renova w otomat, Bravo w otomat vb gibi.
kayar otomat der ki
Bilgilendirme için teşekkürler. güzel bir paylaşım.
zekai der ki
otomatlar 3 kA mi 10 kA mi nasıl anlarız üzerinde yazmıyor
admin der ki
Üzerindeki yazıdan anlarız. Silinmiştir veya merdiven altıdır.
Taner taha der ki
Ustaların w otomatlar kenarından baktığımızda üste 2 alta 2 tane delik var bu 4 deliğin ne özelliği var yani ne için 4 delik yeri var ne işe yarıyor
admin der ki
Sizin bahsettiğiniz W otomat iki giriş iki çıkış şeklinde kaçak akım rölesidir. “Kaçak Akım Rölesi Nedir?” Başlıklı yazımızda detaylı olarak açıklanmıştır.