Franklin Çubuğu Nedir? Ne İşe Yarar?
Franklin Çubuğu: Paratoner kullanımında binaların üstlerine yerleştirilen sivri çubukları vardır.
Bu konudaki ilk çalışmalar 1760’lı yıllarda Benjamin Franklin tarafından yapılmıştır.
Franklin, korunacak yapının üzerine sivri uçlu bir demir koyup, iletkenler ile toprağa bağlamıştır. Bu sayede elektron iletimi toprağa geçer. Böylece ilk yıldırımdan korunma sistemini kurmuştur.
işlemin devam etmesi sivri uçların toprağa iletken ile bağlanması ile devam eder. Franklin çubuğu ve benzerlerinin yıldırımı çekme gibi paratoner özellikleri yoktur. Eski zamanda kullanılan çubuk yıldırımdan korunmak için oldukça yeterli seviyede iş yapmıştır.
Benjamin Franklin bu çubuğu bulduktan sonraki ilk denemesinde yıldırımdan korunma yöntemini ortaya çıkarmıştır. Franklin elektriğin davranışını anladıktan sonra, evleri yıldırımın yıkıcı güçlerinden korumaya başladı. Bir paratoner, basitçe, bir binanın tepesine bağlanan ve bir tel aracılığıyla yere bağlanan bir çubuktur. Yıldırımdan gelen elektrik yükü çubuğa çarpar ve yük zararsız bir şekilde zemine iletilir. Bu, evleri yanmaktan ve insanları elektrik çarpmasından korur. Daha sonradan ise bu yaptığı buluşu geliştiren kişi Melsens olmuştur.
1884’lerde Melsens tarafından geliştirilerek günümüzde sıklıkla kullanılan Faraday kafesidir. Bu uygulamalar halen daha günümüzde geliştirilmeye devam etmektedir.
Günümüzde kullanılan yıldırımdan korunma sistemlerinin çoğu geleneksel Franklin tasarımına sahiptir. Franklin tipi yıldırımdan korunma sistemlerinde kullanılan temel prensip, düşük empedans yolu sağlamaktır.
Bu sistem franklin çubuğu yada paratoner yakalama ucu metodu olarak bilinir. Franklin çubuğu iniş iletkeni, metal uç ve topraklama kısımlarından oluşan yıldırımdan korunma yollarındandır.
Amaç yıldırımın sivri uca düşerek oradan toprağa verilmesidir. Bu durumda düşen yıldırımın binaya ve çevresine zarar vermesi engellenir.
Franklin çubuğu yüksekliği (h). Madeni bir çubuğun koruyacağı hacim, h yüksekliğinde ve r = h taban yarıçapında bir koninin hacmi kadardır. Franklin çubuğu iniş iletkeni yardımıyla direk toprağa iletilir. Yıldırım çubukları, deşarj (boşalma) sırasında ortaya çıkan çok büyük elektrik akımlarına “düşük dirençli” bir toprak yolu sağlarlar.
BENZER YAZILAR
Yıldırım Nedir Yıldırımdan Korunma Yolları
Binaların Yıldırımdan Korunması
turgut kurul der ki
Selamlar.
Siteniz teknik anlamda oldukça başarılı ve doyurucu. Ancak; sitenizden tesadüfen haberdar oldum ve tekrar ziyaret edip yararlanabilmem için “Sık kullanılanlara ekle” yapamıyorum. Ayrıca, sitenizden kopyala – yapıştır yöntemiyle de yararlanamıyorum. Kendimin ulusal ve uluslararası patentini aldığım bir buluşum var ve bu buluşumu daha ileriye götürmek adına sitenizdeki bilgilerden de yararlanmak istiyorum. Ancak, yukarıdaki nedenlerle tekrar sitenizi ziyaret etme olanağım ne yazık ki olmayacak. Keşke bu durumu düşünseydiniz. Daha paylaşımcı olmanız dileği ile selam ve saygılar..
admin der ki
Sitemiz hakkındaki yorumlarınız için teşekkür ederiz.
Sitemizi “Sık Kullananlar” listesine eklemenizle ilgili herhangi bir müdahalemiz / tasarrufumuz bulunmamaktadır. Bu konu, taraycınızla ilgili teknik bir konu olabilir.
Bahsettiğiniz gibi doyurucu ve özgün bir içerik oluşturabilmek için çok çalışıyoruz. Ancak başka sitelerin kaynak göstermeden yada izin almadan yazılarımızı kullanması üzerine böyle bir önlem almak zorunda kaldık. Bu sebeple anlayışınızı rica ediyoruz.
İleriki zamanlarda da sitemizi ziyaret ederek bu bilgilerden yararlanabilmenizi diliyoruz.
Saygılarımızla,
zekai der ki
10 metrelik teleskopik direkte pasif celik cubuk kullanmak suretiyle topraklama yapmak istiyoruz ancak direği zaman zaman indirdiğimizden nasıl bir yol izlememiz konusunda bilgi sahibi olmak istiyorum.
şu an kullandığımız teleskopik direk almanlar tarafından yapılmış patlamalı sisteme göre çalışmaktadır bu sistem nedir nasıl çalışıyor bilgilendiriseniz sevinirim
admin der ki
Yanlış bilgi vermek istemem. Yerinde bu işin uzmanı görsün.