Güç Kaynağı Nedir? Nasıl Çalışır?
Güç kaynağı nedir: Sistemlerin ihtiyacı olan enerjiyi karşılamak amacıyla kullanılan araçlardır. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve kullandığımız adaptör, pil gibi malzemeler birer güç kaynağıdır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik eşyalar daha çok kullanılmaktadır. Her makinenin ve cihazın bir çalışma şekli vardır. Örneğin; Büyük sistemleri besleyen bilgisayar güç kaynağı (power source), kesintisiz (ups) güç kaynakları vb gibi.
Elektrik yükünün bağlı bulunduğu şebekede gerilim dalgalanmaları oluşabilir. Ya da ani değişikler, çöküntüler harmonikler, kısa veya uzun süreli kesintilerde yük (alıcılar) bu değişimlerden etkilenir.
Bilgisayar Güç Kaynakları
Güç kaynağı bilgisayar (pc) için oldukça önemlidir. Prizden elektriği alır. Bilgisayarın elektrik ve elektronik parçalarına, gerektiği ölçülerde iletir. Bu durumda bilgisayarın ana kartı ve tüm parçalarını korur. Aynı zamanda bilgisayarda oluşabilecek arızaları önlemek için kullanılır.
Evlerimize gelen 220 V AC voltajı yapısındaki trafo ve devre yardımıyla düşük değerlerdeki DC voltaja çevirir. Bilgisayarın içinde metal bir kasaya trafo yerleştirilir. Günümüz güç kaynaklarında, çok yer kaplayan trafolar kullanılmamaktadır. Her parçanın çalışma voltajı farklı olduğundan bu güç kaynaklarında 3.3 V, 5 V, 12 V gibi farklı çıkışlar bulunur.
Bilgisayarın girişinde 220 Volt olan elektriği, ihtiyacı olan 6-12 Volt seviyesine dönüştürür. Günümüzde güç kaynakları ATX serisi olan ATX12V+, PFC, EPS12V+, AMD ATX/GES gibi yazılım ile kontrol edilmektedir. ATX, güç kontrolü dijitaldir. ATX güç kaynakları, anakart üzerinde bulunan güç butonu ile komut verildiği zaman çalışmaya başlar.
Kesintisiz Güç Kaynağı
Elektrik kesintisi anında veri kaybını önlemek ve sistemi korumak için üretilmiş kaynaklardır. UPS yapısındaki akü ani bir kesinti veya voltaj değişimi sonrası devreye girer. Aküden gelen elektrik, sistemi belli bir süre besleyerek verilerin yedeklenmesine olanak sağlar. Bu sayede veri kaybı minimuma indirilmiş olur. En ufak elektrik kesintisi bile verimi büyük ölçüde etkiler. Bundan dolayı endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanılır.
DC Güç Kaynakları
Elektroniğin vazgeçilmezi olan araçlardandır. Kurulan devreleri, yapılan projeleri beslemek için güç kaynaklarından yararlanılır. Farklı devrelerin ihtiyaç duyduğu gerilim değerleri de değişiklik gösterir. Bazı devreler üzerinde farklı gerilim değerleri test etmek gerekebilir. Bu gibi durumlarda ayarlanabilir bir DC güç kaynağı kullanılabilir. Ayarlı bir güç kaynağı ile devreleri istenilen voltajlarda besleme imkanı elde edilebilir.
Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?
Güç kaynağı yalnız başına çalıştırılmaz. Anakart üzerinden çalışma sinyalini alır. Anakarta bağlanan bilgisayarın güç düğmesine basmakla çalışır. Çalışma sinyali anakarta giren bir kablo ile sağlanmaktadır. Sinyali alan güç kaynağı çalışmaya başlar.
Bilgisayarı bağlı güç kaynağını çalıştırmak için iki yol daha vardır.
Birincisi; güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı ise 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülür. Optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosunu siyah iki pinden birinin içine avometrenin siyah probu takılır. Diğer kırmızı probu kırmızıya takarak 5 volt göstermeli sarı olana takıp 12 volt göstermelidir.
