Yıldız-Üçgen Yol Verme
Yıldız-Üçgen Yol Verme: Yıldız üçgen motorlarda kalkış akımını düşürmek için yol verme yöntemini uygulamak en ekonomik sistemdir. Elektrik motorları ilk kalkınma anında kendi anma akımının ortalama 5 -7 katı akım çeker.
3 fazlı asenkron motora yıldız-üçgen yol verme için, gücü 5,5 kW’ tan büyük motorlar kalkınırken şebekeden yüksek akım çekerler. Bunu önlemek için 3 fazlı asenkron motora yıldız-üçgen yol verme yöntemi uygulanır. Böylece büyük güçlü motorların ilk kalkınma anında şebekeden akım çekmesi engellenir.
Direkt yol vermede elektrik motorunun ilk etapta çektiği akım, normal çektiği akıma göre 5 ila 7 kat daha fazladır. Koruma hatlarındaki malzemelerin çabuk yıpranmasına neden olur. (elektrik sigortası, kontaktör, termik röle, şalter, klemens, kablo). Bu yıpranmaları önlemek için yıldız üçgen yol verme yöntemi kullanılır.
Yıldız – Üçgen Yol Verme
Yıldız-üçgen Yol Verme Kalkış akımını düşürmede en ekonomik yöntemdir. Üç kontaktör ile bir zaman rölesinden meydana gelen kontaktör kombinasyonudur. Bu yöntemle yol verebilmek için motorun üçgen bağlı çalışma gerilimi şebeke gerilimine eşit olmalıdır.
Yıldız çalışmadan, üçgen çalışmaya geçiş zamanı çok kısa sürmelidir. Örneğin, ülkemizde şebeke gerilimi 380 volt olduğuna göre yıldız-üçgen yol verilecek motorun etiketinde Δ 380 Volt yazılı olmalıdır. Ya da Δ 380Volt /Y 660Volt yazılı olmalıdır. Volt elektrik motorlarında, 2 ve 4 kutuplularda 3 kW (dâhil), 6 kutuplularda 2.2 kW (dâhil) den daha büyük güçlü motorlar bu özelliktedir. Yani 380 V şebekede üçgen bağlı çalıştırılır.
Yıldız-üçgen yol vermenin amacı; motoru kalkış anında yıldız bağlı çalıştırmaktır. Kalkışını tamamlayan motoru 5 -10 saniye gibi bir zamanda normal bağlantısı olan üçgen bağlantıya geçirmektir. Yıldız-üçgen yol verirken, yol verilmesi gereken motorun, üç adet üçgen klemens köprüleri sökülür.
Motor kalkış anında motor, yıldız bağlı çalıştırıldığı için, motor sargılarına uygulanan gerilim U/√ 3 değerine düşer. Yine motorun şebekeden çektiği akımsa 1/3 değerine düşer.
Motorun sargılarına uygunalan gerilim azaldığından momenti küçülür. Yıldız-üçgen yol vermenin kusursuz olması için motorun yük momentinin, yıldız bağlamadaki motor momentinden büyük olmamalıdır. Fakat yıldız bağlamadaki sürenin uygun olması gerekir. Geçiş süresi önemlidir. Yıldız bağlı olan motor, anma devir sayısına ulaştığı zaman, üçgen bağlantıya geçme süresi kısa olmalıdır.
Böyle olursa yıldızdan üçgen bağlantıya geçerken üçgen kontaktörün kapama akımı küçük, yıldızdan üçgene geçiş darbesiz olmalıdır. Aksi taktirde, üçgen bağlantıya geçerken akımda kalıcı olmayan kontaktör kontaklarında yüksek kıvılcım görülür. Kontaktörün kontakları yüksek ısıdan birbirlerine yapışabilir. Motorun yıldız çalışmasında yük momenti büyük ise motor kalkınamaz. Bunun için motor yıldız üçgen çalıştırılarak yük momentinin daha kolay kalkınması sağlanır.
