Motor Kömürleri Ne İşe Yarar?
Motor kömürleri: Sabit ve dönen sistemlerde elektrik akımını iletmede önemli bir etkendir. Hareketli sistemlerin performansı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bunun için kömür seçimi kritik bir rol oynar. Kömür elektrik motor parçalarının bir elemanıdır. Aynı zamanda motor fırçaları da denir.
Kollektördeki akımı, kollektör üzerindeki bakır dilimlere sürtünerek dış devreye almayı sağlayan kısımdır. Fırçalar karbon veya bakır karbon karışımıdır. Piyasada “kömürler” diye bilinir. Kullanıldıkları motor ismine göre AC motor kömürleri, DC motor kömürleri diye adlandırılır.
Kömür fırça kalite grupları;
- Elektro grafit
- Metal grafit
- Reçineli grafit
- Karbon grafit
- Grafit
Elektro Grafit Fırçalar
Taş kömürü koku, katran, petrokok, suni reçine, zift, kurum ve kurum koku, zift ve katran gibi bağlayıcı maddeler ile karıştırılır. Kalıpta preslenerek, fırınlanır. Karbon malzeme, 2500 ºC’de ikinci kez fırınlanarak elektro grafite dönüşür.
Yüksek komütasyon kapasitesi, ani aşırı yükler ve uzun süreli düşük yükte çalışabilme özellikleri vardır. Elektrik ve ısı iletkenliği ile beraber patina özellikleri iyidir.
Günümüzde sanayide tabii reçinelerin yerini büyük ölçüde suni reçineler almıştır. Suni reçineler, fiziksel yönden tabii reçinelere benzerse de kimyasal yönden farklılıklar gösterir. Termoplastik ve termoset reçineler olarak iki sınıfa ayrılırlar. Suni reçineler en çok plastikte, ayrıca vernik, yapıştırıcı ve iyon değiştiricilerin üretiminde kullanılır.
Metal Grafit Fırçalar
Grafit ve metal tozu ile karıştırılarak kalıplanır. Kalıplandıktan sonra sinterleme işlemi yapılır. Metal tozu olarak elektrolitik bakır kullanılırsa , bakır kalitesi, gümüş kullanılırsa gümüş kalitesi metal grafit fırça elde edilir. Gümüş kalite fırçalar, tako-generatörler ve ölçme cihazlarında kullanılır.
Reçineli Grafit Fırçalar
Tabii ve elektrografit malzemeler reçine ile karıştırılarak özel proses altında preslenir. Sonra ısıl işlemler yapılır. Komütasyon özelliği iyi, ani yük ve aşırı yük taşıma gücü sınırlıdır.
Karbon Grafit Fırçalar
Grafit, zift yada reçineyle karıştırılarak, preslenir ve daha sonra fırınlanır. Patina ve komütasyon özelliği iyi, ancak akım taşıma gücü elektrografit fırçalara göre daha zayıftır. Tristör beslemeli yada düz makinalar, küçük DC motorlar, mikalı kollektörler de kullanılır.
Grafit Fırçalar
Tabii grafit, zift veya reçineyle karıştırılarak preslenir ve daha sonra ısıl işlemi yapılır. Elastik, yüksek çevresel hıza uyarlı kontak kapasitesi vardır. Çelik bilezikli turbo-generatör fırçaları kullanılır.
Kömür Arızaları
Kömürlerin kullanılması sonucu belirli bir süre sonra kırılabilir veya küçülebilir. Ya da yağ ve fırça basınçlarının azalması sonucu kömür arızaları oluşur. Küçülen ve kırılan kömürlerin yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir. Yay basınçları da gözden geçirilerek ayar verilir, olmazsa değiştirilir.
Değişen kömürleri yuvalarına, fırçaların kollektöre değdiği bölümler ise kollektör yuvalarına alıştırılır. Kömürler yerine tam oturmamış ve kaymışsa kollektörde ark (şerare) oluşur. Bu durumdan dolayı makine, yük altında çalıştığında kömür tutucuları az şerare çıkan yere getirilerek arıza saptanır.
