Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri ve Kullanım Alanları
Akıllı ev otomasyon sistemleri: İnternet ve web teknolojileri hayatımızı oldukça etkilemektedir. Yaşadığımız evlerde kullanılan bütün donanımların, bir arada tek merkezden kontrolü hayatı kolaylaştırmaktadır.
Özellikle ev içi iletişim teknolojileri kapsamında büyük avantajların ortaya çıkmasına imkan vermiştir. Akıllı ev otomasyon sistemleri ve IOT teknolojisi denilen entegre sistemler ortaya çıkmıştır. (IoT olan “Internet of Things”)
Akıllı Ev
Bütün bu kontrolleri sağlayan otomasyon sayesinde hizmete sunulan evlere akıllı ev denir. Akıllı ev teknolojileri ile dizayn edilen evlerde uygulanan otomasyon sistemleri, konfor ve maliyet açısından avantajlar sağlar.
Bundan dolayı akıllı ev kullanıcısına güvenlik, ideal konfor sağlar. Rutin olarak tekrarlanan işlemler KNX otomasyon sistemleri ile gerçekleşir. Akıllı ev teknolojileri yenilikçi çözümler sunmaktadır. Bu da yaşam alanındaki tüm elektronik cihazları aktif bir hat üzerinden erişebilir kılmıştır.
Akıllı ev otomasyon sistemleri otomasyonu, bireysel kullanıma göre şekillenecek bir projelendirmedir. Kullanıcıların evleri ve evlerindeki cihazlarla 7/24 bağlı kalmalarına imkan verir. Böylece güvenlik, mutfak kullanımı, ışıklandırma ve benzeri konu başlıklarında uzaktan kontrol imkanı sağlar.
IOT Teknolojileri sayesinde yüksek bir kullanıcı entegrasyonuna imkan veren sistemdir. Bu sistem ev güvenliği ve işlevselliği ile ilgili kullanıcılarına üst düzey bir verimlilik sunar. Akıllı ev sistemleri tek noktadan tüm sistemlerin kontrol edilmesidir. (tek uygulama veya tek yönetim paneli).
Akıllı Ev Sistemleri Nasıl Yapılır?
Seçilecek ana sistemin dışarıdan entegre edilecek marka, cihaz, ürün bağımsız açık bir platforma sahip olması gerekmektedir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kontrol ekipmanları ve sensörler hayatımızın birçok bölümüne girmiştir. Sensörlerden gelen bilgiler değerlendirilerek evinizde sizin yerinize karar verecek kapsamdadır. Standart otomasyonlardan, akılı ev teknolojisi ile enerji ve temiz su kaynağı oluşturmasına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.
Akıllı ev sistemlerinde uygulanan ve dokunmatik panelden kontrol edilebilen otomasyon;
Kısaca genel adları ile, ısıtma, soğutma otomasyonu, aydınlatma otomasyonu. Akıllı evler ile iklimlendirme sistemleri, multimedia cihazlar, sulama sistemi, bütün elektrikli cihazların kontrolü sizdedir. Herhangi bir arıza ve tehlike önceden bildirilmektedir.
Akıllı Evlerin Çalışma Prensibi
Bu kapsamda IOT Teknolojisi öne çıkmaktadır. Elektronik cihaz veya diğer aletlerin internetle bağlanabilmeleri bu teknoloji sayesindedir. Bu sayede tüm cihazlar, entegre bir ağa katılır.
Birbirleriyle eş zamanlı olarak iletişim kurarak çalışma verimini artırırlar. Ayrıca akıllı ev sistemi yakın mesafe etkileşimleri için Bluetooth teknolojisini de kullanabilir. Bağlantı entegrasyonları yapılan sistemleri kullanıcının akıllı telefonuna yükleyebilir. Uygulamalar ile veya web tabanlı portallar aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.
Uygulama Alanları
Özel olarak yapılan konut ve rezidanslarda otomasyon, konut projelerinde, özel evlerde otomasyonun çeşitli fonksiyonları vardır.
