Endüstriyel Otomasyon Nedir? Teknolojileri
Endüstriyel otomasyon: Üretimin daha hızlı ve kaliteli yapabilmesi için insan gücünün yerini robotik sistemler almıştır. Dünyada özellikle 1980’li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler olmuştur.
Endüstriyel otomasyon, insan düşüncesinin yerini bilgisayar ve makinelerin almasıdır. Endüstriyel süreçlerin önemli bir insan müdahalesi olmaksızın otomatik olarak çalıştırılması ve kontrol edilmesini sağlar. Manuel kontrolden daha üstün performans elde edilmesini sağlayan set teknolojileri ve otomatik kontrol cihazlarının kullanılması olarak tanımlanabilir. Bu otomasyon cihazları PLC’ leri, PC’ leri, PAC’ leri vb. içerir ve teknolojiler çeşitli endüstriyel iletişim sistemlerini içerir.
Teknolojinin ilerlemesi ile, endüstriyel ürünlerin nitelik ve fonksiyonları da değişmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve devamlı değişen pazar şartları, daha ekonomik ve daha kaliteli ürünler talep etmektedir. Müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok fonksiyonlu ürünler yönünde gelişmiştir.
Endüstriyel otomasyon tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiştir. Endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde önemli değişikliklere sebep olmuştur. Günümüzde robot teknolojisi her alanda yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır. Böylece endüstriyel otomasyon, teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğu olmuştur.
Endüstriyel Otomasyon Alanları
Endüstriyel kontrol sistemleri ile sistem dinamiği ve akıllı kontrol, ürün tasarımı, üretim sürelerinin gözlemlenmesi, modellenmesi ve kontrolü, mikro sistem tasarımı ve uygulamaları, hareketli robot sistemleri, algılayıcılar ve robot otomasyon, kuvvet elektroniği, endüstriyel kontrol tasarımı, görüntü işleme, yapay sinir ağları, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi alanlar, tekstil sektörleri, savunma sanayi ve otomotiv sanayi de endüstriyel otomasyonun ilgi alanlarının başında gelmektedir…
Endüstride otomatik üretim yapan bu sistemlerin programlanması, imalatı, üretimin denetlenmesi gerekir. Bunun için yapılması gereken donanım ve yazılımsal işlemlerin gelişmesini hedefleyen alandır.
Eğitimin amacı endüstriyel otomasyon teknolojileri ile iş yaşamının iş gücüne dönük ihtiyaçlarının bütün yönleriyle dikkate alınmasıdır. Sektördeki kuruluşlarla görüş alışverişi ve iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve meslekî yeterliklerin belirlenmesi anketlerle gerçekleşmiştir. Sonuçta “Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri” meslek alanında program geliştirme verileri elde edilmiştir. Bu alanda yer alan meslekler ise;
- Mekatronik Teknisyenliği,
- Endüstriyel Kontrol Teknisyenliği.
Mekatronik Teknisyeni
Mekanik, elektrik ve elektronik, bilişim teknolojileri sistemlerinden oluşur. Sistemin kurulum, bakım, onarımını yapan ve çalışır durumda kalmasını sağlayan kişidir.
Endüstriyel Kontrol Teknisyeni
Endüstrideki otomasyon sistem, internet ile işyeri, akıllı ev sistemlerini kontrol eder. Bu teknisyen kurulumu, bakım, onarımını yapan ve çalışır durumda kalmasını sağlayan kişidir.
Kontrol ve otomasyon teknolojisi ile programlanabilir kumanda sistemlerinin kurulumu ve bakımı, robot sistemleri kontrolü, endüstriyel bilgisayar kontrollü makinelerin işletilmesi, bilgisayar ağları, endüstriyel pc ile çalışmalar dikkat ve sistematik çalışmayı gerektirir.
Otomasyon sistemleri üç prensipe dayanır;
- Ekonomik çalışmalar bir süreç bütünüdür. Tüm ekonomik çalışma bir bütün olarak uyum içinde olmalıdır.
- Otomasyon sürecinin altında bir göründü, düzen ve biçim vardır.
- Otomasyonun kendini düzenleyici ve düzeltici denetimi vardır.
Bu prensiplerin gerçekleşmesi elektronik kontroller ve bilgisayarlar, otomatik makinalar, mekanik beyinler yardımıyla olur. Endüstriyel otomasyonda elektronik, mekanik ve hidrolik birleşmektedir.
Kullanılan otomasyon elemanları olarak;
Basınç, kuvvet, röleler, sinyal çevirgeçleri, hız iletme sistemleri (transdüser), amplifikatörler, elektriksel hidrolik ve pnömatik harekete geçiriciler kullanılmaktadır.
Otomatik kontrolde ise, mekanik durdurma kontrolleri, nümerik kontroller, şablon kontroller ve kam kontrolleri kullanılmaktadır. Ölçüm işlemleri ve tezgahların ayarı yapılırken otomasyondan yararlanılmaktadır.
Endüstriyel Otomasyon Ürünleri
Solenoid vanalar, sensörler, basınç ve sıcaklık kontrolü için transmitterler, basınç kontrol cihazları, PLC , HMI, servo sürücü sistemleri, AC hız kontrol cihazları ve termostatlar vb gibi vardır.
Bir yanıt yazın