
Sıvı Seviye Rölesi: SSR röle (solid state röle), sıvı seviyesini kontrol etmek ve gerekli yerlerde kullanılmak üzere yapılmıştır. Sıvı seviye rölesi endüstriyel tesislerde ve yerel kullanımda yer alan depolarda iletken sıvıların seviyelerini kontrol etmede ve sıvıların boşaltılmasında kullanılan rölelere, sıvı seviye rölesi denir. Sıvı seviye kontrol rölesi endüstriyel tanklarda, yağ tankları, su depoları, akaryakıt depoları, artezyen kuyularında pompa motorları vs su seviye rölesi ile kontrol edilmektedir.
Rölede 3 tane elektrot kullanılır. Bu elektrotlar tankların, depoların ve kuyuların pompa motorlarıyla doldurulmasını yada boşaltılmasını sağlamaktadır. Sıvı seviye kontrol devresi, kullanılacağı sistem kurulduktan sonra kullanan kişinin yardımı olmadan sistem içindeki sıvı seviye kontrolünü yapar. Su seviye kontrol devresi, kuyuların su seviye kontrolü veya su depolarının kontrolünü yapmaktadır. Sıvı seviye rölesi firmaları tarafından imalatı yapılan bu ssr röle (solid state röle) derin su kuyularında motorların susuz çalışmasını önlemek, depo içindeki su seviye kontrolü, buhar kazanlarında otomatik su almak ve kazan içindeki sıvı seviye kontrolü için kullanılır. İletken olmayan sıvılarda ve yanıcı maddelerin sıvıların kontrollerinde kullanılmazlar.
Sıvı Seviye Elektrodu
Sıvı seviye rölesinde iki veya üç tane elektrot bulunur. Hassas kontrollerde üç elektrot kullanılır. Üst elektrot rölenin çalışmasını, alt elektrot sıvı akışının durmasını, tabandaki elektrot ise rölenin hassas çalışmasını sağlar. Depo metal ile yapılmışsa taban elektroduna gerek yoktur. Böyle durumda rölenin taban çıkışı direkt olarak metal depoya bağlanır. Yalıtkan depolarda üçüncü elektrot gövdeye bağlanmadan kullanılır. Sıvı seviye rölesinin daha hassas kontrolü için sıvı seviye sensörü kullanılır.
Sıvı Seviye Sensörleri
Paslanmaz sıvı seviye sensörleri bağlandığı tanktan aldığı seviye değerini elektriksel değere çevirerek dijital veya analog seviye ölçümü yapabilmesini sağlar. Plastik sıvı
seviye sensörleri ile paslanmaz malzemenin kullanılmadığı ortam ve sıvılarda dijital veya analoğ seviye ölçümü yapabilir. Paslanmaz malzemeye göre maliyeti daha az, uzun ömürlü ve sıvı seviye sensör fiyatları değişkendir. Yakıt, su, atık su, soğutma sıvısı, asit, vb gibi sıvıların seviye ölçümü için kullanılır.
Sıvı Seviye Elektrodları Çalışma Prensibi
Sıvı seviye rölesi çalışma ortamına göre 220 Volt AC gerilim ile çalışır. Anlatılan sıvı seviye rölesi SRRC-04 için geçerlidir.
Çıkış rölesi, iletken sıvı üst seviye elektroduna (U) ulaştığında ve elektrot ucuna değdiği anda ayarlanan zaman içinde röle kontağı konum değiştirerek pompayı devreye alarak çalışmasını sağlar. Sıvı boşaltılması, sıvı alt elektroda temas edinceye kadar boşaltım sürer. Temas kesildiği zaman yardımcı kontak devreye girerek konum değiştirir, pompa durur. Yeniden sıvı üst seviyeye ulaşıncaya kadar pompa tekrar devreye girerek çalışmaya başlar. Bu işlem bu şekilde devam eder.
Hassas çalışmayı sağlamak için taban gövdesine bağlı bulunan üçüncü elektrot üst ve alt elektrotlar arasındaki R (Kohm) olarak röle üzerinde bulunan düğme ile ayarlanır ve paneldeki kırmızı LED yanar.
- Sıvı seviye rölesi yanıcı sıvılarda kullanılmaz.
- Taban elektrodu mutlaka kullanılmalıdır, kullanılmadığı zaman röle çıkış vermez.
- Yalıtkan olan sıvı tanklar için tabana ayrı bir elektrot yerleştirilir.

SSRC-04 sıvı seviye kontrol rölesi sanayi tesisleri ve yerel uygulamalarda mevcut tankların içindeki iletken sıvıların seviye kontrolünde ve tankın içerisindeki sıvı boşaltımını sağlamak için kullanılır.
Sıvı Seviye Rölesi Bağlantı Şeması
Yukarıdaki şekilde sıvı seviye rölesi bağlantı şeması verilmiştir. Buna göre rölenin 4 numaralı ucu aşırı akım rölesi kapalı kontağına, aşırı akım rölesi kapalı kontak çıkışı kontaktör bobinine, kontaktör bobin çıkışı nötre bağlanır. U, L, B uçları şekilde gösterilen biçimde röle üstüne bağlanır. A ucuna faz girişi yapılır. B ucu nötre bağlanır. Fazdan 1 numaralı uca giriş yapılır ve bağlantı sonuçlandırılır.