Kömürler Değiştirilirken
- Kullanılmamış bir zımpara kağıdı ile bilezik yada kollektör yüzlerini parlatınız. Lamellerin aralarını, kömür ve yuvalarını basınçlı havayla temizleyiniz.
- Kollektörün lamelleri arasında bulunan mikaları tornada düzleştiriniz.
- Makinenin yataklarında boşluk ve milinde salgı bulunmamasına dikkat ediniz. Kollektör yada bileziklerde ovallik olmamasını sağlayınız. Eğer yüzeye komple bakım (rektifiye) gerekiyorsa uygun bir cihazla yapılmalıdır.
- Makineyi yerinden kaldırmadan kendi yataklarında nominal hız ve sıcaklığında döndürülmelidir.
- Makine eksenine ve lamellere kömür yuvalarını taşıyan çubukların paralel olup olmadığına dikkat ediniz.
Kömür Tutucularının Ayarlanması
Tüm kömür basınçları ile dinamometre eşit ve makine üreticisinin verdiği değerde olmalıdır. Eğer böyle bir değer yoksa tablodaki basınçlar kullanılmalıdır:
Kömür (Fırça) Cinsi
|
Basınç g/cm²Kollektörde | Bilezikte |
Sert |
175 | – |
Yumuşak grafit |
150 | 175 |
Elektrografit | 175 |
200 |
Madeni (maden oranı < % 70) | 150 |
150 |
Madeni (maden oranı > rr70) | 150 |
175 |
Verilen değerler, özel durumlarda kömür çalışma koşullarına bağlı olarak değişir.
- Yuvalar öyle sıralanmalıdır ki; aynı hiza üstünde çalışan kömürlerin sayısı eşit olmalıdır. Böyle düzenlenen kömür gurupları, makine ekseni yönünde kaydırılır. Kollektörün yüzüne kömür izleri paylaştırılır. Böylece kollektörün oluk gibi aşınmasına mani olunur.
- Üst maddeyi yaparken bir kömür hattını taşıyan çubuk üstünde bulunan kömür yuvaları gevşetilir. Lamelin birinin kenarına bakarak kömürleri aynı iz üzerine getiriniz. Gevşeyen yuvaları tekrar sıkınız.
- Kömür dizilerinin aralarındaki uzaklıkları bulmak için lamel sayısını kutup sayısına bölünüz. Dizilerin aralıklarını böyle düzenleyiniz. Dizilerin, makinanın statöre göre beraber çevre boyunca kaydırılarak uygun yerler bulunmalıdır. Makine bu durumda kıvılcımsız ve verimli çalışır, kömür ve kollektörün aşınması azalmış olur.
- Kömür yuvaları alt yüzlerinin kollektörden uzaklığı, büyük makinalarda 2-3mm, küçük makinalarda ise 1mm olmalıdır. Bu mesafeyi ayarlarken yuva ile kollektör arasına uygun kalınlıkta mukavva parçası konulur. Böylece yuva bağlantısı gevşetilir. Yuva mukavvaya dayanana kadar kollektöre yapıştırılır ve iyice sıkılır.
- Yuvanın ölçüleri tam ve iç yüzleri düzgün olursa kömürler rahat çalışırlar.
- Çalışmaları bastırma düzeninin mafsalları varsa rahat olmalı, yok ise yağlanıp silinmelidir.
Kömürlerin Yuvaya Uygunluğu
- Yuva ölçüleri ile kömür ölçüleri birbirine uymalıdır.
- Gerekli sayıda kömür bulunmalıdır.
- Kömürlerin tümündeki kömür (karbon) ve marka tipini gösteren işaretler aynı olmalı koşulu vardır. Ayrı tip kömürler birlikte çalışırsa iyi sonuç vermeyebilir.