- Isıtma-soğutma yani iklimlendirmenin kontrolü,
- Aydınlatmaların kontrolü,
- Perde ve panjurların kontrolü,
- Evlerdeki elektrikli cihazların belirli senaryolar da kontrolü gibi.
Özel binalarda, bina güvenlik sistemleri, ev güvenlik sistemleri ve konfor için otomasyon tercih edilmektedir.
Standart Donanımların Otomasyonu
Akıllı ev sistemleri; bahçe sulama, ısıtma-soğutma, aydınlatma, güvenlik kontrolünü tek merkezden yönetir. Ayrıca sizin önceden ayarladığınız komutları, akıllı ev senaryolarını, uygulayarak yönetmesidir.
Yaşam alanınızdaki iklimlendirme, havalandırma ünitelerini kontrol etmenizi sağlar. Evinizde bulunan panjur ve perdeleri uzaktan kumandayla (internet, PDA, cep telefonu vb.) ile kontrol edebilirsiniz.
Örneğin bir akıllı ev tek komutla, akşam ayarlanan saatte bütün perdeleri kapatır. Işıkları otomatik kısabilir, alarmı devreye sokar. Televizyonu istenen saatte otomatik kapatabilir.
Uzaktan kontrol ile sabah ayarlanan saatte banyo suyu ve ev sıcaklığını ayarlayabilir. Çay makinesini çalıştırıp, müzik sistemini devreye sokup alarmı kapatabilir. Siz evden çıktığınızda ise tüm cihazları kapatarak her türlü güvenliğinizi sağlar.
Akıllı ev projeleri ile istenmeyen durumların yaşanmasını önlemek için akıllı ev sistemleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Evlerimizde yangının çıkmasına sebep olan elektrik kontakları, elektrik fişinde unutulan cihazlar, arızalanan gaz vanaları problemini, otomasyon sistemi akıllı ev projesi ile önceden çözmektedir.
Akıllı ev sistemleri çocuğunuzu tanır yalnız kaldığı zaman fırın, ocak, ütü gibi otomatik olarak cihazları kapatır onun güvenliğini sağlar. Akıllı evlerde bulunan panik butonları yaşlı ebeveynlerin veya çocukların başına gelebilecek tıbbi ve acil durumları hemen haber verir. Elektrik sistemlerini ve cihazlarını kontrol ettiği için riskler minimum değerlere inmektedir.
Aydınlatma Kontrolü
Akıllı ev otomasyonlarının mekanikleri birden fazla sistemin bir arada çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcı için sistemin parçalarını kontrol etmek basit olsa da sistemin arka planında detaylı işlemler gerçekleşir. Akıllı bina otomasyon sistemleri ile ev ve ofis aydınlatmaları kontrol edilebilmektedir.
Örneğin, güncel sıcaklık değerine göre eve gitmeden klimayı istediğiniz derecede çalıştırabilirsiniz. Evdeki panjurları uzaktan kontrol edebilirsiniz. Akıllı aydınlatmalar, güneşin açısına ve gölge durumuna göre daha binanızdaki ışığı otomatik olarak ayarlamaktadır. Güneş ışığının algılanıp buna göre aydınlatmaların dim veya uzaktan kapanıp açılması sağlanmaktadır.
IOT tabanlı ev sistemleri evdeki nesnelerin internet üzerinden kontrol edilmesi ile çalışır. Evlerdeki aydınlatma sistemlerinin ortak ağ üzerinden kontrol edilebilmesini sağlar. Bunlar için eklentileri de vardır. Kullanıcılar bu eklenti sayesinde ampul, lambader, gece lambaları gibi aydınlatma bileşenlerini ağ tabanlı ortamdan kontrol edebilirler.
