Kontaktör Nedir? Ne İşe Yarar?
Kontaktör Nedir: Bobinine elektrik verildiğinde kapalı kontaklarını açar. Açık olan kontaklarını kapatır. Elektrik yüklerinin korunması ve kontrolü için besleme hattının anahtarlanmasını sağlar. Böylece enerji yönetimini sağlayan elektromekanik röleye kontaktör denir. Kontakların açılıp kapatılması kontaktör bobini ile sağlanır.
Kontaktör Ne İşe Yarar?
Kontaktörler elektrik motoru, kompanzasyon, pompa, konveyör, kompresör, aydınlatma kontrolü gibi elektrik yüklerine doğrudan bağlanır.
Kontaktörler termik röle ile beraber kullanılırsa cihazları ve işletmeleri aşırı yük akımlarından korur. Ayrıca PIR, LDR, yük sensörü, IoT yönetimi gibi farklı sensörler veya elektromekanik anahtarlayıcılarla birlikte kullanılır. Pasif veya aktif uzaktan izleme ve kontrol çalışmaları yapılabilmektedir.
Alçak gerilim sistemlerinde kontaktörler kullanılmaktadır. Normal akımda kumandasındaki devreyi açıp kapattığı gibi aşırı akımları da keser. Kontaktörler alternatif gerilimde çalışması ve yüksek akım ve gerilim değerlerini kontrol etmesi ile rölelerden ayrılır.
Kontaktör Nasıl Çalışır?
Kontaktör, röle çalışma prensibi ile çalışır. Bobin enerjilendirilerek manyetik alan oluşturulur. Röle çıkışlarındaki normalde kapalı veya normalde açık kontaklar konum değiştirir. Bobin enerjisi kesildiğinde ise kontaklar ilk durumuna geçer.
Böylece anahtarlama gerçekleştirilmiş olur. Kontaktör bobini, PLC, mikrokontrolcü gibi doğrudan kullanılarak kontrolü yapılmaktadır.
Kontaktör Yapısı
Nüve, bobin, bakır halkalar, palet ve kontak bileşenlerinden oluşmaktadır.
- Elektromıknatıs
Bir demir nüve ve üzerine sarılmış bobinden oluşur. Bobine gerilim verildiğinde geçen akım manyetik alan meydana getirerek mıknatısiyet oluşturur. Çalışma akımı ve kontak akımına bağlı olarak elektromıknatıslar kullanılır.
- Palet
Kontaktör nüvesinin hareketli kısmı palettir. Demir nüvenin mıknatıslanması ve yayların itmesi ile hareket eder. Demir nüveye sarılı bobinin enerjisi kesildiğinde, yayların itmesi sonucunda palet ilk konumuna döner.
- Kontak
Kadmiyum, molibden, gümüş, demir, bakır-nikel, karbon ve tungstenden yapılmış alaşımlardan yapılır. Palet üzerine montajı yapılan hareketli kontakların bir bölümü kontaktör çalışmazken açık konumda, bir bölümü ise kapalı durumdadır.
- Seperatör
Ark söndürme odasıdır. Kontaktörün sabit kontak ile hareketli kontağının birleştiği yere takılan malzemeye separatör denir. Arkı söndürmek için kullanılır. Kıvılcım fazlalaşınca bu büyüme seperatör odasında kanatçıklara çarparak söner.
Kontaktör Nasıl Bağlanır?
Bağlantılar oluşturulurken farklı harf ve numaralarla gruplandırılmış uçlara dikkat edilmelidir. Tüm işlemler kontaktör üzerindeki uçlara bağlı olarak gerçekleşeceği için bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
- Kontaktör bağlantı şemasına uygun olarak ürünün sabit giriş barasına, sigorta çıkışından ulaşan enerji kablosu bağlanır.
- Kontaktörün çıkış barasından gelen kablo ise motorun ya da alıcıların giriş klemenslerine bağlanır. Temel bağlantı işlemleri bu şekildedir.
- Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır.
- Kontaktör hareket ettirilmeden bağlantının yeri işaretlenir ve sonra markalanır.
- İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi sonrası tornavidayla kontaktör bağlantısı tamamlanır.
- Kontaktör, raya bağlanırken belirli bir açıda yakınlaştırılır. Böylece altında yer alan raya düzgün bir şekilde oturtulur.
- Eğer 3 kutuplu bir kontaktör bağlanıyorsa önce A1 ve A2 uçlarını bulunur. Bu uçlar bobin giriş uçlarıdır.
- Bobin enerjilendiğinde kontaktörün ana güç kontakları kapanacaktır. A1’e faz, A2’ye nötr bağlanmalıdır.
- Son olarak L1, L2 ve L3 ana güç kontak beslemeleri gerçekleştirilir.
Kontaktör Seçimi
Akım, kontak yapısı, yük özellikleri kontaktör seçimi yapılırken dikkate alınmalıdır. 6A gibi küçük akımlara sahip yüklere veya 1000A üzeri akım anahtarlama kontaktörleri de vardır. Kontak kutupları normalde açık veya normalde kapalı olarak üretilir. Bundan dolayı kontaktörler uygulamaya uygun olarak seçilmelidir.