- Pabuç biçiminin ve kamçı boyunun kömür tutucusuna uygunluğuna bakılmalıdır.
Kömürlerin Yerleştirilmesi
- Alt ve üst yüzeyleri eğik olan kömürlerde, kömürün yuvasına doğru yönde yerleştirilmesi önemlidir.
- Boşluk olması kömürün yuvasında rahatça kaymasını sağlar. Ancak bu boşluklar, kömür genişliğinde 0-3, kömür kalınlığında 0,2mm den çok olmamalıdır.
- Kömürün en ufalmış halinde bile baskı düzeninin kömürün tepesine uygun biçimde basıp basmayacağına bakılmalıdır.
- Pabuç ve kamçıyı doğru yerleştirilmelidir.
Kömürlerin Sürten Yüzlerinin Alıştırılması (Rodaj)
Kömürler, dönen bölümün yüzüne alıştırılmalıdır. İşletmeye konmadan önce makine, kömürlerin rodaj işlemi yapılmalıdır. Aşındırıcı yüzü kömürlere dönük olmak üzere, kömürlerin altına bir zımpara kağıdı konulması gerekir. Zımpara bezleri iletken tanecikler içerdiğinden kullanılmamalı, burada özellikle zımpara kağıdı kullanılmalıdır.
Zımpara kağıdı, çalışma sırasında dönüş tarafında ileri ve geri hareket etmesiyle kömürün sürten yüzü alışıncaya değin aşınması sağlanır. Kömürün yüzüne gömülme ihtimali olan ufak parçacıklar uzak tutulmalıdır. Körük yada basınçlı hava ile bakır ve zımpara tozları, makine tekrar durdurulmak suretiyle üflenmesi sağlanır. Yuvalardan kömürler çıkarılır ve yuvaların içlerinin temizliği yapılır.
Makinaya Yol Verilmesi
- Kömürlerin yuvalarda iyi kayabildiğini makinaya yol vermeden önce kontrol edilmelidir.
- Az yükle makinaya yol verilir. Yükü arttırarak patın denilen renkli iz tabakasının oluşmasını sağlanır.
- Çalışmanın normal olması patın oluşması ile görülür. Bu zamanda kömürlerin kaymasını düzenli olarak takip olarak ediniz. Duruma göre bakır renginden patın rengi, siyah renge bile dönüşebilir. Patın meydana gelmiş olması önemlidir. Patın meydana gelmesi biraz zaman alır. Makinaya iyi ayar verilmiş ise 50-100 saatte 1/4 yükten tam yüke alınması mümkündür.
Kömürlerin Değiştirilmesi
Kömürlerin değişimi sırasında bazı arızalar ortaya çıkabilir. En sık rastlanan arızalar şunlardır:
- Kömürler kısalabilir, kırılabilir.
- Yay basıncı da, kısalma sonucu azalmış olur.
- Kısa devre, kömür yatağı ile gövde arasında meydana gelebilir.
- Kömürlerin konumlarının değişmesine kömür yatağındaki sıkıştırma vidasının gevşemesi sebep olur.
Böyle durumlarda kollektör ile kömürler arasında şerare oluşur. Motor kömürü arızalandığında özellikleri aynı, kullanılmamış olanlara değişim yapılır. Yay basıncı da tekrar kontrol edilip ayar verilmelidir.
Kollektörün Değiştirilmesi
Arızalanmış rotoru baştan sarmadan önce kollektörün kontrolü yapılmalıdır. Bazen kollektörler özelliklerini yitirmiş ve aşınmış olur. Bu durumda yenisiyle değiştirmek gerekir. Kollektörün bakımı yapılıp tekrar sarılırsa çalıştırılan rotordan verim alınamaz.
