Busbar Çeşitleri Busbar Sistem
Busbar çeşitleri: Kullanım alanlarına ve imalat tekniklerine göre birkaç farklı grupta toplanır.
-
Feeder Busbar Sistemi
Feeder busbar sistemi; elektrik enerjisinin trafodan taşır. bu Taşımayı ana pano beslemesi yada jeneratör panosu üzerinden yapar. Gerilim düşümü ile verimli taşınmasını sağlayan modüler enerji iletim sistemidir.
Endüstriyel sanayide yatay enerji taşıma hattı olarak kullanılır. Sistem üzerinden çıkış alınmaz. Uygulama alanlarından bazıları: Trafo–ana dağıtım panosu arasındaki ana besleme hatları. Elektrik panoları arasındaki kuplaj hatları. Jeneratör panosu ile ana dağıtım panosu arasındaki besleme hatları. Bir tesisteki yüksek güçlü bir bölge panosunun ana merkezden beslenmesi. Feeder busbar sistemleri 800 – 6000 A arası akım değerlerinde imal edilir.

-
Bolt-on /plug-in
Bolt-on ve plug-in (enerji dağıtım) busbar sistemleri;
Busbar gövdesi üzerine takılan akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasını sağlayan dağıtım busbar sistemleridir. Yerleştirilen busbar sistemi üzerinden çıkış kutuları ile akım alınır. Alınan akımla yükler, makinalar veya bölge panoları beslenir. Busbar sistemleri, ana panodan direkt bağlantıyla veya kablo ile besleme modülü ile beslenir.
Bolt-on ve plug-in (enerji dağıtım) busbar sistemleri;
Busbar gövdesi üzerine takılan akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasını sağlayan dağıtım busbar sistemleridir. Yerleştirilen busbar sistemi üzerinden çıkış kutuları ile akım alınır. Alınan akımla yükler, makinalar veya bölge panoları beslenir. Busbar sistemleri, ana panodan direkt bağlantıyla veya kablo ile besleme modülü ile beslenir.
Bolt-on ek noktalarından akım alınması istenildiğinde ve direkt besleme yapılacak yerlerde kullanılır. Ek noktasına 160 Amper – 1000 Amper arasında akım alma kapasitesine sahip çıkış kutuları takılarak enerji alınır. Bolt-on busbar sistemleri 800 – 6000 Amper arası akım değerlerinde imal edilir.
-
Plug-in Busbar Nedir?
Plug-in busbar sistemi;
Busbar sisteminin gövdesi üzerindeki akım alma (plug-in çıkış) pencereleri vardır. Bu pencereler üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasını sağlayan sistemlerdir. Busbar sisteminin enerjisi kesilmeden plug-in çıkış pencerelerine kutu takılır. Böylece buradan enerji alınır. Bu çıkış kutuları 32 Amper- 400 Amper arasında akım alma kapasitesine sahiptir. Plug-in: Busbar sisteminde ek noktalar vardır. Bu ek noktalar ile prizlerden (plug-in pencereden) akım alınması istenildiğinde kullanılır. (Sadece düz modüller)

Plug-in busbar sık makine yerleşiminin olduğu ve makine parkurunun yer değiştirileceği, endüstriyel tesisler için düşünülmüştür. Ama daha sonra priz noktalarının sık olmasının getirdiği avantajlar vardır. Boyutlarının küçük olması ve gerilim düşümlerinin mümkün olan en düşük düzeylerde tutulabilir. Bu sebeple, yüksek katlı binalarda dikey şaft enerji dağıtımında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Plug-in busbar sistemleri 40 Amper ile 5000 Amper arası akım değerlerinde imal edilir. Busbar çıkış kutuları kullanım alanına göre;
WL otomatlı, SYK sigortalı yük kesici şalterli veya kompakt şalterli.
Olarak üretici firmalar tarafından imal edilir. Busbar fiyatları da yapısına ve çeşidine göre değişimler göstermektedir.

-
Aydınlatma Dağıtımı Busbar Sistemleri
Aydınlatma dağıtım busbarları tesislerdeki aydınlatma armatürlerinin beslenmesi için tasarlanmıştır. Prefabrik aydınlatma dağıtım sistemleridir. Armatürlerin montajını, bakımını ve yer değiştirmesini yapmak pratik ve kolaydır. Busbar gövdesi üzerindeki çıkış noktalarına takılan armatür çıkış fişleri ile aydınlatma üniteleri beslenir. Uygun faz sırasına ait çıkış fişi seçilerek faz gruplaması veya dengeli yükleme olanağı sağlanır. Ayrıca basit ve modüler armatür askı klipsleri ile armatürler busbar gövdesine taşıtılır.
Aydınlatma otomasyonu ve yükseltilmiş döşemede kullanılır. Aydınlatma dağıtım busbarları üretici firmalar tarafından alüminyum gövdeli 25 Amper’ den 63 Ampere kadar imal edilir. Elektrolitik bakır iletkenler, tam boy kalay kaplanarak bakır oksit oluşması engellenir. Bu durumda, kontak dirençleri minimuma iner. İletken sayısı L1, L2, L3, N+ Pe olmak üzere 4’ tür.
Nötr iletken kesiti, faz iletken kesitine eşittir. Gövde topraklama (ground) olarak kullanılır. Busbar kanal sistemleri sadece aydınlatma amacı için değildir. Küçük güçlü makinelerin elektrik tesisatının beslenmesi amacı için de kullanılabilir. Depo, atölye, garaj, market, iş merkezleri, sanayi kuruluşları ve benzeri iş yerleri ve alanlarda kullanılırlar.