Yıldız Çalışma Süresinin Önemi
Yıldız olarak çalışan motorun (λ/Δ) yıldız-üçgen yol vermede, devir sayısı ortalama anma devir sayısına yaklaştığı anda, üçgen haline geçilmiş olur. Bu sırada iki önemli olay meydana gelir. İlk olarak; motorun yıldız çalışma süresi, ikinci ise üçgen bağlantıya geçiş süresidir. Motor boşta (yüksüz) çalışmaya başladığı anda devir sayısı sıfırdan başlayarak anma devir sayısına kadar artar. Anma devrine yaklaştığı zaman, devir sayısı yıldızdan üçgen bağlantıya geçer. Eğer devir sayısı yükselmeden üçgen bağlantıya geçilirse motor, şebekeden fazla akım çeker.
Bu sebeple motorun yıldız bağlantıda, normal devrine yaklaşması için belli bir zamanın geçmesi lazımdır. Geçen bu zaman motorun gücüne göre değişir ve bu süre maksimum 8-10 saniye kadardır. Motor, yıldız bağlıyken normal devrine ulaştığında üçgen bağlantıya geçmezse, normal çalışma momentinin 1/3’ü oranında bir moment ile çalışır. Eğer anma yükü ile yüklenirse, motor yük momentini karşılayamaz duruma gelir. Yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçiş süresi hızlı olmalıdır.
- Geçiş süresi uzarsa devir sayısında düşme olur.
- Üçgen bağlantıya geçerken darbe biçiminde hızlı akım artışı meydana gelir.
Bu gibi durumların oluşmaması için motorun yük momenti, yıldız bağlantıdaki kalkınma momentinden küçük olmalıdır. Yıldız bağlantıda üçgen bağlantıya geçiş süresinin az olmasına dikkat edilmelidir.
Motorların yıldız çalışma süresi;
- Üçgen bağlı motor yüksüz çalıştırılır.
- Çalıştığı ilk anda yüksek akım çekeceğinden, motor normal devrine ulaştığı zaman bu akım normal çalışma akımının düşmesini sağlar.
- Motorun çektiği yüksek akımdan normal çalışma akımına düşmesine kadar geçen süre motorun yıldız-üçgen yol vermedeki çalışma süresidir.
- Sürenin belirlenmesi bir kronometre veya ampermetre yardımı ile olur.
Yıldız Bağlantı
Stator sargıların giriş uçları olan U,V,W’ ye 3 faz (RST) gerilim uygulanır. Sargıların çıkış uçları olan Z, X, Y kısa devre edilirse bu bağlantıya yıldız bağlantı adı verilir. Yıldız bağlantı λ şeklinde gösterilir.
Yıldız bağlantı, sargıların Z, X, Y uçlarına şebeke gerilimi uygulanıp U, V, W uçları kısa devre edilerek de yapılabilir. Bu durum, motorun çalışmasında herhangi bir değişiklik oluşturmaz.
Yıldız bağlantı λ
Yıldız bağlantı sargılar arasında 120º faz farkı olduğundan hat gerilimi faz geriliminin √3 katıdır. Hat akımı ise faz akımına eşittir.
Yıldız bağlantı λ ve özellikleri
Sargı gerilimi 220 volt olarak yapılan 3 fazlı motorlar, 3 fazlı 380 volt şebekede yıldız bağlanır. Bu durum, motorların etiketlerinde Δ 220 volt /Y 380 volt veya yalnız Y 380 volt şeklinde yazılır.
Üçgen Bağlantı
Motor klemensi üzerindeki birinci fazın çıkış ucu ikinci fazın giriş ucu ile, ikinci fazın çıkış ucu üçüncü fazın giriş ucu ile, üçüncü fazın çıkış ucu birinci fazın giriş ucu ile bağlanırsa bu şekilde bağlantıya üçgen bağlantı denir.