Yine bobin uçlarının lehim yapılan bölümü sökülürken hasar görebilir. Dilimlerin arasında pislik, yağ, toz ve kömür tozu kısa devre yapmasına sebep olur. Kollektör ve fırça birbiriyle sürtünmesinden kollektörde dengesiz aşınmalar oluşur. Aşınma çok aşırı değilse kollektörde bakım yapılır. Dengesiz aşınma varsa kollektör tornayla düzeltilir. Eğer az ise aşınma zımpara kağıdı ile düzeltilir. Mikaları aşındırmadan dilimlerin aralarını çakı veya demir testere ile temizlemek mümkündür.
Kollektör Değiştirilirken
- Milden çıkarılmak istendiğinde kollektör, çekerek mile zarar vermeyecek şekilde olmalıdır
- Kollektör mile denge bozulmayacak ve kasılmasına imkan vermeden yerleştirilmelidir.
- Yerleştirilen kollektör ilk yerine tamamen oturmuş olmalıdır. Geride de kalmamalı ileriye de sabitlenmiş olmamalıdır. Aksi durumda fırçalar kollektöre iyi basmaz bir zaman sonra rotor yine arıza verir.
Motorlarda Balans
Elektrik motorları imal edilirken rotorlarda bazı zaman salınım meydana gelebilir. Rotoru sargılı asenkron motorlarda tekrar sarım yapıldığında gürültülü çalışma ve salınım olabilmektedir. Bu durum rotorda dengesizlik yani balanssızlık oluşturmaktadır. Balanssızlık dönmede oluşan kalkış eksenini, dönme ekseni ile çalışmadığı için bu durum meydana gelir. Bu durumun zıttı ise dengeli çalışmadır. Rotorun her sargı noktasında balanssızlık eşit olmalıdır. Olmazsa bu durum yataklarda eşit dağılım meydana getirerek merkezkaç kuvvetleri oluşturur. Sonuçta rulman yatakları az zamanda aşınır ve rotor statora sürtmeye başlar. Fırçaların basma kuvveti ve dengesi bozulduğundan kollektör ve fırça hasar görür. Rotor yeniden yanabilir. Bundan dolayı dolayı sarım yapılmış rotoru sargılı asenkron motorların tekrar arıza oluşturmaması için balansları alınmalıdır. Bu işlem balans makinalarında yapılmaktadır.
Balans Alma (Dengeleme)
- Rotor üstündeki dişlerde matkap ile boşaltmalar meydana getirilir.
- Endüvi üzerindeki soğutma pervanesinin üstüne uygun yerlere bilezikler tutturulur.
- Rotorların sargı başlarına, sertleşen bir madde konulur.
- Rotorun sac paketi açılan oyuklara dengeleme ağırlıkları yerleştirilir. Elektrik makinalarının bakımı ve korunması bir çalışmayı gerektirir. Çünkü yaklaşık olarak arızaların 1/4 ünü elektrik arızaları kapsar. AC ve DC motorların bakımı ayrı ayrı olmakla birlikte arızaları meydana getiren nedenleri de hemen hemen aynıdır.
Fikret der ki
Nasil bir suni recine olmali adi varmi muhteviyati nedir
admin der ki
Günümüzde sanayide tabii reçinelerin yerini büyük ölçüde suni reçineler almıştır. Suni reçineler, fiziksel yönden tabii reçinelere benzerse de kimyasal yönden farklılıklar gösterir. Termoplastik ve termoset reçineler olarak iki sınıfa ayrılırlar. Suni reçineler en çok plastikte, ayrıca vernik, yapıştırıcı ve iyon değiştiricilerin üretiminde kullanılır.