Kullanım ve Kurulum İçin Uyarılar
Yönergelere uyulmaması durumunda yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Cihaz üzerinde bir işlem yapmadan önce tüm besleme gerilimleri kesilir. Cihaz şebekeye bağlıyken ön panel çıkarılmamalıdır. Cihaz solvent veya benzeri maddeler ile temizlenmemelidir. Cihazı temizlemek için sadece kuru bez kullanılır. Cihaz çalıştırılmadan önce bağlantılarının doğru olduğu kontrol edilir. Cihaz panoya monte edilir.
Benim kuyumda sivi su olcme seviye rolesi suvarken kirmizi ve sari yaniyor yokkede neden
Su seviye göstergelerinin kontaklarını kontrol ediniz.Ters bağlanmış olabilir. Sarı lamba suyun azaldığını, kırmızı suyun kalmadığını gösterir.
Depodaki su ara sıra taşıyordu. Seviye flatörü su akışını bir kesiyor bir kesmiyordu yenisi ile değiştirdim bir hafta sıkıntısız çalıştı sonrasında depo bir defa daha taştı. Flatörü defalarca test ettim sorunsuz çalışıyor ve şu anda sistem normal şekilde. Bununla alakalı başka bir sorun olabilir mi ? (röle vs)
Hayır başka bir şey olamaz.
Rölenin direnç ayarı neye göre yapıyoruz?
Ayarlamakta olduğunuz sıvının direncine göre ayarlanır.
Merhaba arkadaşlar
Benimde bir sorunum var. Herşey normal olduğu halde hidrofor pompası bir- iki saat çalışıp termik attırıyor. Sistem sorunsuz çalışıyor ancak olayı çözemedim. Kontaktor sağlam,termik roleyi değiştirdim. Akım normal çekiyor, motor sağlam,sorun sıvı kontrol rolesinde olabilir mi.
Sorun sıvı kontrol rolesin de olabilir. Bütün olasılıkları değerlendirip her şeyi kontrol etmek lazım.
Hiç elektrik olmayan bahçede Sondaj kuyusunda Üst seviye rolesine kadar su gelince bu role sinyalini marşli jeneratörun kontagina bağlayıp jeneratoru kendi başına calismaya, su çekmeye baslatabilirmiyiz, yine alt seviye rolesine baglayip jeneratoru ve su çekimini durdurabilirmiyiz. Bu şekilde gece gündüz şu çekimi saglayabilirmiyim. Not kuyu 2 saatte üst seviyesine geliyor. Yani jeneratör 2 saate bir çalışmış olcak
Evet yapılabilir. Bir kaç donanım gerekir. Ateşleme için akü, kontaktör, zaman rölesi vs.
Hocam benim sorum 70 metre derinlikte 2hp dalgıç pompam var. Şimdi rölenin U ve L çıkışlarından 70 metre dibe 0,75 kablo ile hat çekiyoruz. Pompanın en altına L alt seviye elektrodunu motorun üst kısmına U üst seviye elektrodunu bağlıyoruz.. Bu şekilde çalışır mı.. B yi nereye bağlayacağız.. Ve elektrod dediğimiz malzeme herhangi bir iletken metal bişi olur mu açıklayıcı bir cevap yazarsanız çok sevinirim.. Tesekkurler
Çok açıklayıcı makale olmuş teşekkürler
Sıvı seviye rölesinde iki veya üç tane elektrot bulunur. Hassas kontrollerde üç elektrot kullanılır. Üst elektrot rölenin çalışmasını, alt elektrot sıvı akışının durmasını, tabandaki elektrot ise rölenin hassas çalışmasını sağlar. Depo metal ile yapılmışsa taban elektroduna gerek yoktur. Böyle durumda rölenin taban çıkışı direkt olarak metal depoya bağlanır. Yalıtkan depolarda üçüncü elektrot gövdeye bağlanmadan kullanılır. .B taban elektrodudur.Depo metal ile yapılmışsa taban elektroduna gerek yoktur. Kablo direk sac depoya bağlanır.
Elektrod malzeme iletken olacaktır.
Hocam cevabınızı yeni gördüm.. Olaylara hakimsiniz, bir sorunum var çözerseniz büyük adamsınız, bağlantı yaptım ama kontaktörü start stop ile kumanda etmez isem sistem çalışıyor. Ama start stop bağlayıp kumanda edince sistem çalışmıyor.. Daha doğrusu kontaktörü çektiriyor ama geri durdurmuyor, kontaktör devreyi açmıyor… Sebebi nedir hocam bunun içinden nasıl çıkarım, duayen bilgileriniz…?