Üçgen bağlantı Δ
Klemens bağlantı kutusu konusunda uçların karşılıklı gelmemelidir. Uçların karşılıklı gelmesi, yıldız bağlantı durumunda sorun çıkartmadığı halde üçgen bağlantı durumunda sakıncalıdır. Yukarıdaki şekilde olduğu gibi uç bağlantıları pirinç köprülerle yapılırken U-X, V-Y, W-Z uçları birleştirilirse sargı uçları kısa devre edilir. Birer uçları boş bırakıldığı için herhangi bir akım geçişi olmaz ve motor çalışmaz. Bu sebeple uçlar UVW, zxy sırası ile bağlanır ve pirinç köprülerle Uz, Vx, Wy uçları kısa devre edilir.
Üçgen bağlantının sembolü (Δ) şeklindedir. Bu bağlantıda hat akımı, faz akımının 3 katıdır. Üçgen bağlantıda hat gerilimi faz gerilimine eşittir. Aşağıdaki şekildeki gibi. Motor etiketinde (Δ) 380 V yazan motorlar üçgen bağlanır. Motor etiketinde 220/380 Volt yazması; bir faz sargısı yıldız çalıştığında 220 Volt, üçgen çalıştığın da ise 380 Volt uygulandığını anlatır.
Üçgen bağlantı Δ ve özellikleri
Not : Bir şebekede üçgen bağlı olarak çalışacak motor, aynı şebekede yıldız bağlı (Y) olarak çalıştırılabilir. Fakat bu durumda motorun gücü ve momenti düşer. Bundan dolayı asenkron motorların kalkış anında çektikleri fazla akımı azaltmak için yıldız-üçgen yol verme yöntemi uygulanır.
Dikkat: Şebekede yıldız bağlı çalıştırılması istenen motor, yanlışlıkla üçgen bağlı çalıştırılırsa sargılarına üç katı büyük gerilim uygulanmış olur. Gerilimdeki artış oranı kadar sargı akımı büyüyeceği için motor aşırı akım çeker ve kısa sürede ısının artması ile sargılar yanar. Bundan dolayı yıldız bağlı çalışması istenen motor, kesinlikle aynı şebekede üçgen bağlı çalıştırılamaz.
Yıldız – Üçgen Çalışmada Termik Sigorta Kontaktör Seçimi
Yıldız-üçgende yol verme, kontaktör ve termik önemli bir yer alır. Büyük seçilen kontaktör ekonomik değildir. Termik, uygun ayar akım değerinde olmazsa görev yapamaz. Yıldız – üçgen yol verme yönteminde kullanılan enerji kontaktörü ile üçgen kontaktöründen motorun faz akımı (I /√ 3 ) geçer. Yıldız bağlama kontaktöründen ise, motor akımının 1/3’ü kadar akım geçer.
Devrede kullanılacak kontaktörlerin seçimi yapılırken, sigorta seçimi yapıldığı gibi, motor anma akımının bir üst akım değeri alınmalıdır. Örneğin; motorun etiketinde I=18A yazarsa, kontaktör anma akımı (Ie) 22 A seçilmesi gerekir. Kontaktör anma akımının değeri daha büyükse (Örnek olarak 32A) seçildiğinde kontaklar, meydana gelen kıvılcımdan dolayı daha az yıpranır. Kontaktör daha uzun ömürlü olur. Termik ayarlanırken, motor akımının 1/√ 3 değerine ayarlanmalıdır yada termik maksimum 1.2 katı kadar bir ayar yapılmalıdır. Sigorta seçilirken, motor anma akımının üstündeki sigorta değeri seçilmelidir. Kullanılacak olan sigorta eğer otomatikse bu sigortanın gecikmeli G cinsi olmalıdır.