Mehmet siraç der ki
Polisaj makinasının kömürlerini değiştirdikten sonra ark yapmaya ve enduvinin aşırı ısınarak dumanla birlikte koku oluşması neden oldu yardımcı olabilir misiniz.Bu arada enduviyi yeniledik sorun aynı.
admin der ki
Endüvünün beslediği hatta veya sabit sargı üstünde(stator)da bir problem var.
emin der ki
elektrikli süpürge min kömürlerini degiştirdim ama eski gücü yok süpürgenin degiştirmiş oldugum kömürler karaköyden aldım bu kömürlerin bir ayarı ben bilmem watt degerleri varmıdır takarken kömürleri sürtmüş oldugu bakır bölgeyi temizlemedim yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla.
admin der ki
Kömürler, yumuşak, orta sert, sert yapılır. Kömürün üstünde numara vardır. Bu numara sertlik derecesini belirler. Siz çıkardığınız kömürün özelliğinde kömür alacaksınız. Sonra kömürü yerine göre kollektör üstünde alıştıracaksınız.
mehmet yıldız der ki
maxon 48 volt motorda kömür değişimi yaptık, (kömür takılı şekilde hazır gelmişti, üreticiden. ) 10-11 volt arasında ayarı yapıp arka vidaları sıktık sabitledik. ısınma sorunu oluştu nedendir acaba ?
admin der ki
İncelemeden bir karar vermek sizi yanıltır. Birçok nedeni olabilir. Balans ayarı bozuk olabilir. Kömür tam yerine alıştırılmamış olabilir. Rotor sargısında problem olabilir. Bütün nedenleri incelemek lazım.
mehmet yıldız der ki
hımm evet haklısınız, size ulaşabileceğimiz bir iletişim no varmıdır, biz maxon u yoğun kullanan ithalatçıyız, motorlarda kömür değişimi ve voltaj ayarı için destek ricam var
bobinaj ustalarımız veya başkaca bir çok işten anlayan var ama biz daha profesyonel ve daha pratik bir çözüm arıyoruz.
ersin der ki
spiral taşımın kömürlerini değiştirdim ilk başlarda çalıştı yaklaşık 1 saat kadar daha sonra bir daha çalışmadı hafif duman çıktı şu an çalışmıyor neden olabilir
admin der ki
Spiral taşının kömürleri yuvaya sıkışmış olabilir. Kollektöre basmıyordur.
Erdem der ki
Fırçaları ne ile yağlayabilirim? Zeytin yağı ile yağlasam sıkıntı yapar mı?
admin der ki
Fırçalar yağlanmaz. Kömür yüzeyinin iletkenliği azalmış ise yeniden zımpara kağıdı ile alıştırılır. Bunun dışında hiçbir işlem yapılmaz. Ancak yenisi ile değiştirilir.
Erkan der ki
Benim bi tane elektrikli testere motorum var motor kısmından koku geliyor aşırı bi ışık saçıyor kömürden midir acaba teşekkürler
admin der ki
Motor kollektörünü, kömürleri, baskı yayını, iyice kontrol ediniz. Kömür ve kollektör üzerinde oluşan oksitleri temizleyiniz. Kollektördeki bakır dilimlerin kablo lehimlerinin atıp atmadığının kontrolünü yapınız. Problem çözülecektir.
necmi der ki
makita 9227 cb kollektörü yandı değiştirdim şimdi hızlanınca ark yapıyor kömürlerde yeni kara köyden almıştım problem ne olabilir.
admin der ki
Kollektörün uç bağlantılarının iyice kontrolünu yapınız. Kömürlerin numarası bire bir olmalıdır.
ali bayır der ki
merabalar benim elektrikli engelli aracımın kömürleri bitti.piyasadan aynı ölçülerde kömür aldım bir hafta kullanmadan kömürler bozuldu.kömürlerin dibinden kabloları çıkmış hatta yaylar bile ısıdan özelliğini kaybetmiş.eski kömürler siyahdı aldıklarım bakırımsıydı.bana nasıl yardımcı olursunuz saygılarımla….
admin der ki
Kömürün üstündeki numaraya göre bayisinden kömürü temin ediniz. Kömürün aynı sertlikte olması gerekir.