Akıllı Güvenlik Sistemleri
Herkesin kullandığı hırsız alarm sistemleri ve kameralar akıllı güvenlik sistemlerinin bir öncüsüdür. Birden fazla sistemin birbiriyle konuşarak çalışması sonucu evlerin güvenliğini sağlanmaktadır. (kartlı geçiş sistemi, interkom diafon sistemi, kamera sistemi, hırsız algılama sistemi).
IP kameralar, IP interkom sistemleri, kablosuz hırsız algılama sensörleri ve PIR sensörleri gibi. Akıllı kilit sistemleriyle standart bir ev bile akıllı eve dönüştürebilir.
Akıllı anahtar ve kapı kilidi entegrasyonu; ev güvenliği ile ilgili uygulamaları kontrol etmeyi sağlar. Kapının kilitli olup olmadığı kontrol edilebilir. Ayrıca uzaktan kapı, garaj, pencere ve diğer giriş çıkışlardaki güvenlik kontrolleri uzaktan sağlanabilir. Yine kullanıcı eve gitmeyeceği zaman uzaktan kapı kilidini aktif edebilir. Yada eve giriş çıkışları da kontrol altına alabilir.
Akıllı Isı ve Enerji Çözümleri
Enerji çözümleri kapsamında hangi ev aletinin en çok ve ne kadar elektrik tükettiğinin bilinmesi önemlidir. VRV olarak da geçen gökdelenler ve büyük konut projelerinde binanın inşası ile birlikte yapılan merkezi havalandırma sistemi en çok enerji tüketen akıllı ev sistemleri arasındadır. Sonra, yaz ve kış aylarında kullanılan klimalar gelmektedir.
Bunları aydınlatma sistemleri, beyaz eşyalar ve küçük ev aletleri gibi takip etmektedir. Evdeki tüketimi verimli kullanmak için akıllı ev otomasyon sistemleri ile mümkündür. Bu da hangi odada, hangi cihazın ne kadar enerji tükettiğini takip ederek ısı ve enerji tüketimini azaltır.
Böylece tüketimi de kontrol eder. Akıllı ev sistemi evde olmadığınızda bile aklınız ocakta kalmasın diye, uzaktan gaz kontrolü özelliği de sağlamaktadır. Gaz kontrolü sayesinde gaz kaçağı kaynaklı yangın risklerini minimum seviyeye indirilebilmektedir. Akıllı iklim kontrolü özelliği ile de, evdeki sıcaklık değerleri anlık olarak takip edilebilir.
Hırsız Alarm Sistemleri Kontrolü
Ofis veya evinize güvenlik için yerleştirilen kameraları uzaktan izleyebilirsiniz. Internet, PDA/Palm veya cep telefonu ile bu imkanı daha uzak noktalara taşıyabilirsiniz.
Hareket algılayıcılar, kapı ve pencerelere yerleştirilen manyetik sensörler ile tüm ev kontrol altında tutabilir. Bilginiz dışında bir müdahale olduğunda hırsız alarm sistemi size sesli, yazılı ve bölgesel olarak uyarılar gönderir. Tanımlanmamış telefon numaralarını size otomatik olarak haber verir.
Yine akıllı ev sistemleri siz evde yokken zili çalan kişiyi cep telefonunuza yönlendirir. Kapıya gelen kişi ile konuşmanızı sağlar. Bu da evde olduğunuz izlenimi yaratır ve güvenliğinizi sağlar.
Akıllı ev sistemleri maliyetleri de birçok ürün özelliğine sahiptir. Bu özellikler aydınlatma kontrolleri, akıllı anahtarlar, ev güvenlik kameraları, akıllı kapı kilidi gibi. Akıllı ev sistemi ürün seçimine, termostat kalitesine, uygulama entegrasyonuna, sensör yapısına, göre değişir. Akıllı ev sistemleri fiyatları, akıllı evlerin özelliklerine göre üretici firmalara göre farklılık göstermektedir.
BENZER KONULAR
akıllı ev sistemleri der ki
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
Mahmut der ki
Teşekkürler