Otomatik Yıldız – Üçgen Çalışması
Şekilde otomatik yıldız-üçgen motor bağlantısı yol verme kumanda devresi verilmektedir. Yıldız – üçgen kumanda şemasında; devredeki (b2) butonuna bastığımız zaman C kontaktörü çalışmaya başlar. Kumanda devresinde b2 butonundaki parelel bağlı C kontaktörünün C kontağını mühürler. Aynı anda C1 (λ) kontaktörü ve (d) zaman rölesi devreye girer. Güç devresindeki motora şebeke gerilimi uygulanmış olur.
C1 (λ) kontaktörü enerjilenmiş olur ve kontakların pozisyonu değişir. Yıldız (λ) C1 kontaktörü motorun Z-X-Y uçlarını kısa devre ettiği için, motor ilk anda λ olarak çalışmaya başlar.
(λ çalışma süresi) ayarlanan süre sonucunda (d)zaman rölesi (λ) kontaktörüne seri olarak bağlı olan d kontağını açar. Ayrıca Δ kontaktörüne seri bağlı olan (d) kontağını da kapalı duruma getirir. Bu halde motor λ bağlantıdan ayrılır Δ bağlanır ve C2 kontaktörü C2 kontağını kilitler. Bu şekilde motor çalışmasını sürdürür.
Yıldız (λ) ve üçgen (Δ) kontaktör bobinlerine seri bağlı olan Δ ve λ kontakları elektriksel kilitlemeyi sağlar. d ve C1 kontaktörüne seri bağlı olan normalde kapalı C2 kontağı devreyi açarak üstündeki enerjiyi keser. Motor bu şekilde üçgen (Δ) çalışmaya devam eder. Motorun enerjisi (b1) butonuna basıldığı zaman enerji kesilir ve sistem durur.
Devrenin yeniden çalışması için b2 butonuna basılmalıdır.
Herhangi bir nedenle aşırı akım rölesinin e1 kontağı açıldığı zaman ve şebeke enerjisi kesildiği zaman motor durur.
NOT: Bir otomatik kumanda kuralı olarak, görevi biten devre elemanlarının devre dışı bırakıldığına dikkat ediniz.
Asenkron Motorlarda Kumanda Ve Güç Elemanları Sembolleri
380 V Faz Asenkron Motorlarda Direk Yol Vermede Ana Şartel, Kontaktör, Termik, Kablo Seçim Listesi
Not: Verilen değerler bilgi için verilmiştir. Alınan akım, verim vs değerler marka ve modellere göre değişir. Bundan dolayı kullanılacak veya alınan ekipmanların imalatçı değerleri esas alınması uygundur.
turgay der ki
selamun aleykum size bır soru sorcaktım uni. öqrencisiyim ama hoca bı soru sordu onu sorcaktım
NormaLde klemens ucları U,V,W-X,Y,Z ama bu klemens baqlantı U,V,W-Z,Y,X olarak baqlanırsa ne oLur ??
admin der ki
Birinci bağlantıda (U,V,W-X,Y,Z), motor yıldız bağlanırsa çalışır, üçgen bağlanırsa motor stop eder ve hiç çalışmaz.
İkinci bağlantıda (U,V,W-Z,Y,X), motor yıldız bağlanırsa sorun olmaz, motor üçgen bağlanırsa aşırı akımdan dolayı termik röle atar ve motoru devre dışı bırakır. Motor iki faza kalır. İki fazlı motor gibi çalışır ve motor bağırır.
Faik der ki
Merhaba. ben bu asenkron motorun U,V,W bağlantı uçları ve X-Y-Z Bağlantı uçlarını bir türlü anlayamadım yardım edermisiniz.
U-V-W Bağlantı uçları sargıya bağlımı yoksa değilmi ? Yani boştamı sadece R,S,T fazları için bağlantı noktasımı.
X-Y-Z Bağlantı uçları sargıya bağlımı yoksa değilmi ? U– X __
V– Y __/——– Nötr Bu şekildemi.