Kontakların konum değiştirmesi, mekanik olarak gerçekleşir. Kullanılan malzemeye göre değişmekle birlikte belirli mekanik anahtarlama ömürleri vardır.
Ürün seçimini etkileyen diğer faktörler:
- Yükün kutup sayısı, boyutları, güç değeri,
- Yükün nominal çalışma gerilimi,
- Bobinin gerilim özelliği,
- Yardımcı kontaklar,
Kontaktör tercihi yaparken bobin gerilimine dikkat edilmelidir. Bobin gerilimi ile ana kontak gerilimi farklı olabilir.
- Bilezikli Asenkron Motorlar; Bu elektrik motorlarında kontaktör seçimi yapılırken stator ve rotor devresine göre yapılır. Stator devresi, termik akımına göre, rotor devresindeki seçim ise, motor kalkışına, topraklamanın ve ara kontaktörün olup olmadığına göre seçilir.
- Kafesli Asenkron Motorlar; Bu elektrik motorlarında kontaktör, motor gücü, çalışma durumu, çevre sıcaklığı, motor çalışma akımı dikkate alınarak seçilir.
- AC Motorlarda; Kontaktörler kullanım alanlarına göre seçilir. Açma akımı, kesme akımı ve güç faktörü kontaktörün hangi sınıftan olduğunu yani AC akımda mı çalışacağı yoksa DC akımda mı çalışacağını belirler.
Kontaktör Çeşitleri Nelerdir?
Akım cinsine, imalat durumuna ve sınıflarına göre kontaktör çeşitleri şunlardır;
Akım cinsine göre kontaktör çeşitleri;
- Doğru akım kontaktörleri
- Alternatif akım kontaktörleri
İmalat durumuna göre kontaktör çeşitleri;
- Elektromanyetik kontaktörler
- Basınçlı havalı kontaktörler
- Elektro-pnomatik kontaktörler
Sınıflarına göre kontaktör çeşitleri;
AC Kontaktör Tipleri
AC1 = Isıtıcılarda aktif yüklerde kullanılır.
AC2 = Nominal akımın 2,5 katı çeken motorlarda kullanılır.
AC3 = Kafesli asenkron motorlarda yürüyen merdivenler, pompalar, soğutucular ve konveyörlerde kullanılır.
AC4 = Kesik çalıştırmalarda, motorlara yol verme esnasında nominal akımın 5, 6 katı akım çeker. Kontaktör kontakları açma kapama yapar. Bu çalışmaya uygun yapılır.
AC5a = Deşarj lambaların da kullanılır.
AC5b = Akkor tipi lambalar da,
AC6a = Trafoların devreye alınmasında,
AC7a = Endüktüf yükleri az olan ev aletlerin de,
AC7b = Endüktüf yükleri az olan ev aletlerin de,
AC8a = Aşırı yük altında bulunan dinjöktör gibi elle kurmalı sistemlerde, soğutucularda,
AC8b= Kompresör motorlarında kullanılır.
DC Kontaktör Tipleri;
DC1 = Isıtıcılar, fırınlar,
DC3 = Yavaş hareket eden dogru akım motorlarına, şönt motorlarda, dinamik frenleme sisteminde,
DC5 = Yavaş hareket eden dogru akım motorlarına, seri motorlara, dinamik frenleme sisteminde,
DC6= Flamanlı akkor lambalarda kullanılır.
Kontaktörler; IEC 60947- 4-1 e uygun olarak test edilir.
Kontaktör Kullanım Alanları
Sanayi, endüstri ve diğer tüm sektörlerde kullanılan elektrikli motor sistemlerinde kontaktör kullanılır. Elektrikli özelliğe sahip motorlarda kullanılan bir parçadır. Motor sisteminin otomatik açılıp kapanması için kullanılan bu parça, akımın geçişini sağlar. Sigorta ve termik röle gibi parçalarla birlikte kullanılır.
En çok kontaktör modeli 3 kutupludur. Aydınlatma, ısıtıcı ve DC aydınlatma sistemlerinde akım kesme ve kapatma işlemini gerçekleştirirler. Kompanzasyon kontaktörleri, kompanzasyonlara göre özel olarak üretilmektedir. Kullanım alanında oluşan yüke göre kontaktör tercihi yapılmaktadır. Kontaktör fiyatları firma, kalite, marka ve firmaya göre değişir.
Hüseyin Kaderoğlu der ki
Elinize sağlık. Kontaktörleri tanıtmak açısından, yeterli olmasa bile faydalı bilgiler yeralmış. Tekrar elinize sağlık diyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Hoşça kalın.
Ramazan kale der ki
Elimde 25 kwa jeneratör var buna sebekeden otomatik ayirici pano yapacagim kac amper kondaktor kullanmaliyim
admin der ki
Alıcıların toplamının kaç amper olduğu hesaplanıp ona göre kontaktör seçimi yapılır. Burada önemli olan jeneratörün beslemiş olduğu alıcıların toplam akımıdır. Jeneratöre göre seçim yapılmaz. Alıcılara göre jeneratör seçimi yapılır.
