Otomasyon Nedir? Ne İşe Yarar?
Otomasyon nedir: Endüstride, yönetimde ve bilimsel işlerde insan aracılığı olmadan işlerin otomatik olarak yapılmasıdır. Makine ve insan gücünün gerçekleştirdiği işleri tek bir çatı altında toplayan, kontrol eden sisteme otomasyon denir. Toplam işin paylaşım yüzdesi otomasyonun düzeyini tespit eder.
Daha verimli ve tasarruflu sağlayıcı olanağı tanıyan sistem, üretim konusunda global bir imkan sağlamaktadır. Bu yüzden birçok farklı sektör konusunda sanayileşme açısından en önemli teknolojik yapı anlamına da gelebilir.
Sanayileşme konusunda oldukça güçlü bir gelişim imkanı sağlamaktadır. Otomasyon sistemleri, ticari faaliyetlerin önemli noktaya ulaşmasına fırsat vermektedir.
Otomasyon Ne İşe Yarar?
Rekabetçi şartlarda üretimi; hızlı, standart, güvenli, verimli kılmak bir zorunluluk olmuştur. Endüstride bu zorunluluğun karşılığı kesinlikle otomasyondur. Otomasyon tek bir cihaz ile değil, bir çok kontrol ve otomasyon teknolojisi ünitelerinin kollektif çalışmasıyla yapılabilir.
Otomasyon kelimesinin İngilizcesi automation, kökeni Fransızca’dır. Eski Yunan dilindeki “automatos” kelimesi, yani kendi kendine hareket eden “spontane” kelimesinden gelir.
Yarı ve tam otomasyon olarak iki farklı seçenek üzerinden bu sistem kullanılır. Toplam işin paylaşım yüzdesi otomasyonun düzeyini tespit eder. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sistemleri yarı otomasyon, makinanın yoğun olduğu sitemlere de tam otomasyon denir.
Otomasyon mekanik, elektronik ve bilgisayar tabanlı sistemlerin gerçekleştirmesini sağlar. Böylece kontrol etmesi ile de ilişkili bir teknoloji sistemidir. Otomasyonun ana amacı hızlı ve ekonomik üretim değil, rekabette güçlü olabilmek, hizmet kalitesini artırmaktır.
Resimde, bir termostat bilgisi, oda sıcaklığının kontrolünde kullanılmaktadır. Kontrol elemanı termostattan aldığı bilgiyle istenen sıcaklık bilgisini karşılaştırarak, gereken komutu ısıtıcıya iletir. Bu döngünün birçok defa tekrarlanması ile istenen sıcaklığa ulaşılarak bu sıcaklık derecesi sabit tutulmaktadır.
Otomasyon Nerelerde Kullanılır?
Otomasyon konusunda pek çok değişik cihazdan bahsetmek mümkündür. Detaylı ölçümleme, verimlilik ve zaman ile enerjiden tasarruf konusunda çözüm yöntemleri sağlamaktadır. Otomasyon sistemi günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır.
- Güvenlik uygulamalarında
- Bilimsel çalışmalarda
- İş yerlerimizde (bilgisayar, yazıcı, …)
- İmalat sektöründe
- Cep telefonlarında
- Asansör sistemlerinde
- Taşıma işlemleri (lojistik), araba sektöründe
- Elektronik cihaz üretiminde (buzdolabı, kombi, çamaşır makinası, bulaşık makinesi, akıllı cihazlar…)
- Sağlık uygulamalarında
- Elektrik hizmetlerinde,
- Hava tahminleri için,
- İnternetten arama yapabilmek, sosyal siteler
- Fotoğraflar ve video kayıt işlemleri,
- Otomatik vezne makinesi (ATM)
Otomasyon hayatımızda günlük olarak sıkça karşımıza çıkar. Geri besleme (Feedback), otomatik kontrolün temel elemanlarındandır.
Otomasyon Sistemi Nedir?
Endüstriyel otomasyon sistemleri robotik cihazların kullanılmasıdır. Otomasyon, mal ve hizmet teslim üretiminde verimliliği en uygun duruma getirmek (optimize etmek) için makineleri yada teknolojilerin kullanımıdır. Üretim için belli hizmetler makineler tarafından devamlı, otomatik olarak seri bir şekilde yapılır.
Teknolojinin gelişmesiyle, bu sisteme otomatik iletişim ve denetim mekanizmaları da eklenmiş, iletişim, bir makinenin veya üretim aracının bilgisayar programındaki bilgiler doğrultusunda faaliyet sürdürmesidir.
Otomatik denetimde makinenin yaptığı işler önceden programlanır. Bu programlama doğrultusunda bir sapmanın ortaya çıkması halinde, gereken düzeltmenin kendiliğinden sağlanması durumudur.
Bir fabrikada kullanılan otomosyon sistemleri, bilgisayar ekranında sisteminin işleyişini, eğer varsa arızanın yerini, üretilen ürün miktarını vs fabrikayı ilgilendiren birçok bilgilere erişim ve kontrol kolaylığı sağlar. Robot makine başlangıç için pahalı olabilir. Üretim şirket için tasarruf sağlar.
Otomasyon Sisteminin Avantajları
- Kalite artışı,
- Üretim maliyetinin düşmesi,
- Rekabet gücünün artması,
- İş kazalarının azalması
- Zamandan tasarruf sayılabilir.
Otomasyon Sisteminin Dezavantajları
- Otomasyon sistemlerinin dezavantajı ise ilk montajının maliyetli olmasıdır.
- Maliyet, uzun zamanda çoğu otomasyon sistemlerinde kendini amorti etmektedir.
- Fabrika otomasyon sistemleri ile fabrika çalışanlarının sayısında azalmaya, otomasyon sonucu işletmelerin yatırım harcamaları fazlalaşır ve işsizlik durumu ortaya çıkar.
Endüstride üretim; hızlı, standart, güvenli, nihayet verimli kılmak otomasyon sayesinde sağlanmaktadır.
Otomasyon Çeşitleri
Genellikle her sektörde otomasyona geçilmiştir.
- Endüstriyel makine otomasyonu
- Muhasebe otomasyon sistemi
- Öğrenci otomasyonu
- Fabrika otomasyon
- Bina otomasyon sistemleri
- Ev otomasyonu
- Akıllı bina otomasyonu
- Akıllı ev otomasyonu
- Barkod otomasyon sistemi
- Depo otomasyon sistemleri
- Kütüphane otomasyonu
- Aydınlatma otomasyon sistemleri
- PLC otomasyonu
- Market otomasyon sistemleri
- Endüstriyel otomasyon sistemleri
- Sera otomasyon sistemleri
Otomasyon çeşitleri genel olarak devamlı ve sık sık, ayrı işlemler için programlanmış bir dizi uygulandığı, bir sensör kullanarak ölçümlerin yapıldığı veya bir dizi aralığında ölçülen değerleri değişken tutmak için hesaplanan ayarlamalar yaparak ve sıra kontrolü içeren geri besleme kontrolü türleri vardır. Firmalarının otomasyon fiyat listesi günün koşullarına göre belirlenmektedir.
BENZER KONULAR
Optimak der ki
Çok dolu bir makale olmuş. Otomasyon konusunda merak ettiğim herşeyi öğrendim..
Batın der ki
Teşekkürler 🙏🏻
Proje için çok yardımcı oldunuz