W– Z __/
furkan doğruyol der ki
merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak bilginiz varsa bi yardımcı olun. Sorum şu yıldız üçgen motorlara yol verme şartları nelerdir cevaplarınızı bekliyorum.
admin der ki
5,5 KW’ ın üzerinde olan motorlar yıldız üçgen bağlanır. Çünkü ilk kalkınma anında motorlar çektikleri akımın üç katı kadar bir akım çekerler.Kalkınma akımını yumuşatmak için 5,5 KW’ ın üzerinde olan motorlar yıldız üçgen bağlanır.
Ahmet der ki
Merhaba bir sorum olacak. Yıldız-üçgen yol verme orta güçte motorlara yol vermedemi kullanılır? Sınavda böyle bir soru soracakt. Acaba doğru mu yoksa yanlış mı?
admin der ki
5,5 KW’ ın üzerinde olan motorlarda kullanılır. başarılar
F der ki
Teşekkürler
fedai der ki
slm ben 30 kw birmotoruen uygun şekilde nasıl çalıştırabilirim şebekemi çökertmeden bama yardımcı olursanız sevinirim
admin der ki
30kw motor yıldız-üçgen bağlanacak.Şebekedeki trafo gücünü ve beslediği alıcıları bilmiyorum. Sistem kaldırıyorsa problem değil.
adem der ki
Slm . tarla sulamada 7 kw motor kullanmak istiyorum. Motor seçerken devirini ne seçmeliyim. 1500, 3000 . her motor çalışır mı.?
admin der ki
Motor devri 3000 devir/dakika seçilmeli, Yıldız – Üçgen bağlanmalı Daha kuvvetli su almak için 10-15kw motor kullanılır. Suluyacağın tarlanın büyüklüğüne bağlıdır.
ADEM der ki
Daha önceki sorum devirle ilgiliydi teşekürler. Yukarıdaki sulamada kullanacağım motor 60 fıskiyeye yeterli. Öbür hatlarda 20-30 fiskiyeye düşüyor. Aynı şekilde çalıştırırsak borular patlar. Biz bu motoru yakmadan (yol verme yöntemlerinden; kademeli , dirençli) nasıl çalıştırmalıyız..? Yani gücü düşürüp öbür sulama hattında çalıştırmak istiyoruz. Teşekürler.
admin der ki
Frekans “inverter” sürücü kullanarak istediğiniz 0-100-150 frekansa motorun devrini çıkartmak mümkündür. Kolay gelsin.
osman der ki
bravo vatandaşın bilgilenmesi için baya yararlı bìlgiler teşekkürler
admin der ki
arkadaşlar benim bir motorum var 11kw bu motora yıldız üçgen yol verme devresi kuracam bağlantı şekli açıklamalı olarak elinde olan var mı? yardımlarınız için teşekkürler.
admin der ki
Yıldız üçgen yol verme devresi ve nasıl çalışır açıklaması sitemizde mevcuttur. “Yıldız-Üçgen Yol Verme” blogunda bu konu detaylı bir şekilde işlenmiştir. Kolay gelsin
murat der ki
Merhaba kolay gelsin ben tavuk tüyü yolma makinası yaptım yalnız motor dönüş hızı yüksek geliyor bunu düşürmek için kasnak değiştirme haricinde kullabilecegim başka yöntem var mi
admin der ki
Frekans invertör motor sürücüsü kullandığında sabit kasnakla istediğin motor devrini ayarlamak mümkün.
sefai der ki
Bu frekans invertör sisteme direk mi bağlanır?
Şebeke ivertöre giriş – çıkış sonra kontaktöre giriş çıkış – motora giriş ?
admin der ki
Sigorta, Kontaktör, invertör, motor Şeklinde bağlanır.