Ali krc der ki
Ustam iyi gunler elektrikli supurgemin motoru arizalandi yenisiyle degistirdim ama bu motorun komurleri asiri isinarak ark yapiyor bazen komuru kiriyor neden olur yazabilirsen sevinirim
admin der ki
1- Kollektörün üstünü “0” numara zımpara kağıdı ile hafif zimparalamak gerekir.
2- Kömürü kollektöre göre “0” numara zımpara ile alıştırmak lazım. Kömür ile kollektör birbirini sevecek
Teslim der ki
Merhaba, spiral taşlama makinesinin kömürlerini değiştireceğim, kömür yerleri makinenin üzerinde yer alıyor, nasıl değiştirip ve nasıl ayar vereceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.
admin der ki
“Motor Kömürleri” başlıklı yazımızda ; Kömürler Değiştirilirken,Kömürlerin Yuvaya Uygunluğu,Kömürlerin Yerleştirilmesi,Kömürlerin Sürten Yüzlerinin Alıştırılması (Rodaj), başlıkları altında detaylı bir şekilde anlatılmıştır. faydalanabilirsiniz.
Mehmet der ki
Yüksek devir ve ısınmaya dayanıklı bir kömür arıyorum pompada kullanmak için nereden temin edebilirim yardımcı olabilir misiniz piyasadakiler sürtünmeden dolayı çabuk ısınıyor ve şişme yapıyor
admin der ki
Motorun üstünden çıkan eski kömürün numarasının aynısı olması gerekir. İstanbul-Karaköy de perşembe pazarında yalnız motor kömürleri satan yer var veya intertnet üzerinden yetişebilirsiniz.
imdat der ki
Selam bosch gws 7-115 avuç taşlamam devri düştü ve aşırı ısınıyor sargıları mikrometreyle kontrol ettim hepsi sağlam kopma veya kaçak yok sorun ne olabilir bilgi verirsen sevinirim
admin der ki
Mutlaka bir sorun var. Tam anlamıyla kontrol etmek lazım. Profesyonel bir kişiden yardım alınız.
Özgür der ki
Selam Bmc marka kamyonuma kalorifer motoru dayanmıyor sıfır motor aldım iki günde kömürubitti eski motorlaa da üç kez kömür değiştirdim sorun nerdedir yardımcı olurmuşsunuz teşekkür ederim
admin der ki
Profesyonel bir soğutucudan yardım alınız. Teknik nedenlerden olabilir. İncelenmesi gerekmektedir.
Serdar der ki
Merhaba. Arçelik 2100 çamaşır makinamın motorunun fırça kömülerini değiştirmek için sipariş verdim ve L87F7 model geldi. Orjinal kömürü L13069. Orjinal kömürü yerine geleni kullanabilir miyim? Boyutları aynı
admin der ki
Muadili gelmiş olmalı kömür içerikleri, yapısı aynı ise kullanabilirsiniz. En iyisi orjinalini takmak.
mkunal der ki
Pilin ortasındaki çubuğu aynı ölçüye getirsek matkap motoru kömürü olurmu acaba ? .
admin der ki
Kömür özellikleri ve yapıları ayrı ayrıdır.
Kemal U der ki
Binlerce teşekkürler, süpersiniz kardeşim, herkese cevap, çözüm,öneri sunmuşsunuz, Allah razı olsun.
Hüseyin der ki
Merhaba, Elektrik kömürlerindeki sertlik aynı olmalı yazmışşsınız bazı yorumların cevabına. Her kömür farklı sertlikte midir? Bu sertlik nasıl ve hangi cihaz ile ölçülür?
admin der ki
Kömürlerin tümündeki kömür (karbon) ve marka tipini gösteren işaretler aynı olmalı koşulu vardır. Her kömür farklı sertliktedir. Kömür analiz cihazları var. Fakat onlar daha başka amaçlar için kullanılıyor. Sen sertliğini ölçsen bile bir işine yaramaz. Senin motorda kullanacağın kömürün numarası veya işareti önemlidir.