Bağlantım şu şekilde; rölenin NO sunun çıkışını termiğin NC sine giriş yaptım, NC sinin çıkışını A1 bobin bacağına bağladım… A1 bobin baçağına (faz) aynı zamanda startın 13 NO su bağlı olduğu için çektiriyor ama tankta su bitince bıraktırmıyor,,, out lambası sönüyor ,tık diye ses geliyor ama malesef bobini bıraktırmıyor…
Hocam cevabınızı bekliyorum.. Kimseden bilgi alamadım…
SSRC-04 sıvı seviye kontrol rölesi kendi içinde otomatik olarak start-stop yapar. Ayrıca start-stop bağlamanıza gerek yoktur. İlla bağlıyacaksanız kontrol rölesinin A1 bacağının üstüne ayrıca basit bir start-stop kontrol devresi yapınız.
A1 bobin baçağının çıkışını direk olarak nötre bağlıyacaksınız. Start stop bağlamayınız.
Bana sonucu bildiriniz.
Haklısınız hocam röle kendi içinde start stop yapıyor.. Ama ben su tankına kullanmayacam ki bu röleyi.. Dalgıç pompası için kullanacam,, mesela ben normal manuel start stop ile pano mu kontrol etmek istiyorum aynı zamanda sıvı seviye rölesinin de görevini yapmasını istiyorum.. Yani kuyuda su bitince start stopu devre dışı bırakmasını istiyorum aynı zamanda kuyuda su olduğunda out vererek bana bildirmesini ve istediğim vakit kuyudan manuel olarak pompa çalıştırıp su almak istiyorum..
Aynı problemi astronomik zaman saatinde de yaşadım ama çözemedim .çözecek duayen birisini de bulamadım.. Mesela zaman saatini kontaktöre bağladıktan sonra, ben hem istediğim zaman panoyu start stop ile manuel çalıştırmak istiyormu hemde zaman saatini istediim vakit istediim zaman ayarlanan süre içinde “Kontaktörü açıp kapamasını istiyorum, buna cevabınız varmı acaba.. Bunuda yapamadım.. Çözümmms????
Birde hocam son cevabınız biraz gizemli oldu “Kontaktörün a1 mi rölenin a1 i mu belirtirseniz….. Tam açıklayıcı olmadığı için bişi yapamadım…
Rölenin A1
Buradan anlatmakla olmuyor. Bu istekler için ayrı bir ek devre ilave etmek lazım. Olmaz diye bir şey yok. Benim size proje çizme imkanım yok.Otomatik kumanda devrelerinden yararlanabilirsin.
Seçtiğiniz zaman rölesi yaptığınız iş için uygun olmayabilir.İstediğin saatte istediğin kadar çaliştırıp, istediğin kadar ara verip tekrar sistemi çalıştıran röle mevcut.
Zaman rölesi dtr10 hocam.. Her türlü çalışıyor ve sistem hepsinde aynı a1 a2 bobin girişleri,,, sonra kumanda devresinin enerji girişi ve açık kapalı kontak… Dediğiniz gibi ek bir devre çizmek gerekiyor… Sıvı seviye rölesini hallettim.. Zaman saati kaldı,, çok basit bir devre ekleyerek yapılıyor… Ama belki de yardımcı olmak istemiyorsunuz…ben yapamadım…. Start ili stop un arasına bir devre eklenecek ama nasıl çözemedim…. Standart bağlantıyı herkes yapar hocam.. Buralarada işin içinden çıkılmıyor.. Teşekkürler
Haricen basit start stop kontaktörlü kilitleme devresi yap. Kontaktörün normalde açık kontağının ucuna,rölenin Aı ucunu çıkart kontaktörün normalde açık kontağının ucuna gir. Kontak çıkış ucunuda Aı ucuna gir. sistemi start stop ile kontrol edebilirsin.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Röleyi bağladım gayet güzel çalışıyor.Fakat su bitti labasının kablosunu nereye takacağımı bilemedim.
Rölenin kendi içinde led lambası olması gerekir
merhaba hocam bahçemde derin kuyu pompası var, kumanda tablosundan çalıştırıyorum bir müddet sorunsuz çalışıyor sonra seri halde motoru besleyen kontaktör açıp kapıyor su seviye rolesinde seviye elektrd uçlarını kısa devre ettiğimde sorunsuz çalışmaya başlıyor kuyu da su seviyesimi düşmüştür yoksa seviye elektrodlarında mı bir arıza vardır açıklarsanız çok meemnun olurum selam ve saygılarımla
Su seviye rolesinde seviye elektrod uçlarını kısa devre ettiğinizde motor sorunsuz çalışıyorsa sorun su seviye rölesindedir.
Hocam SSRC_04 ENTES su seviye rolesi yeni değişti sanki motor çalışınca kuyuda su dalgalanıp elektroda bir değip bir değmiyor gibi su bitti lambası yanıp sönüyor saniyeler içinde kontaktör açıp kapatıyor şak şak ses çıkıyor suyu dalgalı basıyor ( ilk açışta beş dakika filan normal çalışıyor sonra anlattığım şekle dönüyor) aynı marka role 5 yıldır sorunsuz çalışıyordu sorun olunca şüphelenip değiştirdim düzelmedi selam saygılarımla
Evet doğru su seviyesi yeterli olmayabilir. Zaten bu iki alternatifin dışında bir olasılık yok.