Suat der ki
Merhabalar hocam. Asenkron motorlarda yol alma akımı, nominal akımdan yüksek olmanın nedenini kısaca söyleyebilir misiniz?
admin der ki
Çünkü ilk kalkınma anında motorlar çektikleri normal akımın üç katı kadar bir akım çekerler.
eyüp der ki
merhaba arkadaşlar böyle bir site e bilgi paylaşımı çok güzel olmus benim de burada soru sormak istiyorum elektrik konusunda meraklıyım vede kendimi iyice geliştirmek istiyorum. üç fazlı motorlarda motor sağlamlığı nasıl ölçülür ikinci soru ise yıldız üçgen motorlarlarda motor sağlamlığı nasıl ölçülür akım varken ölçebilirmiyiz. yıldızda nasıl ölçüm nasıl yapılır üçgende nasıl ölçülür yardım eden yorum yazan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim
admin der ki
Ohmmetre ile ölçülür. Ohmmetrenin probun bir ucunu motor şasesine değir, diğer ucunu tek tek sargı uçlarına değirerek omaj degerlerinin aynı olup olmadığına bak. Akım var iken ölçülmez. Üçgende; U-x, V-y, W-z sargı uçlarının giriş ve çıkış uçlarına probun iki ucu tutularak ohm değerlerinde değişiklik olup olmadığına bak. Yıldızda aynı şekilde ölçebilirsin. En sağlamı uçları ayırarak ölçmektir.
mehmet der ki
teşekkürler admin emeğine sağlık
hasan akif der ki
Admin benimle iletişim geçer misin
admin der ki
Konu nedir?
İsmail der ki
merhaba arkadaşlar iyi çalışmalar soruma yardımcı olabilir misiniz şebeke 127v 50hz olan motor etiketi 127v 50hz olan bir motor nasıl baglanır. yıldız üçgen yol verilebilir mi
admin der ki
Etiket üstünde üçgen/yıldız işareti varmı? Var ise bağlanır. Yoksa bağlanmaz.
Eldeniz der ki
Selam aleyküm admin. Enda AT4-60s zaman rölesi ile yıldız üçgen bağlantısı verilmiş bir bağlantıda arıza var. Zaman rölesini 0(sıfıra) ayarladığımda normal çalışıyor üç kontaktör kapanıyor fakat hemen üçgene geçiyor(bir kontaktör atıyor) . 5-10 a ayarladığımda düşük devirde çalışıyor(devam ediyor) ve doğru olmayan kontaktörler devrede kalıyor. önceden teşekkürler.
admin der ki
Sistemde bağlantı hatası olabilir. Başka bir zaman rölesi ile deneyiniz.
Serkan der ki
Yıldız ucgen yol vermede yıldız kontaktoru fazın bırını gecırmezse ne gıbı arza gosterır
admin der ki
termik atar, faz koruma rölesi devreyi açar. Motor sesli olarak gürültülü çalışır.
Tugrul der ki
Selam .
motorda 123456 kablo var onu nasıl birlesdirsek 220 v çalışır soruma yanıt verseniz sevinirim tesekurler
admin der ki
Motor 3 fazlımı, 3 fazlı motoru 1 faz olarakmı çalıştırmak istiyorsun, 1 fazlı yardımcı sargılı motormu bu konuda bilgi ver. Ona göre çözelim.
Oguz der ki
S.a 3 fazli motor kontaktorle yildsmz ucgen baglantili simdi motora 6 tane faz geliyor motordada 6 uc var bunlarn hangisini hangisine baglicaz olcu aletylemi olcmek gerek ama nasil
Teşekkürler
admin der ki
Şekilde gösterildiği gibi yıldız ve üçgen bağlantıda tek tek bağlantı şeması verilmiş ve anlatılmıştır. Yıldız-Üçgen bağlantı buna bağlı olarak yapılmalıdır.
yunus der ki
motor sağlamlığı konusunda ohmmetre ile ölçülür demişsiniz, direnç sağlamlığı motorun sağlam olduğunu mu gösteriyor biraz açar mısınız?
admin der ki
Bir fazlı motorlar için bütün uçları birbirinden ayır. Ana sargıyı şaseye karşı kısa devre var mı diye ölçünüz. Eğer var ise ohmmetre sapar. Yok ise sapmaz. Ohmmetreyi ana sargının iki ucuna tutunuz. Bir direnç gösterecektir. Bu normaldir. Hiç direnç göstermiyorsa muhtemelen kopukluk vardır. Ohmmetrenin bir ucunu ana sargıya sabit tutunuz. Diğer ucu ile yardımcı sargının uçlarına değirerek birbiri arasında kısa devre olup olmadığını kontrol ediniz.