İkincisi; anakarta bağlı olan güç kabloları itina ile sökülmelidir. Yeşil ile siyah uçlardan biri kısa devre edilir ve güç kaynağı çalışmaya başlar. Fanın dönmesinden çalıştığı anlaşılır. Özellikle kısa devre yapılan kablo çıkarılmaz. Eğer çıkarılırsa güç kaynağı pasif konuma (yani stop eder) geçer.
Güç Kaynağı Fiyatları
Güç kaynağı firmaları kullanılacak alanlara göre isteğe bağlı güç kaynağı imal etmektedirler. Bilgisayar güç kaynağı fiyatları da özelliklerine göre değişmektedir
kvnc der ki
iyi çalışmalar.desktopum için almayı düşünüyorum.kasamda 500wattlık power supply var.buna bağlı modem + 5.1 ses sitemim + 40” sony tv var.geçen ay çok sık elektrik gidip geldi.elektrik konusunda pek iyi değilim.biraz türk işi olacak ama; tunçmatik lite II 850VA line interactive işimi görür mü? yani elektrik gittiğinde 5dk lık gücü sağlayabilir mi? yoksa yanlış mı düşünüyorum? şimdiden teşekkürler.. kıvanç
admin der ki
Eğer elinde 850VA lik güç kaynağı var ise kullanabilirsin. Yok ise size regülatörlü güç kaynağı öneririm. Regülatörlü güç kaynağı elektriğin giriş ve çıkışını sabit tuttuğu gibi kondansatör şarj olduğunda kondansatörü devre dışı bırakarak elektrik altında kalmasını önlüyor. Kondansatörün ömrünü uzatır. 1500 VA daha sonra ilave edeceğin güçler içinde iyi olacaktır.Daha fazlasını da alabilirsin. O sana kalmış. Biraz pahalı ama değer.
hayrettin der ki
şu özelikte bir güç kaynagı aldım benim ihtiyacım görürmu kuluçka makınesı için
admin der ki
Özelliği tam yazılmamış. Güç kaynağının gücü kuluçka makinesinin gücünden küçük olmasın.
Emre der ki
Bahçe evi aydınlatma için öneriniz nedir güç kaynağı akü vs en basit ve ekonomik çözüm ne olabilir
admin der ki
Basit ve ucuz olanı evden elektrik çekmektir.
dr meliha kazazoğlu der ki
eşimin havalı yatak ve kumandalı karyolası için elektrik kesintilerinde bu upsler yeterli olur mu başka öneriniz olur mu
admin der ki
Evet olur. Kumandalı karyolanın motor gücünün biraz üstünde bir ups işinizi görür.
Osman der ki
İşletmem için bir güç kaynağı düşünüyorum 6 adet 65ınç max180 w çalışıyor 6 adet PlayStation var oda max180 w çalışıyor bunları kaldırabılecek bir güç kaynağı onerırmsınız kaç kW almam gerekır elektırık gittiğinde alacağım güç kaynağı kaç dk veya kaç saat cıhazlarımın çalışmasını sağlar jeneratör almam daha mantıklımı olur yardımcı olurmsunuz
admin der ki
Toplam olarak güç 1080 Watt. 1500 Wat ucu ucuna gelir. 1800 Wat güç kaynağı rahatlatır.
Selçuk Atalay der ki
Sony VAIO T Series Ultrabook 15.5″ Refurbished Touch-Screen Laptop – 8GB Memory – 1TB Hard Drive + 24GB Solid State Drive
• 6-cell lithium-polymer battery (VGP-BPS33)
• AC adapter, power cord
• Software: Sony Movie Studio Platinum, ACID Music Studio, DVD Architect Studio; ArtRage Studio and more
Batarya boyutları = monte edildiği yerde dıştan 18,7 cm X 9,9 cm
özellikleri olan bir bilgisayarım var,bataryasını bulamıyorum. Yurt dışında dahi bulamıyorum. Buna uygun bir kesintisiz güç kaynağı veya elektrik dalgalarından etkilendirmeyecek aparat önerebilirmisiniz.? Saygılarımla
admin der ki
Anladığım kadarıyla bilgisayar dışarıdan akü ile besleniyor. Daha sağlıklı bilgi için bilgisayar ile uğraşan birilerinden yardım almanız iyi olacaktır.