Barış Ak der ki
Bobine elektrik verildiği zaman açık olan kontağı kapatacak kontaktör lazım hangi tip kontaktör oluyor. amaç : 2 kva lık ups im var. 20 wattlık led projectör lambasını elektrik kesilince ups ten gelen güç ile yakmasını istiyorum. ancak led lamba uğs e devamlı takılı olacak devamlı takılı olucan zaten devamlı yanıyor. bunu şebekeye bağlı bir kontaktör il kesmek istiyorum. şebeke elektriği devamlı varken kontak kapalı ve şebeke elektriği kesildiği zaman kontağı açıp led ampülü ups den gelen akım ile yakacak.
admin der ki
Siemens 3TF40 9A Kontaktör kullanabilirsin. Başka markalarda olabilir.
Esbender der ki
Slm elimde 24 volt ac kontaktör var bunu 24 volt dc akımla calısırmı
admin der ki
Bobin DC akım altında sadece sarım telinin uzunluğundan ileri gelen omik direnç gösterir. DC gerilim ile çalışmada sargı telleri etrafında sabit manyetik alan oluşur. Bu durumda bobin direnç gibi davranır. Bobinin DC’ deki direnci, sarımında kullanılan telin direnci kadardır. AC akım altında ise akıma karşı gösterdikleri direnç artar. Çünkü bobinde manyetik alan şiddeti değiştikçe bobinde akıma karşı koyan ek direnç etkisi meydana gelir. Daha fazla bilgi için sitemizdeki “Bobin Nedir?” yazısını inceleyiniz.
orhan der ki
selam.20 amperlik kontaktör her bacağından 20 ampermi çeker yoksa kontaktörün genel amperi mi?6,5 kw seçim nasıl olmalı?legrand ctx3 4k 20a kontaktör seçimi dogrumudur?
admin der ki
Hayır her bacaktan 20 amper geçmez. 3 fazın çekmiş olduğu toplam akımdır. P = U x Cosfi x İ Bu formülden İ= P / U x Cosfi
İ = 6500 / 380 x 0,90= 19 Amper.
Ben Cosfi’ yi kafadan aldım. Siz motorun etiketinde yazan Cosfi’ yi yazarak gerçeği ile hesaplayınız. Kontaktör seçiminde her markanın numaraları değişir.
Mehmet Nuri der ki
Selamlar.Bu bilgilerden çok istifade ediyorum.Hepinize çok teşekkür ediyorum.İyiki varsınız,bu çok faydalı oluyor.Devamını dilerim.Saygılarımla Allah a emanet.
Mehmet der ki
Bilgiler işime yaradı, teşekkürler Dostum. Fazla teknik detaya girmeden ve biz amatörlerin de anlıyabileceği üslup.
Saim der ki
Kontaktör e devamlı elektrik verildiğin de bi sıkıntı olur mu
admin der ki
Hayır olmaz.
Suat der ki
Su ısıtıcısına bağladığımız 32 a kontaktör çekmiyor
Daha önce çalışıyordu.
admin der ki
Kontaktör bobinine gelen kablo hattında bir sıkıntı olabilir. Kontaktör bobininde arıza olabilir. Kontaktör konntakları sıkışmış olabilir. Sistemi iyice kontrol etmek gerekir.
Emil der ki
Selamun Aleykum.Benim elektrik işlerinden az-çok anlayışım var ve kendi evimi kendim işledim ve şimdi eve otomatik ayirici pano yapmak istiyorum,yorumlara bakdım alıcılara göre jeneratör seçimi yapılır yazmışsınız,tüm alıcıları yani aydınlatma,bulaşık makinesi falan bunları yazırsam kaç kv-lık jeneratör ve kaç amperlik kontaktör gerkli odugunu söyleye bilirmisiniz ?
admin der ki
Yönetmenliğe göre bir dairenin kurulu gücü 5kw olması gerekir. Jeneratör yüzde 70-80 dolayında randıman ile çalışacağına göre 7,5 KW lık jeneratör kafi gelecektir. Kontaktörün kontak akımı 22 Amper. Genel olarak 5kw ın tamamı devrede imiş gibi hesaplanır.
Huseyin der ki
Evim deki cihazları faz koruma rölesi ile korumak istiyorum. Sorum şu, kontaktor 365 gun 24 saat enerjili iken bobin isinip yangina sebep verirmiyim? Yada bobin yanıp devre dışı kalırmı? Birde ne tür kontaktör kullanmam uygun olur ? Şimdiden teşekkür ederim.
admin der ki
“Kaçak Akım Rölesi Nedir?” başlıklı yazımızda bütün detaylar anlatılmıştır. İnceleyiniz.
iqra der ki
Merhaba, kontaktör bağlantısının diyagramında bir hata olduğunu düşünüyorum. başlat ve durdur düğmeleri, bobine enerji akışını anlayamadığım için değiştirilebilir. umarım herhangi bir yanlış anlaşılmayı giderebilirsiniz. teşekkürler.
admin der ki
Yapılan inceleme sonucu bağlantıda herhangi bir yanlışlık bulunamamıştır.