Bu işlem 3 fazlı motor içinde aynı şekilde yapınız. Sargı-şase, sargı-sargı ve sargılar arası(U-V-W) ölçüm yapılır.
Ali der ki
Admin yarin odevin son gunu
yildiz baglantida uvw -xyz de v ve y yerdigstirise ne olur 05457702434 ararsaniz daha guzel olur simdidem teskkurler
admin der ki
Yıldız bağlantıda v ve y değiştirirse hiç birşey farketmez. Bunu yıldız bağlantı şemasına baktığınızda görebilirsiniz. Ama üçgen bağlama da uçlar çok önemlidir. Kolay gelsin.
Osman der ki
İyi günler.bir çok sorum olacaktı etiketinde 380/660V 50Hz 37Kw cosq 0.91 66.8/38.6A yazan motorun ana,yıldız,üçgen,sigorta,termik,güç devresinde kullanılacak kablonun kesidi ve yıldızdan üçgene geçme süresini söylermisin?
admin der ki
Yıldız-Üçgen Yol Verme konusuna tekrar giriniz. Tekrar yükleme yapıldı. Yıdız-üçgene geçme süresi 8-10 sn. dir. Sen kendin gözlemek suretiyle de ayarlayabilirsin.
MUHAMMED der ki
asenkron motorlarına neden ilk önce yıldız bağlantı verilir
admin der ki
Motor, yıldız bağlı çalıştırıldığı zaman, motor sarğılarına uygulanan gerilim U/√ 3 değerine, motorun şebekeden çektiği akımsa 1/3 değerine düşmektedir. Motor sargılarının gerilimi azaldığı için momenti düşer. Motor üçgene geçtiğinde gerilim ve akım, normal akım ve gerilime geçtiğinden moment yükselir.
Emre ATALAY der ki
S.a sayın admin… Eğer yanılmıyorsam yukarıda ufak bir tanım hatası görmekteyim. İnsanların kafasının karışmaması adına sizden hatalı tanımlama hakkında düzeltme talep edebilirmiyim. Örnek olarak yukarıda yıldız üçgenin çalışma şeklini adım adım açıklamışsınız.
yıldızdan üçgene geçis anında d zaman rölesi zaman sayar yıldız kontaktörüne seri bağlı kontağını açarak yıldız kontaktörünü devre dışı bırakır sonrasında ise C1 yıldız kontaktörü devre dışı kaldığından üçgen kontaktörü önündeki C1 kontağı açık konumdan kapalı konuma geçerek C2 üçgen kontaktörünün devreye girmesini sağlar mı olmalıydı? Yukarıda ise üçgen kontaktörünün önünde seri bağlı olan d kontağından bahsetmekte. Fakat yapmış olduğum incelemede böyle bir kontak göremedim.
admin der ki
Hatalı yeri düzelttim. İlginize teşekkür ederim.
karakartal der ki
üçgen bağlantıda kelmens bağlantıları içten aldığım sıra u v w karşılığı z x y şeklinde bende gelen hat bağlantısını r s t yi u v y ye karşılığınıda r s t yi z x y olarak bağladım bu bağlanıtda 250kw lık 400 kontaktör ve 630a termik manyetik şaltere bağladım sizce ve kompak şalter kaldırmıyor neden olabilir
admin der ki
Normalde kaldırması gerekir. Kuvvet devresi bağlantıları tekrar gözden geçiriniz. Mutlaka bir yerde gözden kaçan bir hata var.