-
Düşük Güç Busbar Kanal Sistemleri
Düşük akımların dağıtılması için tasarlanmıştır. Alüminyum gövdesi, dekoratif bir görünüm sağlar. İletkenler, kanal içine aralıklı olarak dizilmiştir. Yalıtkan, darbeye dayanıklı ve alev almaz malzeme ile desteklenen tarak içine yerleştirilmiştir.
İletken sayısı L1, L2, L3, N+Pe olmak üzere 4 veya 5 olarak üretilir. Standart üretim 4 iletken + gövde topraklıdır. İmal eden firmaya göre 63 Amper’ den 160 Amper’ e kadar akım taşıma kapasitesi vardır.
Sanayi tesislerinin montaj ve bakım atölyeleri. Laboratuvar, asma tavan, yükseltilmiş döşemeler, örgü ve konfeksiyon tesisleri. Yoğun makine parkı olan tüm tesislerde kullanılır.
-
Orta Güç Busbar Kanal Sistemleri
Akım taşıma kapasiteleri 160 Amper’ den 1000 Amper’ e kadar yapılır. Alüminyum gövdesi ile hafif, dekoratif, sağlam ve korozyondan etkilenmez. Akım, kalay kaplı bakır veya alüminyum baralar üzerinden iletilir. Baraların yapısından dolayı düşük empedans ve geniş yüzey sayesinde ısının artması önlenir. Sonucunda düşük iletim kaybı ve voltaj düşümü oluşur. Sanayi tesisleri, atölyeler, AVM, gökdelen, tekstil ve konfeksiyon sektörü, otomotiv sektörü vs kullanılırlar.
-
Büyük Güç Busbar Kanal Sistemleri
800-6300 Amper gibi çok geniş bir akım taşıma aralığında imal edilir. Akım, kalay kaplı alüminyum baralar üzerinden iletilir. 4 iletkenden 16 iletkene kadar seçenekleri vardır. 25 mm kalınlığındaki izolasyon ile maksimum emniyet sağlar. İletken izolasyonları 2,5 mm kalınlığında fiberglass yapı veya PVC malzeme ile sağlanır. Ek bağlantıları ile kısa devre olmasını önler. Kompakt yapısı ile montajı hızlı ve kolaydır.
- Oteller, AVM ve benzeri tesislerde, enerji iletimi ve dağıtımında,
- büyük sanayi tesisleri, gökdelenler, tekstil ve konfeksiyon sektörü,
- Otomotiv sektörü, tersaneler, trafo ana pano arası ve panolar arası bağlantılarda,
- Ana kolon ve dağıtım busbarı olarak yatay ve dikey beslemelerde kullanılır.

-
Trolley Busbar Sistemleri
Hareketli enerji ihtiyacı olan sistemler için trolley busbar sistemleri geliştirilmiştir. 50 Amper – 500 Amper arasında akım taşıma kapasitesi vardır. PVC gövdelidir. Trolley busbar gövdesinde 4 veya 7 adet yiv bulunur. Bu yivlere bakır iletkenler yerleştirilir. 4 iletkenli sistemlerde gövde içinde 3 yiv boş kalır. Bu yivler istenildiği taktirde bakır iletken sürülerek data ve otomasyon için kullanılabilirler.
- Otomasyonlu depolar, vinçler, tekstil kesme, serme masaları, yük asansörleri,
- Monoray sistemler, ve elektrikli tren vs sistemlere güvenli bir şekilde enerji sağlar.

Busbar Kullanım Alanları
- Busbar sistemleri; enerji iletimi ve dağıtımında trafo ana pano arası ve panolar arası bağlantıları
- Büyük sanayi tesisleri, küçük işletmeler, atölyeler, sanayi tesisleri,
- Yüksek katlı binalar, hastaneler, AVM, havaalanı, gökdelenler
- Otomotiv sektörü, tekstil ve konfeksiyon sektörü tersaneler,
- Oteller. sanayi tesislerinin montaj ve bakım atölyeleri, depolar
- Laboratuvarlar, iş merkezleri ve benzeri tesisler gibi pek çok kullanım alanı vardır.
BENZER KONULAR
Bir yanıt yazın